Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

O firmă de curierat a descoperit cu surprindere cum arată de fapt „creșterea economică” din colete: „Și vorbim aici nu de televizoare cu diagonală de 60-80 de centimetri, ci de un metru jumate, doi metri…”

depozit - getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Felix Pătrășcanu, fondatorul Fan Courier, spune că saltul PIB cu 5% în primul semestru, bazat pe creșterea consumului, se resimte în afacerile sale, însă atrage atenția că este nevoie și de o creștere a producției și de îmbunătățirea infrastructurii din educație, sănătate, astfel ca românii plecați la muncă în străinătate să revină acasă.

„Ne așteptam la 3- 3,5%. Iată un 5% dat de INS. Rămâne consumul regina balului în această creștere, lucru care nu e nici foarte bun, nici foarte rău. Trebuie să mai și producem, trebuie să mai creăm noi servicii, iar pentru asta e nevoie și de infrastructură. Infrastructura de învățământ, infrastructura medicală, lucrurile care să-i facă pe oameni să se întoarcă în țară”, a spus Felix Pătrășcanu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Creșterile de pensii și salarii s-au văzut în creșterea comerțului online, iar firmele de curierat sunt un adevărat barometru al economiei românești, adaugă omul de afaceri, care se monitorizează și observă comunitățile care se dezvoltă.

„Ne uităm inclusiv din punct de vedere geografic la creșterea economică. Vedem orașe care cresc”

„În ultimul Black Friday s-au vândut foarte bine televizoarele. Și vorbim aici nu de televizoare cu diagonală de 60-80 de centimetri, ci de un metru jumate, doi metri. Au mers foarte multe televizoare vândute. Asta a fost surpriza, lucrul care a ieșit în evidență. Cu un an în urmă, au fost electrocasnicele, nu neapărat televizoarele”, a explicat antreprenorul.

„Din punct de vedere geografic, nu știu dacă vă mai amintiți de orașul Mizil. El a dispărut de pe hartă. Un alt oraș, Mărășești, care avea industrie. Industria asta a dispărut cu totul… Au devenit efectiv niște sate”, vede el.

Lohn-ul a fost la un motorul care a făcut într-o perioadă ca industria textilă să „duduie” în Moldova, apreciază fondatorul Fac Courier.

„Noi ne dăm seama foarte bine în curierat ce industrii cresc, ce industrii scad, ce se întâmplă în perioadele de criză. Moldova a crescut foarte mult în perioada lohn-ului. Plecând din Botoșani, până în Focșani, Brăila, te uitai că acolo lohnul luase o dezvoltare extraordinară și industria textilă duduia. Căram acolo tot felul de stofe, fermoare, ace, ațe și așa mai departe. A existat un moment în care a existat o înțelegere cu China la nivel european și toate lucrurile astea au căzut și tot ce căram până în acel moment s-a schimbat. Lucrurile s-au schimbat dramatic”, a spus Felix Pătrășcanu.

Ulterior, criza a făcut să ia avânt birourile de executări judecătorești.

„Căram foarte multe citații de la bănci. În curierat e foarte interesant că îți muți flota, oamenii de vânzări dintr-o zonă în alta, pentru că nu ai nimic construit și ești foarte flexibil”, explică antreprenorul.

În prezent comerțul online se află pe un trend pozitiv. Dacă acum 5-6 ani, e-commerce-ul reprezenta 3% din cifra de afaceri a Fan Courier, acum depășește 40%, iar omul de afaceri vede perspective de creștere, mai ales în anumite zone.

„Creșteri foarte mari sunt pe Cluj, Timișoara. Iașul, care a crescut cu 40.000 de locuitori, are o pondere foarte mare. S-au întors niște oameni de afară, dar probabil nu se mai duc în comunele de baștină, ci se relochează în orașe gen Iași sau Bacău. Brașovul are o evoluție semnificativă, Constanța, Oradea. Toate orașele de la granița de Vest se dezvoltă foarte mult”, subliniază Felix Pătrășcanu.

Citiți și

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica de la ora 14.05 și miercurea de la ora 10.30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  Serios, au crescut pensiile si salariile !? Nu credeam sa citesc asa ceva pe Republica !!! Referitor la cresterea PIB-ului pe consum, este nevoie de precizarea ca 75 % din cresterea PIB-urilor din UE a fost pe consum ! Romania are 78 % din crestere pe consum. Fiecare judeca cu mintea lui. Orice intreprinzator/om din tara asta invitat intr-o emisiune poate spune de ce este nevoie, infrastructura, sanatate, educatie etc...important este ca fiecare sa faca ce stie mai bine in domeniul lui. Daca vrea sa faca ceva pentru oameni sa intre in politica, simplu, nu !?
  • Like 0
 • Sunt foarte curios cand o sa analizeze si relatiile cu clientii ale angajatilor sai.
  • Like 2
 • Delia MC Delia MC check icon
  Oare nu au crescut comenzile (și) pentru bunul motiv că oamenii au descoperit online-ul și prețurile implicit mai mici? Că merg la Carrefour și văd produsele apoi le comandă online...
  • Like 0
 • Mai bine ar evalua serviciile Fan Courier asa cum a facut Cuza in disquize spre a simti si ce simt unii clienti beneficiari de servicii ale numitei firme.
  • Like 3
  • @ Victorin Borsciov
   Dan Dinu Dan Dinu check icon
   Ar trebui să se numească Pacoste Courier şi nu Fan Courier. Acum ceva vreme am cumpărat ceva online din străinătate. Pachetul avea track number dar intra în ceaţă la graniţa cu România. Socoteam că va fi preluat de poşta română aşa că tot întrebam de el acolo. Până la urmă, după ce am luat la telefon serviciile de curierat, am aflat că îl preluase Fan Courier. Dar îl trimisese deja înapoi. Cică Fan Courier a bătut la uşă, n-a fost nimeni acasă, l-a mai ţinut o vreme şi l-a trimis înapoi. Fără o notiţă de înştiinţare, fără să-mi telefoneze, fără nimic. Eram client vechi al lor, existam în baza lor de date aşa că mi-ar fi găsit telefonul chiar dacă expeditorul nu l-ar fi lipit pe pachet.

   Fan Courier nu şi-a asumat nicio responsabilitate. Am solicitat despăgubiri - nimic. Nici vorbă ! Cică trebuia să fiu acasă. De atunci, evit cât pot acest deserviciu de căruţărie.
   • Like 2
  • @ Dan Dinu
   Ma rugat cineva sa-i cumpar cate ceva pe eBay.de, si patru pachete nu au ajuns in Romania, Hermes Austria si Germania lucreaza cu Fan Courier in Romania. Am trimis emailuri la Hermes si au raspuns ca am dreptate ca este ceva in neregula(ce trasnai au gasit dupa tracking number te sperii) dar nu au reziolvat problema. Am vorbit si cu o persoana de la Fan Courier mi-a spus ca ei cauta adresa dupa numarul de telefon iar solutia tipic romaneasca este sa vorbesc eu cu Hermes sa urmaresc pachetul si sa le dau lor telefon. Ca urmare am pus pe lista neagra Hermes si am povestit si nemtilor sugerandu-le sa faca la fel Ce se intampla la Fan Courier este reclama mentalitatii tipice romanesti nu noi avem probleme, alalalt este de vina. Din pacate si alti curieri mai au probleme si atata timp cat nu sant loviti la bani nu vor lua masuri.
   • Like 1
 • 0are asta trebuia retinut....TV-ul!?
  • Like 1
 • La tv-uri cred ca este lata problema, nu cresterea nivelului de trai cit scaderea preturilor la 1/2 la cele mari...
  • Like 1
 • Din televizoarele alea despre care vorbesti cate ati reusit sa duceti intregi la destinatie? Cea mai proastă firmă de curierat din țară - Fan Curier, cel puțin în zona Cluj.
  • Like 3
 • Cred că ați introdus greșit Constanța între orașele care cresc sau care se dezvoltă...
  Constanța, dacă nu apare un parc industrial, dacă portul, șantierul naval, nu se retrezesc la viață...va fi un oraș mort...
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult