Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Adevărata criză a României. Un antreprenor s-a întâlnit cu 80 de liceeni la Focșani: „I-am întrebat câți ar vrea să plece din țară. S-au ridicat 30-40 de mâini”

liceeni - foto inquam

(Foto: Inquam Photos / Adrian Piclisan)

România trece printr-o criză pe care autoritățile o ignoră, dar care îi afectează pe antreprenori: migrația masivă a forței de muncă.

„Trăim a treia mare migrație după cea de după mineriade și cea de la intrarea în UE”, constată Felix Pătrășcanu, patronul Fan Courier, una dintre cele mai cunoscute firme de curierat din România, cu 6000 de angajați. „Este o criză a forței de muncă”, subliniază Pătrășcanu, care arată că este din ce în ce mai greu pentru angajatori să găsească oameni dispuși să muncească în România, în condițiile în care nivelul de salarizare din Occident este mult mai atractiv.

Prezent în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, Pătrășcanu a povestit că, în această săptămână, a fost la un liceu din Focșani, unde s-a întâlnit cu 80 de liceeni, în cadrul Proiectului Repatriot. 

„I-am întrebat câți ar vrea să plece din țară. S-au ridicat 30-40 de mâini. Au spus că își văd viitorul în afara țării”. Proiectul Repatriot, pe care Felix Pătrășcanu îl coordonează, încearcă să-i convingă pe tinerii români plecați în străinătate să revină în țară și să-și deschidă aici o afacere.

„În străinătate sunt plătiți mai bine clar, dar costurile vieții în Londra, de pildă, le știm cu toții. Plecatul ăsta te constrânge să ai un nivel de trai mai scăzut, să cheltui mai puțin pe lucrurile pe care le-ai fi cumpărat în România. Ar rămâne mulți și în România dacă ar avea o infrastructură civilizată și multe alte lucruri...”, crede Felix Pătrășcanu.

Nouă români părăsesc ţara în fiecare oră. Ţara noastră se laudă cu cea mai mare creştere economică, dar exodul continuă. Dacă românii ar râmâne, bugetul statului ar câştiga de pe urma lor jumătate de miliard de euro anual, potrivit unei statistici prezentate de Digi24. Dar nivelul de trai din România nu-i convinge. România pierde anual oameni în echivalentul unui oraş de nivel mediu, precum Slatina sau Tulcea. Şi anul acesta, se estimează că vor pleca definitiv din ţară aproximativ 85 de mii de români.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, este difuzată de Digi24 în fiecare sâmbătă și duminică de la miezul nopții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gabriei check icon
    Coruptia, birocrația și înapoierea fac viața de nesuportat in România pentru un om normal. Oamenii care nu stiu/nu pot sa dea șpagă care nu stiu sa chiulească, sa minta, sa linguseasca, sa fure, au viața grea in aceasta țara. Cum s-a ajuns aici? Simplu: oamenii normali in România sunt mult mai putini decât pervertitii, nesimțiți, incompetenții și analfabeții functionali care își trimit mai mulți reprezentanți in parlament și in guvern. Si din păcate numărul oamenilor normali in România scade și mai mult și in ritm accelerat prin emigrație...Deci dacă ești un om normal in România trebuie sa pleci cât mai ai timp adică pana când normalitatea nu va fi incriminata prin lege!
    • Like 0
  • Nu lipsa banilor a fost motivul pentru care am plecat, ci lipsa respectului, a valorilor, a civilizatiei, a infrastructurii, si lista poate sa continue mult si bine... nu doar ca aici avem tot ce ne dorim din punct de vedere material, dar avem parte si de civilizatie, respect si multe altele
    • Like 1
  • Si eu sunt plecată din tara de aproximativ 4 ani. Inainte de a pleca, am depus sute de cv-uri, dar nu mi-a dat nimeni nici o șansă. Majoritatea patronilor se așteaptă sa ai diploma de licență, masterat... Nu toti au posibilitatea de a urma o facultate.
    Exemplu: eu! Am crescut doar cu mama mea, am avut alte priorități.. ea avea salariul 1000 de lei, din care trebuiau platite facturi, pusă mancare pe masa, rechizite, naveta pe care o faceam la scoala, îmbrăcăminte, pachetul ei.. desi erau zile in care nu manca nimic la lucru pentru a putea merge eu la școală. Patronii nu înțeleg ca poate sunt persoane care, cu putin training, ar putea face , ce poate face una cu studii superioare.

    Cat despre a iti face o firmă in România, ti se pun bețe in roate de la început. Ti se cere șpagă peste tot pe unde mergi dupa autorizații, apoi cautat nod in papură ca sa aibă motive să te amendeze, ca de... Trebuie bani la buget.

    Plus majoritatea patronilor se cred zei si isi tratează angajații ca pe sclavi.

    Unde sunt acum mi-e bine. Platesc chirie, taxe, asigurare la mașină, alimente, dar la sfârșitul lunii, tot rămân cu ceva bani. In țară? Nu iti ajunge salariul de la o luna la alta.
    • Like 2
    • @ Iasmina Georgiana
      Plus ca imi pot cumpăra tot ce vrea suflețelul meu.
      • Like 0
    • @ Iasmina Georgiana
      Nu mi-o luati in nume de rau, dar cu ceva training n-o sa puteti face niciodata ce face o persoana cu studii superioare. E o falsa idee pe care am intalnit-o si eu de-a lungul unei cariere indelungate. Ati putea avea dreptate doar in cazul in care acele persoane cu studii superioare lucreaza in locuri de munca mult sub calificarea pe care o au, lucru foarte intalnit la noi.
      • Like 0
  • StefanV check icon
    Antreprenorii sa nu uite ca acum 5 ani ziceau:
    - Te dau afara! Ca mai sunt 12 la usa care asteapta sa iti ia locul.

    Si tot ei, antreprenorii, chiar si in IT, isi trateaza angajatii ca sclavi. Faceti numai o verificare la Vauban (mare firma IT) sa vedeti ce magarii a facut in ultimii ani cu angajatii. La anul o sa planga ca nu au pe cine angaja.

    Si atunci la ce sa te astepti?

    Nu infrastructura ii goneste pe oameni. Ci lipsa de respect. Infrastructura ii nemultumeste, dar nu este definitorie.
    • Like 3
    • @ StefanV
      De ce oare, chiar si acum 5 ani, antreprenorii spuneau "Te dau afara"???Din cauza ca aveau de-a face cu angajati exemplu ,cu oameni responsabili si muncitori care au productivitate maxima,care respecta la randul lor daca vor sa fie respectati, care nu fura???Oare???Da, acum 5 ani de zile aveai de unde alege, acum nu mai ai, dar asta nu inseamna ca oamenii "erau dati afara" pentru ca alti 12 asteptau la usa...zic eu...
      • Like 0
    • @ Mirela Boghean
      Joe Doe Joe Doe check icon
      Si tot aia respectabili pleaca caci aia care fura si fac magarii tot gasesc ce sa faca si nu pleaca .
      • Like 2
  • Sa ii dau domnului Patrascanu un exemplu pertinent, de ce nu banii conteaza cand pleci in alta tara. Sunt de aproape 3 ani in Dubai, si cum spune un coleg de mai jos , n-am plecat pt ca o duceam rau. Chiar aveam un salariu mult peste media din IT (tot IT-ist sunt). Pentru mine chiar a fost o oportunitate sa vad alta tara, alta cultura, etc. Nici nu prea m-am gandit la politica, stiam ca e coruptie (ma intalneam zilnic cu ea), dar nu pot sa zic ca m-a afectat atat de tare incat sa ma enervez si sa plec. Sa revin. Sambata asta m-am mutat intr-un alt apartament, am platit echivalentul a 1200 ron unei echipte care a mutat tot. Demontat, carat, montat la loc. Conform unei noi legi, ca sa iti poti activa serviciul de apa, canal si curent electric, trebuie sa iti certifici contractul de chirie. Am fost cu actele la DLD (Dubai Land Department), am platit 250 de lei (Echivalent) si am primit un certificat. Cu acest certificat , am completat online un formular pentru a muta contractul de apa, canal si curent electric din vechiul apartament in cel nou. Dupa 10 min am primis mail si sms ca s-a activat cu succes. Si apropo, poti selecta online pe calendar cand sa -ti opreasca serviciile in vechea locatie, in cazul in care mai ai nevoie de cateva zile acolo sa strangi tot, sa faci un pic de curatenie, etc. Asta e doar un exemplu cum am rezolvat cu un drum si cu stat 20 de min la un birou 2 chestii dintr-o data, din care 90% s-au facut online. A, e coada si nu ai chef sa stai ? Exista serviciu VIP, ti se da factura, platesti triplu si intri in fata. Nu ai nevoie de PCR (pile , cunostinte, relatii). prieteni sau asemenea. La aeroport daca esti rezident nu mai stai la coada la pasapoarte. Exista turnicheti speciali pt rezidenti, iti bagi buletinul acolo (care e cu chip apropo), intri, se inchide usa, iti pui o amprenta pe care ti-o cere sistemul, te-a autorizat, se deschide usa 2, si pleci la terminal. Asta e al doilea exemplu. Ti-a expirat ITP-ul la masina ? Te duci la un centru, ii faci test mecanic & electric, etc, cumperi asigurare online, aplici pe site-ul autoritatii de transport si in 24h ai noua carte de inregistrare acasa prin curier. Din lipsa acestor facilitati pleaca oamenii din Romania, nu din cauza banilor. Sa va mai zic cum e aici in spitale ? Arata ca la hotel ,si e curat ca intr-o sala de operatie (nu din Romania :P), ai acces la un doctor cu PhD fara sa dai spagi, sa cunosti, etc. Doar ca asigurarea te rupe, daca nu e platita de compania unde lucrezi. La fel ca-n state. Doar urgentele sunt gratis. As mai putea da 100 de exemple, in afara banilor, care sunt factori esentiali ai emigratiei. Nu mai spun ca merg la birou 35 km dus, 35 intors in fiecare zi, si fac 25-30 de min dus, 25-30 la intors, pe o sosea cu 6 benzi. N-am vazut gropi pe nicio strada. La cladirea unde stau exista firma de securitate, cine vrea sa te viziteze, isi arata pasaport/id card/ buletin, se scrie intr-un registru nume, nr de telefon, ora intrare ora iesire, lasi id-cardul la security, il iei cand pleci. Locul de parcare e asigurat, nu mi-l ocupa nimeni. Etc, etc, etc. Am mai spus-o de multe ori si aici pe Republica, si pe alte forumuri: Educatia e de baza, cat timp noile generatii au o educatie precara, nu cunosc anumite valori morale, nationale, si de alt tip, nu se poate evolua. Din pacate, am avut 90% FSN/PDSR/PSD care a distrus educatia in tara asta, dar as putea spune ca educatia de stat ar fi contat poate doar 50% din formarea unui tanar, restul de 50% consta in cei "7 ani de acasa" care in ultimii 25 de ani inseamna doar nesimtire, tupeu obraznic, goana dupa bani facuti usor, etc.
    • Like 4
  • Cristi check icon
    Concluzia e ca solutia ar fi sa plecam cu totii oriunde credem ca vom reusi sa ducem un trai mai bun sau sa declaram razboi unui stat dezvoltat care sa ne cucereasca, nu? Pana nu vom intelege ca nu am ajuns in aceasta situatie din intamplare, nici nu vom fi capabili sa gasim solutii pentru a remedia situatia.
    • Like 1
  • Să nu uităm că nu salariul reprezintă principala cauză a migrării forței de muncă calificată, în special cea a elitei acesteia, ci lipsa de politici sociale, viziune și morală de care dau dovadă eșaloanele 1,2,3..ale partidului comunist venite la conducerea țării..
    • Like 4
  • “Plecatul ăsta te constrânge să ai un nivel de trai mai scăzut, să cheltui mai puțin pe lucrurile pe care le-ai fi cumpărat în România” . Comentez în primul rând vis-a-vis de această afirmație. 1.Suntem un popor care consumă fără să producă. 2. Lucrurile care le cumperi în România de la orice brand cu filiale în Occident sunt cu prețuri de occident și calitate de magazin chinezesc. 3. Societatea civilă responsabilă din occident pledează împotriva consumerismului și pentru ideea că a avea o viață de calitate nu e egal cu a-ți sparge venitul lunar în malluri și pe mașini scumpe.
    În concluzie, atunci când tinerilor li se vor oferi și alte posibilități de a trăi decent decât a fi angajat la stat sau o multinațională, atunci când li se va oferi posibilitatea să fie proprii lor angajați și să-și dezvolte propria afacere fără să fie sufocați de proasta legislație care ucide întreprinderile mici și mijlocii, atunci când a fi agricultor sau mic producător va fi văzut cu adevărat o resursă importantă pentru țară, atunci poate că vom avea tineri pentru care a rămâne în România va fi egal cu “aici pot să dezvolt ceva cu mintea și puterea mea, deci sunt important pentru societate.”
    • Like 4
    • @ Simona Petreanu
      Joe Doe Joe Doe check icon
      Cand ai salar minim pe economie ,nici un viitor.....pleci .
      • Like 0
  • Pentru multi oameni tineri patria nu mai este un "petec de pamant" geografic, lingvistic, de traditii, etc, ci un cumul de facturi centrat pe VALOARE. Daca tu esti recunoscut valoros in domeniul X in tara Y inseamna ca ai sanse mari ca acea comunitate sa te recompenseze pe MASURA VALORII.
    • Like 1
  • Cristi check icon
    Intotdeauna camasa ne va fi mai aproape decat haina, totusi, binele personal nu poate fi complet separat de un anume bine comun. Unde ar fi plecat sa munceasca atatea milioane de romani daca n-ar fi existat '89, daca Romania nu ar fi aderat la U.E. ? Cine stie.. e foarte posibil ca noi, romanii, sa nu fim capabili de a avea, de a gestiona o tara. Daca, insa, nu vom fi capabili, oare cat timp o vom mai avea?
    • Like 4
    • @ Cristi
      Ubi bene, ibi patria. Sa nu crezi ca inainte de '89 nu se fugea din tara. Doar ca era mia periculos, daca nu te impsca granicerul "frate mandru roman", aveai sanse sa te impuste sarbul sau ungurul. Interesant, ca nimeni nu fugea spre est. In fine, cu sau fara UE, tot ar fi fugit lumea, poate preturile ar fi crescut mai greu, dar tara sigur era incalecata de noua nomenclatura si oligarhie pe model moldovenesc si belarus.
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult