(Foto: Inquam Photos / Adrian Piclisan)
România trece printr-o criză pe care autoritățile o ignoră, dar care îi afectează pe antreprenori: migrația masivă a forței de muncă.
„Trăim a treia mare migrație după cea de după mineriade și cea de la intrarea în UE”, constată Felix Pătrășcanu, patronul Fan Courier, una dintre cele mai cunoscute firme de curierat din România, cu 6000 de angajați. „Este o criză a forței de muncă”, subliniază Pătrășcanu, care arată că este din ce în ce mai greu pentru angajatori să găsească oameni dispuși să muncească în România, în condițiile în care nivelul de salarizare din Occident este mult mai atractiv.
Prezent în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, Pătrășcanu a povestit că, în această săptămână, a fost la un liceu din Focșani, unde s-a întâlnit cu 80 de liceeni, în cadrul Proiectului Repatriot.
„I-am întrebat câți ar vrea să plece din țară. S-au ridicat 30-40 de mâini. Au spus că își văd viitorul în afara țării”. Proiectul Repatriot, pe care Felix Pătrășcanu îl coordonează, încearcă să-i convingă pe tinerii români plecați în străinătate să revină în țară și să-și deschidă aici o afacere.
„În străinătate sunt plătiți mai bine clar, dar costurile vieții în Londra, de pildă, le știm cu toții. Plecatul ăsta te constrânge să ai un nivel de trai mai scăzut, să cheltui mai puțin pe lucrurile pe care le-ai fi cumpărat în România. Ar rămâne mulți și în România dacă ar avea o infrastructură civilizată și multe alte lucruri...”, crede Felix Pătrășcanu.
Nouă români părăsesc ţara în fiecare oră. Ţara noastră se laudă cu cea mai mare creştere economică, dar exodul continuă. Dacă românii ar râmâne, bugetul statului ar câştiga de pe urma lor jumătate de miliard de euro anual, potrivit unei statistici prezentate de Digi24. Dar nivelul de trai din România nu-i convinge. România pierde anual oameni în echivalentul unui oraş de nivel mediu, precum Slatina sau Tulcea. Şi anul acesta, se estimează că vor pleca definitiv din ţară aproximativ 85 de mii de români.
Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, este difuzată de Digi24 în fiecare sâmbătă și duminică de la miezul nopții.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Exemplu: eu! Am crescut doar cu mama mea, am avut alte priorități.. ea avea salariul 1000 de lei, din care trebuiau platite facturi, pusă mancare pe masa, rechizite, naveta pe care o faceam la scoala, îmbrăcăminte, pachetul ei.. desi erau zile in care nu manca nimic la lucru pentru a putea merge eu la școală. Patronii nu înțeleg ca poate sunt persoane care, cu putin training, ar putea face , ce poate face una cu studii superioare.
Cat despre a iti face o firmă in România, ti se pun bețe in roate de la început. Ti se cere șpagă peste tot pe unde mergi dupa autorizații, apoi cautat nod in papură ca sa aibă motive să te amendeze, ca de... Trebuie bani la buget.
Plus majoritatea patronilor se cred zei si isi tratează angajații ca pe sclavi.
Unde sunt acum mi-e bine. Platesc chirie, taxe, asigurare la mașină, alimente, dar la sfârșitul lunii, tot rămân cu ceva bani. In țară? Nu iti ajunge salariul de la o luna la alta.
- Te dau afara! Ca mai sunt 12 la usa care asteapta sa iti ia locul.
Si tot ei, antreprenorii, chiar si in IT, isi trateaza angajatii ca sclavi. Faceti numai o verificare la Vauban (mare firma IT) sa vedeti ce magarii a facut in ultimii ani cu angajatii. La anul o sa planga ca nu au pe cine angaja.
Si atunci la ce sa te astepti?
Nu infrastructura ii goneste pe oameni. Ci lipsa de respect. Infrastructura ii nemultumeste, dar nu este definitorie.
În concluzie, atunci când tinerilor li se vor oferi și alte posibilități de a trăi decent decât a fi angajat la stat sau o multinațională, atunci când li se va oferi posibilitatea să fie proprii lor angajați și să-și dezvolte propria afacere fără să fie sufocați de proasta legislație care ucide întreprinderile mici și mijlocii, atunci când a fi agricultor sau mic producător va fi văzut cu adevărat o resursă importantă pentru țară, atunci poate că vom avea tineri pentru care a rămâne în România va fi egal cu “aici pot să dezvolt ceva cu mintea și puterea mea, deci sunt important pentru societate.”