Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O imagine cât un brand de țară: prima dată au tăiat panglica, apoi au anunțat că se apucă de lucrare

inaugurare Primaria Livada

Foto: Glasul Aradului

România de la firul ierbii nu încetează niciodată să surprindă. Cel mai recent exemplu este comuna Livada din județul Arad, acolo unde autoritățile locale (reprezentate prin președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, și primarul comunei Livada, Iosif Bimbo) au sărbătorit cu pâine și sare și au tăiat panglica pentru începerea unor lucrări privind introducerea sistemului de canalizare în localitate. După cum reiese din poze, totul s-a făcut într-un decor de-a dreptul patentat ca „românesc”, cu cei doi oficiali purtând drapelul național pe piepturi.

Publicația Special Arad scrie că, deși inițial comuna Livada era înscrisă într-un master plan al Consiliului Județean prin care urma să se introducă canalizarea, făcută cu fonduri europene, primarul din Livada a decis să renunțe la participarea în acest proiect pentru a grăbi lucrurile, întrucât se estimează că proiectul Consiliului Județean va fi implementat peste circa 4-5 ani.

Foto: Glasul Aradului

Tot presa locală remarcă faptul că Primăria Livada, pentru a face canalizarea pe cont propriu, a împărțit proiectul în cinci tronsoane, iar tăierea panglicii a marcat începerea execuției a trei dintre acestea.

 Decizia Primăriei Livada de a face pe cont propriu canalizarea a însemnat și schimbarea traseului canalizării, care în loc să fie direcționată printr-un inel care să ocolească municipiul Arad și să ajungă direct în centrul de epurare a apei, urmează să se lipească într-un punct de canalizare existent în cartierul Grădiște și să străbată conductele orașului până la centrul de epurare, precizează și publicația Critic Arad.

 Aici au apărut și principalele îngrijorări, consilierii municipali temându-se să nu se suprasolicite astfel canalizarea orașului Arad. În cele din urmă consilierii au votat proiectul, după ce au fost asigurați de angajații Companiei de Apă că acest lucru nu se va întâmpla la debite normale, ci ar exista riscul doar la cantități mari de apă, care depășesc 50 de litri/mp.

 Întregul proiect ar urma să se ridice la aproximativ 6,6 milioane de euro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult