Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

O imagine cât un brand de țară: prima dată au tăiat panglica, apoi au anunțat că se apucă de lucrare

inaugurare Primaria Livada

Foto: Glasul Aradului

România de la firul ierbii nu încetează niciodată să surprindă. Cel mai recent exemplu este comuna Livada din județul Arad, acolo unde autoritățile locale (reprezentate prin președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, și primarul comunei Livada, Iosif Bimbo) au sărbătorit cu pâine și sare și au tăiat panglica pentru începerea unor lucrări privind introducerea sistemului de canalizare în localitate. După cum reiese din poze, totul s-a făcut într-un decor de-a dreptul patentat ca „românesc”, cu cei doi oficiali purtând drapelul național pe piepturi.

Publicația Special Arad scrie că, deși inițial comuna Livada era înscrisă într-un master plan al Consiliului Județean prin care urma să se introducă canalizarea, făcută cu fonduri europene, primarul din Livada a decis să renunțe la participarea în acest proiect pentru a grăbi lucrurile, întrucât se estimează că proiectul Consiliului Județean va fi implementat peste circa 4-5 ani.

Foto: Glasul Aradului

Tot presa locală remarcă faptul că Primăria Livada, pentru a face canalizarea pe cont propriu, a împărțit proiectul în cinci tronsoane, iar tăierea panglicii a marcat începerea execuției a trei dintre acestea.

 Decizia Primăriei Livada de a face pe cont propriu canalizarea a însemnat și schimbarea traseului canalizării, care în loc să fie direcționată printr-un inel care să ocolească municipiul Arad și să ajungă direct în centrul de epurare a apei, urmează să se lipească într-un punct de canalizare existent în cartierul Grădiște și să străbată conductele orașului până la centrul de epurare, precizează și publicația Critic Arad.

 Aici au apărut și principalele îngrijorări, consilierii municipali temându-se să nu se suprasolicite astfel canalizarea orașului Arad. În cele din urmă consilierii au votat proiectul, după ce au fost asigurați de angajații Companiei de Apă că acest lucru nu se va întâmpla la debite normale, ci ar exista riscul doar la cantități mari de apă, care depășesc 50 de litri/mp.

 Întregul proiect ar urma să se ridice la aproximativ 6,6 milioane de euro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult