Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O întrebare frecventă: „Se poate deconta către salariați contravaloarea ochelarilor de vedere? Ce regim fiscal urmărim?” Studiu de caz: societatea Angajatorul Drăguț SRL

angajata cu ochelari

foto Profimedia

Societatea Angajatorul Drăguț SRL este persoană juridică română, înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile. Aceasta are calitate de angajator. Mai mulți salariați ai societății poartă ochelari de vedere ca urmare a recomandării medicului oftalmolog. Societatea intenționează să deconteze o sumă fixă reprezentând o parte din costul de achiziție al ochelarilor de vedere. Au dreptul salariații să solicite această decontare? Ce regim financiar, contabil și fiscal urmărim? 

Apreciem faptul că societatea Angajatorul Drăguț SRL poate să deconteze contravaloarea totală sau parțială a ochelarilor de vedere folosiți de către salariați având în vedere jurisprudența Curții Europene de Justiție chiar într-o cauză între un angajator din România și un salariat român, respectiv Cauza C-392/2021 TJ. Prin această hotărâre acest angajator a fost obligat să deconteze contravaloarea ochelarilor de vedere ai salariatului, iar acesta a probat că degradarea vederii a rezultat în urma modului de lucru, respectiv își desfășura activitatea într-o cameră fără lumină naturală.

Astfel, societatea Angajatorul Drăguț SRL poate să deconteze ochelarii de vedere ca urmare a unei recomandări a medicului specialist. Desigur, sarcina probei revine contribuabilului astfel încât procedura trebuie să probeze că salariatul și-a cumpărat ochelari de vedere. Se va solicita o copie a documentului ce confirmă achiziția ochelarilor de vedere.

Din punct de vedere fiscal, apreciem că la nivelul persoanei fizice salariate acestea sunt venituri neimpozabile în temeiul prevederilor de la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal – ajutoare pentru dispozitive medicale. La calculul impozitului pe profit apreciem că aceste cheltuieli sunt de natura cheltuielilor sociale deductibile limitat în procentul de 5% din cheltuielile cu salariile, conform art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 4 din Codul fiscal, alte cheltuieli cu caracter social agreate în baza contractului colectiv de muncă.

Norma de aplicare pentru acest temei normativ regăsită la pct. 15 alin. (1) din HG nr. 1/2016 stabilește că angajatorul și salariații vor agrea frecvența și bunurile sau serviciile ce fac obiectul noțiunii de alte cheltuieli cu caracter social, astfel: „15. (1) Cheltuielile efectuate în baza contractului colectiv de muncă, ce intră sub incidența prevederilor art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, sunt cheltuielile de natură socială stabilite în cadrul contractelor colective de muncă la nivel național, de ramură, grup de unități și unități, altele decât cele menționate în mod expres în cadrul art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.”

Având în vedere aceste aspecte, apreciem că tratamentul fiscal pentru decontarea contravalorii ochelarilor de vedere este de a fi considerată venituri neimpozabile la nivelul persoanei fizice și cheltuieli sociale la calculul impozitului pe profit.

Din punct de vedere declarativ, sumele se declară în declarația formular 112 – la rubrica 8.4 – venituri neimpozabile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult