Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O investiție de 40 de milioane de euro, care va angaja 300 de medici, asistente și personal medical. După vânzarea rețelei Regina Maria, Wargha Enayati începe construcția celui mai mare centru de îngrijire a bătrânilor din România

Wargha Enayati

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Trei ani până a găsit terenul potrivit, alți doi ani să obțină planul de urbanism. Abia anul acesta, spre sfârșitul lunii mai, va fi săpată prima groapă pentru construcția a ceea ce va fi, în circa doi ani, în opinia lui Wargha Enayati, fondatorul rețelei Regina Maria, cel mai mare centru de îngrijire a bătrânilor din România.

Noul complex de servicii medicale dedicat vârstnicilor va avea o suprafață de 35.000 de metri pătrați și va presupune o investiție estimată la 40 de milioade de euro. Aici vor fi angajați aproximativ 300 de medici, asistente și personal medical.

„Nu e doar un centru de vârstnici. E un centru de geriatrie, spital de oncologie, de recuperare, cu radioterapie. Va fi cel mai mare complex medical privat construit în România”, a explicat cardiologul Wargha Enayati, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

De origine germană, Wargha Enayati a început Facultatea de Medicină în Regensburg, Germania și a absolvit Facultatea de Medicină de la Cluj. Specializarea de cardiologie și-a făcut-o la spitalul Fundeni din București. S-a născut în 1964 în Germania, provine dintr-o familie de origine iraniană, și are triplă cetățenie: germană, iraniană, română. A venit în România în 1983 atras de viața și activitatea Reginei Maria a Romaniei și legătura ei cu Credința Bahá’í.

În 2015 a vândut ultimul pachet de acțiuni deținut la rețeaua privată de sănătate Regina Maria într-o tranzacție estimată de surse din piață la peste 100 de milioane de euro. 

Prin noul proiect în care vrea să investească, medicul și antreprenorul Wargha Enayati spune că vrea să contribuie la redarea demnității persoanelor vârstnice, a căror situație în România „este groaznică”.

„În mentalitatea noastră punem pe cineva de peste 60 de ani pe dreapta. Nu mai poate produce, nu-l mai luăm în seamă, nu-l mai respectăm. Prin acest proiect, vreau să cresc demnitatea vârstnicilor, să dau un trend, și să apară alte instituții care văd: să facem și noi, să creăm condiții pentru vârstnici”, a subliniat Wargha Enayati.

În dezvoltarea afacerilor sale spune că a urmărit să aibă un impact social.

„Orice afacere am început am început cu ideea: ce nevoie are societatea, ce impact social are asupra societății. În același timp gândindu-mă dacă e posibil să dezvolt această afacere sau nu. Dar dacă nu are un impact social și fac o afacere doar de dragul de a face bani, nu m-a entuziasmat foarte mult. Îmi amintesc când a fost boomul până în 2008. Erau tineri de 23-25 de ani care vindeau trei terenuri pe an și făceau un profit mai mare decât mine cu o mie de angajați, cu toate riscurile pe care le am. Am rămas mereu focusat, am zis că dacă asta e corect să fac, atunci fac asta”, a punctat antreprenorul.

De ce nu s-au construit spitale în România de peste 20 de ani? „E o problemă de competență, de voință, de sacrificiu, să lași de la tine, dar să vrei să faci. E o problemă de sustenabilitate. Noi probabil am avut 25-30 miniștri ai Sănătății în acești 27 de ani. Sunt mulți factori pentru care nu se construiesc”, a mai spus cardiologul Wargha Enayati.

România avea la sfârșitul anului trecut circa 5,22 milioane de pensionari. Pensia medie este de 1.106 lei, potrivit datelor comunicate în decembrie anul trecut de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, după miezul nopții. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 40 milioane euro investitie / suna frumos dar sigur nu va fi ! Eu sint trecut de 60 de ani , am fost in Constanta la o clinica a retelei Regina Maria si m-au speriat preturile . Asa ca , oare pentru cine sint aceste investitii ?
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult