Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

O lecție de la Bill Gates pentru uzul domnilor Cîțu și Voiculescu

sustin Vlad Voiculescu - Parlament - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Larry Ellison povestea în Softwar o anecdotă despre Bill Gates. În 1993, dimineața la ora 11, era la telefon cu Bill să discute o problemă tehnică. Ellison și-a exprimat dezacordul cu argumente și și-a explicat judecata. Gates a ascultat și a replicat: „trebuie să mă gândesc la chestia asta; te sun înapoi”. După care Ellison e sunat după-amiaza la 4 și Gates a continuat convorbirea: „Da, cred că ai dreptate, dar să vedem implicațiile A, B, C etc..” Ellison a fost uimit că Gates a stat 5 ore și a gândit problema, pentru că era o problemă importantă și era important pentru el să găsească răspunsul corect. Și a decis că el s-a înșelat și că Ellison a avut dreptate. Nu i-a păsat despre cine are dreptate, ci despre ce e adevărat.

Ce s-ar fi întâmplat dacă Cîțu, Voiculescu și alții ar fi discutat cu argumente? La modul serios, pentru a găsi soluția corectă. Fără să-i intereseze cine e de vină și cine are dreptate, ci ce e greșit și ce nu e. Ce e adevărat și ce nu?

Pentru că tiparul de gândire ilustrat de Gates urmărește ce e corect, nu cine e corect, pentru că îi pasă de rezultat, în cazul lui Gates produsele firmei care să îi satisfacă pe clienți. Asta e „mentalitatea de cercetaș”, în opoziție cu „mentalitatea de soldat” care pleacă de la ideea de a apăra întotdeauna propriile poziții (sau cele ale partidului) împotriva oricărei amenințări care le poate ataca, fără a se preocupa dacă acele poziții sunt corecte sau nu.

Și acești oameni politici ar trebui să fie motivați de bunul public, de ceea ce este corect pentru oameni, de a găsi soluții viabile și realiste pentru ieșitul din criză, nu de cine e de vină sau cine a avut dreptate.

Din păcate am avut parte de o scenetă cu oameni slabi, mânați de frica de a nu purta vina, și încercând să arunce vina prin tot felul de tertipuri birocratice, cu scrisorele și ordine semnate sau nesemnate, cu numere de intrare care s-au pierdut și cu mutarea responsabilității dintr-un birou în altul.

Iar în jurul lor, hoarde de fani cu „mentalitatea de soldat” au împânzit mediul de discuție publică, susținând până în pânzele albe o poziție sau alta, în ciuda oricărei argumentații raționale.

Iar această mentalitate toxică riscă să distrugă nu doar această coaliție, ci și ideea de politică altfel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Gates nu era in campanie electorală internă, nimeni nu îi putea lua locul sau firma. Cîțu în schimb este iar pe lângă asta percepția publicului, mai ales acela care nu e în stare să se programeze pe platforma de vaccinare dar votează, este că ministrul sănătății ar fi responsabil de spitale aflate în subordinea primăriei.
    • Like 1
  • "Ce s-ar fi întâmplat dacă Cîțu, Voiculescu și alții ar fi discutat cu argumente? "

    Oh, sancta simplicitas! Cât idealism!
    Când, în cei trei'j de ani de anarhodemocraţie, politicienii au discutat cu argumente?
    • Like 0
  • ARBITRU dl.CTP:"Ce s-ar fi întâmplat dacă Cîțu, Voiculescu și alții ar fi discutat cu argumente? La modul serios, pentru a găsi soluția corectă. Fără să-i intereseze cine e de vină și cine are dreptate, ci ce e greșit și ce nu e. Ce e adevărat și ce nu?"
    PE WHATSAPP !!!
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Care e asemănarea dintre dl. VV și dna Groșan?
    1. mulțimea de apostoli care îi urmează ca fanaticii
    2. Faptul că acești "apostoli" n-au nici un habar că: o schemă de tratament se instituie după STUDII și cercetare documentată și NU după vorbe. Iar într-un cabinet există reguli stricte pe care nici un ministru ori specialist, fie el geniu, n-are voie să le încalce.
    În ambele cazuri vorbim de fanatism. Iar cu fanaticii n-ai cum discuta că ei NU ascultă nici un argument rațional și-și adoră și apără idolii până la infinit. Orice ar face idolii e sfânt și are justificare. Până la urmă fanatismul ( eu i-am zis talibanism în alte comentarii) USR e fix la fel cu cel care-i animă de exemplu pe auriști ori șoșociști cărora poți să le desenezi și tot degeaba. Din păcate e prezent nu numai la inși rudimentari dar și la persoane cultivate.
    A fost suficient ca dl CTP să constate fenomenul că lumea i-a sărit în cap. Nu ești cu noi ești împotriva noastră. Neutralitatea se încadrează evident la "nu ești cu noi" și ești obligat împotrivă. Așa că persoana care se vrea neutră e hulită de toți.
    Până n-o să ne dezbărăm de fanatisme si nu adoptăm dreapta și neutra judecată vom face alegeri greșite și n-o să înțelegem unde greșim. Ori o să ne ducem în prăpastie cu idolul în brațe. Că nu greșim, să fim serioși!
    PS: din greșeală am pus aici comentariul în loc de articolul semnat de CTP. Dar se potrivește destul de bine și aici.

    • Like 2
    • @ Delia MC
      Comentariul tau este corect, dar abordeaza, convenabil, doar jumatate din problema semnalata in articol. Asta, fara indoiala, din cauza faptului ca tu insati esti un taliban care se plange de alti talibani :))))
      • Like 0
    • @ Eugen Diaconu
      Delia MC Delia MC check icon
      Q. E. D. :))))
      • Like 0
  • O domnule , e vorba de Bill Gates nu de guvernanții noștri , sau îndrăznesc să afirm de alți guvernanți din UE chiar din țările cele mai dezvoltate ale ei. El are alte interese și de cele mai multe ori de ordin financiar. Nu trebuie încurcat " sezonul cu fazonul " este cu totul alt nivel de înțelegere inteligentă, rațională a diferitelor situații. Așa cum Gates nu va fi niciodată ministru sau prim-ministru așa nici Câțu , sau alt prim-ministru , președinte , un miliardar datorită viziunii lui și capacității intelectuale ale acestuia. Da ar fi fost interesant de urmărit o astfel de abordare a acestei crize , dar avem în schimb acest joc de glezne , aș zice mai mult decât mediocru chiar ilar.
    • Like 1
  • Așa vedem cum speranțele de politică ALTFEL se duc pe apa sâmbetei, începem să ne dăm seama că nu ne-au meritat votul, că iar am fost păcăliți.
    Mai mult, începi să te întrebi retrospectiv dacă nu cumva atunci când Ponta se întâlnea cu Barna era CEVA acolo, te mai gândești că înaintașii lor au fost, pe alocuri, niște securiști (după alții chiar fondatorii ar fi securiști) – și așa ajunge USL-PLUS de pe cai mari doar un vis urât.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult