Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

O nouă listă a rușinii. Primăriile, obligate să facă publice numele persoanelor cu datorii la bugetul local

Numele persoanelor fizice cu obligații fiscale restante la bugetele locale vor apărea pe paginile de internet ale primăriilor. Prima listă va fi publicată după 31 martie, data până la care contribuabilii trebuie să achite o parte din impozitele pe case și mașini pentru anul în curs.

„Estimăm ca până la sfârșitul lunii aprilie vom publica lista cu obligațiile restante. Așteptăm hotărârea consiliului local privind suma minimă restantă pentru a întocmi lista, a declarat pentru Republica.ro șeful Direcției de Impozite și Taxe Locale Sector 3, Iulian Ilie.

Fiecare primărie va decide, prin hotărâre a consiliului local, care este suma restantă minimă de la care vor face publică „lista rușinii”. Aceasta este și noutatea, pentru că până acum pe site puteau fi publicate doar numele, prenumele și adresa datornicilor, iar din acest an va fi prezentată și suma datorată la bugetul local. Publicarea listei nu va fi opțională, primăriile fiind obligate să o prezinte pe site-urile proprii, potrivit informațiilor obținute de Republica.ro.

Pe lângă „lista rușinii” care va fi publicată de primării, cu datornicii la bugetele locale, persoanele fizice care au datorii restante la bugetul de stat vor apărea din acest an pe o altă „lista a rușinii”, care va fi făcută publică de Fisc.

Amintim că recent Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că debitorii care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații, vor fi afișate pe pagina de internet a instituției. Până acum ANAF făcea public, la câteva luni, numele firmelor de stat sau private datoare la bugetul de stat. Din acest an ANAF va publica și numele persoanelor fizice cu datorii restante la bugetul de stat.

Pentru a apărea pe site-ul de internet ANAF o obligație trebuie să depășească plafonul de 100 de lei în cazul persoanelor fizice, 500 de lei persoanele fizice care desfășoară activități independente sau exercită profesii libere, 1.000 de lei la contribuabilii mijlocii și 1.500 de lei la marii contribuabili.

CITEȘTE ȘI:

„Lista rușinii”? ANAF va publica pe internet numele datornicilor, codul de identificare fiscală, domiciliul fiscal și sumele restante

Mic ghid de plată a impozitelor și taxelor locale în 2016

Tot ce trebuie să știți despre taxele locale în 2016. Se modifică sistemul de taxare a clădirilor pentru PFA-uri și firme

PFA 2016 - obligații declarative și de plată

Dacă ai un sediu de PFA sau de firmă acasă, împrietenește-te cu un evaluator!

Primăria care introduce în premieră poprirea automată. Conturi blocate pentru datorii începând de la 0,1 lei

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Suki San Suki San check icon
  Nu inteleg scopul... Altceva mai bun sau mai util nu puteau face?? decat prostia asta?? DOAMNE FERESTE!!
  • Like 0
 • Poate că unii nici nu știau că au datorii, iar alții știau că au doar drepturi nu și datorii sau le trecuseră la capitolul datorii uitate. Se pare că sînt chiar personalități publice în astfel de situații.
  • Like 0
 • Nu am restante,dar imi pare rau de taxele si impozitele pe care le-am platit.Ce ar fi daca si noi contribuabilii,la randul nostru am afisa cate un banner pe fiecare obiectiv ,pe care-l depistam in Bucuresti ca nerezolvat, intarziat sau ignorat,?Daca e sa ne rusinam pai sa incepem cu primul din lista.
  • Like 1
 • Sa zicem ca nu am plătit 3 amenzi și 2 impozite și am 2000 de plata și ma publica pe net pe undeva. Și? Cu ce ma motivează asta sa plătesc? Ca de rușinat, sigur nu sunt ba chiar mai mult, după publicare o sa fiu în modul "'rați-ai dracu, sa ma cautati sa va dau banii"
  • Like 0
 • Mi se pare bizar si abuziv sa publici fara permis numele si adresa oamenilor pe net. Oricine poate avea acces la acele informatii private. In unele cazuri poate fi periculos. Sa presupunem ca o femeie a divortat apoi si-a facut pierduta urma din cauza unui fost sot agresiv. Daca uita sa achite un impozit acesta o poate gasi si ucide .... Ca sa nu mai vorbim ca ar oferi pe tava o adevarata baza de date pentru cei ce se ocupa cu furtul de identitate ... pentru firmele de marketing etc. Nu ar trebui sa detina un consens scris pt. divulgarea datelor cu caracter personal semnat de persoanele in cauza caci inteleg ca vor fi divulgate date sensibile precum adresa de acasa .... Nu ar trebui sa existe o lege care sa protejeze oamenii de asemenea abuzuri.
  • Like 3
 • Libertatea mea de a plăti când vreau, contra obligației statului de a face ceea ce trebuie cu banii mei.
  • Like 1
 • Lista rusinii va fi publicata imediat sub lista detaliata cu ceea ce au facut cu banii stransi la buget pana acum, da? Asa mi se pare corect!
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult