Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O prietenă olandeză mi-a spus că, înainte de a se muta în București, a aflat la un training că ținutul scaunului, ajutarea cu haina sau sărutarea mâinii sunt expresii de politețe în România. Despre diferenţele culturale

sarut mana

Foto: Diane Randell / Alamy / Profimedia

Trăim într-o lume care, datorită comunicaţiilor practic instantanee şi a transportului eficient, a devenit un „mic sat”. Asta înseamnă că, din ce în ce mai des, ne vom încrucişa, pe străzi, la birou sau în activităţile sociale, cu persoane diferite, care vin din toate colţurile lumii. Unele diferenţe sunt vizibile în aspectul fizic evident diferit al celor ce provin de pe alte continente. Altele nu sunt vizibile la prima vedere, dar sunt mult mai profunde: este vorba de diferenţele culturale.

Fiecare dintre noi a crescut şi a fost educat într-o anumită societate, societate caracterizată printr-o serie de norme culturale, obiceiuri şi cutume. De exemplu, când am călătorit într-o ţară arabă, i-am povestit ghidului local despre vechea tradiţie românească (apusă acum) a zestrei fetelor de măritat; omul a fost absolut şocat, deoarece, în cultura tradiţională arabă, bărbatul este cel care trebuie să adune suficient de mult „cheag” pentru a-şi „cumpăra” soţia (de fapt pentru a-i oferi o sumă de bani suficientă pentru a-i asigura femeii traiul în caz de divorţ sau deces al soţului).

În cultura românească, atunci când cunoaștem un copil care ni se pare simpatic sau faţă de care dorim să ne exprimăm tandreţea, un gest destul de frecvent este acela de a-l mângâia pe cap, ciufulindu-i părul. În Tailanda a atinge capul cuiva este un gest ofensator, capul fiind considerat sfânt. În România suntem învăţaţi să mâncăm fără a scoate zgomote, pe când în China a sorbi supa cu zgomot este un semn de apreciere. Aflăm despre asta înainte de a călători în China sau de a primi oaspeţi chinezi, dar … obişnuinţa de o viaţă ne face să ne simţim puţin dezgustaţi când auzim zgomotul unor sorbituri, care sunt de fapt apreciative.

Dar diferenţele acestea apar nu doar atunci când două persoane sunt separate de o jumătate de glob. O prietenă olandeză care a lucrat câţiva ani în România îmi spunea că înainte de a se reloca în Bucureşti a fost chemată la un training în companie şi i s-a explicat că în România gestul de a i se ţine scaunul pentru a se aşeza la masă, a-i fi ţinută haina pentru a se îmbrăca mai uşor sau a-i fi sărutată mâna de către bărbaţi sunt gesturi ţinând de politeţe şi nu reprezintă nici misoginism şi nici vreun fel de avans sexual.

În Statele Unite nu există obiceiul de a lăsa femeile să intre primele într-o încăpere sau a le deschide uşa; deşi ştiam acest lucru la nivel raţional, simţeam de fiecare dată când un amic american se năpustea înaintea mea în lift o undă de indignare la adresa lipsei de educaţie a „individului”, ba chiar mă simţeam înjosită … deşi privind lucrurile prin perspectiva lui culturală omul pur şi simplu era mai aproape de uşă decât mine şi se grăbea să elibereze locul de trecere.

Diferenţe de acest tip există şi la nivelul relaţiilor de serviciu, şi nu întâmplător companiile multinaţionale insistă pe cultura companiei ca un factor unificator. Cu toate acestea, de multe ori apar frecuşuri din motive greu de conștientizat, dar care de fapt ţin de obiceiurile diferite ale unor culturi diferite.

Ei bine, şi de ce ne-ar privi pe noi acest lucru?

Din mai multe motive.

Unul ar fi pentru a fi în temă atunci când călătorim. De la a înţelege cum se mănâncă (orele de masă, ordinea felurilor, manierele) până la a avea aşteptări corecte referitoare la orarele de deschidere ale magazinelor, trecând prin a şti când este în regulă să avem contact vizual cu o persoană cu care interacționăm în cursul vizitei şi când acesta poate fi interpretat fie ofensiv, fie ca o invitație nepotrivită, lucrurile de învăţat pentru a nu fi surprinși într-o altă ţară şi pentru a nu da o impresie rea sunt nenumărate.

Al doilea motiv este acela al faptului că avem şi noi vizitatori, de mai scurtă sau lungă durată, iar cerinţele lor sau modul de a le exprima pot părea fie extrem de ciudate, fie dovadă de „lipsă de educaţie”, fie chiar ofensive – asta dacă nu ştim că oamenii au crescut cu alte reguli.

Din ce în ce mai des apar prietenii sau chiar cupluri interculturale; aici diferenţele culturale pot crea multe frecuşuri, pentru că una este să „ştim intelectual” şi alta este să înţelegem acest lucru la nivel emoţional.

Bun, şi cam ce ar fi de făcut?

În primul rând să acceptăm că aceste diferenţe culturale există, să nu credem că ceea ce „nouă ni se pare normal” este ceva cu valabilitate universală. Apoi ar fi să ne interesăm de ceea ce este considerat acceptabil, politicos, dovadă de bune maniere sau dimpotrivă, ofensiv, insinuant în cultura tării pe care o vizităm şi să încercăm să respectăm normele locale. Cel mai probabil nu ne va reuşi întotdeauna, dar măcar putem încerca sau, dacă ne dăm seamă, din răspunsul tensionat al celor din jur, că „am greşit-o”, să ne cerem scuze şi să explicăm valoarea acelui comportament în cultura din care venim.

Al doilea lucru este să fim precauţi în judecarea persoanelor care vin din altă cultură. Ce ar fi de făcut este în primul rând să clarificăm: uite, în cultura mea este considerat nepoliticos ca un bărbat să intre pe uşă în faţa unei femei, chiar necunoscute, la tine în ţară cum este?

E drept că probabil vom avea mereu o primă reacţie de respingere a unui obicei cu care nu am crescut, dar suntem oameni raționali, şi e important să nu ne lăsăm conduși de impulsul negativ de moment, ci să ne reamintim că un gest poate însemna un lucru într-o cultură şi complet altceva în alta (atenţie mare şi la gesturile cu degetele, care şi ele pot fi interpretate complet opus în culturi diferite).

Dacă relaţia cu cineva care vine dintr-o cultură diferită ajunge mai strânsă (coleg de birou, prieten apropiat sau partener(ă) de cuplu) atunci este util să nu fie lăsat ca aceste diferenţe să ducă la acumulare de tensiuni. Este bine să fie discutate deschis, explicată reacţia emoţională imediată şi eventual să se ajungă la un compromis, pentru că fiecare are arii unde are mai mare flexibilitate de adaptare şi zone sensibile, care pot duce mai uşor la stări de tensiune ce pot degenera în ceartă sau resentimente.

Dar, în orice caz, este extrem de util să ne întrebăm, înainte de a eticheta pe cineva după „cei șapte ani de acasă ai mei”, oare cum suntem noi văzuţi prin prisma „celor șapte ani de-acasă ai lor”. Ca de obicei, clarificarea şi negocierea sunt extrem de importante şi pot detensiona relaţiile care altfel riscă să se învenineze foarte uşor fără ca cineva să aibă intenţii rele (ba uneori tocmai din cauza celor mai bune intenţii, dar unele exprimate doar prin prisma uneia din culturi).

articol publicat anterior pe blogul autoarei 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pe lângă diferențele culturale, mi se par foarte haioase și intersectările lingvistice între indivizi de naționalități diferite, cu rezultate total neașteptate.
    De exemplu, eram într-un supermarket din Olanda și nevastă-mea îmi spune să mă uit după suc. Pentru că era gălăgie, am întrebat "Poftim?". Nevastă-mea a repetat: "Suc, suc!" La care, o tipă de-a locului, a făcut o figură pe care nu pot s-o uit: s-a holbat la nevastă-mea, total dezaprobator, cu o mimică ultragiată, după care a și scos niște exclamații furioase, pe care ni le-a interpretat nașa noastră, olandeză. "Suc" cică i se spune câinelui, cum ar veni, "Caută"!
    Altă fază amuzantă, a fost în Atena, când eram la un training și tipa care ne prezenta niște erori de asamblare pe linia SMD, zice, într-un mix anglo-grecesc: "This IC [circuit integrat] is placed anapoda", la care noi, românii, am început să râdem cu lacrimi. Tipa s-a uitat la noi contrariată, făcându-se roșie ca o pătlăgică, pentru că ea, săraca, vorbea foarte serios. "Anapoda", ne-a clarificat, însemna cu picioarele invers...
    • Like 0
  • Cea mai "interesantă" experiență am avut-o cu niște clienți indieni, în urmă cu câțiva ani. Mergeam alături pe stradă și din când în când se opreau, trăgeau câte o bășină răsunătoare după care își reluau drumul. Îmi era mie rușine, ei n-aveau niciun fel de problemă.
    • Like 1
  • pixel check icon
    ofensiv e una, ofensator e alta.
    între două obiceiuri, câștigă cel mai corect. dar câștigul nu prin forță se realizează.
    • Like 1
    • @ pixel
      Gabriel check icon
      noi ca romani avem obiceiul sa pupam moaste (ca tot e momentul). daca as compara numeric, pare ca au castigat cei care nu o fac. daca insa ma uit la "trend", pare ca vor castiga cei care pupa moaste. sa inteleg ca asa e corect, sa pupam moaste? dupa mine obiceiurile care se impun in timp nu au nicio treaba cu corectitudinea si va puteti uita si la obiceiuri de mult apuse.
      • Like 0
    • @ Gabriel
      pixel check icon
      vă axați concluzia pe o incertitudine. plus inutila pomenire a timpului. probabil că sunteți în minte cu „proba timpului”, care nu are nicio tangență cu morala. dumneavoastră sunteți calat pe trenduri, pe mase, pe cantitativ, eu mă refer la morală, inaccesibilă maselor. încă nu-i în trend.
      • Like 1
  • În etern înapoiata Românie încă mai există, din păcate, reguli de conduită retrograde și contrare valorilor europene ca nondiscriminarea, incluziunea, egalitatea de șanse și tratament.

    Comparativ, în Germania, țară europeană normală, modernă și democratică, aceste valori sunt la ele acasă și se reflectă în conduita corectă și, desigur, corect politică. Exact ca în Olanda, țările scandinave și alte țări europene normale.

    Atât timp cât o chestie nu este reciprocă, ea clar este sexistă și/sau discriminatorie și, în mod firesc, a fost/este eliminată, ca de ex. retrogradul obicei cu sărutatul mâinii: atât timp cât femeile nu sărută mâinile bărbaților, rezultă că gestul nu este reciproc, deci în mod normal trebuie eliminat sărutatul mâinilor femeilor de către bărbați. Și a și fost eliminat: în Germania actualmente nu mai face nimeni, dar absolut nimeni, așa ceva.

    Din fericire, există persoane, în special tineri și tinere, care au apucat să trăiască mai mult timp în Germania și alte țări europene normale și acolo și-au însușit noile reguli de conduită bazate pe valorile europene și, care s-au mai întors acasă, le pun în practică și aici în România.

    Din păcate, există și unii mai "șoșocari" care, deși ajung în țări europene normale, normalitatea europeană nu se lipește de ei, astfel că resping conduita modernă europeană și rămân la comportamentele tradiționale retrograde.
    • Like 1
    • @ Ovidiu Jurj
      Mihai check icon
      Bine că valorile europene nu sunt retrograde deloc, mai ales cele dintr-o anumită lună. Aia e voie de la stăpânire dar gesturi de curtoazie sau complezență nu, alea sunt sexiste. Acum dacă trecem standardul dublu printre valorile europene, merge.
      • Like 2
    • @ Ovidiu Jurj
      Gigi check icon
      Sincer nu inteleg, în acest context de ce suntem înapoiați?!Am mulți colegi tineri (majoritatea) care întra în fata colegelor, nu sărută mana, nu cedează scaunul.Eu fac toate astea, și chiar ma simt bine sa îmi arat respectul pentru femei.De ce sunt retrograd și înapoiat?Cine poate fi în măsura sa îmi spună ca el procedează corect și eu sunt sexist?Și înapoiat și retrograd?Eu îmi atât respectul fata de femei! Eu car greutăți, eu sap cu motocultorul, eu tund iarba, folosesc aparate și utilaje, eu montez diverse chestii, plus multe alte lucrări pe care nu as pune-o pe soția mea sa le faca(nu știu dacă poate, cred ca nu).După părerea mea, egalitarismul asta funcționează strict când cele 2 părți au exact aceleași sarcini sau trăiesc la bloc.In rest, nu prea au cum.Parerea mea!
      PS:nu sunt agricultor, doar locuiesc la tara și îmi cultiv legume.
      • Like 5
    • @ Gigi
      Mihai check icon
      De acord cu dvs. Egalitatea in drepturi nu presupune s neaparat comportamente simetrice, ci doar adecvate speciei. Invit bărbații sa dea nastere, dacă nu sunt de acord cu aceasta afirmatie.
      • Like 2
  • Mihai check icon
    Așa este. In 1994 am călătorit prima oară la Londra. O amică mi-a zis că atunci când stau pe scaun in autobuz sau metrou, să nu cedez scaunul vreunei femei care nu este in varsta, gravida sau cu dizabilitati, căci risc să-mi iau o geantă in cap. Feminismul explodase la acea vreme, așa că am urmat sfatul. M-am "simțit un nesimțit" tot timpul !
    • Like 3
    • @ Mihai
      Ce nostim :)))
      • Like 0
  • Valabil cand persoanele vin din culturi diferite.
    Dar ce te faci cu mitocanii autohtoni??? In corporatiile din Romania, tinerii se comporta parca au fost crescuti in jungla cu Tarzan. Sta bivolul langa tine si asteapta sa deschizi usa sa intre el primul, se inghesuie la lift sa fie primul, mananca ca un caine flamand, floscaie si rade si ragaie ca un nesimtit ce este, stranuta tare sa se auda in celalalt capat al open space-ului, sa stie toti, tuseste si scoate gaze sa stim toti, rade si vorbeste tare, sta rastagnit in scaun si emite idei de parca e centrul pamantului si la el e toata stiinta.....Si cine iti mai tine scaunul, sau iti saruta mana, sau iti tine haina sa te imbraci????? Ce sa ma spunem ca nu stiu nici macar sa salute, sa dea un buna dimineata, sa spuna la revedere seara cand pleaca......90% sunt asa, de te intrebi ce fel de mame si bunici au avut de nu i-au educat deloc....Pt ca aici e toata vina, la parinti, la cei 7 ani de acasa sau de la gradinita, cu educatoare la fel de needucate......hai sa nu mai analizam alte culturi, uitati-va in jur la cei 90% needucati autohtoni...peste 10 ani o sa fie o societate de alienati mintal (pt ca au si boli mintale astia...) si o sa fie un dezastru....Ar fi bine sa vedem psihologii si analistii ingrijorati de asta, nu de diferentele culturale cu Tailanda si tarile arabe
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult