Foto: Getty Images
Modificări importante ale Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, vizând calculul impozitului minim, reglementările privind microîntreprinderile și aspectele legate de comercializarea produselor accizabile au fost cuprinse în Hotărârea Guvernului nr. 1393/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 1125 din 11 noiembrie 2024.
Hotărârea de guvern amintită modifică substanțial normele de aplicare ale Codului fiscal în următoarele trei domenii fiscale:
a) Calculul impozitului minim asupra cifrei de afaceri cu prezentarea mai multor exemple de calcul;
b) Prezentarea de microîntreprinderi din perspectiva societăților legate cu exemple grafice;
c) Câteva aspecte privind comercializarea produselor accizabile.
a) Din perspectiva impozitului minim asupra cifrei de afaceri - IMCA – se explicitează noțiunea de „venituri totale” ca fiind toate veniturile înregistrate potrivit reglementărilor contabile din care se scad reducerile comerciale acordate.
Se enumeră punctual operatorii economici ce realizează activități economice ce au dreptul să scadă din veniturile obținute accizele ce au fost reflectate concomitent în conturile de cheltuieli, prin menționarea autorizațiilor ce atestă calitatea de operator în domeniul produselor accizabile (antrepozit autorizat, destinatar înregistrat etc.)
Legiuitorul prezintă două exemple de calcul.
b) Din perspectiva veniturilor microîntreprinderilor, la determinarea plafonului de 500.000 euro, sunt prezentate prin scheme în funcție de procentele de deținere, noțiunea de „societăți legate”.
Exemplele ne arată și cum se calculează plafonul când respectiva persoană fizică obține venituri din activități independente/profesii libere și are o participație asupra unei societăți.
Se clarifică situația privind calitatea unei societăți de a fi microîntreprindere din perspectiva depunerii situațiilor financiare anuale.
Potrivit actualelor norme metodologice, o societate este microîntreprindere, din perspectiva depunerii situațiilor financiare anuale în exercițiul N, dacă și-a depus situațiile financiare anuale la termenul legal pentru exercițiul N-2.
Ulterior, se extinde analiza la depunerea situațiilor financiare anuale pentru exercițiul financiar N-1 la termenul prevăzut de legea contabilității.
De exemplu, în anul 2025 o societate poate să fie microîntreprindere, începând cu 1 ianuarie 2025, dacă a depus la termen situațiile financiare pentru anul 2023. Ulterior, are obligația să depună situațiile financiare pentru anul 2024 în termenul de 150 de zile de la încheierea exercițiului pentru aș păstra calitatea de microîntreprindere.
c) În domeniul accizelor se reglementează dreptul operatorilor economici, ce au autorizația de antrepozit autorizat de producție de tutun supusă accizelor armonizate, să producă în același antrepozit produse din tutun supuse accizelor nearmonizate (produse din tutun destinate inhalării, lichide cu sau fără nicotină destinate inhalării etc.).
Această producție poate fi realizată cu notificarea unei proceduri de lucru către Autoritatea Vamală Română.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.