Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O societate poate să fie microîntreprindere, începând cu 1 ianuarie 2025, dacă a depus la termen situațiile financiare pentru anul 2023. Modificări substanțiale ale normelor de aplicare ale Codului fiscal

microîntreprindere

Foto: Getty Images

Modificări importante ale Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, vizând calculul impozitului minim, reglementările privind microîntreprinderile și aspectele legate de comercializarea produselor accizabile au fost cuprinse în Hotărârea Guvernului nr. 1393/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 1125 din 11 noiembrie 2024. 

Hotărârea de guvern amintită modifică substanțial normele de aplicare ale Codului fiscal în următoarele trei domenii fiscale:

a) Calculul impozitului minim asupra cifrei de afaceri cu prezentarea mai multor exemple de calcul;

b) Prezentarea de microîntreprinderi din perspectiva societăților legate cu exemple grafice;

c) Câteva aspecte privind comercializarea produselor accizabile.

a) Din perspectiva impozitului minim asupra cifrei de afaceri - IMCA – se explicitează noțiunea de „venituri totale” ca fiind toate veniturile înregistrate potrivit reglementărilor contabile din care se scad reducerile comerciale acordate.

Se enumeră punctual operatorii economici ce realizează activități economice ce au dreptul să scadă din veniturile obținute accizele ce au fost reflectate concomitent în conturile de cheltuieli, prin menționarea autorizațiilor ce atestă calitatea de operator în domeniul produselor accizabile (antrepozit autorizat, destinatar înregistrat etc.)

Legiuitorul prezintă două exemple de calcul.

b) Din perspectiva veniturilor microîntreprinderilor, la determinarea plafonului de 500.000 euro, sunt prezentate prin scheme în funcție de procentele de deținere, noțiunea de „societăți legate”.

Exemplele ne arată și cum se calculează plafonul când respectiva persoană fizică obține venituri din activități independente/profesii libere și are o participație asupra unei societăți.

Se clarifică situația privind calitatea unei societăți de a fi microîntreprindere din perspectiva depunerii situațiilor financiare anuale.

Potrivit actualelor norme metodologice, o societate este microîntreprindere, din perspectiva depunerii situațiilor financiare anuale în exercițiul N, dacă și-a depus situațiile financiare anuale la termenul legal pentru exercițiul N-2.

Ulterior, se extinde analiza la depunerea situațiilor financiare anuale pentru exercițiul financiar N-1 la termenul prevăzut de legea contabilității.

De exemplu, în anul 2025 o societate poate să fie microîntreprindere, începând cu 1 ianuarie 2025, dacă a depus la termen situațiile financiare pentru anul 2023. Ulterior, are obligația să depună situațiile financiare pentru anul 2024 în termenul de 150 de zile de la încheierea exercițiului pentru aș păstra calitatea de microîntreprindere.

c) În domeniul accizelor se reglementează dreptul operatorilor economici, ce au autorizația de antrepozit autorizat de producție de tutun supusă accizelor armonizate, să producă în același antrepozit produse din tutun supuse accizelor nearmonizate (produse din tutun destinate inhalării, lichide cu sau fără nicotină destinate inhalării etc.).

Această producție poate fi realizată cu notificarea unei proceduri de lucru către Autoritatea Vamală Română.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult