Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

O tăcere totalitară s-a așternut peste mămăliga românească

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă

În mod cu totul și cu totul nefiresc s-a așternut o tăcere dubioasă în preocupările opiniei publice din România. Dacă pentru vechiul guvern fiecare ministru a fost luat la tocat mărunt, începând de la studii, familie, avere, acum am ajuns să nici nu știm ce miniștri avem, abia ne mai amintim de numele prim-ministrului. Este cu atât mai curios pentru că în perioada asta am suferit cele mai mari scumpiri la toate produsele, la întreținere, la benzină, la facturile pentru utilități. Niciun pic de revoltă, niciun protest, o liniște nefirească care se întinde începând cu studiourile de televiziune și continuând cu presa on-line și rețelele de socializare. Într-un consens de tristă amintire, guvernarea caraghioasă, nefirească și caragialească, administrează treburile țării fără nici cea mai mică opoziție. Nu știu cum se înțeleg oamenii ăștia care până mai ieri se înjurau de mama focului în piața publică dar la noi nu ajunge absolut nimic, nici musca nu se-aude, totul pare mai armonios ca niciodată. Până mai ieri scandalurile politice erau la ordinea zilei, nu exista o zi în care un ministru, un secretar de stat, etc, să nu fie implicați, să nu fie acuzați.  

Eu am înțeles că protestatarul român e o persoană sofisticată, nu iese la proteste decât pentru principii, pentru idealuri nobile, înălțătoare, nu se coboară să se revolte pentru că ‘’urlă foamea-n noi’’, e prea vulgar, decadent. Însă până să ai principii trebuie să ai ce pune pe masă, e o lege simplă a firii, nu poți să gândești cu burta goală. Nu văd de ce nu poți să protestezi pentru Roșia Montana sau pentru legile justiției și nu poți să protestezi și pentru scumpirea prețurilor, pentru lipsa locurilor de muncă, pentru scăderea puterii de cumpărare. Dacă doriți principii, păi nu există o situație mai neprincipială decât structura actualei guvernări. Eu nu cred că un votant PSD s-a gândit vreodată că partidul lui va guverna cu PNL-ul, cum nu cred că un votant liberal s-a gândit că partidul lui va aduce PSD-ul la guvernare. Sau poate că manevra asta neașteptată i-a lăsat pur și simplu pe toți cu gura căscată, fără cuvinte.

În timpul ăsta, din lipsă de imaginație și de subiecte, analiștii politici continuă să-i învinovățească pe cei de la USR, un partid care în mod ciudat a devenit și mai mic, și mai irelevant, ajuns în pragul imploziei. De la nivelul lui de 9-10%, având 10 luni de guvernare în coaliția de anul trecut, USR-ul a ajuns țapul ispășitor al tuturor relelor din țara asta. La toate dezbaterile dâmbovițene unde nu sunt invitați, măcar din etică profesională, ei sunt responsabili de ceea ce se întâmplă acum. La fel de surprinzător este faptul că partidele de la putere se întăresc iar cele din opoziție scad, e ca și cum oamenii sunt mulțumiți, fericiți și nu mai pot de-atâta bine.

Profitând de liniștea asta totalitară care s-a așternut peste țară, sobolănind prin cotloanele puterii, niște umbre fără chip vor să ne strecoare legile securității naționale. Au reușit ei să-l pună pe Licu judecător la CCR, de ce n-ar reuși să treacă și legile Securității lui Ceaușescu. Și iarăși nimeni nu zice nimic, politicienii se ascund, vocile independente sunt sugrumate, câinele de pază al democrației a ajuns un maidanez în slujba măcelarilor.

Libertatea nu este o stare naturală, libertatea în societate este produsul unor lupte, în momentul în care oamenii nu sunt vigilenți există suficienți șacali gata să o suprime. Numai și gândul de a îngrădi libertatea trebuie pedepsit. Dar mămăliga nu mai explodează.   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Nu văd de ce nu poți să protestezi pentru Roșia Montana ...".
  Aveți un "nu" în plus.
  • Like 1
 • Corect dle Zugravu. La lovilutia din '89 s'a strigat sus si tare : "Màmàliga româneascà a explodat dupà 50 de ani" si "De Cràciun ne-am luat ratia de libertate". Peste încà 50 de ani, adica prin 2040 màmaliga nu va mai exploda iarasi, pentru cà a servit la putin, la foarte putin in raport cu sacrificiile umane de atunci, cu asteptarile oamenilor si in raport cu cate ar fi trebuit si am fi putut face în aceastà fereastrà de oportunitate de 32 de ani. Dar n-am fost in stare. Si chiar daca vom fi incalecati din nou de sekurime ori mai rau de rusi, nici ratie de libertate nu vom mai cere, pentru cà nu stim ce sà facem cu ea.
  • Like 1
 • „Știm cine” au o rețetă... și au folosit-o din nou! Prin împerecherile (împotriva firii) a slugilor din partide...ne-au trimis la plimbare! A doua oară!
  • Like 0
 • Stimate domnule Morar,tot ce ai scris aici se potriveste "ca nucu-n perete" cu realitatea din teren !Se pare ca "boborul" ala pe care-l bestelesti pentru "blegeala",de fapt este muult mai intelighent decit matali,bre!Pai protestezi impotriva a ceva ce guvernul nu face bine sau poate schimba,dar acum ce vina are guvernul pentru pretul la carburanti spre exemplu si cum poate schimba situatia ?N-ai logica,scrii doar ca sa umplii pagina !Si despre USR,cine poate spune ca aia sunt politicieni ?Ca sa faci opozitie trebuie sa stii sa faci politica intai,ori acum avem in "opozitie" aur si usr care nu prea au legatura cu "a face politica",ei stiu doar sa injure pe toata lumea si...punct ! Nu au nimic de pus in locul a ceea ce critica si inca n-au reusit sa-si faca ordine in interiorul partidelor lor,n-au timp de "prostiile celorlalti" !Si sperietoerea aia cu "securizarea" e in lipsa de altceva,daca tot nu aveti ceva serios de criticat ati inventat-o p'asta ! Cam rusinica bre !
  • Like 1
 • Hai sa fim seriosi. Mamaliga nu a explodat niciodata pe acest taram. Daca nu exista "stimuli" nu vei vedea "explozii. Nu ca n-ar fi. Sunt, din pacate cati vrei, dar mult mai important este plecarea in concediu in afara, indiferent de pret si de situatia internationala, "festivalul" drogurilor si al tulburarii linistii, hotia si aservirea fata de cei puternici. Poate la iarna, cand o veni frigul si vom tremura flamanzi in casa si doamne fereste cu "prietenii" rusi la granite, cand nu prea va mai fi pentru multi de furat atunci vor fi oarece zbateri rahitice. Asta-i "poporul" roman, asta a fost mereu.
  • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult