Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

O tânără a văzut de ce au cu adevărat nevoie elevii care merg la liceu. Și așa i-a venit o idee de afacere. GENERAȚIA B

Learnity

Silvia Floarea vine dintr-o familie de profesori, învățători și educatori. 

A fost o elevă cuminte, căreia nu i-a trecut niciodată prin minte să pună sub semnul întrebării ceea ce se întâmpla la școală.

„Culmea e că nu am avut niciun pic de simț critic până la facultate, cumva îmi era și jenă să recunosc că nu îmi place școala. De generații cei din familia mea au lucrat în învățământ și știam dacă nu mă școlesc nu o să ajung prea bine. Deși nu-mi plăcea școala, nu recunoșteam asta nici măcar față de mine, pentru că nu aveam altă realitate, nu știam dacă se poate și cum se poate mai bine”, spune tânăra în vârstă de 26 de ani.

A intrat la facultatea de psihologie ca să se facă psihoterapeut și, în timp ce aștepta primul curs de psihoterapie, care a venit de abia în anul al treilea, a început să se uite la sistemul de învățământ dintr-o perspectivă critică. În timpul facultății a început să facă voluntariat la diverse organizații studențești. 

„Fiind în organizații studențești mi-am deschis mult viziunea și, fiind în multe proiecte, am făcut multe proiecte practice prin care învățat multe lucruri, și mi-am dat seama că asta lipsește educației. Intrând și într-o organizație studențească care milita pentru drepturile și interesele studenților am intrat în contact și cu problemele legislative și administrative ale sistemului”, spune Silvia Floarea.

Când a ajuns la Universitatea Alternativă a descoperit un nou concept, acela de educație democratică. A început să viseze să își facă un liceu democratic, în care elevii să își deseneze propriul traseu de învățare și să ia propriile decizii în ceea ce privește comunitatea școlară. „Prima școală democratică a fost înfințată în 1921 în Anglia. Democrația vine din faptul că elevii sunt parte din comunitatea școlii și decid prin vot anumite aspecte care sunt legate în special de ei. Decid și votează tot felul de reguli, după care își dau seama că poate nu au făcut cele mai bune alegeri și propun altele. E un sistem prin care ei se maturizează și își asupă responsabilitatea asupra comunității”, explică Silvia Floarea. 

Learnity

După ce a luat parte la un incubator de afaceri din cadrul Universității Alternative și a primit o finanțare de 2.000 de euro, tânăra a decis să pună bazele unei comunități de învățare. Așa a apărut, în urmă cu trei ani, Learnity, unde elevii de liceu își pot dezvolta, după școală, abilitățile de învățare, calitățile de lider sau capacitățile organizatorice.

„Pe parcursul unui an, ei lucrează personalizat cu un consilier care îi ajută să își dezvolte un obiectiv de învățare. Pe baza acestuia, elevii își dezvoltă tot felul de strategii de învățare, învață să își facă un plan, să se țină de treabă, să găsească cele mai bune resurse, astel încât să deprindă capacitatea de a învăța absolut orice își doresc. Să nu mai existe lucruri imposibile, ci să își dea seama ce și cum să învețe ca să ajungă acolo. Evaluare vocațională este o altă parte din programul individual. Este un fel de orientare în carieră, elevii parcurg un test, iar pe baza lui primesc de la psihologi un feedback privind ariile de interes”, povestește tânăra. În plus, tinerii fac consiliere psihologică, pot participa la diferite evenimente și se pot înscrie la diferite cursuri, precum cele de psihologie, învățare rapidă, comunicare, arte ori fotografie.

„Tinerii învață cum să fie lideri, cum să își dezvolte o mentalitate de creștere în loc de una fixă, cum să își poată depăși limitele, cum să pună întrebări. Cel mai mult în școală și acasă le lipsește faptul că nu îi bagă nimeni în seamă, că părerile lor nu sunt atât de importante încât să conteze într-o discuție. Sunt frustrați că trebuie să învețe comentarii în loc să își spună părerea personală, că sunt tratați cu condescendență de profesori, că învață lucruri inutile, care nu îi interesează și nu îi ajută nici în viață, că nu au parte de proiecte, de lucruri aplicate, că e foarte multă teorie. În programele de consiliere sunt ghidați să își găsească singuri resursele, ei știu mai bine tot ce li se potrivește. Este un proces de autocunoaștere din perspectiva învățării”, crede fondatoarea Learnity, care spune că un an în program costă 750 de euro și că acesta va fi primul an în care proiectul său de antreprenoriat social ar putea ieși pe profit. „În primii doi ani, am fost pe zero. Ne-am concentrat pe a ne dezvolta”, spune tânăra.

Articolul face parte din cadrul campaniei Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Problema e că "babacii" de care vorbim se ţin tare când e de adoptat un sistem de învăţământ bazat pe creativitate şi experiment cum sunt cele din afară. Că tre' să-nveţe comentarii, tre' să ştie musai ce e semănătorismul, că fără semănătorism nu reuşeşti în viaţă! Da, un asemenea sistem la care visează acesti tineri există în afară la învăţământul de stat, dar noi trebuie să-l învăţăm plătind, pentru că la şcoală ni se pompează semănătorisme şi alte 'isme' de care nu avem nevoie. Sau avem nevoie dacă vrem, dar nu mi se pare important semănătorismul că să porneşti o afacere. Tinerii aceştia vor schimba lumea şi faţa învăţământului românesc. Deocamdată n-au ce să schimbe, pentru că nu ei decid programa şcolara.
    • Like 0
  • check icon
    Sînt tineri, entuziaști, frumoși... Viața, energia și viitorul le aparțin, deci e momentul să preia inițiativa. Este momentul să nu-i mai tot acuze pe babaci că ei au fost și sînt de vină, să fie ei cei pe care îi vor acuza copiii lor că au făcut ba una, ba alta...
    • Like 0
  • Foarte frumoasa initiativa. Ma intreb, totusi, ce se poate intampla cu tinerii foarte dotati, dar care nu au posibilitatea de a plati 750 euro/an pentru a participa la acest program. Ei vor ramane, in cel mai bun caz, la discretia sistemului de invatamant bolnav, anacronic...despre care toata lumea este de acord ca trebuie reformat din temelii, dar nimeni nu face nimic constructiv pentru aceasta...Are in vedere fondatoarea Learnity, macar pentru viitor, un sistem de burse pentru asemenea tineri?
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Am pierdu şirul literelor atribuite unei generaţii (parcă mă încadrez la generaţia X sau aşa ceva), dar e clar că cei tineri sunt scârbiţi de sistemul de învăţământ actual şi caută alternative. Din fericire ei sunt şi cei care mâine îl vor alinia cu restul sistemelor de învăţământ. Operaţiune pentru care din nefericire va trebui să mai aşteptăm.
    • Like 0
  • check icon
    „O tânără a văzut de ce au cu adevărat nevoie elevii care merg la liceu...” . / Cu adevărat... / Mari farsori. Mari gugumani. / PS Oare-o fi plătită, campania asta - pe site - a Jenerățiunii B?
    • Like 1
  • check icon
    „„Tinerii învață cum să fie lideri...” / Există niște formulări la care nu se cade a renunța... Una e folosirea articolului hotărît. Tinerii. Adică toți. / orice formulă persuasivă care se respectă apelează la așa ceva, barim de la Adam încoace. / Apoi, apropo de lideri, cred că nimeni nu cade-n meditațiuni și cine-o să ducă mătura, de ne vom găsi toți șăfi.
    • Like 1
  • check icon
    „„Tinerii învață cum să fie lideri...” / Există niște formulări la care nu se cade a renunța... Una e folosirea articolului hotărît. Tinerii. Adică toți. / orice formulă persuasivă care se respectă apelează la așa ceva, barim de la Adam încoace. / Apoi, apropo de lideri, cred că nimeni nu cade-n meditațiuni și cine-o să ducă mătura, de ne vom găsi toți șăfi.
    • Like 0
  • check icon
    „Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. ” / Destupat-destupat, întreprinzătorul de aici, dar nu se cădea a-și refuza formularea 'românii' ... Nu era de bon ton. // În rest, și ticplos-foarte găsindu-mi, i-aș întreba nițel pe aceia, pe la 50 ani, cum le fu cu luatul destinului în mîini. / Ba și-acum le-aș cere detalii (chit că-mi trădez sadismul...). asupra minunăției. „Și cum e, domne? Mai zi, mai zi... Nu mă satur ascultîndu-te...” // Ziceți că mă aflu eu ticălos? Poate, dar nici cu amicul de-aici nu mi-e rușine...
    • Like 0
  • check icon
    „Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini....” // Îmi dați voie a privi cu multă neîncredere tipii ce formulează așa măreții? /// Pînă la urmă, e și aici eterna căutare a junilor, de-a obține un loc plăcut pentru restul existenței (nu spun că asta e și posibil...). Pe-așa drum, șansă multe de reușită rezidă în a servi celorlalți iluzii. / Cheia unei rezolvări reale a belelelor existenței nu au cum oferi, căci așa ceva nu există. / Dacă nu mă credeși de ultima afirmație, întrebați unul de 40 ani (nu spun mai mult...) cum îi mai e cu poveștile de pe la 25 anișori. // În rest, autorul de-aici, tipul cu generația B, le are, nu glumă... Are șanse mari a deveni politician. Așa ceva, se înțelege, după ce niște ani buni se va revolta de aceia. Da, aveți dreptate, e ceva în genul lui Coriolan Drăgănescu. Al firii umane, la o adică.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult