Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Oana Gheorghiu, o voință cât o țară: „Dacă trei oameni se hotărăsc să se adune într-un sat ca să facă bine, lucrurile vor începe să se schimbe“

Oana Gheorghiu, Dăruiește viață

Jumătate de viață am trăit printre vedete: strălucire, succes, exuberanță, dar și multe ifose, orgolii, bătălii cu miza unei sprâncene mai arcuite sau a umbrei lăsate de o șuviță pe obraz, jigniri aruncate cu superioritate de Dumnezei către muritorii din spatele camerelor. Te-ai aștepta ca niște oameni încununați de succes, îndestulați cu faimă, bogăție și complimente să sporească și în eleganță, empatie și bun-simț, purtându-și cu o demnitate discretă binecuvântarea celebrității. Nevoit să-ți domolești așteptările, te consolezi cu ideea că, în multe cazuri, a găsi puterea de a-ți rarefia egoul este o bătălie pierdută și mergi cu un gust amar mai departe.

Până într-o zi, când în regia tehnică a unui studio ajungi să asculți cu ochi de căprioară cum o femeie s-a hotărât în 2007 să dăruiască viață, speranță și ajutor necondiționat. Și înțelegi brusc că te afli în compania unui mega star care a câștigat singura competiție care contează cu adevărat: cea cu neputința. Oana Gheorghiu este mai mult decât #DăruieșteViață și #NoiFacemUnSpital, este forța frustă, de nestăvilit, încătușată în fiecare dintre noi în cei 31 de ani de himere și de speranțe. Voință în acțiune, cărămidă cu cărămidă. Determinare cimentată de luciditate și de onestitate. Temelia încrederii pe care noi o pierdem printre toate dezamăgirile de România. Timp de o oră, 10 oameni am stat hipnotizați în fața acestui șuvoi de energie și de bun simț, cu certitudinea că asistăm la un miracol. Din acela greu de capturat într-un story pe Insta. Și greu de pus în cuvinte fără a fi suspectat de exaltare sau de subiectivism. Dar cred că atunci când îți întâlnești eroii, trebuie să le faci loc în vuietul de vedete de tinichea și de celebrități prefabricate pentru a reașeza grabnic lumea în matca ei cu sens. Măcar pentru o frântură de minut.

Dincolo de realizările extraordinare ale asociației Dăruiește viață, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu construiesc de la zero în fiecare zi un mindset de țară. O mentalitate de luptător, o tipologie de om curajos, integru, implicat care nădăjduiesc că se vor impune într-o zi și în politichia noastră. Până atunci, dacă fiecare dintre noi ne-am găsi o cauză și am învăța să dăruim câte puțin pentru reconstrucția firavelor noastre structuri, poate că am reuși să prindem în timpul vieții noastre luminița zburdalnică de la capătul tunelului.

Dăruiește viață este cea mai frumoasă metaforă a forței pe care o poate genera o comunitate: om cu om, cu răbdare și perseverență, se pot aduna milioanele care să ne salveze când statul dă umeri. Statul de drept, dar și statul degeaba. Dacă aș fi președinte pentru o zi, la intrarea în România aș pune o placă cu Welcome to Romania! The country of fabulous Oana and Carmen!, ca să înțeleagă tot străinul cât de puternici suntem între granițele frustrării și lamentării noastre.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Realizarile acestor doamne sunt extraordinare fara discutie si arata ca lucruri bune se pot face si intr-o societate disfunctionala ca a noastra. Este mult de discutat aici daca ce fac aceste doamne minunate se poate replica in "viata reala".
    De aceea dorinta unei minoritati (din pacate maxim 10% din populatie) de a translata acest lucru intr-o stare de fapt ne face sa cadem cumva pe panta cealalata si cream un festivism putin cam exagerat. Acest articol seamana foarte bine cu articolele omagiale din trecut. Bun, scris intr-un limbaj nou de PR modern si mai elegant, dar in esenta este la fel. Nu stiu de ce, dar tot timpul trebuie sa cautam pe cineva si sa ridicam in slavi si sa ne agatam de acestea, cu disperare cateodata. Poate sunt eu exagerat...
    P.S. Sunt curios cum s-ar simti aceste doamne citind acest articol omagial?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult