Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Obscenitatea puterii

Yachtul lui Usmanov

Foto: Dilbar, super-yachtul aparținând oligarhului Alisher Usmanov

- Putin este, în relația cu banii, la fel ca politicienii noștri. Dacă te uiți în declarația lui de avere, acest om obscen de bogat nu are mai nimic: un apartament de 73 de metri pătrați, două mașini din perioada sovietică, o pensie militară și un salariu pe care și-l indexează cu inflația. Sărac și cinstit ca nomenclaturiștii de pe la noi. În realitate, Putin nu are nimic pe numele lui, dar are pe numele altora. Un modus operandi pe care l-am văzut, repet, și la ai noștri.

- Buzunarele lui Putin sunt așa numiții oligarhi, supuși acum sancțiunilor internaționale. Rusia este o plutocrație sau o cleptocrație, în care puterea este exercitată de un grup restrâns de oameni foarte bogați, ajunși multimiliardari din monopolizarea (adică jefuirea) resurselor naturale, cu binecuvântarea lui Putin. 

- Un studiu National Bureau of Economic Research, citat de Washington Post, arată că volumul de bani pe care oligarhii îl dețin în afara Rusiei echivalează cu volumul de bani pe care îl au toți rușii în Rusia. Aceasta este structura statului lui Putin.

- Pentru oligarhi, forma supremă a opulenței și, prin urmare, a puterii o reprezintă iahturile. Unii au câte două. Alisher Usmanov, magnatul metalelor, îl are pe cel mai lung, Dilbar, cât două terenuri de fotbal. Doar întreținerea „îi vine” 60 de milioane de dolari pe an. Germanii l-au sechestrat la începutul lui martie. În Italia este sechestrat, de asemenea, un iaht despre care nu știm al cui e. Al cui să fie? Al cui să fie? Poate ne ajută detaliul că echipajul este format de agenți ai Serviciului de Pază și Protocol de la Kremlin...

- Nu știm dacă sancțiunile împotriva oligarhilor lui Putin vor avea efectul de a-i întoarce pe aceștia împotriva patronului lor spiritual (și material). Însă știm că e plăcut să vedem cum li se iau jucăriile. Este un început de dreptate după două decenii în care această elită arogantă și coruptă a penetrat Vestul, cumpărându-l la bucată, de la castele și proprietăți de lux, la cluburi de fotbal și industrii strategice. Și-au făcut miliardele jefuind resursele Rusiei și le-au folosit pentru a-l ajuta pe Putin în războiul lui pentru destabilizarea democrațiilor vestice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mai bine zis obscenitatea hotiei si prostiei , puterea e un lucru diferit.
    Sa ma scuzati, dar cred ca circoteca asta cu iahturile este praf in ochi pentru poporul impresionabil. Eu cred ca fiecare oligarh isi va recapata barcutele si vaporasele cu exceptia a catorva acari Paun , care o sa fie aruncati la lei in arena spre deliciul poporului.
    O sa incep sa privesc chestia asta cu atentie cand o sa vad un FOND caritabil de catev zeci de miliarde de dolari , care va licita si valorifica toate bunurile confiscate.
    Ca sa nu mai mentionez ca numarul de psihopati care ar da bani pe un asemenea iaht este foarte redus . Singurii clienti sunt tot ei...
    • Like 2
  • Nume check icon
    De acord. Dar in aceleasi timp nici sa nu uitam ipocrizia unor europeni care s-au facut capra in multe ocazii - mai ales tarile cu limbi germanice - pentru banii rusilor si sanctuarele bancare din Cipru, Londra si Monaco. Ne bucuram cand ii vedem loviti pentru ca merita cu varf si indesat, dar sa nu uitam ca noi totusi i-am invitat la noi in casa.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult