Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Omer Tetik, CEO al BT, despre economia în 2022: „O să fie din nou un an în care o să mergem pe gheață. Dacă o să mergem cu pași mici, dar cerți, o să ajungem la destinație”

Omer Tetik

Companiile care au avut succes în domeniile lor, în ultimul an, au fost cele care au avut o viziune pe termen lung, dar au fost capabile să pună în aplicare și strategii pe termen scurt, crede Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania.

„Sigur, discursul corporatist e mai mult despre o strategie pe termen lung, să te gândești pe următorii 5, 10, 30 de ani. De fapt, am văzut că trebuie să adaptezi în fiecare trimestru”, a declarat Omer Tetik, în dialog cu jurnalistul Claudiu Pândaru. Cu ocazia aniversării a 6 ani de Republica, CEO-ul BT a vorbit despre cum a arătat economia în ultimul an, care sunt provocările pe care le vor avea de înfruntat oamenii de afaceri și ce investiții ar trebui să facă România în viitorul apropiat.

Anul 2021 a adus schimbări în toate industriile și același lucru s-a întâmplat în cazul Băncii Transilvania. „Noi schimbăm cauciucurile în concurs, fără să facem pit stop, cred că toată economia, toate firmele ar trebui să facă asta. A fost o perioadă de adaptare, dar în continuare ne bucură că sentimentul de solidaritate, care a început anul trecut, a rămas. Cel puțin în sectorul privat există o solidaritate, o înțelegere și o colaborare foarte bune. Totuși a fost un an de creștere și, azi dimineață, am anunțat și rezultatele noastre financiare, din punct de vedere comercial a fost un an bun pentru noi”, a declarat CEO-ul Băncii Transilvania.

Potrivit lui, economia a crescut, însă preponderent din consum. „Economia în România, într-adevăr, a revenit. A fost o creștere destul de puternică după scăderea de anul trecut, dar, pe de altă parte, creșterea a venit preponderent din consum. Dacă vorbim despre România SA ca o firmă, banii împrumutați, banii induși în sistem, trebuie dați către producție, către industrie, trebuie adusă plusvaloare. Și acolo sunt puțini”.

Provocările pentru sfârșit de 2021 și început de 2022 sunt, poate, la fel de mari sau chiar mai mari decât cele de anul trecut, estimează Omer Tetik. „Anul trecut, la început de pandemie, a fost incertitudine, a fost poate un pic de panică în anumite segmente, numai că am strâns rândurile, de fapt, au fost multe decizii luate în scurt timp, decizii bune, și toată România s-a mobilizat în jurul lor.

Doar că a fost și o solidaritate globală. Vedem acum că fiecare țară, fiecare regiune, începe să fie preocupată, din ce în ce mai mult, de problemele proprii. Și atunci și România trebuie să se gândească la probleme sale, nu doar ca parte din structurile internaționale. Cum putem să rezolvăm noi fără să cerem ajutorul altcuiva, fără să primim bani din alte surse? Și or să fie provocări în continuare în zona de predictibilitate. Suntem spre sfârșit de an și vorbim despre faptul că nu avem toate datele să construim un buget pentru anul viitor, o să fie foarte multe volatilități în piețe”, crede Omer Tetik. „O să fie din nou un an în care o să mergem pe gheață, dar, dacă o să mergem pe gheață cu pași de pinguin, cerți, dar mici, o să ajungem la destinație”, apreciază el. 

Oportunități există, continuă CEO-ul, care spune că Banca Transilvania are în plan în perioada următoare să crească creditarea pentru companii. O altă oportunitate ar putea veni din faptul că Asia începe să piardă din avantajul competitiv, ceea ce înseamnă că se deschide o ușă pentru România. O alta ar putea fi reprezentată de antreprenorii români care încep să își extindă business-urile în afara țării. „Din ceea ce am văzut din discuțiile cu clienții, antreprenorii români încep să iasă din România, încep să aibă investiții, achiziții afară, în jurul României sau peste ocean. Este un lucru foarte bun că de la liga noastră națională ieșim în liga globală”, a punctat Omer Tetik.

Urmăriți întreaga discuție în înregistrarea video de mai jos. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult