Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Omisiunile guvernatorului Băncii Naționale a României

Cu prilejul recentei ședințe de politică monetară a Băncii Naționale a României, guvernatorul acesteia, dl. Mugur Isărescu, s-a referit, printre altele, și la nivelul competitiv în accepțiunea domniei sale al dobânzilor practicate de către băncile comerciale autohtone, nivel similar cu cel din țările vecine – Polonia și Ungaria. Este vorba desigur de dobânzile aferente creditelor în lei acordate. Comparația explicită realizată este în ceea ce privește dobânda la creditul în zloți polonezi, care a atins în martie o rată anuală de 6,2%, în timp ce rata medie a dobânzii pentru creditele în lei s-a situat la 6,65% pe an. Și de aici concluzia: „Uitându-ne la ce este în țările vecine cu care ne putem compara, mă refer la Ungaria, la Polonia, cred că în prezent creditele în lei sunt competitive, adică nu mai avem un credit, să spunem, scump“.  

Ceea ce omite, refuz să cred că fără știință, dl. guvernator este faptul că o analiză pertinentă se realizează în date reale, și nu nominale. Adică prin luarea în considerare a ratei inflației. Care în cazul României s-a situat la finele lunii martie la -3,25% (da e minus) ceea ce face ca valoarea reală a ratei dobânzii medii să fie de circa 10% pe an și nu 6,65%! Rata reală se obține corectând (a se ciți scăzând) rata inflației din valoarea nominală a indicatorului, în cazul nostru rata anuală a inflației. O mică paranteză legată de evoluția inflației, mai corect spus a deflației: de circa 6 luni de zile oficialii BNR se chinuie să ne convingă că e un fenomen temporar. Au dreptate din unghi filosofic cred: și viața e ceva temporar, nu?! În cazul Poloniei rata inflației în martie 2016 a fost de -0,9% (www.nbp.pl ), ceea ce face ca mărimea costului creditului să fie de 7,1%.

Este interesant cum în România autoritățile de supraveghere, fie că ele se numesc Banca Națională, ASF, etc. în loc să își exercite cu bună credință misiunea existențială, se transformă în fapt în scuturi ale unor sectoare cu evidente tendințe de cartel, așa cum nu o dată Consiliul Concurenței a evidențiat prin investigațiile sale.

Eduard Dinu

Așa că în continuare costul creditului în România este semnificativ mai mare decât în alte țări din aceeași zonă a Europei (comparativ cu Polonia, cu circa 40% nota bene).

O altă omisiune importantă este că mai interesantă ar fi comparația spread-ului, respectiv a ecartului de dobânzi (cea activă față de cea pasivă) practicat de băncile din România și cele din țările vecine: Polonia și Ungaria.

 Este interesant cum în România autoritățile de supraveghere, fie că ele se numesc Banca Națională, ASF, etc., în loc să își exercite cu bună credință misiunea existențială, se transformă în fapt în scuturi ale unor sectoare cu evidente tendințe de cartel, așa cum nu o dată Consiliul Concurenței a evidențiat prin investigațiile sale. Pot invoca doar două exemple: sonoritatea atitudinii BNR în celebra lege a dării în plată și respectiv pasivitatea ASF în fața comportamentului societăților de asigurare care, prevalându-se de obligativitatea încheierii RCA, calculează după modele statistice specific românești nivelul primei de asigurare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Legea darii in plata este o noua "electorata". Populista si inechitabila. Facuta pentru niste aventurieri care traiesc de azi pe maine mai mult decat isi permit. Cunosc personal cazuri. Chiar le-am facut unora niste scenarii de plata (la nivelul lui 2005-2008). Unul (din 6) mi-au respectat opinia.
    Cat despre Isarescu- desi este membru al unor asociatii mai "neortodoxe" -eu cred ca-si face treaba bine. Sustine politicile de stabilitate si -atunci cand vede ca nu se mai poate-iese la tv sa le spuna tuturor ce urmeaza a se intampla. Daca l-as fi ascultat in 2008 -cand a povestit prima oara despre bula imobiliara si despre riscuri -puteam salva niste bani. Multi dintre cei ce au riscat pe bula s-au pacalit. Inclusiv bancile. Dar si bancile au avut.(prin angajatii lor morti dupa comisioane si neinteresati de politicile de risc) vina lor. Dar-pana la urma- consumatorul este cel ce a semnat. Si se presupune ca a inteles care-s principiile jocului. Doar ca poporul asta de milogi asteapta intotdeauna sa apara un salvator. Nu e vina lor, saracii, au fost pacaliti. Si asa merge viata mai departe.
    • Like 1
  • Îmi place articolul.
    • Like 0
  • Foarte bine scris.
    ASF inseamna coruptie !
    • Like 0
  • @ Eduard Dinu: Guvernatorul BNR evident omite cu buna stiinta, nu cu nestiinta. Or, asta se numeste, mai simplu, minciuna. Intrebarea este de ce minte Guvernatorul BNR. Raspunsul este, intotdeauna, "follow the money". Evident, ai Guvernatorului. Si nu ma refer la salariu ... Pentru ca daca salariul i-ar fi adevarata si unica sursa de venit, atunci el, Guvernatorul, ar sti ca e in slujba noastra, a tuturor, si pe noi ne-ar servi.
    @ Alex: nu mai scrieti; nu ati priceput, asadar articolul nu e pentru dvs.
    • Like 0
  • Alex check icon
    Nu stiu unde ati găsit dobanda aia de 6.2 in Polonia. Eu am găsit la Millennium dobânzi începând de la 3 si un pic pentru credite ipotecare
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult