Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Omul din Piața Maidan care deja a câștigat războiul

tanc rusesc distrus

Tanc rusesc distrus în zona Kiev//Foto: Images / Eyevine / Profimedia

Omul din Piața Tiananmen este, pentru mine, simbolul schimbărilor din anii '90. Nu cea cu nemții dărâmând de o parte și de alta a zidul rușinii, nu cea cu Gorbaciov gândind Perestroika, nu cea cu Ceaușescu la zidul de la Târgoviște. Ci cea în care un bărbat stă în fața unui convoi militar pe bulevardul Chang'An din Beijing, în timpul protestelor din Piața Tiananmen - 5 iunie 1989. E adevărat, poza lui Jeff Widener a primit Premiul Pulitzer pentru fotografie. Un om opunându-se transportoarelor blindate.

Foto: Jeff Widener / AP - The Associated Press / Profimedia

Mai răvășitoare însă decât aceasta am găsit, în clipul celor de la Pink Floyd („Hey, hey, rise up”), imaginea unui tânăr, încercând să oprească cu forța sa un tanc rusesc. Spre deosebire de prima, imaginea este una dinamică și abrazivă până la sânge, întrucât aici tânărul se opune nu doar într-un gest de frondă avansării tancului, ci încearcă fizic să-l oprească, se opintește în picioare, se apasă în mâini și încearcă eminamente fizic, cu puterea brațelor și a picioarelor, să oprească mașinăria.

Foto: captura youtube Hey Hey Rise Up / Pink Floyd

Am văzut în războiul din Ucraina multe imagini care amuțesc orice privitor - cele ale masacrului din Bucea, ale teatrului din Mariupol sau ale gării din Kramatorsk. Imagini care îți îngheață sângele în vene. Imaginea asta nu-l îngheață, îl clocotește.

Imagini cu oameni - bunici sau tineri - încercând să oprească coloane militare au făcut înconjurul internetului. În nebunia lor frumoasă, sperau că cei care conduceau mașinăria de câteva zeci de tone nu vor trece peste ei. Aici însă, băiatul ăsta, chiar crede că o poate opri cu forța corpului său. Cei care s-au pus în fața tancurilor au gândit că cei care apasă pedala sunt, până la urmă, oameni, ca ei. Nu neapărat la fel empatici, nu neapărat creștini, frați slavi, însă oameni. Care merg la cumpărături, se uită filme, beau o bere cu vecinii. Nu - cei care apasă pedalele tancurilor lui Putin nu sunt oameni. 

Nu-ți poți da seama ce e în mintea celor care au legat semeni de-ai lor cu mâinile la spate și le-au tras un glonț în ceafă sau a celor care – literalmente – au trecut cu blindatele peste mașini cu oameni în ele. 

Personal, nici nu cred că unii ca ei fac cumpărături sau se uită la filme. Par coborâți din poveștile cu Gingis Han, parcă au fost închiși în peșteri sute de ani și eliberați acum. La o poștă din Belarus trimit copiilor lor trotinete ale unor copii care (sper) au fugit din calea lor sau ustensile de bucătărie ale unor gospodine ale căror soți au fost omorâți chiar de ei. Unde crește așa ceva si unde a putut găsi Putin această armată a lui Sauron? Chiar dacă cei care conduc tancurile lui Putin nu sunt oameni, cât de folositori îi vor fi până la urmă? Crede Putin că va putea să conducă la infinit o asemenea armată de orci?

Știți cum se zice - nimic nu e mai puternic ca tancul rusesc. Ba da. Băiatul ăsta din imagine este. Și da, băiatul ăsta care a oprit cu forța pumnilor un tanc de câteva zeci de tone va putea câștiga războiul. De fapt, pentru mine Omul din Piața Maidan l-a câștigat deja.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult