Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Omul invizibil

Klaus Iohannis.

(Foto: Inquam Photos)

I-am găsit circumstanțe atenuante lui Iohannis. Am înțeles că oferă alt stil decât bășcălia multicoloră a lui Băsescu. Am înțeles că are alte valori care poate îl împiedică să sară cu capul înainte în curtea miracolelor din politica românească.

Dar în politica românească a fost ales, prin alegeri românești, cu un partid românesc în spate. Faptul că e sobru și calculat, chiar tăcut, nu exclude faptul că poate să se implice mai mult. Nu e președintele Italiei, nu are un rol pur decorativ, are mult mai multe puteri, are acces la informație, are posibilități de a construi o strategie.

Nu a fost ales pentru o sinecură de cinci ani, să stea la Palat să-și scrie memoriile de primar și să o plimbe pe Prima doamnă prin vacanțe și dineuri oficiale. Nu a fost ales să stea să se uite pe geam cum plouă afară peste România. Nu e un deținut legat la mâini, e un Președinte, cu pârghii, cu influență, cu oameni lângă el, cu informație disponibilă la prima mână și cu putere. Activitatea lui este bineînțeles încadrată de Constituție, dar nu este limitată la un protocol sterp.

A fi președinte e un job, nu un privilegiu. Trebuie să pui mâna să muncești un pic. Nu poți sta inutil să accepți circul politic al numirilor de guverne peste guverne, în condițiile în care știi bine ce consecințe grave poate aduce această instabilitate. Poți declanșa contestații, poți respinge, poți reuni Parlamentul, poți să te folosești de portițele legale pentru a încerca să schimbi ceva în bine, așa cum ceilalți se folosesc de portițe legale să schimbe ceva în rău. Poți risca suspendarea, dar să nu riști și să stai degeaba în speranța că vei fi reales e o formă de lașitate politică.

Apropo, ce s-a întâmplat cu comisia pentru dezvoltarea României pe care a înființat-o în 2016 și care trebuia să vină cu soluții în 2017? Alte sinecuri inventate pe bani publici? Care este rezultatul concret, din spatele vitrinei frumos poleite?

În loc de fantasmagorii de genul ăsta poate să încerce să schimbe în mod real ceva. Politică externă e treaba Președintelui și sunt lucruri concrete care se pot face, există o strategie ce se poate pune în practică.

Poate provoca întâlniri la nivel înalt cu lideri din exterior pentru a susține proiectele pe care le are pentru România.

Poate organiza conferințe în țară, poate ține discursuri în fața elevilor și studenților. Îi poate chema pe cei mai buni la Palat, pentru a-i implica și pregăti. Îi poate pune în legătură cu reprezentanți din mediul privat, care caută activ oameni buni, poate crea parteneriate în educație.

Se poate duce într-o școală uitată sau mai multe, să vorbească elevilor care vor ține pe umeri România de mâine. Poate schimba viitorul și mintea unor copii, care altfel ar umfla rândurile României profunde. În loc de rachete, sau pe lângă rachete, poate importa educație, sunt foarte mulți dascăli din occident care se oferă voluntari pentru misiuni de educație în țări care acceptă că au o problemă în acest sens.

Poate să demareze proiecte pentru milioanele de români din afară, să încerce să-i cunoască, cei care sunt chemați să voteze, iar după vot sunt lăsați să dispară. Nu toți sunt în Miami, dar mulți au nevoie de un semnal. Mulți pot să schimbe lucruri dacă li se cere ajutorul. Poate să-și pună consilierii să lucreze la un astfel de proiect.

Poate să facă toate aceste lucruri, dar și multe altele. Dar asta înseamnă să nu fii invizibil. Să nu fii o prelungire de pix care semnează orice, fără discernământ. Să ai o voce, o opinie și să-ți folosești contextul și funcția pentru a răspunde acestor probleme reale care afectează țara pe termen lung.

Domnule Iohannis, aveți curaj să credeți în dumneavoastră și să ieșiți din umbră. Istoria poate fi extrem de dură cu oamenii invizibili. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corect. Recunosc faptul ca mecanismul alegerilor anticipate nu a fost gandit in constitutie pentru nemultumiri prezidentiale ci pentru neintelegeri parlamentare, neintrunirea unei majoritati, mai exact. De asemenea, rolul presedintelui nu este nici sa arbitreze meciuri interne ale unui pardid si in niciun caz sa isi permita sa joace in astfel de meciuri sub pretextul ca o face pentru tara. Dar ar fi avut destule de spus, destule de negociat pentru tara: normalizarea procesului legislativ pe justitie, cu abandonarea grabei si deschiderea dezbaterilor reale, iar aceasta promisiune sa o fi obtinut-o eventual public chiar de la premierul propus. Intalnirea cu acesta ar fi trebui sa fie publica. Asa cum a fost chestionata in CEX daca stie unde sunt vilele K2 si T14, si presedintele ar fi putut s-o intrebe daca stie cati romani sunt impotriva mutilarii justitiei si ce are de gand sa faca in situatia in care va constata o prapastie imensa intre nevoile partidului care o propune si nevoile cetatenilor. Nu e nimic condamnabil in a fi presedinte jucator daca joci cinstit si pe terenul potrivit.
    • Like 0
  • Dacă tot scriem despre președintele Italiei: acela are puterea constituțională să dizolve Parlamentul și sa ceara alegeri anticipate! Al nostru nu are!

    In “portretul” ideal pe care îl faceți președintelui așa cum îl vedeti dvs, nu-și are locul mai nimic concret. Conferințe, discursuri, vizite. Pe astea le găsim și in universități, și in presa. Vreți un președinte editorialist? Eu nu!

    Dacă e sa căutam problema președinției, aceasta se afla in Constituție. Președintele ar trebui înzestrat constituțional cu mai multe pârghii de cenzurare a celorlalte puteri din stat. Iohannis înțelege constituția ad litteram. Așa cum un german înțelege o lege. Nu ca un român, care e obișnuit să caute instinctiv după chichițe și scăpări ale legii.
    • Like 0
  • Ca cetatean roman si mai ales ca alegator al dumneavoastra in 2015, consider ca am tot dreptul sa va judec .
    Vad ca inca nu realizati ca ati fost ales exclusiv pentru a va lupta cu PSD-ul, acest cancer al tarii,si nu pentru calitatile dumneavoastra intrinsece. In fata celor care v-au votat sunteti dator moral cu milioane de voturi, multe date stand ore in sir la coada, in frig si ploaie.
    Ati dezamagit enorm nominalizand-o peste noapte pe Vasilica Viorica Dancila ca Prim Ministru. Era cumva cel mai competent candidat din PSD, luase cumva foc tara ?
    Asta este acum, poate ati avut motivele dumneavoastra, nestiute de noi.
    Romanii va vor trece in final cu vederea acest eveniment nefericit, daca va ramane doar un episod singular, si daca timpul va va da dreptate.
    Dar domnule presedinte stiu inca de pe acum ce nu vor trece niciodata cu vederea romanii , si mai stiu ca si dumneavoastra simtiti acest lucru, ca indiferent de verdictul Curtii Constitutionale, daca veti promulga sub semnatura dumneavoastra proprie aceste ticaloase legi ale justititiei veti fi considerat un tradator.
    Miza jocului depaseste si functia de presedinte, si numarul de mandate pe care vi-l doriti si chiar si pe dumneavoastra ca persoana.
    Nu au decat sa va suspende, sa semneze Tariceanu aceste legi, daca are curaj, numai atunci va veti reintoarce in functia de presedinte mai legitim ca niciodata, iar noi poporul vom termina odata, definitiv cu acest cuiburi de ticalosi numite Parlament, Curtea Constitutionala, PSD.
    Acum aveti ocazia rara de a scrie istorie , de a deveni fie un adevarat erou, fie un tradator infam, alegerea va apartine.
    • Like 1
    • @ Bragarin Dan
      GabiC check icon
      A ales deja!
      • Like 0
  • GabiC check icon
    Catalin, te inseli: Iohanis NU ARE NICIUN PROIECT PENTRU ROMANI.
    E un simplu profesoras de provincie, pe care functia asta l-a surprins asa de tare incat l-a strivit. Poate doar sa se gandeasca (si sunt sigur de asta) la terminarea mandatului ca sa-si incaseze "pensia" aia nenorocita de fost presedinte. Eventual poate sa-si mai fqcq un aranjament ca sa capete un job bun, fara stress, dupa terminarea mandatului.
    Restul e propaganda (poate-nu poate, are/n-are voie, etc)
    Asta e parerea mea.
    • Like 0
  • Sunt întru totul de acord cu dvs., domnule Bizdadea! Se pot face multe dacă există un minim de inițiativă & interes - căci despre posibilități nici nu mai vorbesc... ele există din belșug... Este până la urmă vorba de funcția de președinte al României! Sunt convinsă că ar fi fost mult mai simplu pentru mulți, dacă această poziție ar fi fost doar un privilegiu, așa cum este și în Germania, unde Steinmeyer are în principiu 2 ocazii anuale obligatorii în care se adresează populației (27 Ianuarie - Comemorarea Victimelor Holocaustului & 3 Octombrie - Ziua Reunificării), însă în cazul patriei noastre, acest Job implică mult mai mult decât încurajări deșarte...
    România, în primul rând ca membru UE, are o poziție incomparabilă cu cea pe care o deținea acum 15 ani - și totuși, președintele alege să suspine în tăcere pe meleaguri mioritice și să dea PSD-ului ÎNCĂ o șansă (ca și cum ne-am mai permite alte eșecuri)! Dacă un astfel de comportament nu se numește (eufemistic vorbind!) indiferență, nu știu sincer cum s-ar putea numi...
    • Like 0
  • Ca jurist ,mai mult in vest decat acasa candva ,vreau sa iau apararea lui Iohannis.El s-a angajat dupa dezastrul lui Basescu sa vegheze legalitatea romaneasca.Cum se desprinde bine autorul articolului demasca aceasta "legalitate" ca una instabila echivoca. si partinitoare
    Presedintele trebuie sa vegheze tocmai aceasta asa zisa legalitate pana ce in conditii democratice legalitatea nu se schimba..
    Daca ar face altfel ar urma sirurile de subiectivatati ai actoriilor politicii de ieri si astazi..Nu se poate cuscri cu nimeni nici cu aceia care l-au pus,l-au propus acolo.
    Cerinta PNL-ului a organizarii alegerilor prealabile este desigur si dorinta mea.dar..nu sunt indeplinite conditiile constitutionale ca presedintele sa faca ceace -presupun-ar dori si el. Societatea romaneasca inca nu a trecut de perioada caragialista,inca nu se apleaca in fata unei cerinte nationale,parlamentul este o adunatura de oameni care si-au facut cariere prin intelegeri pe intuneric iar- ceace este absolut legal dar de plans-majoritatea aleasa prin pomana,mita si presiune in cel mai bun caz ignoranta-creaza o"legalitate" contrara interesului tarii.
    Asa sau nu-i asa, Presedintele trebuie sa vegheze asupra acestei" creaturi" ca n-are alta, iar initiativa lui de a face norme juridice este foarte foarte ingradita in Constitutia romaneasca... Asa e ,pana ce nu se gasesc conditii legale de a schimba majoritatea..Of.
    • Like 1
  • Boala romanilor. Sa dea vina pe altcineva , nu pe ei.
    De asemenea , decizia nu a fost clara. Indiferent ce alegea , era criticat.
    Data viitoare , mai putin comentat si mai mult votat.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult