Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Orașul pe care l-am iubit pe cât l-am urât. Amintiri despre București

București, 1895

Prima dată am mers la București prin ‘68, sau ’69. Aveam trei sau patru ani. Auzisem de București de pe la televizor și radio. Habar n-aveam ce era exact. Știam că mergem la Nașu’. Nașul de cununie al părinților mei care se mutase acolo. Și pe care nu mi-l aminteam. Îl văzusem prin pozele de la botezul meu și de la nunta părinților mei. Clar, abia așteptam să-l văd.

Au făcut ai mei bagajele, într-o geantă de voiaj albastră, în carouri. Am plecat cu trenul de patru dimineață. La plecare am văzut că mai era și un curcan viu, și o damigeană. Am ajuns la București. Am luat troleul 85 (la vremea aceea chiar n-am înțeles de ce sunt așa multe, 85 sau chiar peste) și, nu după mult timp, am ajuns la nașu, la Gara Obor. Nașu, Dumnezeu să-l odihnească în pace, plecase din funcția de șef de gară la Zimnicea în aceea de șef de gară la Obor. Pentru mine era tot gară. Dar când am văzut că era mai mare decât tot ce văzusem eu, am fost sigur că nașu e și el un gigant. Gara de Nord aveam să o apreciez ca mărime abia la plecarea înapoi spre casă. Era mai mare decât gara Obor. Deci, se putea.

Dilemele ce m-au măcinat pe drum

Trenul a pornit cu sforăituri, fum și aburi. La Zimnicea, la televizor prindeam și postul național bulgăresc, unde se vorbea bulgărește iar eu nu înțelegeam nimic. Ei, da, asta ar fi fost o mare problemă. Dacă bucureștenii vorbeau ”bucureștenește”? Nașu știa românește, că doar plecase de la Zimnicea, dar ceilalți? Dacă am fi intrat într-o librărie și aș fi văzut o jucărie frumoasă, cum ar fi înțeles vânzătorul să mi-o arate? Ideea asta nu mi-a dat pace tot drumul. În troleibuz am realizat că și bucureștenii vorbesc românește și n-am rezistat să nu exclam ”tată, ăștia știu românește, toți”. Nu m-a mai interesat reacția lor și nici n-am sesizat-o. Probabil că au râs toți cei care m-au auzit. Nu-mi păsa, evident.

O altă mare dilemă era aceea că nu înțelegeam de ce trebuie să mergem cu autobuze, tramvaie sau troleibuze. Fusesem instruit, cu asprime, de părinți să stau lipit de ei, să nu mă pierd că va fi jale. De ce nu puteam merge pe jos ca la Zimnicea, unde n-aveam niciuna din năzbâtiile acelea. Autobuze erau, dar pentru a merge în alte localități, nu în Zimnicea.

Să vedem ce e cu Bucureștiul ăsta!

Am ajuns. Nașul era cu treabă, la gară. Abia seara, a putut să stea cu noi. Îmi amintesc că a venit și ne-a luat pe sus, să mergem la ”Orășelul Copiilor”. De acest orășel al copiilor eu îmi amintesc că ar fi fost acolo, în Obor. Era un fel de piață de Crăciun din ocdent, dar nu era voie să i se spună așa. Luminițe multe, un brad uriaș frumos împodobit, mii de chioșculețe la care vindeau doar Moși Gerili. Așa mulți? Și de ce ne cereau bani dacă ei ne aduc cadouri? Și încă o sumedenie de lucruri pe care nu le înțelegeam. De ce se cântă muzică populară, de ce sunt grătare cu mici și cârnați, și de ce țuică și vin fiert sau bere dacă e Orășelul Copiilor?

Fascinația luminițelor, a călușeilor și altor comedii m-au oprit să mă mă mai întreb ceva. Mulți ani am visat la acel Orășel al Copiilor, dar schimbările vremurilor l-au furat și nu l-am mai văzut decât în proiecțiile amintirilor.

La vremea aceea, cu siguranță, magazinul Bucur Obor nu era. De la Gara Obor la Orășel , îmi amintesc că am mers pe jos.

M-o fi impresionat, nu m-o fi impresionat atunci?

M-a impresionat, dar ca pe un copil de trei sau patru ani. Gara Obor frumoasă și mare, Gara de Nord și mai mare, dar nu mi s-a părut frumoasă. Clădiri mari și unele chiar frumoase. Mi se preau palate și mă gândeam că Moș Gerilă într-un astfel de palat ar trebui să stea, ca musafir al prinților. Bineînțeles că părinții mi-au spus răspicat că prinți există doar în basme și că o să înțeleg eu când voi fi mai mare. Am înțeles. Există și pe Pământ!

Atunci, pentru mine, Bucureștiul a rămas un mister. Un oraș cu multă lume, dar care nu era al meu. Un oraș în care griul urca mult mai sus decât la Zimnicea și decembrie părea înfricoșător de plumburiu. Un oraș cu lume îmbrăcată altfel, cu multe modele de autobuze, un oraș în care trebuia să aștepți lumina verde ca să treci strada, un oraș gălăgios și cu multe mașini mici. Nu știam dacă aș mai vrea să merg acolo. Sau poat că da, pentru că timpul fusese prea scurt.

Urma să se înfiripe o dragoste de București?

Misterul nu l-am înțeles până ce n-am devenit student în București. Niciun zvon, nicio descriere, niciun film nu m-a convins de nimic cu acest București. Ba chiar am regretat că facultatea pe care o alesesem nu era la Timișoara despre care se auzeau mult mai multe lucruri atractive. Eram deja în anii ’80 și Timișoara...

Dar am început cursurile Politehnicii și atunci Bucureștiul m-a prins într-o dulce îmbrățișare din care n-am mai vrut să scap. Îl iubeam și îl uram la fel de mult și în același timp. Îl iubeam că-mi dăduse libertatea zborului dorită de orice tânăr, îl uram pentru că mai murdar, noroios și plumburiu decât în anii ’80, n-am văzut Bucureștiul niciodată.

Abia așteptam să-l văd și să-l părăsesc în același timp. Bucureștiul mi-a creat cele mai ciudate sentimente. Dar, dacă n-ar fi fost Regia și Preoteasa, cred că nu l-aș fi iubit nicio clipă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mg check icon
    ..din câte văd, nu prea sunt nostalgici ai căminelor din Regie, sau a discotecilor din Preoteasa, 303... etc
    • Like 0
    • @ mg
      Uite, eu sunt un nostalgic al căminelor din Regie. Am stat în P24-P25, apoi în P12 după ce m-am însurat. Dar fan al discotecilor n-am fost niciodata, după cum nu sunt nici acum fan al ”cluburilor”. Era uneori discotecă inclusiv in sala în care intrai direct din holul comun al căminelor P24-25 unde stăteam, dar recunosc că am intrat numai o dată, din pură curiozitate, apoi mi-am văzut de treabă. Care treabă pe atunci era să ne strângem, noi grupul de prieteni audiofili, și să ascultăm muzică de audiție, pe care o avea unul mai bazat dintre noi. Sau mergeam chiar la audiții organizate, cu rock progresiv de regulă. Iar la Casa de Cultura a studenților ”Grigore Preoteasa” mergeam în aceeași echipă la filme de cinematecă, unde introducerea, punerea în temă, era făcută de un tip (genul intelectual mai în vârstă) pe care îl stimam și îl simpatizam, dar pe care nu-mi mai amintesc cum îl chema... În acel București, de la sfârșitul anilor 80, care mai există acum doar în inima mea (în părticica ei rămasă încă tânără), m-aș reîntoarce oricând. În Bucureștiul de azi, cu vârsta mea de azi, mai degrabă nu...
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      mg check icon
      ..din P19 (cu cartelă la R1 și R2..) am bântuit prin toate discotecile studențești și nu numai (Mocsa de ex.).
      Evident Preoteasa, unde l-am prins și eu pe faimosul critic D.I.Suchianu.
      Sau pe Florian Potra la Biblioteca Italiană, prezentând filmele lui Fellini, Antonioni sau de Sica..
      Sau confortabila săliță de la Biblioteca Franceză, unde erai întâmpinat cu șansonetele lui Yves Montand și un rezumat al filmului ce urma (seara).

      Fără să neglijez (cu totul..) facultatea, am fost clientul teatrelor, cinematografelor, a Operei și Operetei.
      Ba am fost și pe la niscai baruri de noapte, Doina de exemplu unde puteai să dai nas-în-nas (și ce nas..) cu Gil Dobrică.
      La Sala Palatului l-am prins pe Dan Andrei Aldea în concert cu Sfinx (Zalmoxe..). La Polivalentă, Eruption cu superba Precious Wilson..
      https://www.youtube.com/watch?v=kbpsI2c_3-E
      Sau crema folkiștilor, cu Baniciu, Sterian, Vintilă, Stănculescu.. etc

      N-am ratat nici cuplajele de pe 23 August, sau cupele europene, pe Ghencea sau Ștefan cel Mare. Meciurile Sportului se vedeau bine de pe cămin..

      Pentru că eram tânăr și neliniștit, mai petreceam și pe la sindrofii organizate de colegi sau cunștințe din oraș. Mi-e dor de-acele vremuri și m-aș duce și-acum la concertele rockerilor ăia vechi și buni. Merge și-un Andre Rieu..
      Altfel, Youtube-ul să trăiască, că am scule pentru o audiție decentă..

      La anul și La Mulți Ani !
      • Like 0
    • @ mg
      Există vorba aia: ”ce vremuri”! De fapt eu unul și cred că și tu tânjim după starea interioară în care eram atunci. Tinerețea și libertatea personală erau de bază. E paradoxal acum să vorbim despre libertate in vremurile lui Ceașcă, dar nu e vorba despre libertatea societății pe ansamblu, ci despre libertatea studenților plecați de acasă și care, fiind pe cont propriu în metropolă, puteau să se simtă liberi și să fie oricât de ”tineri și neliniștiți”. Am și eu multe amintiri frumoase, fiindcă atunci viața, oricât de cenușie era pentru alții, totuși pentru noi era ”luminoasă”. În prezent e exact invers: chiar când viața mai e (rareori) luminoasă, pentru mine parcă e mereu cu o tentă cenușie și urâtă. Vorba lui Eminescu, în ”Trecut-au anii” că tot a fost ieri comemorarea lui: ”Și timpul crește-n urma mea... mă-ntunec!
      La mulți ani și ție și toate cele bune!
      • Like 0
  • mg check icon
    ..chiar și-n acei ani, Bucureștiul avea locurile lui de tihnă.
    Caru' cu bere, era locul în care-l duceam seara pe tata, ca să-i mai treacă năduful unei zile de alergătură, când venea cu treburi pe la ministere.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon