Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Orban: Am găsit DSP-urile în „moarte clinică”, stocurile pentru combaterea epidemiei erau zero la începutul crizei, facem achiziții, am semnat contracte, o parte au ajuns deja, altele sunt pe drum

coronavirus in Romania - Octav Ganea

 Foto Inquam Photos /Octav Ganea

Stocurile de materiale care trebuia să fie asigurate, prin lege, pentru combaterea unei epidemii, erau zero, iar direcțiile de sănătate publică erau „aproape în moarte clinică”, a declarat joi premierul Ludovic Orban, după ședința-maraton a Executivului.

„Repet din nou afirmația: stocurile existente prin lege, care ar fi trebuit asigurate prin prevederile legale pentru a fi pregătiți pentru combaterea unei epidemii, erau zero. Practic, a trebuit să ne descurcăm, să facem față unei situații în care a trebuit să facem niște achiziții pentru a compensa absența stocurilor care ar fi trebuit constituite pentru a preveni și pentru a putea interveni eficient în cazul apariției unei epidemii”, a spus Orban.

Premierul a dat asigurări că în prezent există contracte semnate și „deja au început să vină diferite categorii de produse”, iar încetul cu încetul „vom prelua în fabricație de către companii românești aceste produse care sunt extrem de căutate, pentru că a crescut enorm cererea în toate statele”.

„Și alți actori privați sunt implicați în acest proces de achiziționare a acestor categorii de produse. Ca atare, folosim penuria care a existat pentru anumite produse, pentru a dezvolta capacități de producție în România și vom susține companiile care au capacitatea efectivă de realiza aceste produse”, a mai precizat premierul.

„Direcțiile de sănătate publică, aproape în moarte clinică” 

„Trebuie să vă spun că am găsit direcțiile de sănătate publică aproape în moarte clinică - un număr foarte mic de angajați, neglijate de guvernanții care au fost până la noi şi am dispus măsuri pentru întărirea capacității direcțiilor de sănătate publică; angajarea de personal, fie rezidenți, fie medici din rețeaua școlară, fie personal din alte entități, care are capacitatea de a desfășura activități, de exemplu, de la casele județene de sănătate. De asemenea, eventuali medici care funcționează în spitale care nu sunt în prima linie a bătăliei cu coronavirusul și care ar putea să își desfășoară activitatea. Am crescut și vom crește constant numărul de epidemiologi care sunt implicați în anchetele care se desfășoară”, a mai spus Orban.

Bugetul MS, majorat cu 42 de milioane de lei

Pe de altă parte, bugetul Ministerului Sănătății a fost suplimentat cu 42 de milioane pentru susținerea centrelor de carantină prin intermediul direcțiilor de sănătate publică, a anunțat azi premierul Ludovic Orban după ședința-maraton a Executivului.

De asemenea, Guvernul a asigurat capital de lucru pentru Unifarm, compania statului român care se află în subordinea Ministerului Sănătății, pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achizițiilor necesare pentru susținerea activității la nivelul Ministerului Sănătății, la nivelul direcțiilor de sănătate publică, la nivelul spitalelor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult