Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Orban: Am găsit DSP-urile în „moarte clinică”, stocurile pentru combaterea epidemiei erau zero la începutul crizei, facem achiziții, am semnat contracte, o parte au ajuns deja, altele sunt pe drum

coronavirus in Romania - Octav Ganea

 Foto Inquam Photos /Octav Ganea

Stocurile de materiale care trebuia să fie asigurate, prin lege, pentru combaterea unei epidemii, erau zero, iar direcțiile de sănătate publică erau „aproape în moarte clinică”, a declarat joi premierul Ludovic Orban, după ședința-maraton a Executivului.

„Repet din nou afirmația: stocurile existente prin lege, care ar fi trebuit asigurate prin prevederile legale pentru a fi pregătiți pentru combaterea unei epidemii, erau zero. Practic, a trebuit să ne descurcăm, să facem față unei situații în care a trebuit să facem niște achiziții pentru a compensa absența stocurilor care ar fi trebuit constituite pentru a preveni și pentru a putea interveni eficient în cazul apariției unei epidemii”, a spus Orban.

Premierul a dat asigurări că în prezent există contracte semnate și „deja au început să vină diferite categorii de produse”, iar încetul cu încetul „vom prelua în fabricație de către companii românești aceste produse care sunt extrem de căutate, pentru că a crescut enorm cererea în toate statele”.

„Și alți actori privați sunt implicați în acest proces de achiziționare a acestor categorii de produse. Ca atare, folosim penuria care a existat pentru anumite produse, pentru a dezvolta capacități de producție în România și vom susține companiile care au capacitatea efectivă de realiza aceste produse”, a mai precizat premierul.

„Direcțiile de sănătate publică, aproape în moarte clinică” 

„Trebuie să vă spun că am găsit direcțiile de sănătate publică aproape în moarte clinică - un număr foarte mic de angajați, neglijate de guvernanții care au fost până la noi şi am dispus măsuri pentru întărirea capacității direcțiilor de sănătate publică; angajarea de personal, fie rezidenți, fie medici din rețeaua școlară, fie personal din alte entități, care are capacitatea de a desfășura activități, de exemplu, de la casele județene de sănătate. De asemenea, eventuali medici care funcționează în spitale care nu sunt în prima linie a bătăliei cu coronavirusul și care ar putea să își desfășoară activitatea. Am crescut și vom crește constant numărul de epidemiologi care sunt implicați în anchetele care se desfășoară”, a mai spus Orban.

Bugetul MS, majorat cu 42 de milioane de lei

Pe de altă parte, bugetul Ministerului Sănătății a fost suplimentat cu 42 de milioane pentru susținerea centrelor de carantină prin intermediul direcțiilor de sănătate publică, a anunțat azi premierul Ludovic Orban după ședința-maraton a Executivului.

De asemenea, Guvernul a asigurat capital de lucru pentru Unifarm, compania statului român care se află în subordinea Ministerului Sănătății, pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achizițiilor necesare pentru susținerea activității la nivelul Ministerului Sănătății, la nivelul direcțiilor de sănătate publică, la nivelul spitalelor.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult