Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Orban: Am găsit DSP-urile în „moarte clinică”, stocurile pentru combaterea epidemiei erau zero la începutul crizei, facem achiziții, am semnat contracte, o parte au ajuns deja, altele sunt pe drum

coronavirus in Romania - Octav Ganea

 Foto Inquam Photos /Octav Ganea

Stocurile de materiale care trebuia să fie asigurate, prin lege, pentru combaterea unei epidemii, erau zero, iar direcțiile de sănătate publică erau „aproape în moarte clinică”, a declarat joi premierul Ludovic Orban, după ședința-maraton a Executivului.

„Repet din nou afirmația: stocurile existente prin lege, care ar fi trebuit asigurate prin prevederile legale pentru a fi pregătiți pentru combaterea unei epidemii, erau zero. Practic, a trebuit să ne descurcăm, să facem față unei situații în care a trebuit să facem niște achiziții pentru a compensa absența stocurilor care ar fi trebuit constituite pentru a preveni și pentru a putea interveni eficient în cazul apariției unei epidemii”, a spus Orban.

Premierul a dat asigurări că în prezent există contracte semnate și „deja au început să vină diferite categorii de produse”, iar încetul cu încetul „vom prelua în fabricație de către companii românești aceste produse care sunt extrem de căutate, pentru că a crescut enorm cererea în toate statele”.

„Și alți actori privați sunt implicați în acest proces de achiziționare a acestor categorii de produse. Ca atare, folosim penuria care a existat pentru anumite produse, pentru a dezvolta capacități de producție în România și vom susține companiile care au capacitatea efectivă de realiza aceste produse”, a mai precizat premierul.

„Direcțiile de sănătate publică, aproape în moarte clinică” 

„Trebuie să vă spun că am găsit direcțiile de sănătate publică aproape în moarte clinică - un număr foarte mic de angajați, neglijate de guvernanții care au fost până la noi şi am dispus măsuri pentru întărirea capacității direcțiilor de sănătate publică; angajarea de personal, fie rezidenți, fie medici din rețeaua școlară, fie personal din alte entități, care are capacitatea de a desfășura activități, de exemplu, de la casele județene de sănătate. De asemenea, eventuali medici care funcționează în spitale care nu sunt în prima linie a bătăliei cu coronavirusul și care ar putea să își desfășoară activitatea. Am crescut și vom crește constant numărul de epidemiologi care sunt implicați în anchetele care se desfășoară”, a mai spus Orban.

Bugetul MS, majorat cu 42 de milioane de lei

Pe de altă parte, bugetul Ministerului Sănătății a fost suplimentat cu 42 de milioane pentru susținerea centrelor de carantină prin intermediul direcțiilor de sănătate publică, a anunțat azi premierul Ludovic Orban după ședința-maraton a Executivului.

De asemenea, Guvernul a asigurat capital de lucru pentru Unifarm, compania statului român care se află în subordinea Ministerului Sănătății, pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achizițiilor necesare pentru susținerea activității la nivelul Ministerului Sănătății, la nivelul direcțiilor de sănătate publică, la nivelul spitalelor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult