Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Premierul Orban a anunțat măsurile economice. Firmelor afectate direct statul le plătește 75% din șomajul tehnic al angajaților. Celelalte firme depun declarație pe proprie răspundere și dovada faptului că le-a scăzut cifra de afaceri cu 25% și au parte de aceleași facilități

Ludovic Orban - video sedinta - Foto: Facebook/Guvernul României

Foto: Facebook/Guvernul României

După o ședință-maraton a Guvernului, miercuri noapte, Ludovic Orban a anunțat joi dimineața măsurile pentru sprijinirea mediului de afaceri, în contextul epidemiei de coronavirus. 

Statul va asigura plata șomajului tehnic, prin bugetul Ministerului Muncii, în proporție de 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Pentru a beneficia de această plată, companiile trebuie să depună o declarația pe proprie răspundere că cifra de afaceri a scăzut cu 25%. 

Guvernul a decis prin OUG și majorarea cu 5 miliarde a plafonului de garantare a creditelor prin intermediul Fondului de Garantare. 

De asemenea, Executivul a stabilit majorarea pedepselor din Codul Penal în cazul infracțiunilor de zădărnicire în combaterea bolilor, precum și pentru fals în declarații.

Iată ce spunea miercuri premierul, la începutul ședinței de Guvern, care a durat mai bine de 9 ore.

Premierul este în autoizolare, de aproape o săptămână, la fel și o parte din membrii Guvernului.

Îți recomandăm

Principalele declarații ale premierului Ludovic Orban:

  • Am încheiat ședința de guvern la ora 3 dimineața și am decis să vă prezint discuțiile și deciziile care au fost adoptate în cadrul ședinței
  • Am suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu 42 de milioane pentru centrele de carantină
  • Am decis suplimentarea cu 100 de milioane a bugetului Ministerului de Interne
  • Am decis prin OUG să majorăm cu 5 miliarde plafonul de garantare a creditelor prin intermediul Fondului de Garantare. Suntem pregătiți să majorăm plafonul cu încă 5 miliarde.
  • Garantăm credite pentru investitii si asigurarea capitalului de lucru. Dobânda e subventionată în proporție de 100 la sută.
  • Asigurăm rambursarea TVA pentru a putea permite companiilor să beneficieze de capital de lucru
  • La rectificarea bugetară vom asigura cresterea bugetului pentru decontarea concediilor medicale
  • O altă măsură este de a asigura plata șomajului tehnic din bugetul Ministerului Muncii. Foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect și multe companii nu au capacitatea pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie dați afară sau să li se suspende contractele de muncă. Decizia este de a plăti 75% din salariul brut, dar nu mai mult din salariul mediu brut.
  • Am luat o măsura de modificare a Codului Penal privitoare la infractiunile care se petrec in contextul epidemiei. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul in declaratii privitor la epidemia de coronavirus.
  • Am majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor, cine nu respectă carantina trebuie să știe că i se va întocmi dosar penal
  • E introdusă o nouă infractiune - omisiunea de a da date. În cazul în care în cadrul anchetei epidemiologice cineva nu dă date complete se consideră omisiune și se poate constitui dosar penal
  • Știu că cea mai mare parte a românilor respectă legea
  • Economia trebuie sa functioneze mai ales in punctele cheie - domeniul energiei, furnizării de utilitati, toate institutiile statului trebuie să funcționeze la capacitate maxima, toata zona comercială trebuie să funcționeze la capacitate maxima.
  • Solicit tuturor companiilor să ia măsuri de protejare a angajatilor
  • Directile de sanatate publica le-am găsit aproape in moarte clinică. Am luat masuri de creștere a numarului de angajati
  • Am crescut si vom creste numărul de epidemiologi
  • Pregatirea spitalelor reprezinta un alt obiectiv major, pentru a avea capacitatea să tratam pacientii in cele mai bune conditii
  • Stocurile existente prin lege care ar fi trebuit să fie asigurate pentru a fi pregatiti pentru combaterea unei epidemii erau zero. A trebuit să facem achizitii pentru a compensa absența stocurilor, pentru a putea interveni eficient in cazul unei epidemii.
  • Avem contracte semnate. Vom prelua în fabricatie de către companii românești aceste produse care sunt extrem de căutate, pentru ca a crescut cererea. Vom susține companiile care au capacitatea de a produce
  • Fac din nou apel la calm și rațiune. Urmăriți informațiile oficiale, nu vă mai lăsați pradă informațiilor de pe diferite canale care nu au alt scop decât să inducă o stare de panică
  • Respectati toate recomandările pentru a va feri de contaminarea cu coronavirus.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mike mike check icon
    N-a visat el Orban niciodata ca va ajunge sa guverneze in astfel de vremuri. El este "the hero" in zilele astea! Cred ca regreta ca nu l-a lasat pe Catu la "butoanele" tarii. Dar macar se poate impaca cu gandul ca nici altii (Merkel Macron, Conte, etc) nu au anticipat dezastrul care va urma. Macar n-a facut precum Macron, sa ia harpa si sa cante in timp ce tara ardea.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult