Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Președintele Klaus Iohannis a plecat de la ședința de Guvern. Vineri, Executivul va discuta OUG care prevede introducerea de noi taxe

Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă la ședința de Guvern

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Președintele Klaus Iohannis a luat parte la ședința de Guvern de joi. „Participarea mea la ședința de Guvern are loc în virtutea atribuțiilor președintelui României, mai exact atribuțiile care se regăsesc în articolele, 80, 86 și 87 din Constituția României.

Există o hotărâre a CCR din 2007, care spune clar că președintele poate participa oricând la orice ședințe de Guvern”, a spus șeful statului. Acesta a spus că membrii Executivului trebuie să citească prezența sa la Palatul Victoria în cheia „unei colaborări obligatorii”, în contextul preluării Președinției UE.

Premierul Viorica Dăncilă a comunicat că ședința de Guvern va avea două etape, lăsându-i de înțeles șefului statului că partea a doua se va ține în absența lui. „Ședința de azi va avea două etape. O primă etapă cu pe teme de ordine publică, apărare și politică externă. Și o a două etapă – documente legate de chestiuni economice”, a spus Dăncilă. Asta deși șeful statului a afirmat că „prezența președintelui la ședințele de guvern nu poate să fie nici îngrădită, nici limitată. Președintele prezidează ședințele de guvern. Punct.”

UPDATE: Klaus Iohannis a plecat de la ședința de Guvern. Mâine va avea loc o nouă ședință a Executivului, în care va fi discutată OUG care introduce mai multe taxe, precum cea „pe lăcomie”.

Dăncilă spune că nu sunt taxe, ci măsuri benefice pentru români

„Nu este vorba de noi taxe, ci de măsuri de sprijin pentru cetățeni”, a încercat o explicație premierul Viorica Dăncilă pentru OUG pe care ministrul de Finanțelor a anunțat-o în urmă cu 2 zile și care a declanșat un adevărat cutremur în economie, inclusiv căderea Bursei. Întrebată la Parlament dacă își menține declarațiua potrivit căreia în timpul mandatului său nu vor fi introduse noi taxe, Viorica Dăncilă a spus că noile taxe nu sunt taxe, ci „măsuri” benefice „pentru români”. „Eu cred în aceste măsuri”, a spus Viorica Dăncilă, care a precizat că sunt „mai multe aspecte” ale chestiunii, pe care le va explica ministrul Finanțelor.

Controversata ordonanță anunțată de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ar urma să fie discutată azi în ședința de Guvern, unde va intra pe ordinea de zi suplimentară, potrivit declarațiilor făcute de ministrul Muncii.

Aflați mai mult:

Întrebat dacă în şedinţa de Guvern va intra şi ordonanţa propusă de Eugen Teodorovici, ministrul Muncii, Marius Budăi, a răspuns: „Probabil că da".

Chestionat dacă ea va fi introdusă pe ordinea de zi suplimentară, Budăi a declarat, citat de News.ro: „Sigur, e un atribut al oricărui ministru să ceară orice act normativ pe care îl consideră important, să ceară pe ordinea suplimentară. Probabil că va fi cerut".

Joi are loc prima sedință de Guvern de după momentul în care Klaus Iohannis și-a anunțat intenția de a participa la toate ședințele Executivului. „V-am anunţat de ieri, de alaltăieri cum va fi în continuare cu şedinţele de Guvern şi aşa va fi”, a răspuns ieri șeful statului întrebat de jurnaliști dacă va merge joi la Guvern.

Despre prezența lui Klaus Iohannis la ședința de Guvern, Viorica Dăncilă spune că îl va trata „constituțional”, adică îl va invita să rămână doar la subiectele legate de politica externă, ordinea publică și apărarea țării. OUG privind noile taxe n-ar intra așadar în partea de ședințăp la care asistă Klaus Iohannis.

 • Context: De dimineață, Viorica Dăncilă a fost la Parlament, pentru a-și „apăra” mandatul. Previzibil, moțiunea de cenzură a picat la vot.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Exista pericolul ca in urma intrarii in vigoare a "taxei pe lacomie" bancile straine sa faca din Romania un exemplu precum M.B. a patit in cazul Brexitului.Aceasta ordonanta nu a fost negociata in prealabil si nimeni nu stie raspunsul bancilor.Bancile prezente la noi au sucursale si in Bulgaria,Letonia,Estonia,etc.Asa ca,foarte probabil, nu vor dori sa creeze un precedent periculos pentru profitul lor.
  • Like 0
  • @ Muntean Aurelian
   Max Max Max Max check icon
   ai dreptate !
   • Like 0
 • Am constatat că ”nonconflictuala” și-a ascuțit unghiile în ultimele luni de agramată exprimare publică. Acum, asmuțită de întreaga gașcă roșie, alături de furia declanșată de lipsa banilor, ... prima ministru își face publice ascunsele capacități de a proteja interesele grupului pe care-l reprezintă. Președintele trebuie să nu renunțe la prezidarea ședinței; ședința este una singură, iar nu formată din mai multe părți. Sper să nu renunțe!
  • Like 2
 • karla check icon
  "„V-am anunţat de ieri, de alaltăieri cum va fi în continuare cu şedinţele de Guvern şi aşa va fi”---> Ai pus-o Viorico! Nu mai poti sa dai OUG-uri de acum incolo. Domnule presedinte, va rugam sa-i dati una dupa ceafa Veoricai pentru fiecare dezacord facut. Mai exista totusi sperante, acum in prag de Craciun...
  • Like 1
  • @ karla
   raimond check icon
   Una dupa ceafa si doua peste cap. Si un shut in coor. Pe de alta parte, chiar va faceti iluzii ca Guvernul Dragnea-Valcov nu va da ce ordonante va vrea??? "Noaptea ca hotii" va zice ceva? Pentru ca nu cred ca-i mai intereseaza ceva. Si sa ma scuze Viorica, despre ea nu am ce sa comentez, e o marioneta cu limbaj si miscari de lemn. Si fara cea mai mica urma de simt al ridicolului...
   • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult