Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Subminarea economiei naționale. Omorâți vaca care vă dă lapte și o să rămâneți doar cu cacofonia economică a PSD

Viorica Dăncilă și Eugen Orlando Teodorovici

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Într-o țară normală, ceea ce a făcut ministrul Finanțelor s-ar fi pedepsit nu doar politic, ci și penal. Să provoci unda de șoc pe care am văzut-o azi în piață, căderea Bursei, pierderi uriașe pentru companiile românești și străine care activează în România înseamnă un act deliberat de subminare a economiei naționale. Iresponsabilitatea veselă cu care acest crai al Finanțelor joacă în picioare destinele a milioane de angajați și consumatori care depind de economia privată are corespondent doar în nebunia demolatoare a șefului său de la partid, martirul statului paralel, care amenință că, în orice moment, se detonează, luând cu el țara.

Așa numita „taxă pe lăcomie” anunțată emfatic de dl. Orlando Teodorovici face parte din operațiunea „Ucideți vaca ce ne dă lapte”. Ea n-are legătură cu lăcomia, ci cu prostia. Cu prostia noastră, a celor care am votat, dar mai ales a celor care n-am votat acum doi ani. Prostia a adus la putere această guvernare de văduve negre, mirese ale haosului și ale dezastrului. Efectele acțiunilor lor se vor reflecta în viața tuturor cetățenilor români. Aviz proștilor care jubilau azi, mândri că „bărbații” din PSD „le-au tras-o băncilor și multinaționalelor”: orice taxă suplimentară o veți plăti până la urmă tot dvs., deoarece ea merge în costul facturilor și al creditelor. 

Iar o eventuală discuție despre taxarea corporațiilor care fac profituri pe care le scot din țară, este ratată din start. O schimbare în politica de taxe se discută și se negociază cu sindicatele și cu patronatele luni de zile, se anunță cu cel puțin șase luni înainte, se pregătește cu atenție pentru a nu strica echilibrele economiei și pentru a-i lăsa pe cei cărora li te adresezi să-și facă din vreme bugetele. Despre ce predictibilitate și stabilitate a economiei românești vorbim, când scopul acestui terorism de stat este tocmai semănarea confuziei, dezordinii, babiloniei?!

Și mai e ceva.

Taxa pe lăcomie ne arată cel puțin 3 lucruri:

1. Nu mai sunt bani. Deși la Telejurnalele televiziunilor de partid economia duduie, producția de porumb atinge recorduri pentru care ne invidiază întreaga planetă și, după cum vestește M. Oprișan, „avem câte un șantier în fiecare localitate”, situația e albastră. Măririle din sistemul bugetar și mita pentru complicitatea administrației publice la toate nefăcutele guvernării au secătuit bugetul. Semne că Guvernul a ajuns la fundul sacului erau destule. Pensiile s-au plătit în ultima lună din fondul de rezervă al Guvernului.

2. Conducătorii acestei țări mint de îngheață apele, mint contra evidenței, mint contra propriilor minciuni. Vi-l amintiți pe Liviu Dragnea, marele amic al antreprenoriatului românesc, cum defila țanțoș printre „băieții” din mediul de afaceri, cărora le promitea reduceri de taxe și impozit zero la dividende? Deunăzi, doamna Dăncilă citea cu aplomb de pe foaie în fața Parlamentului: „O spun foarte clar, ca să nu fie loc de nicio interpretare. Cât timp voi fi prim ministru, nu voi introduce nicio taxă nouă în România”. Acum, doamna Dăncilă tace chitic, ca și dl. Teodorovici de altfel, care probabil contemplă satisfăcut la această oră dezastrul pe care l-a provocat anunțul său.

3. Taxa pe lăcomie îmi amintește de lupta de clasă și de propaganda neagră a anilor 50. Atunci capitalistul (industriașul, bancherul) era caricaturizat în afișele vremii ca un bărbat gras și lacom, îmbrăcat în costum, purtând joben și fumând trabuc. Lăcomia era trăsătura sa definitorie. El sugea sângele poporului, era dușmanul de clasă împotriva căruia lupta Partidul. Azi Partidul luptă împotriva acelorași reprezentanți ai capitalismului - băncile, multinaționalele, investitorii. Ei au fost portretizați îngroșat în discursul ținut duminică seara de Liviu Dragnea în fața Partidului: ne atacă țara cu prețul la suc, cu alimente otrăvite și scot profituri pe pielea poporului muncitor. Liviu Dragnea a trasat direcția, Orlando Teodorovici a venit cu execuția. Politica anticapitalistă, antioccidentală, antipiață a lui Liviu Dragnea este executată în plan economic de ministrul Finanțelor, cu această ordonanță-bolovan. Un nebun aruncă un bolovan în economie și o grămadă de deștepți nu știu cum să-l scoată.

Liviu Dragnea este rezultatul încrucișării dintre Hugo Chavez și Celentano din Las Fierbinți, lipsindu-i însă ideologia primului și umorul celui de-al doilea. Rezultatul acestei întâlniri în spirit este o logoree de birt, vecină cu demența. Invariabil, în urma tezelor din decembrie emanate de L. Dragnea, vom suferi cu toții. Capitalismul se tăvălește în chinuri în România. Mai e puțin. S-ar putea să fie și un mare bine în guvernarea PSD: această țară nu se va putea reconstrui pe temelii sănătoase până când nu va fi făcută mai întâi praf și pulbere. Grație programului de guvernare și Genialului din fruntea țării, acest moment e mai aproape decât credeam. Cu riscul de a fi taxați pe lăcomie, faceți-vă stocuri de hârtie igienică, vin vremuri grele.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Daca tinem cont de scenariul apocaliptic al domnului Negrutiu, ar trebui ca ori sa fugim cu totii din tara, ori sa repetam Revolutia de la 1848.
    Insa in realitatea de zi cu zi ( si doar asta conteaza pentru cetatenul obisnuit ) putem constata ca intr-adevar s-au scumpit destule marfuri si servicii, ca a crescut euro si cam atat.
    Poate ca la nivel inalt, adica din birourile marilor firme sau ale directorilor de banca, lucrurile se vad asa cum le descrie dl. Negrutiu, insa pentru alte milioane de cetateni, se vede doar faptul ( nociv in viziunea d-lui. Negrutiu ) ca s-au marit pensiile si lefurile bugetarilor.
    Daca privim lucrurile din perspectiva istorica, putem observa ca din 1990 incoace preturile nu au evoluat decat in sus, indiferent de performanta economica a guvernelor. Deci ultimele scumpiri se incadreaza in logica stramba si cinica a economiei romanesti, nu este neaparat marca PSD.
    Astazi, in anul de gratie 2019, chiar daca guvernul PSD-ALDE a marit veniturile bugetarilor, institutiile Statului au ramas la fel de ostile si de dispretuitoare fatza de cetateni, asa cum au fost in toata perioada post-decembrista cu exceptia celor doi ani de guvernare PNL-Tariceanu.
    Din punctul meu de vedere, singura perioada post-decembrista in care eu, un cetatean oarecare, am simtit un pic de respect din partea Statului si mi-a crescut si leafa, au fost cei doi ani de guvernare PNL - Tariceanu, cand liberalii, eliberati de balastul securist al pedelistilor, au reusit sa faca destule lucruri pozitive, in ciuda santajului parlamentar al pesedistilor si in ciuda obstructiilor lui Basescu et co.
    Atat. Doi ani.



    • Like 0
  • alex check icon
    Daca bancile nu mai acorda imprumuturi guvernului cateva luni psd nu mai poate plati salariile si pensiile pentru mita electorala,10-20 mld euro imprumutate in ani recenti pentru pomeni..Deci ce opreste ca bancile sa opreasca finantarea comunistilor? Lacomia oare?
    • Like 1
  • Toti acesti indivizi iresponsabili, trebuiesc arestati si inculpati pt subminarea tarii, pe motive economice si juridice.
    • Like 3
  • SO Rin SO Rin check icon
    Concluzia care o tragem din acest articol este cât se poate de simplă , România nu este o Țară normală . Majoritatea pe care o are partidul stat se datorează manechinului Călin care manechin joacă la 2 capete . Așa că UDMR este pe banca de rezerve că de nimănui nu-i convine să-l scoată din ecuația asta. Sunt ani buni de când de ochii lumii s-a propus scoaterea lui din parlament. Apropo românii au votat la un referendum reducerea parlamentarilor mai ține cineva minte ?
    • Like 1
  • Oare nu poate fi dat în judecată Orlando pentru pierderile pe care le-a cauzat?
    • Like 2
  • check icon
    Oameni buni, puneți cap la cap următoarele fapte ale guvernului (dimpreună cu cele ale membrilor PSD-ALDE, firește) și gîndiți cu creierele voastre!
    Poate greșesc eu (că nu-s nicidecum vreun zeu), dar avem așa:
    1. Justiția pusă 99% ”pe butuci” (dacă e nevoie, vin cu dovezi). Iar justiția este nu doar o instituție esențială ci una CAPITALĂ! Fără justiție, nu poate exista un stat adevărat. Toți cei care am ieșit în stradă în februrie 2017 știam perfect asta! Iar eșecul a fost dictat de lipsa de coeziune. Doar președintele a încercat o timidă și neconvingătoare apariție în stradă. Cei cu adevărat importanți (lucrătorii din justiție) au băgat capul în nisip! Iar cînd bagi capul în nisip, curul rămîne descoperit! Nu-i așa, dle Lazăr, dnă Tarcea? Nu mă refer aici, pt domniile voastre, să ieșiți în stradă, ci doar să fi luat pozițiile pe care oricum le-ați luat mai tîrziu (cînd ați realizat că veți fi trecuți prin ”malaxorul de partid”).. Măcar dna Kovesi are o scuză: strada o prețuia și dacă ar fi dat vreun comunicat s-ar fi interpretat negreșit că vrea să intre cu bocancii în politică sau mai știu eu ce. Dar dna Kovesi a arătat (încă odată, părerea mea) că este și a fost o persoană cinstită relocîndu-se” (fără fasoane) pe un post de procuror din unitatea ei originală Mai mult, n-ați auzit vreo ceva din partea ei, deși e încă atacată pe unele posturi TV de căcat
    Români, chiar credeți că o astfel de persoană s-ar ascunde într-o peșteră??
    2. Atitudinea politică vehement refractară indicațiilor/măsurilor UE (INCLUSIV celor prin care UE ne subvenționează proiecte!)
    3. Acum pun și economia pe butuci. Nu sunt un mare admirator al băncilor dar ele sunt totuși esențiale într-o reală economie de piață (ele au fost și vor fi mereu ULTIMA mea opțiune, dar totuși o opțiune - mă refer la împrumuturi căci orice alte aspecte sunt puerile).
    Puneți la un loc cele de mai sus și gîndiți:
    Care e probabilitatea ca cei din vîrfurile PSD (și ALDE) să fie, toți, cu adevărat tîmpiți (nepricepuți se exclude căci, deși mulți și-or fi angajat metresele prin cabinetele lor, tot trebuie să mai fi păstrat și pe unii care știu meserie - dacă nu, atunci sunt tîmpiți!)? Păi, probabilitatea nu poate fi prea mare...
    Și atunci rămîne un singur scenariu:
    Politicienii PSD-ALDE (sau cel puțin liderii lor) servesc alte interese!!
    Iar aceste interese vor o revoltă ne-pașnică în Ro astfel încît fiece revoltă pașnică este urmată de încă o provocare ȘI MAI MARE din partea guvernului sau a parlamentului! Doar-doar or pune românii mîna pe ”coase și topoare”!
    Cam o singură putere mondială ar fi interesată de chestiuni de genul ăsta. Însă pot bănui că ei mai degrabă urmăresc inocularea unui ”sentiment” anti-UE decît o revoltă cu ”coase și topoare”..
    Atenție, planul de răsucire anti-UE poate fi fezabil!
    Eu încă sunt uimit cît de repede românii au uitat că pînă acum 2 ani aveam și noi O (una) instituție care stîrnea invidia vecinilor noștri (cel puțin): DNA! Mai mult încă, activitatea DNA era constant un subiect pentru care eram lăudați (în marea de clasamente în care ocupăm locurile rușinoase).
    Deși toate aceste chestiuni sunt foarte serioase, o să închei citînd din Divertis:
    ”Cetățeni, gîndiți!” - Divertis, Despre prostie
    https://www.youtube.com/watch?v=HV81fg8L_Ow
    • Like 4
  • Roxana B check icon
    Viorica Dancila vs the late Bush Sr:"Read my lips".There will be no more taxes.
    Cam asa ceva....
    O adevarata performanta pt doamba pm...
    Bush Sr n-a mai apucat al doilea mandat, una dintre cauze fiind cresterea taxelor(poate nu cea mai importanta avind in vedere fortza economiei americane).
    Prevad ca Viorica va apuca mai multe mandate, pina cind musiu Dragnea va putea s-ajunga la Cotroceni.
    Desi in situatia actuala, nu mai e chiar asa o mare scofala sa fii presedintele Ro.
    Dar daca Dragnea ajunge presedinte, probabil o OUG pt o republica prezidentiala nu va intirzia sa apara.
    E f ciudat ce se intimpla cu Romania .....zilele astea...
    • Like 1
  • Numai niste amarati, ca altfel nu pot sa-i numesc, pot sa se gandeasca la directorul de banca sau multinationala care o sa-si vanda mercedesul slk sau o sa renunte la vacanta in Bora-Bora ca sa plateasca taxele aberante scoase de acest guvern penal. Tot saracii de romani votanti o sa plateasca.
    • Like 3
  • Inductiv check icon
    Suntem ceea ce am votat .... sau NU am votat.
    • Like 1
  • De retinut ca nimic din ce se intampla zilele astea nu a fost pomenit inainte de alegeri nimic nu face parte din programul lor cu care se laudau inainte de alegeri. Marca PSD asa au facut mereu.
    • Like 8


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult