Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pacea de diamant a coaliției din Foișor și eșecul “puștilor de stat”

Scandal Foișor

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

După câteva ore de încordări pe facebook și în ședințele de partid s-a lăsat liniștea. Deși se aruncau acuzații, săgeți și nume, încordare și încruntare, gafele ultimelor zile au fost trecute simplu la capitolul “sincopă de comunicare”.

Pacientul a fost evacuat, coaliția trăiește!

Sunt două fotografii la zi care au legătură mai degrabă cu demnitatea călcată în picioare decât cu o problema de comunicare și care astăzi ar fi trebuit să taie precum diamantul dar dacă diamant nu e, bună-i și piatra.

În prima apar oamenii scoși cu targa, înconjurați de cetățeni de bine gata să își rupă cămășile de grija lor. Fără măști dar cu spirit revoluționar. De ce nu a fost nimeni capabil să asigure bruma de demnitate celor care au ieșit pe targă și i-au trimis direct în live pe facebook? 

Transferul pacienților de la Foișor

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Imaginile acestea nu vor dispărea prea curând, iar plutoanele de salvatori, luptători în numele binelui colectiv, vor fi peste tot. E treaba lor să călărească valul de lehamite și oboseală, alimentat și de stângăciile politicienilor.

Mai faceți un pas în spate și gândiți-vă că ați fost în țara în care dezbaterea națională, timp de două zile, a fost despre cum și dacă trebuie îmbrăcați cei care s-au stins răpuși de Covid-19. Și din nou ați șters urma de demnitate pe care o datorați oamenilor duși la groapă “închiși etanș” și familiilor lor.

Sincopă de comunicare i-ați spus?

Care mai este strategia de luptă cu pandemia, dacă mai există vreuna, după episoadele cu bâjbâieli de comunicare şi deciziile greu de înţeles din ultimele zile? Deşi ni se spune că urmează relaxări ba chiar că suntem la un pas să ne facem bagajele pentru vacanță, vedem spitale evacuate pentru a face loc bolnavilor sufocați de COVID și e invocată minunea carantinării. Ce a fost de înţeles din ieşirea în sincron a doi oficiali, ai aceluiaşi guvern, vorbind separat, după unul din cele mai mari eșecuri ale acestei pandemii?

Stenogramele ședințelor de astăzi de la partide au arătat principala preocupare a politicienilor: problema de percepție publică. Nu media guvernează și nu mai guvernați pentru media.  Mai e ceva comunicarea e o meserie grea mai ales in perioadă de criză, toți cei care pe ștatele de plata apar ca oameni de comunicare, haideți in realitate, ieșiți din bule - vorbiți cu oamenii.

Coaliția merge mai departe iar următoarea criză va fi despre cine face și desface remanierile. PSD mută din opoziție cu o moțiune simplă. Cea de cenzură ar însemna o desfășurare de forțe care mai degrabă ar întări coaliția. După ce au rezolvat „problema Voiculescu”, chiar există temeri că moțiunea ar putea trece.

Se discuta despre execuții publice a unui ministru sau altuia și de interese ale rețelelor din sănătate - dar ce am descris mai sus sunt fapte, s-au întâmplat în România ultimelor 5 zile. Ce rețele și mușuroaie de interese să deranjați dacă un manager de spital s-a pus de-a curmezișul și nu l-ați putut opri? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult