Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Pacea de diamant a coaliției din Foișor și eșecul “puștilor de stat”

Scandal Foișor

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

După câteva ore de încordări pe facebook și în ședințele de partid s-a lăsat liniștea. Deși se aruncau acuzații, săgeți și nume, încordare și încruntare, gafele ultimelor zile au fost trecute simplu la capitolul “sincopă de comunicare”.

Pacientul a fost evacuat, coaliția trăiește!

Sunt două fotografii la zi care au legătură mai degrabă cu demnitatea călcată în picioare decât cu o problema de comunicare și care astăzi ar fi trebuit să taie precum diamantul dar dacă diamant nu e, bună-i și piatra.

În prima apar oamenii scoși cu targa, înconjurați de cetățeni de bine gata să își rupă cămășile de grija lor. Fără măști dar cu spirit revoluționar. De ce nu a fost nimeni capabil să asigure bruma de demnitate celor care au ieșit pe targă și i-au trimis direct în live pe facebook? 

Transferul pacienților de la Foișor

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Imaginile acestea nu vor dispărea prea curând, iar plutoanele de salvatori, luptători în numele binelui colectiv, vor fi peste tot. E treaba lor să călărească valul de lehamite și oboseală, alimentat și de stângăciile politicienilor.

Mai faceți un pas în spate și gândiți-vă că ați fost în țara în care dezbaterea națională, timp de două zile, a fost despre cum și dacă trebuie îmbrăcați cei care s-au stins răpuși de Covid-19. Și din nou ați șters urma de demnitate pe care o datorați oamenilor duși la groapă “închiși etanș” și familiilor lor.

Sincopă de comunicare i-ați spus?

Care mai este strategia de luptă cu pandemia, dacă mai există vreuna, după episoadele cu bâjbâieli de comunicare şi deciziile greu de înţeles din ultimele zile? Deşi ni se spune că urmează relaxări ba chiar că suntem la un pas să ne facem bagajele pentru vacanță, vedem spitale evacuate pentru a face loc bolnavilor sufocați de COVID și e invocată minunea carantinării. Ce a fost de înţeles din ieşirea în sincron a doi oficiali, ai aceluiaşi guvern, vorbind separat, după unul din cele mai mari eșecuri ale acestei pandemii?

Stenogramele ședințelor de astăzi de la partide au arătat principala preocupare a politicienilor: problema de percepție publică. Nu media guvernează și nu mai guvernați pentru media.  Mai e ceva comunicarea e o meserie grea mai ales in perioadă de criză, toți cei care pe ștatele de plata apar ca oameni de comunicare, haideți in realitate, ieșiți din bule - vorbiți cu oamenii.

Coaliția merge mai departe iar următoarea criză va fi despre cine face și desface remanierile. PSD mută din opoziție cu o moțiune simplă. Cea de cenzură ar însemna o desfășurare de forțe care mai degrabă ar întări coaliția. După ce au rezolvat „problema Voiculescu”, chiar există temeri că moțiunea ar putea trece.

Se discuta despre execuții publice a unui ministru sau altuia și de interese ale rețelelor din sănătate - dar ce am descris mai sus sunt fapte, s-au întâmplat în România ultimelor 5 zile. Ce rețele și mușuroaie de interese să deranjați dacă un manager de spital s-a pus de-a curmezișul și nu l-ați putut opri? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult