Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pacea de diamant a coaliției din Foișor și eșecul “puștilor de stat”

Scandal Foișor

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

După câteva ore de încordări pe facebook și în ședințele de partid s-a lăsat liniștea. Deși se aruncau acuzații, săgeți și nume, încordare și încruntare, gafele ultimelor zile au fost trecute simplu la capitolul “sincopă de comunicare”.

Pacientul a fost evacuat, coaliția trăiește!

Sunt două fotografii la zi care au legătură mai degrabă cu demnitatea călcată în picioare decât cu o problema de comunicare și care astăzi ar fi trebuit să taie precum diamantul dar dacă diamant nu e, bună-i și piatra.

În prima apar oamenii scoși cu targa, înconjurați de cetățeni de bine gata să își rupă cămășile de grija lor. Fără măști dar cu spirit revoluționar. De ce nu a fost nimeni capabil să asigure bruma de demnitate celor care au ieșit pe targă și i-au trimis direct în live pe facebook? 

Transferul pacienților de la Foișor

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Imaginile acestea nu vor dispărea prea curând, iar plutoanele de salvatori, luptători în numele binelui colectiv, vor fi peste tot. E treaba lor să călărească valul de lehamite și oboseală, alimentat și de stângăciile politicienilor.

Mai faceți un pas în spate și gândiți-vă că ați fost în țara în care dezbaterea națională, timp de două zile, a fost despre cum și dacă trebuie îmbrăcați cei care s-au stins răpuși de Covid-19. Și din nou ați șters urma de demnitate pe care o datorați oamenilor duși la groapă “închiși etanș” și familiilor lor.

Sincopă de comunicare i-ați spus?

Care mai este strategia de luptă cu pandemia, dacă mai există vreuna, după episoadele cu bâjbâieli de comunicare şi deciziile greu de înţeles din ultimele zile? Deşi ni se spune că urmează relaxări ba chiar că suntem la un pas să ne facem bagajele pentru vacanță, vedem spitale evacuate pentru a face loc bolnavilor sufocați de COVID și e invocată minunea carantinării. Ce a fost de înţeles din ieşirea în sincron a doi oficiali, ai aceluiaşi guvern, vorbind separat, după unul din cele mai mari eșecuri ale acestei pandemii?

Stenogramele ședințelor de astăzi de la partide au arătat principala preocupare a politicienilor: problema de percepție publică. Nu media guvernează și nu mai guvernați pentru media.  Mai e ceva comunicarea e o meserie grea mai ales in perioadă de criză, toți cei care pe ștatele de plata apar ca oameni de comunicare, haideți in realitate, ieșiți din bule - vorbiți cu oamenii.

Coaliția merge mai departe iar următoarea criză va fi despre cine face și desface remanierile. PSD mută din opoziție cu o moțiune simplă. Cea de cenzură ar însemna o desfășurare de forțe care mai degrabă ar întări coaliția. După ce au rezolvat „problema Voiculescu”, chiar există temeri că moțiunea ar putea trece.

Se discuta despre execuții publice a unui ministru sau altuia și de interese ale rețelelor din sănătate - dar ce am descris mai sus sunt fapte, s-au întâmplat în România ultimelor 5 zile. Ce rețele și mușuroaie de interese să deranjați dacă un manager de spital s-a pus de-a curmezișul și nu l-ați putut opri? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult