Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pachetul de austeritate: prima listă a tăierilor pe care Guvernul vrea să le facă la stat

Marcel Ciolacu - reuniune - PNRR - Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Reducerea cu 30% a numărului de secretari și subsecretari de stat, diminuarea numărului de funcții de conducere în instituții publice, desființarea unor institute irelevante, precum Institutul de Cercetare în Turism sau Institutul Levantului sunt măsuri de pe lista propunerilor făcute de premierul Marcel Ciolacu în ședința de luni a coaliției de la guvernare. Potrivit unor surse citate de G4Media, liderii coaliției discută mai multe variante de scădere a cheltuielilor statului pentru reducerea deficitului bugetar, gaura la buget care ar trebui acoperită fiind estimată la 20 de miliarde de lei.

Între propunerile cu care a venit liderul PSD și care sunt discutate cu PNL se mai numără și cea de acordare a voucherelor de vacanță numai pentru funcționarii publici cu un venit sub nivelul salariului brut de 10.000 lei, crearea cadrului legal pentru parteneriate de achiziții centralizate în ministere și primării și comasarea/desființarea instituțiilor subordonate Ministerelor/Guvernului/Parlamentului după regula ca fiecare minister să aibă în teritoriu o sigură autoritate națională. Reducerea cheltuielilor de personal și funcționare cu minimum 15%.

Citiți și:

Limitarea componentei fixe a indemnizațiilor pentru membrii Consiliilor de Administrație la 1,5 x salariul mediu brut pe ramura de activitate unde își desfășoară activitatea compania, dar nu mai mult decât indemnizația lunară brută a unui secretar de stat și reducerea cu 50% a consilierilor directorilor generali și directorilor generali adjuncți ai companiilor de stat/locale sunt alte măsuri pe care le discută liderii PSD și PNL.

De asemenea, pentru diminuarea cheltuielilor la bugetul de stat, premierul Marcel Ciolacu a propus și transferul de la guvern și ministere către primării sau consilii județene a unor servicii publice în sport, cultură, direcțiile de sănătate publică, direcțiile județene sanitar-veterinare, inspectorate școlare, precum și suspendarea timp de un an a programelor de investiții finanțate exclusiv din fonduri ale bugetului de stat pentru săli de sport, cămine de cultură, bazine de înot, complex sportiv, săli polivalente, proiecte care nu sunt în execuție, potrivit surselor G4Media.

O altă măsură se referă la comasarea sau reorganizarea regiilor autonome și a departamentelor de stat care nu se justifică pentru funcționare autonomă. Comasarea trebuie să aibă ca rezultat reducerea cu 15% a cheltuielilor de personal și funcționare și o reducere cu 15% a posturilor efectiv ocupate.

Tot pe lista de propuneri care vor fi dezbătute în coaliție se află și măsura de actualizare a redevențelor pentru terenurile agricole concesionate de la Administrația Domeniilor Statului și ANIF, și măsura de comasare a unor societăți comerciale/companii ale statului român/agenții cu profil de activitate similară, precum RADIOCOM și Societatea Română de Radiodifuziune.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon