Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Pe cine „penalizează” Guvernul? De ce modificarea Codului Fiscal este văzută ca o pedeapsă

sedinta de guvern - iulie 2023

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Atât de populist și fără argumente se desfășoară bârfele de la colț din România cu privire la un nou sistem de taxare și impozitare, încât din orice unghi te-ai uita, pare că Guvernul nu gândește un plan sustenabil care ar avea legătură cu dezvoltarea țării, ci face și desface liste cu pedepsiții și liste cu cei iertații | păsuiții | favorizații. 

Ideea este cine va plăti ca să acopere deficitele rezultate din cheltuirea fondurilor publice tocate fără noimă.

Într-o economie în care singura regulă este- de 3 decenii- excepția, întrebările sunt: „de ce să plătim noi?” | „de ce cresc taxele pentru noi și nu pentru ceilalți?” | „de ce nu taie de la pensionarii speciali?” | „de ce să ia mai mult pe dividende în timp ce IT-iștii sunt scutiți de impozit pe venit?” | „de ce să scoată de la excepții pe programatori și să-i păstreze pe agricultori sau muncitorii din construcții?”.

E o percepție generală că la finalul acestor discuții despre modificările la Codul Fiscal vor fi unii pedepsiți și vor fi alții iertați. Toate își au rădăcini în nenumăratele favoruri fiscale oferite de-a lungul timpului, în special cu scop electoral. 

Unele poziționări sunt legitime- de ce magistrații și angajații anumitor structuri au pensii speciale pentru care nu au contribuit, în timp ce copiii săraci din zonele extreme ale țării, care ar putea să le fie nepoți, merg la școală nemâncați? De ce unii pensionari nu au bani de medicamente și mâncare, iar alții se lăfăie în venituri necuvenite? De ce statul angajează în continuare când țipă că a rămas fără bani în visterie, iar privatul e obligat să plătească găurile? De ce lefurile la stat sunt cu mult mai mari și cu multe sporuri, dacă veniturile din economia privată nu țin pasul?

O facilitate fiscală prelungită pe termen nelimitat devine o nedreptate fiscală. 

Programatorii nu plătesc impozit pe venit deși au cele mai mari venituri medii din România (cu alte cuvinte, angajații care au cele mai mari venituri nu plătesc impozit pe venit, în timp ce un salariat simplu, cu 2.000 de lei achită acest impozit), cei din construcții sunt scutiți inclusiv de contribuția la Pilonul II (statul amorsează în această perioadă o bombă socială care va exploda peste câțiva ani), agricultorii au și ei facilități.

Este decizia Guvernului (oricare ar fi el) de a crea un cadru favorabil dezvoltării unui anumit sector din economie atunci când apar oportunități (fondurile PNRR pentru infrastructură și nevoia de a păstra aici muncitorii din construcții e un exemplu). Însă introducerea unui sistem fiscal favorabil ar trebui să aibă dată de start și dată de end, cu obiective urmărite și evaluări frecvente.  

Cum era de așteptat, asociațiile patronale au sărit ca arse când au auzit de eliminarea unor facilități sau eventuala creștere a unor taxe. Au trimis comunicate și au transmis mesaje pe toate canalele- „nu vă atingeți de facilități, pentru că ne pleacă oamenii din industrie și chiar din țară”. Dacă acesta este pericolul în industria IT, atunci este grav, pentru că ar însemna că singurul argument care aduce marii investitori în România (Amazon, Microsoft, Oracle etc) este o scutire dată de Fisc. Adică statul român a pompat niște steroizi cu efect pe termen scurt într-o ramură care-și demonstrează incapacitatea de adaptare și finalmente, am asista eșecul unui program întins pe decenii. Greu de crezut că vestiții ingineri software din România, recunoscuți pentru talentul lor, sunt angajați numai pentru că în România nu se achită impozit pe venit. 

Aceste scutiri gândite inițial pentru a impulsiona industrii riscă, prin prelungirea an după an, să devină transfuzii cronice fără de care pacientul moare. Efectul este, între altele, că împiedică orice dezbatere echitabilă despre sistemul fiscal din România. „De ce mie și nu lor?” este o întrebare cât se poate de legitimă.

Imaginați-vă cât de simplu ar fi discursul politicienilor dacă la o eventuală ajustare a taxelor și impozitelor ar ieși să anunțe că va crește de la anul TVA cu 1 procent pentru toți, impozitul pe venit cu 1 procent pentru toți, în timp ce asigurările sociale ar scădea cu 1,5% pentru toți contribuabilii în următorii 3 ani, eșalonat.

În hățișul excepțiilor și măsurilor populiste, e greu de calculat impactul măsurilor asupra unei industrii.

Se pare că una din categoriile ghinioniste care vor fi nevoiți să acopere găuri la buget este cea a proprietarilor care au un imobil sau mai multe cu valoare mai mare de 500.000 de euro- acestora li se va aplica un impozit de 1% pe an (5.000 de euro, adică 416 euro/ lună). 

Nu vă imaginați că acești proprietari sunt numai prosperi oameni de afaceri. Între ei sunt oameni care au muncit în străinătate și nu au știut să învestească în altceva (au cumpărat apartamente care să le asigure un venit la bătrânețe), sunt persoane care și-au construit în regie proprie ani la rând o vilă într-o zonă bună din București, Cluj sau Iași. Sunt antreprenori care au avut afaceri profitabile și după ce și-au achitat toate taxele și impozitele onest, au decis să-și ofere o viață mai bună lor și familiilor.

De asemenea, să nu credeți că toți românii au surse de venit legale sau că-și achită taxele și impozitele la stat cu religiozitate. Există inși care nu au nimic pe numele lor și totuși afișează un trai obscen, sunt alții care cumpără pe numele copiilor, soțiilor, amantelor, nepoților și mătușilor (vezi primarul de la Iași). 

Și în fine, sunt persoane care au ales să-și mute banii (fiscalizați sau nu) în paradis. Nu în rai, ci în zone în care fiscul român este total neputincios. Cei care au ales să-și cumpere în România vor fi pedepsiții.

O precizare importantă: nu sunt vizat de impozitul de 1% pe proprietăți, iar asta nu pentru că le-am ascuns pe undeva și pe alte nume, ci pentru că am ales să fac altfel de investiții. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mihai check icon
  Nu pot sa nu remarc ca dupa intrebarile pertinente legate de sistemul fiscal si modul in care guvernantii tin sa il gestioneze urmeaza 4 paragrafe legate de facilitatea fiscala din IT. Apoi sunt deplansi cei care au in proprietate un portofoliu imobiliar de peste 500.000 de euro. E de-a dreptul comic cum unii care castiga cinstit, cu veniturile declarate si contributiile platite sunt infierati pe cand cei cu un portofoliu imobiliar mult peste ceea ce si-ar putea permite un angajat din IT sunt defavorizati de cresterile de taxe anuntate. Nu de alta dar parca eram o tara cu taxe mari pe munca si mici pe proprietati...
  • Like 0
  • @ Mihai
   Mhai Nai check icon
   "un portofoliu imobiliar mult peste ceea ce si-ar putea permite un angajat din IT" Mihai, cat si-ar permite un angajat din IT? (Nu de alta, dar asta imi suna a ceva de genul, "salariul unui cetatean cinstit este de x lei".) Cat castiga un angajat din IT si de ce ne gandim doar la angajati? Daca e Freelancer? Daca munceste 16 , sau 20 de ore zilnic si vrea sa o termine cu munca la 40 de ani? Daca nu are - pe buna masura - pic de incredere in statul roman ca-i va da o pensie sau ca-i va plati tratamentul daca se imbolnaveste? Daca e un geniu si e platit de 10X cat angajatul de care tocmai pomeneai?
   Adevarul? In Romania cinstea este taxata. Si al doilea adevar: in Romania munca este pedepsita!
   • Like 0
 • Se pune intrebarea retorica : cui de adresezi pana la urma prin comentarii ? .... un dialog al surzilor si mutilor ... de fapt nici vorba de dialog doar o expunere si o sleire intr-o matrice cu sloganul " serviti-va care vreti si care puteti " . Deocamdata Romania produce numai ZGOMOT de la firul ierbii pana la mai marii institutionali . Cum vrei sa-ti cunosti poporul sa aflii adevarul sa iei decizii corecte cand tu esti permanent bruiat de fonice duse la rang de obicei obsesiv convulsiv cam in toate structurile si culmea raportandu-te la acestea ca fiind " normalitati " ! sau poate nu vrei si atunci s-ar explica ca ai alte interese ... o vorba din popor zicea " na-ude na-vede surdo muto orbo schiopo "... pai cam asa-i Romania !
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult