Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Pâinea lui Florin Cîțu

Florin Citu - supermarket

Sursa foto: Facebook/Andrei R. Dobrogea

Eu nu înțeleg reacțiile oamenilor la răspunsul, de altfel neinspirat, al premierului. Toată lumea știe că pâinea îngrașă și că obezitatea deschide porțile spre alte boli, mult mai grave. Premierul României ar trebui felicitat pentru un stil de alimentație echilibrat. Ce? Ne dorim un premier obez, cu probleme de sănătate sau unul capabil să conducă România 8 ani spre mult visatul ( dar total imposibilul ) liberalism?

Românii sunt răutăcioși și nu au înțeles un lucru simplu: în loc să îl critice pe premier pentru consumul redus de pâine, ar putea să învețe de la acesta.

Dar lăsând preferințele gastronomice la o parte, privind rațional situația, ne-am putea întreba cum a ajuns pâinea subiect central într-o conferință de presă și, ulterior, pe Facebook. Copilărie? Imaturitate? Nicidecum…

Adevărul este că premierul parcă a căutat această întrebare, insistând să comunice despre cât de bine o duc românii și „cât de extraordinar” merge economia. Dar asta se întâmplă când strategia nu doar că scârțâie, dar pare a lipsi cu desăvârșire. Pentru că o strategie bună este, în primul rând, despre anticipare.

Și, cu tot respectul, întrebarea aceasta se vedea cum vine de la 100 de km.

De ce a stârnit răspunsul atât de multe controverse?

Pentru că premierul României

Strict din perspectiva percepției, nu e în regulă ca un premier să nu știe prețul unui aliment de bază. 

Nu poți, chiar nu poți să ai pretenția că poți conduce o țară, dar să nu ai habar de prețul unui franzele. Mai ales că Florin Cîțu și-a construit imaginea pe ideea unui politician ușor diferit, surprins chiar și într-un celebru supermarket din București. Vrei să arăți că ești om normal și că îți faci singur cumpărăturile? Perfect. Oricum ar fi, tot treci pe lângă raionul de pâine.

Pentru că politician

Politica este despre diplomație. Trebuie să știi cum să gestionezi anumite situații, într-un mod elegant.

Aici intervine și puțin talent, mai intervine și ceva strategie, mai intervine și o înțelegere profundă a publicului tău. Înțeleg că noi, românii, consumăm foarte multă pâine. Păi dacă aceasta este situația, chiar este o dovadă de aroganță să spui „Eu nu mănânc pâine”.

Am putea argumenta că nu toată lumea este capabilă să gestioneze răspunsuri sub presiune. Ok, dar atunci ce cauți în politică?

Sau, mai bine spus, de ce nu te-ai pregătit? Repet. În contextul în care insiști să comunici despre prețuri și economie, această întrebare trebuia anticipată. 

Pentru că încrederea în politicieni

Care de fapt nu există. Imaginea liderilor politici este proastă. Și folosesc un cuvânt blând. În acest moment, este incredibil de dificil să îi atragi pe oameni de partea ta. Iar cu asemenea de declarații mai mult enervezi, mai mult îndepărtezi, mai mult întărești percepția „toți sunt la fel”.

Exact ca și în cazul celebrei declarații despre cei 1% dintre români care câștigă minim 3000 de euro net.

Îmi este clar că strategia nu există. Pentru că un proces de comunicare fără strategie produce astfel de probleme de imagine.

La fel cum îmi este extrem de clar că liderii politici nu reușesc să coreleze mesajele cu așteptările oamenilor. Și asta pentru că nu știu sau nu înțeleg care sunt așteptările acestora.

Cum spuneam mai sus, aici intervine puțin și talentul. Inteligența emoțională. Un dram de leadership autentic. Să poți înțelege ce vor oamenii, ce simt, ce așteaptă și să construiești pornind de acolo. Dincolo de sondaje sau răspunsuri.

Pentru că nimeni în țara asta, nici măcar cei care câștigă 3000 de euro net, nu așteaptă un premier care nu știe prețul unui franzele. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Franzela, emblema nationala.
    Urmatoare intrebare va fi cat costa o bere? Sau cat costa o sticla de Cola? Ca asta bea poporul.
    In Franta se intreaba cat costa o bagheta. In Germania cat costa un carnat.
    Daca nu stii, demisia.
    Nimeni nu intreaba cu cat a crescut datoria publica, cat s-a imprumutat tara luna trecuta. Astea sunt intrebari de aroganti.
    • Like 2
    • @ Nicolae Dolana
      Micu', cat costa micul.
      • Like 1
    • @ Pascal Dena
      Corect !
      Berea fara mic e ca jurnalistul fara intrebari.
      Si politica e ca dragostea: trece prin stomac.
      • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    Painea nu il ingrasa decat pe gurmand, nu pe omul sarac care munceste. Painea nu ingrasa decat daca mesele sunt hipercalorice. Si ghici ce? Noi, gurmanzii marilor orase, am luat acest truc, care ne spune sa taiem din calorii - si atunci nu vom taia din caloriile care ne plac, nu vom renunta la deliciosul fel principal, ci la paine si garnituri. I-ar placea si pensionarului (care socoteste fiecare banut de medicamente si intretinere) sa taie din alimentatie painea, cartoful, fasolea si sa ramana cu lactatele degresate, avocado si felia de somon sau de pui la gratar. Dar ce te faci cand asta iti permiti in principal, paine si cartofi? Sa fim seriosi.

    Un stomac gol nu te lasa sa dormi. Painea umple stomacul, cu un buget de 2-3 lei. De ce suma ai nevoie ca, pe calorii mai putine, sa iti umpli stomacul cu file de peste?

    Cand merg la tara si ne ajuta in gospodarie vreun om pentru 100 de lei pe zi, taind lemne pana curg toate apele de pe el, inteleg totusi altfel lucrurile.
    • Like 3
    • @ Rucs
      check icon
      Da, in general, orice mîncare nu îngrașă dacă n-o mănînci!
      • Like 1
  • Corina check icon
    Nu poți avea leadership autentic de la un om căruia îi lipsește încrederea în sine și e stângaci când vorbește în public. Emblematic mi s-a părut momentul când a spus, nu de mult, ceva de genul ”Voi câștiga. Nu există altă variantă” citind de pe foaie, cu capul în jos, până și cuvintele astea de la finalul unui discurs ce se voia dărâmător.

    Pe de altă parte, există situații când trebuie să ne bucurăm că politicienii nu au strategie profesionistă de comunicare, pentru că atunci îi vedem cum sunt de fapt. Domnul Câțu, cu această afirmație, se propune ca premier al bogaților care se pot lipsi de pâine. Nu va fi un premier popular. Ce e mai râu, nu va fi un premier cu înțelegere față de oamenii simpli, și asta se anunță problematic pentru marea masă a populației.
    • Like 0
    • @ Corina
      Lasa, au fost pesedeii lideri ai oamenilor simpli. Ajutoare sociale, pensii si altele din pix. Rezultatul, datorii. Adevarul e, ca PM-ul Citu este un om al banilor smart. Nu trebuie sa fie destept pe hartie ca harvardista lui Ponta, Ioana Petrescu, ce nu a facut nimic. Ramane de vazut ce poate... oricum, eu ii dau dreptate in privinta executiilor bugetare, Daca ai bani, executa 100%, nu 80%, ca sunt bani imprumutati si taxati, nu au venit ministrii cu ei de acasa. Si in fond asta e cel mai important aspect al liderilor, focusarea pe punctele principale, nu micromanagement. Rezultaul va fi, sper eu, o baza in care saracii tai sa aiba un viitor, chit ca le va fi greu sa-si inghita aroganta.
      • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult