Foto: Getty Images
În articolul anterior am răspuns la întrebarea pe care orice cumpărător înțelept trebuie să o ridice atunci când achiziționează o locuință: Câtă casă îmi permit?
Răspunsul este simplu: înmulțește veniturile familiei x 5 ani, din care scazi 10% dacă locuința este cumpărată prin fonduri proprii, respectiv 20% dacă se contractează un împrumut. Folosind această formulă, o familie cu doi adulți care câștigă salariul mediu pe economie își permite o locuință de 62.400 euro, dacă aceasta este cumpără printr-un credit.
Având în vedere un avans de 15% și un împrumut contractat de 53.000 euro pentru 30 de ani cu o dobândă anuală efectivă de 5,2%, suma totală de rambursat este aproape dublă față de creditul inițial contractat, în timp ce rata lunară este de 275 euro, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din veniturile lunare.
Aici este esența înțelepciunii care explică răspunsul la întrebarea: Câtă casă îmi permit? Pentru o siguranță financiară, gradul de îndatorare maxim al unei familii nu ar trebui să depășească 40%, din care jumătate se poate aloca pentru achiziționarea unei locuințe, iar restul pentru un credit auto, consum sau diverse nevoi personale.
Un cumpărător înțelept știe să facă deosebirea întotdeauna dintre preț și valoare. Prețul este determinat de cerere și ofertă. Astfel, atunci când cererea crește și depășește oferta, prețul va crește. Invers, când cererea scade și este inferioară ofertei, atunci prețul scade. Această lege fundamentală funcționează întotdeauna în piețele eficiente, eventuale anomalii pe termen scurt fiind cauzate de anumite distorsiuni, precum intervenția statului, concurența neloială sau elemente de forță majoră.
Ca să anticipezi corect evoluția prețului, iată care sunt sursele publice unde poți verifica gratuit informațiile despre cerere și ofertă:
În primul rând, pagina Băncii Naționale a României, care publică lunar datele privind creditele noi contractate de populație pentru achiziționarea unei locuințe. Trebuie să mergi în meniul principal la STATISTICA, apoi secțiunea Baza de date interactivă / apoi Statistica Monetară și financiară / apoi Ratele dobânzii practicate de instituțiile de credit / apoi Volume credite și depozite noi / unde poți vedea creditele contractate de populație pentru locuințe, atât în lei cât și în valută.
Limitarea datelor publicate de Banca Națională a României este că se referă doar la achizițiile imobiliare finanțate prin credite la nivel național. Dacă vrei să vezi cererea efectivă de imobiliare pentru fiecare județ, trebuie să te uiți pe siteul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară). Mai exact, www.ancpi.ro, unde trebuie să mergi la secțiunea PRESA / STATISTICI și poți să vezi vânzările lunare pentru fiecare județ în parte. Pentru analiza tranzacțiilor imobiliare pentru locuințe, trebuie să consideri informațiile despre terenuri intravilane care au construcții amenajate.
În ceea ce privește oferta de locuințe terminate și livrate în piață pentru fiecare județ în parte, Institutul Național de Statistică publică în fiecare trimestru aceste cifre. Mai exact, www.insse.ro, unde trebuie să mergi la secțiunea Comunicate de presă / apoi alegi “Construcții și locuințe” la tema statistică și filtrezi rezultatele pentru perioada de interes.
Analizând aceste cifre, vedem că aproape 325.000 de locuințe au fost terminate și livrate în perioada 2014-2019, volumul crescând constant în fiecare an.
În condițiile în care cererea de imobiliare scade considerabil în contextul pandemiei Covid-19, este normal să vedem o contracție a prețului. Astfel, conform indicelui imobiliare.ro, prețul mediu în România a scăzut cu 6% de la debutul pandemiei până la mijlocul anului.
În episodul următor o să explicăm cum se determină valoarea unei locuințe.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Omul aberează grav, și asta de mult timp, chiar nu vedeți asta?
Da, lasa pe oricine sa publice.
Te lasa chiar si pe tine ca comentezi.
Se pare ca si pe mine :)
Vezi mai sus: Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cat despre autor, l-am urmarit o perioada, dar am renuntat dupa ce m-am convins ca nu vine cu nimic nou fata de analistii economici din peisajul mioritic.
Cererea e extrem de mare nu numai pe baza de credite, pretul e sus, oferta e destul de limitata.