Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cererea de imobiliare a scăzut considerabil în pandemie. Prețul mediu în România s-a redus cu 6% de la debutul pandemiei până la mijlocul anului

imobiliare - getty

Foto: Getty Images

În articolul anterior am răspuns la întrebarea pe care orice cumpărător înțelept trebuie să o ridice atunci când achiziționează o locuință: Câtă casă îmi permit?

Răspunsul este simplu: înmulțește veniturile familiei x 5 ani, din care scazi 10% dacă locuința este cumpărată prin fonduri proprii, respectiv 20% dacă se contractează un împrumut. Folosind această formulă, o familie cu doi adulți care câștigă salariul mediu pe economie își permite o locuință de 62.400 euro, dacă aceasta este cumpără printr-un credit.

Având în vedere un avans de 15% și un împrumut contractat de 53.000 euro pentru 30 de ani cu o dobândă anuală efectivă de 5,2%, suma totală de rambursat este aproape dublă față de creditul inițial contractat, în timp ce rata lunară este de 275 euro, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din veniturile lunare.

Aici este esența înțelepciunii care explică răspunsul la întrebarea: Câtă casă îmi permit? Pentru o siguranță financiară, gradul de îndatorare maxim al unei familii nu ar trebui să depășească 40%, din care jumătate se poate aloca pentru achiziționarea unei locuințe, iar restul pentru un credit auto, consum sau diverse nevoi personale. 

Un cumpărător înțelept știe să facă deosebirea întotdeauna dintre preț și valoare. Prețul este determinat de cerere și ofertă. Astfel, atunci când cererea crește și depășește oferta, prețul va crește. Invers, când cererea scade și este inferioară ofertei, atunci prețul scade. Această lege fundamentală funcționează întotdeauna în piețele eficiente, eventuale anomalii pe termen scurt fiind cauzate de anumite distorsiuni, precum intervenția statului, concurența neloială sau elemente de forță majoră.

Ca să anticipezi corect evoluția prețului, iată care sunt sursele publice unde poți verifica gratuit informațiile despre cerere și ofertă:

În primul rând, pagina Băncii Naționale a României, care publică lunar datele privind creditele noi contractate de populație pentru achiziționarea unei locuințe. Trebuie să mergi în meniul principal la STATISTICA, apoi secțiunea Baza de date interactivă / apoi Statistica Monetară și financiară / apoi Ratele dobânzii practicate de instituțiile de credit / apoi Volume credite și depozite noi / unde poți vedea creditele contractate de populație pentru locuințe, atât în lei cât și în valută.

Limitarea datelor publicate de Banca Națională a României este că se referă doar la achizițiile imobiliare finanțate prin credite la nivel național. Dacă vrei să vezi cererea efectivă de imobiliare pentru fiecare județ, trebuie să te uiți pe siteul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară). Mai exact, www.ancpi.ro, unde trebuie să mergi la secțiunea PRESA / STATISTICI și poți să vezi vânzările lunare pentru fiecare județ în parte. Pentru analiza tranzacțiilor imobiliare pentru locuințe, trebuie să consideri informațiile despre terenuri intravilane care au construcții amenajate.

În ceea ce privește oferta de locuințe terminate și livrate în piață pentru fiecare județ în parte, Institutul Național de Statistică publică în fiecare trimestru aceste cifre. Mai exact, www.insse.ro, unde trebuie să mergi la secțiunea Comunicate de presă / apoi alegi “Construcții și locuințe” la tema statistică și filtrezi rezultatele pentru perioada de interes. 

Analizând aceste cifre, vedem că aproape 325.000 de locuințe au fost terminate și livrate în perioada 2014-2019, volumul crescând constant în fiecare an.

În condițiile în care cererea de imobiliare scade considerabil în contextul pandemiei Covid-19, este normal să vedem o contracție a prețului. Astfel, conform indicelui imobiliare.ro, prețul mediu în România a scăzut cu 6% de la debutul pandemiei până la mijlocul anului.

În episodul următor o să explicăm cum se determină valoarea unei locuințe.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un articol foarte bun, raportat la realitate.
  • Like 1
 • Republica.ro, voi nu aveți niciun filtru, lăsați pe oricine să publice orice, eventual pe baza unei false notorietăți?
  Omul aberează grav, și asta de mult timp, chiar nu vedeți asta?
  • Like 0
  • @ Crator Tan
   Nu, nu au nici un filtru.
   Da, lasa pe oricine sa publice.
   Te lasa chiar si pe tine ca comentezi.
   Se pare ca si pe mine :)

   Vezi mai sus: Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
   • Like 0
  • @ Nicolae Dolana
   nimic mai fals ! va asigur ca foarte multe comentarii sunt cenzurate, iar conturile blocate! e si aici, ca in restul presei "libere" o "linie editoriala", si interese...........
   • Like 0
 • Corina check icon
  Poziționarea Dvs. e singulară în peisaj. Zi de zi diverse „știri” vor să ne convingă de contrariu. E clar de ce și pentru cine. O porcărie infinită.
  • Like 1
  • @ Corina
   Singularitatea n-ar fi o problemă, ba chiar ar fi originalitate, dacă ar fi susținută de argumente reale, palpabile. Din păcate, omul este un singleton, iar republica.ro nu e în stare să vadă asta, punându-se ea însăși într-o poziție joasă. Atât se poate!
   • Like 0
  • @ Corina
   Liviu check icon
   Nu stiu daca dumneavoastra cautati activ o casa/apartament, dar va pot spune ca din pozita unui individ care de la inceputul anului scaneaza aproape zilnic site-urile de anunturi, preturile cresc constant indiferent de situatia economiei.
   Cat despre autor, l-am urmarit o perioada, dar am renuntat dupa ce m-am convins ca nu vine cu nimic nou fata de analistii economici din peisajul mioritic.
   • Like 1
  • @ Liviu
   Corina check icon
   Prețurile afișate ca cerute pe site-uri nu spun adevărul final al tranzacțiilor. Dacă mai urmăriți, veți aduna și o frumoasă colecție de locuințe (obișnuite) care nu ajung să fie cumpărate cu anii din cauza pretențiilor exagerate. Și veți sesiza o scădere treptată a prețului cerut.
   • Like 0
 • Liviu check icon
  Hilar articol, parca ati baut apa dupa tovarasu' Catu - va uitati in statistici si trageti concluzii, cand realitatea din teren e diametral opusa.
  Cererea e extrem de mare nu numai pe baza de credite, pretul e sus, oferta e destul de limitata.
  • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult