Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Până nu e prea târziu: înainte să-i judece Istoria, pe Ion Iliescu și Petre Roman trebuie să-i judece Justiția

Ion Iliescu - Petre Roman

Țările ex-iugoslave încă mai trag ponoasele pentru războaiele prin care au trecut în anii 90', acestea fiind o piedică morală și istorică care stă în calea dezvoltării acestor țări cu potențial economic. Războaiele și genocidul de la Srebrenica au lăsat răni adânci, greu de vindecat, în mentalul colectiv al populației din Bosnia, Serbia și Albania, care suferă și astăzi din cauza marginalizării la care sunt supuse de către UE și NATO.

Am aflat aceste lucruri în timp ce eram într-un periplu prin fostul spațiu iugoslav, vizitând din întamplare un memorial al victimelor masacrului din Bosnia, aflat în centrul capitalei Sarajevo.

Foarte important de menționat, un loc construit din inițiativa strict privată a unor tineri, nesusținuți cu nimic de către stat, care vor să informeze turiștii, dar și propriii concetățeni despre faptele abominabile săvârșite, transmițând un mesaj clar pentru cei cu memorie efemeră: Nu cumva să uitați atrocitățile care s-au produs aici! Învățați istorie ca nu cumva așa ceva să se mai repete!

Un memorial construit într-o clădire destul de veche și nu foarte spațioasă, dar care ilustra cât se poate de edificator cu câtă cruzime au fost uciși în masă bosniacii musulmani de către unități ale Armatei Republicii Srpska (VRS) aflată sub comanda generalului Ratko Mladić.

Era însă și o cameră adiacentă unde atârnau din tavan legate cu o sfoară poze cu chipurile celor care au comandat/executat aceste acte inumane din timpul masacrului. Mai toți cu procese încă pe rol. Revoltat, mă duc la tânărul care primea turisții la intrare in memorial și îl intreb:

- Crimele astea au fost comise acum zeci de ani, de ce durează așa mult să îi condamne justiția?

Nu-mi amintesc exact răspunsul lui, dar a spus că durează mult ca adevărul să iasă la iveală.

Mi-a dat un CD documentar despre acest masacru cu peste 8000 de victime. Nici până astăzi nu mi-am făcut curaj să mă uit la el.

Dacă omul ar fi știut că sunt român și că justiția din România se confruntă cu aceeași problemă a tergiversării dosarelor Revoluției și Mineriadei ar fi dat probabil următoarea replică: „Dar ce, voi l-ați judecat mai repede pe Iliescu pentru revoluție și mineriade?" Nu știu cum reacționam dacă primeam acestă replică, dar mi-am dat seama după aceea că pusesem o întrebare stupidă.

România, la fel ca vecinii ei din spațiul balcanic, are nevoie de clarificare a trecutului istoric. Noi, cei din generația de după 1989, încă nu știm sau poate nu ne pasă „cine a tras în noi” sau „cine a chemat minerii”. Pentru noi, cei care nu am trăit aceste orori, sunt lucruri care țin de istorie.

Societatea are doar niște suspiciuni rezonabile, dar asta nu înseamnă nimic până nu sunt validate prin sentințe date în sala de judecată.

Cei care sunt acum inculpați trimiși în judecată pentru crime împotriva umanității în România sau în Bosnia au făcut tot ce le-a stat în putință să blocheze finalizarea juridică a acestor procese istorice. Unii poate nu vor plăti niciodată pentru faptelor lor. Durează mult să se facă lumină pentru că aceste grupuri cocoțate la conducerea statelor ce abia iesiseră din comunism aveau foarte multă putere și se credeau intangibile, de aceea au și ținut să controleze strâns justiția.

În Bosnia, criminalul de război Radovan Karadzic a fost condamnat la 40 de ani pentru atrocitățile ordonate direct de el, decizia nefiind însă definitivă. Sentința a fost dată de Tribunalul Internațional pentru Iugoslavia.

Vă imaginați cum ar fi evoluat democrația în România dacă dosarul Mineriadei și cel al Revoluției ar fi fost trimise în judecată încă din anii '90? Oare mai ajungea Iliescu președinte a doua oară? Dar Petre Roman mai rămânea un om influent pe scena politică? Greu de răspuns, dar ar fi fost imposibil în acel moment ca justiția să reacționeze corect și să îi pună sub acuzare pe cei care se presupune că au adus minerii la București. Pe vremea aceea, justiția nu exista de facto, era încă ținută sub papuc (o restaurație ce se încearcă din nou, chiar sub ochii noștri) de nomenclatura de partid. Nu este deloc întâmplător faptul că până după anul 2000 nu s-a auzit nimic despre aceste dosare.

Sunt tardive aceste procese pentru sănătatea democrației? În niciun caz. Niciodată nu este prea târziu pentru ca vinovații să fie trași la răspundere, iar poporul să afle cine sunt autorii morali ai evenimentelor care au mutilat o parte din societatățile noastre la începuturile perioadei de democrație.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Trexer check icon
    Chiar așa de proști să fim crezuți? Nu l-a judecat nimeni pe Iliescu sau Roman sau Năstase sau Dan Ioan Popescu sau Mitrea sau Hrebenciuc sau alții până acum... și dintr-o dată, iarăși aceea știre ca acum un an sau doi, s-o văd din nou cu Iliescu și închisoarea?

    Să le spună dracului ălora care sunt cu „greutate” (la propriu și la figurat) că aiurelile ăstea sunt penibile rău, rău de tot.
    • Like 1
  • Marea problemă e că dacă cercetarea penală durează vreo câţiva ani, apoi procesul încă pe atât, unii dintre învinuiţi or să scape pe cale naturală.
    • Like 1
    • @ Laurenţiu Faighel
      Problema e...de fapt este că deja e gândită așa din start. „Spoială„ este un cuvânt din limbajul rromilor adică a țiganilor. Nimeni nu va scoate nimic de la Iliescu și deci nu vom ști NICIODATĂ, DE CE (???) omul Kremlinului în România a lăsat țara de izbeliște, a lăsat ca fiecare din cei care-l urmau, să-și facă „mendrele„ cu țara noastră, ca și cum România era cea mai ordinară „prostituată„. Iliescu normal a avut ocazia dacă era un adevăarat patriot, să arate că socialismul poate funcționa mai ales că pornea de la un mare O + (pozitiv) : bază industrială dezvoltată, lipsă de datorii externe, entuziasmul de moment al românilor că au scăpat de un tiran și o conducere tiranică, etc., etc., etc. Oare DE CE ? DE CE s-a comportat ca cel mai mare dușman al nostru, al poporului român ? A fost o pedeapsă din partea bolșevicilor pentru că l-am aplaudat pe Ceușescu când s-a pus contra rușilor ? (A se vedea discursul aplaudat din 1968 la invadarea Cehoslovaciei + alte poziționări de contră). Ceaușescu în comparație cu Iliescu a fost un patriot. Iliescu este un mare trădător de țară. Cred că această afirmație ar putea fi una care spusă în față lui Iliescu, l-ar enerva, l-ar deranja foarte mult. Dar pe un nemernic trădător, responsabil de moartea a peste 1300 de persoane nevinovate, ce-l mai poate deranja ?
      • Like 0
  • Ionel check icon
    Voi, cei din generatia de dupa 89, sa ziceti mersi ca traiti in Romania de dupa. Cu siguranta nu v-ati fi dorit sa traiti in cea de dinainte. Doar noi, romanii, avem darul asta de a ucide sau de a trage la raspundere intr-un fel sau altul pe cei care au preluat puterea. Am vazut documentarul BBC referitor la razboiul din Irak. Tony Blair si-a ceut scuze englezilor ca a fost dezinformat si a intrat in razboiul din Irak,, unde au murit oameni nevinovati, enlezi si irakieni. Ati vazut voi tragerea la raspundere penala a unui om politic implicat in acel razboi ? Nu va mai lasati manipulati si analizati bine ce vi se prezinta....
    • Like 0
    • @ Ionel
      Da, ne bucurăm că n-am prins vremurile alea. Este absolut firesc să fie trași la răspundere cei care au preluat puterea, pentru ca acea putere a fost exercitată împotriva propriilor cetățeni, cel puțin așa spun procurorii care îi ancheteaza. L-ați văzut vreodată pe Iliescu cerându-și scuze pentru ceva din cele petrecute atunci? Eu nu, pentru că scuzele ar însemna recunoașterea unei părți de responsabilitate. Vom afla în timp de la judecători daca am fost sau nu manipulați.
      • Like 2
    • @ Octavian Şilcov
      eu nu ma astept sa aflu de la judecatori daca am fost manipulati. Asta pare destul de evident. Ma astept sa aflu daca cei acuzati pot fi pedepsiti cu putinele dovezi care mai exista sau cu ajutorul martorilor care mai traiesc si au curaj sa vorbeasca. Pana acum, asta nu s-a intamplat, pentru ca cei care trebuiau sa lucreze aceste dosare erau procurori militari, posturi ferite multa vreme de o reforma reala a resurselor umane.
      Pana acum, cam orice dosar a curs, dar pana la sefii de stat. Sa nu ne atingem cumva de Iliescu, de Basescu... Bine ca Ceausescu a avut parte de un "proces echitabil"!
      • Like 1
    • @ Octavian Şilcov
      check icon
      Copilas sa stii ca procurorii militari nu pot fi crezuti decat in cazuir simple : furt , dezertare. In cazuri cu relevanta politica ...cum sa zic sciru dupa dictare.
      Si dfa esti manipulta. De exemplu in dec 22 a gpts zgomotul din piata.. procurorii pretind ca stiu sursa .. dar chioar asa nnu rasufla nimic?
      Sau cum esti tu (si cateva miliarde) manipulat ... ai cumnva habar ca in Bonsia au luptat si "internationalisti" musulmani provesniti din Algeria?!
      • Like 0
  • florin check icon
    Eee... se bucurara rumanii atunci ca scapara de Ceasca. Cum mai statura ei cu coada intre picioare atata amar de vreme. Acum vor sa-i intemniteze p-astia nu pentru mortii revolutiei ci pentru traiul greu ce a urmat. Pentru mortii revolutiei mai sunt de vina Gorbaciov si serviciile ruse. Credeti ca va indrazni careva sa-i acuze macar? Pentru arsii din Colectiv credeti ca e urmarit vreunul din adevaratii faptuitori? Pe strainii ce ne hotarara soarta aia grea in anii '80-'90 nu-i condamna nimeni, ne mancam tot timpul intre noi si uite ce am ajuns. Evreii n-o sa-si lase fartatii la greu probabil ca vor intra 3-4 luni la mititica pana trec alegerile prezidentiale ca da bine la fraieri.
    • Like 0
    • @ florin
      Evreii nu ne lasa pe noi sa ne dezvoltam ca sunt rai si vor sa controleze lumea. Nu?
      • Like 1
  • Bun, dar cine (mai) e poporul acum, cînd 10 mil de români trăiesc „afară” și naiba-știe-cîte milioane trăiesc o viață de asistat social?
    • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      ce intelegeti prin "asistat social"? pensionari? copii care primesc alocatii? mame care primesc indemnizatii? persoane cu handicap? bugetari? votanti PSD? la ce anume va referiti !?
      Folositi acest termen preluat din media cu multa lejeritate. Dar si eu cand am fost elev sau student am fost asistat social, primind alocatie/bursa sau gratuitati pentru transport/muzee/etc.. Cu ce eram de condamnat atunci?
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult