Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pandemia ar putea da „boost” României să devină un punct central în lanțul de aprovizionare a Uniunii Europene pe termen lung

pandemie - Foto Olivier Douliery/ AFP/ Profimedia

 Foto: Olivier Douliery/ AFP/ Profimedia

În ultimele trei decenii, România s-a bucurat de o creștere fără precedent. Din 1987, PIB-ul țării a crescut impresionant, cu 200 de miliarde de USD. Principalii parteneri comerciali ai țării includ țări precum Germania, Italia și Franța, iar principalele bunuri exportate sunt autovehiculele și componentele auto, sârma izolantă. Țara deține o cotă de piață semnificativă și în lanțul internațional de aprovizionare cu produse alimentare, prin exportul de cereale (grâu, porumb) și carne de porc. Totuși, sectorul serviciilor reprezintă 55% din PIB și asigură două treimi din numărul de angajați la nivel național. Lăsând deoparte retailul, o pondere semnificativă în domeniul serviciilor o au centrele de servicii partajate înființate de corporații multinaționale care beneficiază astfel de personal calificat la un cost mai mic, dar și de siguranța oferită de cadrul de reglementare al UE. Care ar putea fi oportunitatea României în viitor?

În timp ce Europa încă procesează criza de sănătate generată de COVID-19, guvernele și businessurile încearcă nu doar să estimeze impactul financiar al acesteia, ci și să înțeleagă cum să structureze noul cadru operațional pentru a asigura atât continuitatea businessului, cât și siguranța națională. Noua realitate ar putea evidenția potențialul semnificativ al României de a deveni un hub european care să înlocuiască centrele de servicii din afara UE. 

Schimbările majore în lanțul global de aprovizionare amenință nu doar piețele, ci, într-o anumită măsură, și securitatea națională, și ne amintește că globalizarea chiar necesită colaborare globală, un element care însă lipsește acum, mai ales în contextul unui cvasi-război rece între SUA și China. Cele mai multe țări UE dezbat tema repatrierii unor operațiuni importante din centre tradiționale de producție sau de servicii din Asia, însă repatrierea în țări din vestul Europei nu ar fi eficientă din punctul de vedere al costurilor.

România ar putea juca un rol important în noua strategie europeană privind lanțul de aprovizionare. Un mediu prietenos față de UE, o populație de peste 19 milioane de locuitori, o structură competitivă a costurilor cu forța de muncă, oameni calificați și un model de furnizare de servicii de producție care deja și-a dovedit eficiența ar putea deveni o alternativă extrem de atractivă pentru țări mari din Europa de Vest care sunt deja parteneri comerciali ai României.

Cum ar putea România să își susțină și mai mult poziția? Un cadru fiscal stabil pentru companiile internaționale, soluții digitale mai eficiente prin care businessurile să comunice cu autoritățile, un cadru legislativ care să contribuie la reducerea corupției, o politică monetară conservatoare care să promoveze un curs stabil euro-leu, o investiție semnificativă în dezvoltarea infrastructurii rutiere, portuare și aeroportuare și un mediu politic stabil care să inspire încredere ar reprezenta catalizatoare cu ajutorul cărora țara ar putea profita de această oportunitate strategică unică. Un concept similar se aplică și în ceea ce privește modernizarea agriculturii și a serviciilor.

România ar putea să convingă UE că merită un nou loc în lanțul său de aprovizionare și să identifice surse de finanțare pentru a deveni un punct central de producție al Europei pe termen lung, ceea ce ar putea duce la progresul propriei economii prin poziționarea în centrul securității europene. Ar putea, dar o va face?

Acest material reprezintă opinia autorului, și nu poziția Deloitte România

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Deocamdata singura performanta a României este viteza cu care creste datoria publica, de la 37 la 42% din PIB in ultimul an si asta fara sa vedem autostrazi sau macar 3 mil ha irigate...Autorul trebuie sa se maturizeze!
    • Like 5
  • Da si hub energetic am visat , si hub petrolier , tehnologic , auto si nimic nu sa realizat din diferite motive. Ii la fel cu bancul in care tiganul a gasit o potcoava si deja visa la iapa cu manz. Cum spunea bunicul meu : "vise tata, vise"
    • Like 2
  • Cu calificarea sau pregătirea, mai ușor... Dacă ne uităm la datele oferite de statistici, vedem că suntem la un nivel jos, iar școala nu reușește să își schimbe programa de predare. Nu trebuie sa fie toți doctori sau ingineri,avem mare nevoie de ceea ce se numea pe vremuri, muncitori cu calificare înaltă,altfel vom aduce fix din spațiul asiatic, pe acei harnici și pricepuți lucrători.
    Exemplu..industria auto nu poate să ia de pe stradă necalificați doar pentru că ar putea să îi plătească cu minimul pe economie.. Greșelile făcute într-un lanț de producție sunt mult mai mari decât un salariu minim.
    Avem nevoie de reinventarea școlilor profesionale.
    Să fim sănătoși!
    • Like 0
  • Liviu check icon
    Citesc si ma minunez ce viseaza domnii manageri locali.
    Haideti sa fim realisti, Romania a fost si va fi doar o piata pentru resursa umana ieftina si materie prima, nu este o tara poate oferi infrastructura de transport a produsului finit si nici suficienti specialisti pentru dezvoltarea produselor. Plus valoare se adauga in Vest pentru acolo se afla capitalul.
    • Like 1
    • @ Liviu
      dragnea, tu esti? daca da, sa stii ca suntem doar exportator de mana de lucru pentru ca tu si cei carr ati guvernat in ultimii 30 de ani ati furat banii de spitale si autostrazi si nu din alt motiv.
      • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult