Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Paradoxul Crăciunului: când ratezi iubirea la supermarket

supermarket

Am avut norocul să fac parte dintr-o generație care nu asociază Crăciunul cu vreo traumă colectivă. Pentru mine, Crăciunul n-a fost niciodată despre pedepse, spirit revanșard sau altfel de neputințe. Și nici despre cadouri n-a fost. Sigur, ele veneau și erau puse cumva peste bucuria unor zile luminoase, dar nu erau scopul final al sărbătorii. Crăciunul, pentru mine, e despre cât de mult poate omul iubi.

Drumuri lungi către casă, în autocare reci, ore întregi pierdute prin magazine în căutarea acelor lucruri materiale care să aducă bucurie celor dragi, nopți petrecute în bucătărie pentru a face surprize plăcute familiei și prietenilor. Pe toate astea, în mod normal, nu le fac, pentru că mă scot din minți. Însă de Crăciun ele au altă semnificație decât în mod normal. Și atunci ele nu se mai simt ca niște poveri, ci ca niște gesturi firești, pe care merită să le faci. Care au sens în spiritul sărbătorii.

De asta mi se pare întotdeauna trist când citesc în perioada sărbătorilor articole de presă despre cât de fraieri sunt oamenii care stau la cozi pentru a cumpăra lucruri sau despre cât de jenanți sunt cei care contribuie la evaporarea rapidă a mărfurilor din galantare. Sau când aud teoria: “cică românii sunt săraci, dar iată că supermarketurile sunt pline de sărbători!”

În loc să privești cu respect sacrificiul și efortul, le iei în râs și le duci în derizoriu.

Și nu te gândești că doamna pensionară din fața ta care cară sacoșe de zeci de kilograme pe care a plătit economiile ei din ultimele șase luni, pur și simplu, iubește. Își iubește poate nepoții, copiii, frații sau surorile. Sau poate se iubește pe ea însăși. Pur și simplu, imaginea omului care cară de sărbători e o formă de manifestare a iubirii. 

Nu știu dacă există o conduită corectă de Crăciun, dar cred că e important ca fiecare dintre noi să identifice iubirea în cele mai surprinzătoare dintre locuri și situații și de a o trata cu respect. Până la urmă, sensul Crăciunului e întâlnirea cu această iubire din noi. Chiar și cu iubirea de sine. Căci cum ai putea să iubești omul și divinitatea care l-a creat, dacă nu te iubești pe tine și nu-ți oferi ție lucrurile pe care ți le dorești, sigur, în măsura posibilităților? Cum ai putea înțelege sacrificiul simbolic al unui tată de a-și trimite fiul pe pământ ca să salveze lumea cu prețul propriei lui vieți, dacă tu n-ai face mici sacrificii? De care nimeni nu e îndreptățit să râdă. 

Pentru că iubirea poate fi în multe feluri, dar ea nu e niciodată de luat în râs.

Ca orice sens autentic al omului pe pământ.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    nici dreptatea negată de clica infracțională ce se consideră stat de drept nu poate fi luată-n râs cu sintagme de genul „spirit revanșard”, „pedepse”, ridicate la pătrat cu „neputințe”. coborâți necerut.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult