Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Părinții mei nu-și permit „luxul” să voteze PSD

Gabriela Firea - Liviu Dragnea (PSD)

Foto: Guliver Getty Images

Mi se întâmplă din ce în ce mai des să aud din partea prietenilor sau a cunoscuților faptul că nu se mai înțeleg cu părinții când vine vorba de politică. Prietenii mei sunt oameni obișnuiți care-și împart timpul între serviciu și familie, între week-end-uri mult așteptate și săptămâni în care muncesc pentru a-și plăti creditul sau pentru a-și crește copiii.

Acești oameni au fost educați de părinți obișnuiți, în familii la fel de obișnuite, nici prea bogate, nici prea sărace, familii care au trecut împreună prin greutăți și tranziție, prin crize economice și profesionale și au izbutit să rămână unite. Totul până vine vorba de politică.

Adulții de azi și părinții lor aleg să-și amintească diferit trecutul, să înțeleagă diferit prezentul și să-și imagineze diferit viitorul. În timp ce primii își imaginează viitorul alături de Occident și valorile acestuia, cei mai în vârstă refuză această schimbare. De aici rezultă certuri, frustrare și discuții care se lovesc de urechi care nu vor să audă.

„Nu știu ce să mă mai fac cu ei, mi se plâng unii prieteni. Indiferent ce le spun, părinții mei pur și simplu refuză să înțeleagă că actualul PSD nu le vrea binele. Am încercat cu argumente logice, cu cifre și statistici. Am încercat și cu rugăminți. Nici un rezultat. Zici că vorbim limbi diferite și trăim în realități paralele. Ce să fac? Să-i ameninț că plec din țară?”

Specialiștii spun că părinții și bunicii noștri susțin în continuare PSD pentru că acesta e singurul partid care vorbește pe limba lor. Pentru că ei au crescut și au trăit în niște vremuri în care cineva avea „grijă de tine”: să ai un loc de muncă, o locuință, să ai un rost. Rafturile goale, cozile matinale și lipsa de libertate au fost uitate.

Părinții și bunicii noștri nu au priceperea și răbdarea de a înțelege timpurile în care trăim, de a căuta surse de informație diferite și de a pune la îndoială ce aud la Antena 3. Părinții și bunicii noștri sunt de cele mai multe ori depășiți de vremuri și atașați emoțional de un trecut care nu mai există, așa cum o să fim și noi, probabil, peste 20-30 ani.

În acest context pot spune că sunt norocos: noi n-avem în familie astfel de discuții. Părinții mei nu votează PSD. De fapt, ei nu votează în România.

Părinții mei s-au născut și și-au trăit tinerețea în socialism, dincolo de gardul ghimpat de pe malul Prutului, în bârlogul marelui URSS. Ei au trăit și au crezut în acel sistem, pentru că nu-și imaginau că exista un alt fel de a trăi și de a gândi.

Au descoperit libertatea abia în 1989, când Republica Moldova și-a obținut suveranitatea. În Moldova tranziția spre libertate a venit la pachet cu sărăcia, întunericul și frica. Țin minte că se întâmpla destul de rar să avem curent seara și îmi făceam temele la lumânare, iar părinții primeau salariul rar și de multe ori în produse.

Astăzi Moldova e un stat captiv parazitat de corupție. Cea mai mare parte a populației active a plecat sau este pe cale să plece din țară. Avem curent, dar ne-am pierdut lumina din inimi. Salariile vin în lei, dar sunt mizere, iar țara supraviețuiește din banii trimiși de cei care lucrează în străinătate.

Republica Moldova este în prezent un stat sărac și depopulat, condus de oameni corupți care nu pot fi atinși de lege, un stat fără frontieră în partea de est în care nu există cu adevărat justiție. Dacă vreți să vedeți încotro se îndreaptă România sub actuala guvernare, uitați-vă atent la Republica Moldova.

Părinții mei au înțeles că timpurile se schimbă, că nu poți trăi în trecut și că un viitor mai bun se construiește în primul rând prin exemplu personal. Părinții mei merg la vot pentru că știu cât costă promisiunile populiștilor și nu își permit să le plătească dintr-o pensie de 50 euro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu e adevarat. Parintii si bunicii nostri nu sunt dependenti si nostalgici de vremurile in care au trait. Nu sunt atasati emotional de comunism, de statul "tatuc" sau sunt spalati pe creier. Nici vorba ! Mai ales bunicii care au trait si inainte de comunism numai de spalare de creier nu pot fi acuzati ! Parintii si bunicii care sustin fanatic PSD-ul si in ciuda tuturor argumentelor obiective si de bun simt raman mereu setati pe aceleasi placi gen "cei din piata sunt platiti", "DNA face abuzuri" etc fac asta pentru ca au fost coloboratorii si informatorii Securitatii si ii dispera si ingrozeste idea de a fi demascati. Ii ingrozeste idea de a se afla ca si-au turnat prieteni si vecini, parinti si frati, Prefera mai degraba sa mearga Romania prost si sa le plece copii in tari straine numai sa ramana lucrurile sub controlul celor pe care ii simt de-ai lor. Cei ce repeta fara sa clipeasca toate aberatiile pe care le auziti la televiziunile anti-interes national nu se uita acolo pentru ca sunt manipulati. Se uita acolo pentru ca acolo se spune excat ceea ce vor ei sa auda. Acolo e "linistea" lor. Parintii si bunicii mei nu au votat niciodata PSD-ul. Nu s-au uitat niciodata la acele televiziuni. Au fost intotdeauna in acesti ani de dupa revolutie de aceiasi parte a baricadei cu copiii lor (care au iesit la demonstratii incepand cu Piata Universitatii 1990). Parintii si bunicii mei m-au crescut spunandu-mi istoria adevarata si aratandu-mi harta Romaniei Mari pe care scria "Regatul Romania", Mi-au povestit de regii Romaniei, mi-au explicat ce e democratia, separatia puterilor in stat si de ce e importanta justitia independenta inca chiar din timpul comunismului. Dupa Revolutie - chiar daca nu au iesit cu noi la demonstratii - ne-au fost intotdeauna alaturi si am simtit intotdeauna sprijinul si asentimentul lor. Parintii si bunicii de care vorbesti in articol sunt fostii informatori ai Securitatii.. Si nu uitati ca in situatia asta erau 1 din 3 romani. De ce credeti ca PSD-ul are un nucleu dur de 30-35% din populatie care voteaza cu ei in orice conditii ?
    • Like 0
  • De ce nu renunta la a vota cu PSD-ul ? Tot din aceleasi motive pentru care un credincios nu renunta la credinta !
    1. A renunta la a-ti sustine pina in pinzele albe alegerile trecute , de orice natura ar fi fost ele, este echivalent cu a recunoaste ca ai gresit in viata, iar greseala ta a avut repercursiuni grave asupra altora.
    2. A renunta la a-ti sustine pina in pinzele albe alegerile trecute, este echivalent cu a spune ca toata viata de pina acum ai trait-o intr-o minciuna, bazata pe alegeri gresite.
    3. PSD-ul, ca si religia, vinde speranta la pret de dumping, fara a presupune vre-un efort din partea celui ce-o cumpara. Speranta desarta. Cumparatorul nu trebuie sa schimbe nimic, nu trebuie sa se schimbe deloc, nu trebuie sa faca nici un efort material , intelectual, sau spiritual.
    4. A vota impotriva PSD-ului , a nega existenta lui Dumnezeu sint doua lucruri echivalente din punct de vedere al apartenentei la turma, al existentei unui lider a tot puternic. Inseamna renuntarea la caldura oferita gratis de turma, inseamna riscuri materiale si intelectuale asumate, lucru ce este inacceptabil pentru ei.
    5. Orgoliul ii impiedica sa voteze altfel decit cu PSD-ul, ii impiedica sa-si recunoasca vinile trecute. Orgoliul nu tine cont de pozitia sociala, de nivelul de educatie, de nimic in afara de inteligenta.
    Astea sint motivele pentru care cei care voteaza cu PSD-ul vor vota si de aici incolo tot cu PSD-ul. E inutil si ineficace sa incerci sa educi un om deja format prost. Solutia este abandonul in privinta acestora si canalizarea energiei in educarea celor care inca nu sint formati definitiv.
    Nu are rost sa incercam sa plantam pomi in pamint devenit arid, nici sa incercam sa fertilizam acel pamint. Sa plantam pomi in pamint inca fertil !
    • Like 1
  • Mă enervează şablonizarea asta că „părinţii votează cu PSD”, de parcă partidul ar fi format numai din oameni cu vârste de la 50 de ani în sus. Or, după cum stau treburile, se pare că foarte mulţi tineri nu numai că votează cu PSD, ci s-au şi înscris în respectivul partid.

    Domnul Albu a scris ceva memorabil: „Dacă vreți să vedeți încotro se îndreaptă România sub actuala guvernare, uitați-vă atent la Republica Moldova.” Ceva mai clar de-atât nu văd cum s-ar putea exprima! Mesajul ăsta ar trebui scris pe pancarte.
    • Like 4
    • @ Dragoş Anghelache
      Degeaba va enerveaza, caci lucrurile cam asa au stat: https://pressone.ro/parlamentare-2016-tinerii-chiulesc-rezultatul-e-decis-de-segmentul-45-64-de-ani/
      • Like 0
    • @ Dragoş Anghelache
      Faceti o confuzie regretabila intre cei care voteaza PSD-ul si cei care sint membri PSD ! Parintii, intr-adevar, voteaza in majoritate cu PSD-ul, desi NU SINT membri PSD !
      Tinerii educati prost, indiferent de nivelul intelectual actual, se inscriu in politica, unii chiar in PSD. Pentru un tinar, politica NU POATE oferi satisfactii intelectuale !
      Se inscriu in politica pentru un traseu superficial prin viata. Altceva nu sint in stare sa faca, iar politica le ofera prilejul unor cistiguri usoare cu sacrificiul principiilor.
      In politica te implici DUPA ce ai deja o cariera in spate, dupa ce ai trecut prin viata, nu pentru a avea o cariera, nu inainte de 45-50 ani. Nu poti vorbi in numele a ceva ce nu cunosti, nu poti folosi metode pe care inca nu le-ai aplicat !
      Aveti dreptate : vom ajunge ca Moldova !
      • Like 2
    • @ Dragoş Anghelache
      dalex check icon
      De acord. Firea nu pare bunica si nici proasta. Ramane varianta cu nemernicia.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult