Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Patroana brutăriei din Ditrău nu se lasă intimidată și ia o decizie curajoasă: angajează 4 nepalezi

brutaria Ditrau - Foto: ditroipekseg.ro

Foto: ditroipekseg.ro

Dayan Wone Peries, 24 de ani, este din Sri Lanka, unde a lucrat patru ani în brutărie/patiserie. Singalezul a aterizat luni pe Aeroportul Otopeni, iar de aici a mers la Ditrău. Dayan va lucra la secția de patiserie a brutăriei din localitate, iar în primele două săptămâni, ca să se acomodeze, va munci alături de ceilalți doi conaționali, Welgamage Don Prasanna Piumal, 22 de ani, și  Amarashinga Archchilag Mahinda, 48 de ani.

„Este un tânăr educat care vorbește bine limba engleză, o persoană optimistă și dornică să își clădească un viitor bun cu ajutorul acestui contract de muncă din Romania”, îl descrie Corina Constantin, directoarea firmei Multi Professional Solutions, specializată în recrutarea, pe plan local, a forței de muncă din Asia.

Înainte să ajungă în Harghita, Dayan a citit pe internet despre situația tensionată din Ditrău. Presa internațională a relatat despre protestele celor din comuna Ditrău împotriva angajării celor doi srilankezi în fabrica de pâine, despre faptul că localnicii au fost conduși de preotul catolic și că aceștia s-au declarat împotriva primirii de străini, dar și despre pagina creată pe Facebook „Vrem un Ditrău fără migranți”.

Cu toate acestea, Dayan nu este îngrijorat. „În urma discuțiilor cu partenerii noștri din Sri Lanka a realizat că România este o țară europeană unde drepturile omului sunt respectate, prin urmare nu este îngrijorat”, adaugă directoarea agenției de recrutare.

Muncitorii srilankezi angajaţi la brutăria din Ditrău au fost vizitaţi la începutul săptămânii trecute de reprezentanţii firmei de recrutare prin intermediul căreia au venit în România.

Foto Facebook/MPSRO

„Ne-am bucurat să îi găsim pe cei doi angajați liniștiți și mulțumiți. Au înțeles situatia din Ditrău și nu condamnă în niciun fel reacția locală la venirea lor. Piumal este catolic și și-ar dori să meargă la biserică, dar ne-a spus că nu va merge întrucât nu crede că preotul ar fi de acord”, mai spune Corina Constantin.

Salariul câștigat de muncitorii de la Ditrău, cu sporurile de noapte și orele suplimentare, este de aproximativ 2100 lei. Potrivit legislației, salariul minim obligatoriu pentru lucrătorii non UE angajați pe teritoriul țării noastre este echivalent cu salariul minim pe economie.

„Momentan ei își doresc să își duca la bun sfârșit contractul de muncă actual, care este întocmit pe o perioadă de doi ani. Nu și-au exprimat în niciun moment dorința de a se muta permanent în România”, spune Corina Constantin.

La Ditrău vor ajunge și 4 muncitori din Nepal 

Pe de altă parte, Kollo Katalin, patroana brutăriei, - care a declarat pentru Libertatea că vânzările de produse fabricate de brutăria Ditroi au scăzut cu 20% din cauza situației tensionate - a decis să continue angajarea de forță de muncă din Asia. Cei trei singalezi vor avea, în curând, noi colegi de muncă, de data asta din Nepal. Aceștia însă nu vor lucra propriu-zis în producție, nu sunt brutari. 

„La Ditrău vor mai ajunge patru muncitori din Nepal în următoarele două luni. Spre deosebire de cei existenți, următorii se vor ocupa cu manipularea de mărfuri. Nu credem că vor fi probleme de adaptare din partea lor, Nepalul, ca și Sri Lanka de altfel, fiind țări recunoscute pentru cetățenii responsabili și devotati în câmpul muncii”, ne-au precizat reprezentanții firmei de recrutare.

Cererea de muncitori din Asia a cunoscut o creștere semnificativă în România, în ultimii ani. Este nevoie de oameni în HORECA, producție, construcții, în general forță de muncă necalificată, dar și pentru anumite meserii pentru care românii nu se mai școlarizează, a punctat Corina Constantin.

Contingentul propus de Ministerul Muncii pentru 2020 este de 30.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România. Firna de recrutare consideră însă că numărul va fi suplimentat, pentru că există cerere mare din partea patronilor români.

În cei 13 ani de activitate, Multi Professional Solutions a plasat forță de muncă pe întreg teritoriul țării, în domenii precum agricultură, producție, construcții, HoReCa&Spa. Țările de proveniență a lucrătorilor sunt Nepal, India, Sri Lanka, Indonezia, Filipine, Vietnam.

În urmă cu două săptămâni la Ditrău au fost proteste la primărie și mesaje rasiste pe Facebook legate de prezența singalezilor în localitate. Inspectoratul de Poliție Județean Harghita a deschis dosar penal pentru incitare la ură, iar Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Decizia de a angaja cetățeni din afara Uniunii Europene a fost luată deja în luna septembrie 2019 când firma respectivă a declarat locurile de muncă vacante la agenția pentru ocupare și în același timp a solicitat deja o adeverință pentru ai servi la Oficiul Român pentru imigrări în vederea recrutării de personal din afara UE
    Este o decizie nouă este doar un alt pas în implementarea deciziilor încă în luna septembrie a anului trecut Adică acum 5 luni
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult