Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Pensionarea unei judecătoare reia de la zero procesele lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu și, foarte probabil, pe cele ale lui Sebastian Ghiță, Gabriel Oprea, Dan Șova

Foto: George Călin/Inquam Photos

Marţi, instanţa supremă a decis ca procesul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă, să fie reluat de la zero, în condiţiile în care preşedintele Completului de judecată Anamaria Dascălu se va pensiona. Aceeași decizie a fost luată și în cazul procesului lui Liviu Dragnea și ar putea fi luată și pentru fostul vicepremier Gabriel Oprea şi foştii parlamentari Dan Şova şi Sebastian Ghiţă, scrie News.ro

Toate aceste procese au loc la acelaşi complet, iar judecătoarea Anamaria Dascălu se va pensiona şi nu va mai face parte din acest complet, motiv pentru care în cazul lui Dragnea şi Tăriceanu a fost pusă în discuţie din oficiu reluarea procesului, informează sursa citată. Noul preşedinte de complet, Constantin Epure, invocat faptul că o decizie a CEDO impune, în această situație, o readministrare a probelor. 

Primul termen al procesului în care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman, a avut loc în 31 ianuarie. În ambele procese, următoarele termene de judecată au fost stabilite pentru 3 octombrie.

Acelaşi complet de magistraţi, din care face parte judecătoarea Anamaria Dascălu, judecă şi procesele fostului vicepremier Gabriel Oprea şi ale foştilor parlamentari Dan Şova şi Sebastian Ghiţă.

În aceste condiţii, este de aşteptat ca instanţa supremă să invoce aceeaşi decizie CEDO şi să decidă reluarea proceselor şi în cazul lor.

Popescu Tariceanu și Dragnea
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cine a crezut ca Tudorel e prost, s-a inselat! Si ma numar printre ei...E uns cu toate alifiile si cred ca nici strada nu-l mai poate opri! Noi am castigat in februarie o batalie,iar acum ei sunt pe cale sa castige razboiul!
  • Like 0
 • Genial! Incep sa cred ca acesti indivizi sunt consiliati de niste oameni diabolici. Cine s-ar fi gandit la aceasta posibilitate, cand toata lumea astepta sa se dea verdictul in toate aceste procese. Nu zice nimeni ca verdictul ar fi trebuit sa fie de condamnare, daca nu ar fi fost probe suficiente, dar sa o iei de la zero numai prin aceasta stratagema este genial! I-as admira daca nu i-as detesta...
  Si daca tot speculam, as zice ca miscarea cu posibila modificare a legii pensiilor speciale, care a fortat foarte multi magistrati sa se pensioneze, este in sensul celor de mai sus. Nu este clar insa de ce simultan s-a atacat si sistemul de ordine publica, aparare si informatii, pentru ca si de aici s-au pensionat prematur extrem de multi oameni. Aici avem ceva mult mai grav, tinand cont de contextul geopolitic, ceva care ne duce cu gandul la inalta tradare... Sper sa nu am dreptate...
  • Like 8
  • @ Liviu Ciocanea
   Posibil, dar de nedovedit. Cert este că se iau decizii care să-i facă scăpați, indiferent de consecințele catastrofale pe care le-ar putea avea aceste decizii. Și da, și eu cred că sunt diabolic de bine consiliați. Excepțională învăluirea cu pensiile speciale.
   • Like 1
 • habar nu am,dar cred ca aprobarea pensionarii ar trebui sa se facă după ce se "preda proiectul"......
  În alta ordine oare intre cuvintele :demnitar și demnitate mai exista legătură!
  • Like 2
 • Superb! hai romania!
  • Like 2
 • Haha . Noapte buna Romania ! Ce tragi-comedie ieftina... Daca nu a mers cu DNA, au folosit arhiva SIPA ? Apropo, ce se mai aude de aia ? Praf in ochii cetatenilor, nu ? Acum au destul timp sa puna justitia in anii '90.
  • Like 2
  • @ Radu Andrei Malica
   Interesant, nu m-am gandit la varianta accesarii SIPA. Oricum - pute rau situatia de fata. Si asta chiar si pentru cazul in care judecatorul in cauza se pensioneaza fara nicio presiune sau indemn de undeva. Probabil ca ar trebui luata in calcul posibilitatea pensionarii magistratilor, inca de la constituirea completelor de judecata - pentru a minimiza astfel de situatii.
   • Like 0
  • @ Iron Spike
   Cum spune si Tapalaga, doamna judecator inca nu are cererea de pensionare aprobata de CSM. Din punct de vedere legal, e inca judecatoare cu drepturi depline. Mie mi se pare cel putin suspecta retragerea (avand in vedere ca in 2015 a facut cerere la CSM sa mai poata judeca), cat si complicitatea presedintelui de complet, avand in vedere ca decizia CEDO lasa loc de manevra (scos din context):

   "Totuşi, nu se poate considera că aceasta constituie o interdicţie a schimbării compunerii completului de judecată în timpul unui proces (RK. împotriva Finlandei, citată anterior). Pot apărea factori administrativi sau procedurali foarte evidenţi care să facă imposibilă participarea în continuare a unui judecător într-un proces. De asemenea, pot fi luate măsuri pentru a se asigura că judecătorii care continuă să judece cauza au înţeles în mod corespunzător probele şi argumentele, de pildă, prin asigurarea disponibilităţii în formă scrisă a declaraţiilor, în cazul în care credibilitatea martorilor în chestiune nu este pusă la îndoială, sau prin noi ascultări ale argumentelor relevante sau ale martorilor importanţi înaintea completului nou-format (a se vedea Cauza Mellors, citată anterior, şi P.K. împotriva Finlandei, citată anterior)."

   Deci doamna judecator si presedintele completului sunt santajabili (tudorel analizeaza arhiva SIPA de vreo 2 luni, nu mai stie nimeni nimic de ea) ori au luat-o pe aratura din pricina varstei. Tind sa cred ca prima varianta
   • Like 3
 • Anon check icon
  Procese care si asa decurgeau foaarte repede acum se iau de la 0. Genial! Eficienta maxima.
  • Like 1
 • “Politicienii hoți nu pot să apară dintr-un popor de oameni cinstiți. “ -
  • Like 3
 • check icon
  Astfel de procese nu ar mai trebui incredintate unor judecatori batrani care vor o viata tihnita!
  • Like 1
 • Ascultam stirea si cineva m-a intrebat ...........oare cat a primit ca sa se pensioneze? Nu am avut ce sa comentez....................
  • Like 6
 • Asta a fost lovitură de maestru. Din atâtea atacuri pe justiție, uite că cel mai banal, naiv și paralel (aparent) cu problema, a dat lovitura. De data asta "ne-au făcut ". După 1-0 in Februarie, e 1-1 acum și ei sunt în atac.
  • Like 6


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult