Foto: George Călin/Inquam Photos
Marţi, instanţa supremă a decis ca procesul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă, să fie reluat de la zero, în condiţiile în care preşedintele Completului de judecată Anamaria Dascălu se va pensiona. Aceeași decizie a fost luată și în cazul procesului lui Liviu Dragnea și ar putea fi luată și pentru fostul vicepremier Gabriel Oprea şi foştii parlamentari Dan Şova şi Sebastian Ghiţă, scrie News.ro.
Toate aceste procese au loc la acelaşi complet, iar judecătoarea Anamaria Dascălu se va pensiona şi nu va mai face parte din acest complet, motiv pentru care în cazul lui Dragnea şi Tăriceanu a fost pusă în discuţie din oficiu reluarea procesului, informează sursa citată. Noul preşedinte de complet, Constantin Epure, invocat faptul că o decizie a CEDO impune, în această situație, o readministrare a probelor.
Primul termen al procesului în care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman, a avut loc în 31 ianuarie. În ambele procese, următoarele termene de judecată au fost stabilite pentru 3 octombrie.
Acelaşi complet de magistraţi, din care face parte judecătoarea Anamaria Dascălu, judecă şi procesele fostului vicepremier Gabriel Oprea şi ale foştilor parlamentari Dan Şova şi Sebastian Ghiţă.
În aceste condiţii, este de aşteptat ca instanţa supremă să invoce aceeaşi decizie CEDO şi să decidă reluarea proceselor şi în cazul lor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Si daca tot speculam, as zice ca miscarea cu posibila modificare a legii pensiilor speciale, care a fortat foarte multi magistrati sa se pensioneze, este in sensul celor de mai sus. Nu este clar insa de ce simultan s-a atacat si sistemul de ordine publica, aparare si informatii, pentru ca si de aici s-au pensionat prematur extrem de multi oameni. Aici avem ceva mult mai grav, tinand cont de contextul geopolitic, ceva care ne duce cu gandul la inalta tradare... Sper sa nu am dreptate...
În alta ordine oare intre cuvintele :demnitar și demnitate mai exista legătură!
"Totuşi, nu se poate considera că aceasta constituie o interdicţie a schimbării compunerii completului de judecată în timpul unui proces (RK. împotriva Finlandei, citată anterior). Pot apărea factori administrativi sau procedurali foarte evidenţi care să facă imposibilă participarea în continuare a unui judecător într-un proces. De asemenea, pot fi luate măsuri pentru a se asigura că judecătorii care continuă să judece cauza au înţeles în mod corespunzător probele şi argumentele, de pildă, prin asigurarea disponibilităţii în formă scrisă a declaraţiilor, în cazul în care credibilitatea martorilor în chestiune nu este pusă la îndoială, sau prin noi ascultări ale argumentelor relevante sau ale martorilor importanţi înaintea completului nou-format (a se vedea Cauza Mellors, citată anterior, şi P.K. împotriva Finlandei, citată anterior)."
Deci doamna judecator si presedintele completului sunt santajabili (tudorel analizeaza arhiva SIPA de vreo 2 luni, nu mai stie nimeni nimic de ea) ori au luat-o pe aratura din pricina varstei. Tind sa cred ca prima varianta