Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Perspectiva României, revizuită de Standard & Poor's în jos, de la stabilă la negativă. Agenția de rating menționează „abaterile majore la nivelul cheltuielilor făcute de guvernul anterior”

Standard and Poors - rating - Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

S&P Global Ratings și-a revizuit în jos perspectiva asupra României la negativă, de la stabilă, anunță agenția de rating, precizând că menține ratingul creditului suveran în monedă străină și pe termen scurt la „BBB- / A-3”.

„Revizuirea perspectivei reflectă riscuri în creștere în ceea ce privește stabilitatea economică și fiscală a României, în cazul în care factorii de decizie vor stabiliza și consolida poziția bugetară, inclusiv din planurile de a implementa creșteri suplimentare de pensii începând cu anul viitor", se arată în document, scrie Hotnews.ro.

„Abaterile majore la nivelul cheltuielilor făcute de guvernul anterior au forțat conducerea actuală a României să-și revizuiască obiectivele fiscale pentru 2019 și 2020, pe fondul unei încetiniri a economiei.

Creșterea planificată a salariilor și a pensiilor va contribui la majorarea suplimentară a deficitului de cont curent în 2020.

Deși presupunem că o consolidare fiscală semnificativă va începe de anul viitor, structura bugetară rigidă și mediul de politic volatil prezintă riscuri pentru această presupunere”, se arată în comunicatul agenției de rating.

Agenția de rating atrage atenția că ar putea scădea ratingul României în următoarele 24 de luni dacă:

• Dezechilibrele externe și fiscale continuă să se deterioreze și persistă mai mult decât am anticipat, cu absența consolidării fiscale rezultând dintr-o datorie publică și externă mai mare decât previziunile noastre

• Lipsa sincronizării politicilor economice duce la o supraextensie a salariilor reale și creșterea votatilității cursului de schimb, cu potențiale repercusiuni asupra bilanțurilor din sectoarele public și privat.

Actuala decizie a S&P Global Ratings ar putea avea ca efect majorarea dobânzilor la împrumuturile pe care le va lua statul român de pe piețele externe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Ce usor este sa dai vina pe cei care au fost !!! De ce nu au scazut ratingul in 2017 sau 2018, ani in care au crescut si salariile si pensiile !!!! Mentiunea asta nu ne incalzeste cu nimic. Daca euro va ajunge 5 lei la pasti va fi doar vina guvernului anterior !? Prognozele pe 2020 si 2021 arata tot un deficit de peste 3 % !!! Adica trebuie 2 ani sa "indrepte greselile guvernului psd" !!! Atentie ca se vor destepta multi in astia 2 ani ! Nici mie nu mi-a placut cum au guvernat dar nici sa spui ca totul este negru in Romania !!!
    • Like 1
    • @ Ionel
      1. Da, dacă euro va ajunge 5 lei la Paşti va fi doar vina guvernelor pesede.
      2. Nu, vor trebui 20 ani ca să fie îndreptate hoţia şi crimele guvernelor pesede.
      3. Iei tot atât pe postare ca şi până acum sau a mai scăzut puţin suma?
      • Like 3
    • @ Andrei Olaru
      As fi curios sa aflu tu cat iei pt o postare, ca sa aflam si noi, cei neutri, cu cat sunt platiti cei care isi exprima parerile in mediul online pro si contra psd. In alta ordine de idei, lasati oamenii sa-si exprime in mod liber opiniile, potrivit propriilor convingeri, fara sa-i ofensati daca au o parere contrara. Fiti destepti si democratici!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult