Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Perspectiva României, revizuită de Standard & Poor's în jos, de la stabilă la negativă. Agenția de rating menționează „abaterile majore la nivelul cheltuielilor făcute de guvernul anterior”

Standard and Poors - rating - Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

S&P Global Ratings și-a revizuit în jos perspectiva asupra României la negativă, de la stabilă, anunță agenția de rating, precizând că menține ratingul creditului suveran în monedă străină și pe termen scurt la „BBB- / A-3”.

„Revizuirea perspectivei reflectă riscuri în creștere în ceea ce privește stabilitatea economică și fiscală a României, în cazul în care factorii de decizie vor stabiliza și consolida poziția bugetară, inclusiv din planurile de a implementa creșteri suplimentare de pensii începând cu anul viitor", se arată în document, scrie Hotnews.ro.

„Abaterile majore la nivelul cheltuielilor făcute de guvernul anterior au forțat conducerea actuală a României să-și revizuiască obiectivele fiscale pentru 2019 și 2020, pe fondul unei încetiniri a economiei.

Creșterea planificată a salariilor și a pensiilor va contribui la majorarea suplimentară a deficitului de cont curent în 2020.

Deși presupunem că o consolidare fiscală semnificativă va începe de anul viitor, structura bugetară rigidă și mediul de politic volatil prezintă riscuri pentru această presupunere”, se arată în comunicatul agenției de rating.

Agenția de rating atrage atenția că ar putea scădea ratingul României în următoarele 24 de luni dacă:

• Dezechilibrele externe și fiscale continuă să se deterioreze și persistă mai mult decât am anticipat, cu absența consolidării fiscale rezultând dintr-o datorie publică și externă mai mare decât previziunile noastre

• Lipsa sincronizării politicilor economice duce la o supraextensie a salariilor reale și creșterea votatilității cursului de schimb, cu potențiale repercusiuni asupra bilanțurilor din sectoarele public și privat.

Actuala decizie a S&P Global Ratings ar putea avea ca efect majorarea dobânzilor la împrumuturile pe care le va lua statul român de pe piețele externe.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  Ce usor este sa dai vina pe cei care au fost !!! De ce nu au scazut ratingul in 2017 sau 2018, ani in care au crescut si salariile si pensiile !!!! Mentiunea asta nu ne incalzeste cu nimic. Daca euro va ajunge 5 lei la pasti va fi doar vina guvernului anterior !? Prognozele pe 2020 si 2021 arata tot un deficit de peste 3 % !!! Adica trebuie 2 ani sa "indrepte greselile guvernului psd" !!! Atentie ca se vor destepta multi in astia 2 ani ! Nici mie nu mi-a placut cum au guvernat dar nici sa spui ca totul este negru in Romania !!!
  • Like 1
  • @ Ionel
   1. Da, dacă euro va ajunge 5 lei la Paşti va fi doar vina guvernelor pesede.
   2. Nu, vor trebui 20 ani ca să fie îndreptate hoţia şi crimele guvernelor pesede.
   3. Iei tot atât pe postare ca şi până acum sau a mai scăzut puţin suma?
   • Like 3
  • @ Andrei Olaru
   As fi curios sa aflu tu cat iei pt o postare, ca sa aflam si noi, cei neutri, cu cat sunt platiti cei care isi exprima parerile in mediul online pro si contra psd. In alta ordine de idei, lasati oamenii sa-si exprime in mod liber opiniile, potrivit propriilor convingeri, fara sa-i ofensati daca au o parere contrara. Fiti destepti si democratici!
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult