Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Pesedistul Cătălin Rădulescu, „mitralieră” către americani: Nu suntem colonie, nu suntem vasalii nimănui, în 1989 am luptat să nu mai fie niciun fel de dictat nici intern, nici extern

Cătălin Rădulescu

Deputatul Cătălin Rădulescu este cel care spunea, în contextul manifestațiilor împotriva OUG 13, că și-a păstrat mitraliera cu care a luptat la Revoluție și că este pregătit să o folosească din nou. Miercuri, el i-a „mitraliat” verbal pe oficialii americani care au critica intenția Puterii de a modifica legile justiției. 

„Noi, în 1989, am luptat ca în România să nu mai fie niciun fel de dictat, nici intern, nici extern. Să nu-și închipuie că noi suntem vasali și cineva e stăpân. Noi nu suntem colonie, recomandările nu se fac în scris. Sunt dezinformați de acest ambasador. Nu a respectat și nu respectă convenția de la Viena, ministerul Sănătății să nu-i permită să facă aceste intervenții. 99% dintre magistrați au fost de acord, de ce cineva din afară nu este de acord”, a spus Cătălin Rădulescu. El a adăugat că se simte reprezentat de declarația concepută de șefii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, și trimisă Departamentului de Stat în numele întregului Legislativ. „Mă reprezintă orice fel de răspuns pe care-l dă președintele Camerei Deputaților”, a afirmat Rădulescu.

C.T. Popescu: „Acolo e fals şi uz de fals şi uzurpare de calități oficiale”

Departamentul de Stat al SUA și-a manifestat luni îngrijorarea faţă de modificare legilor justiției și a îndemnat Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și slăbesc lupta împotriva corupției. „SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani în construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, a transmis Departamentul de Stat.

La acest mesaj, Dragnea și Tăriceanu au răspuns cu o declarație comună, care conține tușe groase și neadevăruri, pe care au făcut-o publică în numele întregului Parlament. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a afirmat că un astfel de document constituie un fals. 

„Acolo e fals şi uz de fals şi uzurpare de calități oficiale. Se spune în acel comunicat - „Parlamentul României luând act" - Parlamentul României nu a luat niciun act de nimic. Nu a fost comunicat, nu a fost trecut prin protocol, nu a fost votat nimic. E un fals ordinar. Categoric ar trebui să vorbească domnul Iohannis. E o chestiune de securitate naţională şi o chestiune esenţială de politică internaţională, politică externă a României. Responsabilul principal pentru politica externă şi pentru securitate naţională în România este preşedintele României”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gabriel check icon
    Eu in locul americanilor as anula toate vizele caraghiosilor ,,travestitii politicii romanesti" si le as rwcomanda sa viziteze coreeeea de noord,in vizita dw lucru si poate sa ceara coreeeenilor si protectie militara, dar doar pt ei, pt aceste facaturi penibile cu statut si aere de politicieni romani,pai ce a ti fi vrut mai
    panaramelor sa laude neputinta si prostia voastra......
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    Cel mai aiurea e ca tot ei o sa câștige alegerile si data viitoare, mai aiurea o sa fie când dragnea o sa câștige si alegerile prezidențiale...
    • Like 0
  • Este revoltător cum doar retardații, demenții, trădătorii, hoții, derbedeii, ariviștii, parveniții, tot ce reprezintă răul uman accede la funcții și ranguri înalte in țara asta.
    • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Trexer check icon
      Explică-mi și mie de ce oamenii votați de oameni (ce să vezi, asta-i democrație!) sunt răul uman, nu reflecția poporului? Ți-ar fi convenit să fii condus de oameni pe care nu-i cunoști (formal) și pe care nu i-ai votat?
      • Like 0
    • @ Trexer
      In primul rând, eu, nu acord credit votanților psd din trei considerente: 1. sunt indivizi slugarnici care urmăresc parvenirea; 2. sunt manipulații, șantajații si asistații social in grija, toate cele trei categorii, autorităților locale apartinatoare psd-ului; 3. nive!ul de discernământ, cultural și educațional este, mai mult decât, redus. Apoi, ce înseamnă a-i cunoaște formal? Pe actualii îi cunoșteam mai mult decât formal, de 28 de ani, puține mutre noi același caracter. Și in final eu nu i-am votat, nu-i votez și nu-i voi vota. I-am considerat, întotdeauna, dușmanii țării, mincinoși, incompetenți, fățărnici, așa cum i-am numit - tot ce are acest popor mai rău.
      • Like 2
  • Astfel de declarații îmi aduc aminte de istoricul Lucian Boia într-una din cărțile sale despre comunism:

    " Comunismul a pierdut bătălia, comuniștii nu! "

    Că sa folosesc expresii din lumea sportului acest Rădulescu, Șerban Nicolae, Dragnea ș.a. nu erau atunci, în 1989, decât juniorii U16, U17 până spre U20 ai PCR. Strigă Rădulescu că din gură de șarpe că el a fost pe baricade. Faptul că unii din ei se dau revoluționari nu are relevanță. Oamenii copiază/plagiază cu succes și azi stereotipurile lui nea Nicu: " Neamestecul in treburili interne..." versus " demnitatea și suveranitatea parlamentului"; "agenturilor" versus "statul paralel" și altele.
    Până la urmă nici Lucian Boia nu are dreptate. Comunismul nu a fost decât un instrument în mâna unor derbedei care doreau să jefuiască o țară. În 89 instrumentul s-a perimat iar derbedeii (și urmașii lor) nu s-au cramponat de el. L-au aruncat la coș și s-au orientat după altul.
    • Like 0
    • @ Catalin Vasile Dumitrescu
      Trexer check icon
      Dacă ai ajuns să-l memorezi pe Boia, înseamnă că e grav și te afli într-o poziție exact a celor pe care deputatul îi critică, a filoxenilor
      • Like 0
    • @ Trexer
      Nu mereu sunt de acord cu Boia, Djuvara sau alți istorici dar asta nu înseamnă că nu au lucruri bune, de reținut. Iar dacă sunt în poziția celor pe care deputatul/ derutatul îi critică e ok. Sunt unde trebuie!
      • Like 0
    • @ Trexer
      Individul, deputatul, este un dement, criticile lui nu valorează nici cât o ceapă degerată. Va dispare, la gunoi, odată cu stăpânul lui dragnea. Vor rămâne niste amintiri dureroase, rezultatul imbecilității unora si indolenței altora. E o rușine că asemenea specimene au ajuns să conducă o țară, fie ea si România. Iar noi ne merităm pedeapsa. Suntem lași. Nu avem curajul să-i luam, la propriu, de gât și să dam cu ei de pământ până ii facem praf. Așteptăm de la alții să ne scape de răul făcut de noi. Așa am fost întotdeauna.
      • Like 0
  • Casargoz check icon
    în 1989 am luptat să nu mai fie niciun fel de dictat nici intern, nici extern...
    Noi am luptat in 1989 in doua feluri:
    uniii cu mitraliera altii fara...
    niciodata impreuna...
    faptul ca cineva a dat diplome celor cu miraliera si ceilalti nu au primit sau cerut nimic nu inseamna "impreuna"
    deci nu noi...: niciodata...
    • Like 2
  • Doamne fereşte, eu am glumit când am zis că de la miting, din Craiova, plecăm în marş spre Pearl Harbour, da' ăsta îşi ia şi Kalaşnicov-ul...!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult