Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„To urge or not to urge”. Cum a sunat „urgia” Departamentului de Stat al SUA în cazul Poloniei și în cel al Ungariei

Proteste în Polonia

Foto: 24 noiembrie 2017. Protest în Polonia față de reforma controversată a justiției. Sursa: Guliver Getty Images

Două țări din Uniunea Europeană, care au înregistrat derapaje în ultima perioadă, au primit anul acesta mesaje precum cel adresat României de Departamentul de Stat al SUA. Într-unul, autoritățile poloneze erau îndemnate să garanteze că nicio reformă judiciară nu violează constituția Poloniei sau obligațiile internaționale legale și că toate respectă principiile independenței justiției și ale separării puterilor în stat. În altul, Guvernul Ungariei era îndemnat să evite adoptarea de măsuri legislative, care să compromită independența Central European University, devenită ținta politicilor iliberale ale premierului Viktor Orban. 

„SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani în construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm (We urge) Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, a transmis Departamentul de Stat în declarația care a stârni dezbateri aprinse în România. Iar unul dintre cuvintele intens discutate a fost verbul „urge”.

O căutare pe site-ul Departamentului de Stat al SUA arată că verbul „to urge”, tradus în limba română prin „a îndemna”, este folosit deseori în comunicate sau conferințe de presă care fac referire la derapaje grave sau violări ale drepturilor omului din state precum Irak, Venezuela, Sudan, Azerbaijan sau Coreea de Nord. Într-o declarație de presă despre „curentul îngrijorător al persecuției minorităților religioase”, Departamentul de Stat „îndeamnă Rusia să respecte dreptul tuturor oamenilor de a-și exercita libertatea de gândire, de conștiință, religioasă sau de credință”. Într-o conferință de presă, transcrisă pe site-ul departamentului, purtătoare de cuvânt Heather Nauert îndemna Guvernul ucrainean „să folosească toate resursele disponibile pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili” de moartea jurnalistului Pavel Sheremet, asasinat în explozia unei mașini capcană.

Însă verbul „to urge” nu poartă în sine vreo acuză. Tot pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, la o secțiune dedicată oportunităților de finanțare pentru ONG-uri, există următoarea frază scrisă cu roșu care se referă la înregistrarea aplicațiilor: „Vă îndemnăm să începeți procesul devreme, chiar înainte de a vedea un anunț de oportunitate de finanțare la care ați vrea să aplicați”.

Gravitatea mesajului nu este dată, așadar, de cuvântul în sine. Ci de evenimentele petrecute într-o anumită țară și de obiectul „îndemnului” Departamentului de Stat. 

Controversata reformă a justiției din Polonia

Pe 21 iulie, Departamentul de Stat publica sub titlul „Polonia: independența sistemului judiciar” o declarație de presă referitoare la schimbarea legilor justiției de aici: „Guvernul polonez continuă să promoveze legislație care pare să submineze independența justiției și să slăbească statul de drept în Polonia. Îndemnăm toate părțile să garanteze că nicio reformă judiciară nu violează Constituția Poloniei sau obligațiile internaționale legale și că respectă principiile independenței justiției și ale separării puterilor în stat. Polonia este un aliat apropiat al SUA, iar o democrație puternică și sănătoasă în Polonia este vitală pentru relațiile dintre cele două țări ale noastre. Rămânem încrezători în legătură cu puterea democrației poloneze și cu abilitatea polonezilor de a aborda aceste probleme prin intermediul dialogului și al compromisului pentru a garanta că instituțiile poloneze și sistemul de limitări și echilibre sunt pe deplin funcționale și respectate”. 

Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și arăta dezaprobarea față de controversata reformă a justiției, iar președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că Uniunea trebuie să ia toate măsurile posibile pentru a întoarce Polonia pe “calea cea bună”. 

În uma criticilor internaționale, președintele polonez Andrzej Duda a întors din drum o primă versiune a două dintre propuneri. A lăsat să treacă legea care îi permite ministrului Justiției să numească președinții tribunalelor de drept comun, dar s-a opus, prin veto, modificărilor care ar fi pus Curtea Supremă sub controlul partidului aflat la guvernare. Guvernul polonez și-a reluat în noiembrie demersurile pentru adoptarea controversatei reforme a sistemului judiciar. Însă atât reprezentanții Opoziției cât și cei ai UE spun, potrivit BBC, că noua versiune, amendată de președinte, reprezintă în continuare o amenințare la adresa statului de drept. Așa că, pe 24 noiembrie 2017, polonezii au ieșit din nou în stradă, în zeci de orașe, și au aprins lanternele telefoanelor mobile, într-un gest care amintește de protestele din România.

Zeci de mii de oameni pe străzi în Ungaria

La sfârșitul lunii martie Departamentul de Stat al SUA transmitea un mesaj Ungariei, după ce universitățile străine din această țară deveneau ținta politicilor iliberale ale premierului Viktor Orban. Principala vizată, Central European University, finanțată de George Soros. „SUA sunt preocupate în legătură cu legislația propusă de Guvernul Ungariei pe 28 martie, care impune reglementări noi, țintite și oneroase asupra universităților străine. Dacă sunt adoptate, aceste schimbări ar avea un efect negativ sau chiar duce la închiderea Central European University din Budapesta. CEU este o instituție academică de primă mână acreditată în SUA și Ungaria, cu staff și studenți din peste o sută de țări. A întărit leadershipul și influența Ungariei în regiune prin excelența sa academică și multeșe contribuții aduse gândirii critice, independente. Îndemnăm Guvernul Ungariei să evite adoptarea de acțiuni legislative care ar compromite operațiunile sau independența CEU”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat, semnat de purtătorul de cuvânt Mark C. Toner.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Budapesta, pentru a susține independența CEU, însă legea a fost promulgată în aprilie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Diplomatia americana utilizeaza multi termeni, sa le spunem eufemistici. Poti intalni in uzantele politicii Americii cuvinte gen, urge, strike, damage control, contingency plan. So on. Tipii astia sunt profesionisti. Utilizat intr-un comunicat oficial, urge se traduce prin: "solicita cu insistenta". Semnificatia lui politica?. Strike II Level. Vezi ca te-am atentionat o data (Strike I), nu e bine ce vrei sa faci, tu insisti. Nu imi este prea clar la ce nivel "Strike" oficialii americani te anunta: You're Out! Ar trebui intervievati Noriega, Saddam, Gadafi, lucru care nu este posibil. In ceea ce priveste actiunile conducerii politice a Romaniei, pragmatismul american reactioneaza oficial Pe vremea cortinei de fier, unchiul Sam stimula sau pedepsea o conducere politica prin: Clauza natiunii celei mai favorizate. In fapt, Romania a profitat de aceasta clauza o buna bucata de vreme. Asta pentru ca Ceausescu era vazut ca un :rebel tolerat" de Kremlin. Important de mentionat ca la aceea data Romania era partener in Tratatul de la Varsovia si practic inamic ideologic si politic al S.U.A. Regimul lui Sadam Hussein a beneficiat si el de o politica gen Benedict Arnold din partea americii, ca doar, de,luptau contra Iranului. Ce a urmat stie multa lume. Si doar Sadam, Ceausescu si regimurile aferente erau "tolerati" si nu parteneri ai Americii.. Sa ne intre bine in cap, esti intr-o alianta respecti alianta si regulile. Fie ca esti aliat cu nemtii, rusii sau americanii. Sa nu uitam istoria si P.I.B ul Americii.
    • Like 1
  • Mingea e în terenul opoziției. Partidele parlamentare, altele decât PSD și ALDE, trebuie să se delimiteze de epistola tandemului Dragnea-Tăriceani printr-o scrisoare adresată Departamentul de Stat al SUA.
    • Like 0
  • John check icon
    În treacăt fie zis, reacția ungară la ”îndemnul” american a fost, în substanță, aceeași cu cea din partea președintelui senatului și președintelui camerei deputaților din România. Ca și amploare și grad de sofisticare însă, a depășit cu ordini de mărime ”neplăcuta surprindere” a duoului românesc. Având în vedere că impregnarea puterilor statului ungar cu ideile emanate direct de la Orban se dublează cu faptul că cele mai importante posturi din stat ( președinte de stat, președintele parlamenului unicameral, procurorul general, majoritatea membrilor curții constituționale, etc, etc. ) sunt ocupate de oameni desemnați de el, unitatea de monolit este fără cusur. Practic, toată lumea care contează – cu excepția opoziției fragmentate și slabe – avea ceva de spus despre ”planul Șoroș” și unealta sa intelectuală, Universitatea Central Europeană, dealtfel cea mai bine cotată internațional dintre toate universitățile ungare.
    Se pare că instinctele totalitare se răspândesc printr-un fel de osmoză socială, cum altfel se poate explica faptul că un partid socialdemocrat preia fără rest idei, tertipuri, măsuri și apucături ale unor forme de guvernământ declarat iliberale ( eufemism ). Putem să ne formăm o idee, cam la ce ne putem aștepta, dacă toate acestea reușesc.
    • Like 0
  • John check icon
    O clarificare necesară și binevenită.
    • Like 1
  • Departamentul de stat american îi pune la insectar pe Dragnea și Tăriceanu.

    În jalnica tradiție românească, atunci când domnitorii valahi și moldoveni își dobândeau firmanul de la Înalta Poartă numai după ce peșcheșul depus vizirului întrecea în valoare pe cel al contracandidaților săi, Dragnea și Tăriceanu au răspuns Departamentului de stat american cu o scrisoare, în numele Parlamentului, în care enumerau "favorurile" făcute americanilor și care, în opinia lor, se constituie în obolul necesar și suficient pentru a-și asigura liniștea internă întru maltratarea legilor Justiției. Îndată ce au văzut că, peste ocean, dolarul deschide toate ușile, atunci când Dragnea și-a cumpărat intrarea la Donald Tramp chiar la debutul mandatului acestuia, politicienii coaliției majoritare au sperat că manevra va merge la nesfârșit. Siderați de fermitatea și tonul avertismentului Departamentului de stat, Dragnea și Tăriceanu, fără nicio teamă de ridicol, au crezut că dacă au aprobat alocarea a 2% din PIB pentru armată, așa cum le ceruse președintele SUA, că dacă au votat în Parlament cumpărarea de rachete Patriot de la armata americană, vor fi tolerați să-și facă mendrele în România cu statul de drept și cu legile Justiției sub acoperirea dezbaterilor mimate în Parlamentul țării. Dacă mita dată firmei Bechtel în vremea lui Adrian Năstase ne-a lăsat fără niciun km de autostradă, iată că acum nici măcar rachetele Patriot nu mai pot asigura cumpărarea de indulgențe de la partenerii strategici întru propășirea democrației originale de sorginte iliesciană.
    • Like 4
  • Draga Raluca, incearca Google: termeni de cautare: news "urge" si vei descoperi cu stupoare ca traim intr-o lume plina de "urgii". De la "Police urge public not share crime footage" pana la "Google team up to urge students to study computer ..."
    A "urgi" e ceva atat de comun in lumea vorbitoare de engleza, incat devine "imperial" penibila toata acesta paranoie in jurul termenului. CTP este un om de o fina inteligenta, dar pur si simplu il sperie acest cuvant. Nu-i place. Ok. E om si el, la urma urmei.
    Eu as zice "let's move on" ... O zi buna.
    • Like 1
    • @ Sergiu Vladescu
      Gravity check icon
      Cred că "ți-a răspuns" în text:

      "Gravitatea mesajului nu este dată, așadar, de cuvântul în sine. Ci de evenimentele petrecute într-o anumită țară și de obiectul „îndemnului” Departamentului de Stat."
      • Like 1
    • @ Gravity
      Cred ca tocmai citeam articolul unui baiat inteligent. Daca tot n-ai treaba, ti-l recomand:
      https://republica.ro/am-devenit-antreprenor-in-danemarca-in-fix-5-minute-prima-intalnire-cu-fiscul-danez-a-fost-si-cea-mai
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult