Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia
Aproximativ 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă din întreaga lume ar putea fi automatizate într-o anumită măsură în urma progreselor făcute de cele mai noi tehnologii din domeniul inteligenței artificiale (AI), care au dat naștere unor platforme precum ChatGPT, arată un raport realizat de Goldman Sachs și preluat de CNN și Financial Times.
Experții băncii de investiții au ajuns la concluzia că efectele vor fi resimțite mai profund în economiile avansate, decât pe piețele emergente, profesiile de tipul avocați și personal administrativ fiind mult mai expuse riscului de a fi înlocuite de inteligența artificială, comparativ cu salariații care execută muncă fizică sau în aer liber, precum în construcții.
În Statele Unite și Europa, aproximativ două treimi din locurile de muncă actuale „sunt expuse unui anumit grad de automatizare AI” și până la un sfert din toată munca ar putea fi realizată complet de AI, ceea ce va duce la „perturbări semnificative” pe piața muncii, estimează economiștii de la Goldman Sachs.
ChatGPT, care poate răspunde la solicitări și poate scrie eseuri, a determinat deja multe companii să regândească modul în care oamenii ar trebui să lucreze în fiecare zi.
Recent, OpenAI a lansat cea mai nouă versiune a software-ului din spatele chatbot-ului, GPT-4. Platforma a impresionat rapid utilizatorii prin capacitatea sa de a simplifica codificarea, de a crea rapid un site web dintr-o schiță simplă sau de a ajuta la promovarea de examene cu note mari.
Utilizarea în continuare a unei astfel de inteligențe artificiale va duce probabil la pierderi de locuri de muncă, au scris în raport economiștii Goldman Sachs. Pe termen lung însă ei spun că, în general, inovația tehnologică poate duce la creșterea numărului locurilor de muncă. Adoptarea pe scară largă a inteligenței artificiale ar putea crește în cele din urmă productivitatea muncii și ar putea majora PIB-ul global cu 7% anual, pe o perioadă de 10 ani, potrivit Goldman Sachs.
„Deși impactul AI asupra pieței muncii va fi probabil semnificativ, majoritatea locurilor de muncă și industriilor sunt doar parțial expuse automatizării și, prin urmare, sunt mai susceptibile de a fi completate decât înlocuite de AI”, au adăugat autorii studiului.
Majoritatea lucrătorilor sunt angajați în ocupații care sunt parțial expuse automatizării AI și, după adoptarea AI, probabil că vor aplica cel puțin o parte din capacitatea lor eliberată către activități mai productive, se mai arată în raportul băncii de investiții.
Cercetătorii spun că AI ar putea îndeplini sarcini precum completarea declarațiilor fiscale pentru o afacere mică, evaluarea unei daune complexe de asigurare sau documentarea rezultatelor unei investigații la locul crimei. Ei nu au avut în vedere adoptarea AI pentru sarcini mai sensibile, cum ar fi pronunțarea unei hotărâri judecătorești, verificarea stării unui pacient aflat în stare critică sau studierea legilor fiscale internaționale.
Pe de altă parte, Europol, organizația de combatere a criminalității la nivel european, a avertizat recent că progresele rapide în domeniul inteligenței artificiale generative ar putea fi folosite de fraudatorii online și criminalii cibernetici, reprezentând un risc suplimentar pe viitor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Poate că n-ar trebui să ne gândim ca la o înlocuire, ci ca la o conlocuire, un fel de extensie a umanității. Acești roboți - căci e posibil să capete și corp - sunt tot creația noastră. Sunt făuriți după chipul și asemănarea noastră.