Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Piața muncii ar putea fi perturbată de dezvoltarea Inteligenței Artificiale: 300 de milioane de locuri de muncă afectate la nivel global - studiu Goldman Sachs

chatgpt-4

Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Aproximativ 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă din întreaga lume ar putea fi automatizate într-o anumită măsură în urma progreselor făcute de cele mai noi tehnologii din domeniul inteligenței artificiale (AI), care au dat naștere unor platforme precum ChatGPT, arată un raport realizat de Goldman Sachs și preluat de CNN și Financial Times.

Experții băncii de investiții au ajuns la concluzia că efectele vor fi resimțite mai profund în economiile avansate, decât pe piețele emergente, profesiile de tipul avocați și personal administrativ fiind mult mai expuse riscului de a fi înlocuite de inteligența artificială, comparativ cu salariații care execută muncă fizică sau în aer liber, precum în construcții. 

În Statele Unite și Europa, aproximativ două treimi din locurile de muncă actuale „sunt expuse unui anumit grad de automatizare AI” și până la un sfert din toată munca ar putea fi realizată complet de AI, ceea ce va duce la „perturbări semnificative” pe piața muncii, estimează economiștii de la Goldman Sachs. 

ChatGPT, care poate răspunde la solicitări și poate scrie eseuri, a determinat deja multe companii să regândească modul în care oamenii ar trebui să lucreze în fiecare zi.

Recent, OpenAI a lansat cea mai nouă versiune a software-ului din spatele chatbot-ului, GPT-4. Platforma a impresionat rapid utilizatorii prin capacitatea sa de a simplifica codificarea, de a crea rapid un site web dintr-o schiță simplă sau de a ajuta la promovarea de examene cu note mari.

Utilizarea în continuare a unei astfel de inteligențe artificiale va duce probabil la pierderi de locuri de muncă, au scris în raport economiștii Goldman Sachs. Pe termen lung însă ei spun că, în general, inovația tehnologică poate duce la creșterea numărului locurilor de muncă. Adoptarea pe scară largă a inteligenței artificiale ar putea crește în cele din urmă productivitatea muncii și ar putea majora PIB-ul global cu 7% anual, pe o perioadă de 10 ani, potrivit Goldman Sachs.

„Deși impactul AI asupra pieței muncii va fi probabil semnificativ, majoritatea locurilor de muncă și industriilor sunt doar parțial expuse automatizării și, prin urmare, sunt mai susceptibile de a fi completate decât înlocuite de AI”, au adăugat autorii studiului.

Majoritatea lucrătorilor sunt angajați în ocupații care sunt parțial expuse automatizării AI și, după adoptarea AI, probabil că vor aplica cel puțin o parte din capacitatea lor eliberată către activități mai productive, se mai arată în raportul băncii de investiții.

Cercetătorii spun că AI ar putea îndeplini sarcini precum completarea declarațiilor fiscale pentru o afacere mică, evaluarea unei daune complexe de asigurare sau documentarea rezultatelor unei investigații la locul crimei. Ei nu au avut în vedere adoptarea AI pentru sarcini mai sensibile, cum ar fi pronunțarea unei hotărâri judecătorești, verificarea stării unui pacient aflat în stare critică sau studierea legilor fiscale internaționale.

Pe de altă parte, Europol, organizația de combatere a criminalității la nivel european, a avertizat recent că progresele rapide în domeniul inteligenței artificiale generative ar putea fi folosite de fraudatorii online și criminalii cibernetici, reprezentând un risc suplimentar pe viitor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Comparând ce avem astăzi ca inteligență artificială putem spune că ne aflăm în epoca cilindrului cu ceară care înregistra sunetul. E posibil că următorii ani să fie absolut spectaculoși. Pe de altă parte, vor exista și inițiative legislative care să implementeze anumite opreliști. Cei care sunt familiarizați cu literatura lui Asimov cunosc cu siguranță cele trei legi ale roboticii. Simbolul unei conviețuiri pașnice este însă androidul Data din serialul Star Trek.

    Poate că n-ar trebui să ne gândim ca la o înlocuire, ci ca la o conlocuire, un fel de extensie a umanității. Acești roboți - căci e posibil să capete și corp - sunt tot creația noastră. Sunt făuriți după chipul și asemănarea noastră.
    • Like 1
    • @ Valentin
      Corect! Desi tare mi'e teama ca se va repeta istoria dinamitei si ca vor fi folositi mai intai in domeniul militar si abia apoi in cel civil.
      • Like 0
  • Mà cam îndoiesc. Poate pentru indeplinit niste chestii repetitive si monotone, cu volum mare. Multe activitati si sarcini specifice, complexe si care necesita o colaborare intre mai multi participanti vor ramane in continuare apanajul interventiei umane directe. Ca sa nu mai spun ca desi stiinta si tehnologia sunt cu un pas inaintea legislatiei, aceasta din urma va fi nevoita sa regularizeze si sa delimiteze campul de activitate al inteligentei artificiale, pentru a preintampina derivele care nu vor intarzia sà aparà.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult