Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Planul A s-a făcut… prafuri, domnule președinte. Planul B: guvernare și regrupare

Iohannis, Barna, Orban, Ponta, Tomac

Ceremonia de semnare a Acordului Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României, în București, joi 13 iunie 2019. Între timp, președintele Iohannis s-a reales, Ludovic Orban a devenit premier și a fost și demis de PSD, Dan Barna și Eugen Tomac fac opoziție, iar Victor Ponta, după ce a dat jos Guvernul Dăncilă, s-a reîntors la partidul-mamă, PSD, cu care speră să se alieze pentru a trece pragul electoral. (Inquam Photos / Octav Ganea)

  • Șansele de a avea anticipate tocmai au scăzut „sub 50 la sută”, a recunoscut ieri președintele Klaus Iohannis, răspunzând la o întrebare a colegului Robert Kiss. Comunicarea nonverbală a președintelui a completat răspunsul: secunde de tăcere, mica ezitare, glasul stins, nasul ceva mai scurt. Pare-se că, după al 12-lea ceas, dl. Iohannis a aflat ceea ce noi observăm de luni de zile: că nu poți face anticipate dacă nu vrea PSD. Explicația este banal de simplă și doar aroganța cifrelor mari obținute în alegeri l-a împiedicat pe șeful statului să vadă că în Parlament PSD și sateliții săi (Ponta, Meleșcanu, Tăriceanu, Kelemen) au pâinea și cuțitul. Or, PSD se teme de întâlnirea cu alegătorii ca dracu de tămâie. În aceste condiții, planul A al președintelui s-a construit pe o variabilă care a viciat tot rezultatul anticipat: planul A, alegerile anticipate, a căzut.
  • Este înduioșătoare observația dlui Ludovic Orban că decizia CCR este una politică. Sigur că e politică, doar Curtea aceasta e politică, și nu de ieri de azi, ci de dinainte de referendumul de dimitere a președintelui. Celălalt președinte, nu acesta. Deoarece acesta este un președinte din ce în ce mai șchiop, grație deselor scurtări de picior operate de chirurgii în halate stacojii de la CCR. Poate că amintirea președintelui jucător de altădată îi face pe judecătorii constituționali să amputeze instituția prezidențială de puteri și să dea greutate Parlamentului: în majoritatea cazurilor de conflicte de natură constituțională, președintele Klaus Iohannis a pierdut. Este un fel de contrabalansare, în timp, a echilibrului puterilor în stat, care, în vremea lui Traian Băsescu, stădea într-o rână, sprijinit de gardul Cotrocenilor. La asta se adaugă și evidentul „pesedism” al CCR. „CCR-PSD, aceeași mizerie” nu este doar o lozincă de Piața Victoriei. Unii descoperă acum cu surprindere că PSD și-a numit 4 judecători la CCR, că al cincilea e de la UDMR, că încă 2 joacă constant cu PSD în baza unor „contracte de colaborare” mai vechi, că însuși șeful CCR este cel căruia intimii de la PSD îi spun pe numele mic: „Val”. Dl. „Val” Dorneanu este un pesedist roșu până în albul ochilor. De unde până unde așteptarea asta candidă ca ieri dl. Dorneanu să fie pajul credincios al lui Adrian Năstase, iar mâine să fie judecătorul imparțial care să împartă cu bună credință spiritul Constituției pentru toată lumea?!
  • Așa cum PSD nu vrea anticipate, nici CCR nu vrea anticipate. Acesta este spiritul deciziei de ieri a CCR, căreia toată lumea, inclusiv președintele îi așteaptă acum motivarea. Motivare care probabil că va lua mult de redactat, în spiritul strategiei de tergiversare și boicotare adoptate de PSD în Parlament. Până la motivare, dl. Val Dorneanu a ieșit din adormire cu o analiză fină, luni seara, la Antena3. Carevasăzică, CCR a analizat situația și a decis că președintele a greșit, pentru că a desemnat un premier care să pice, nu care să treacă. Și că ar fi trebuit să desemneze un premier capabil să strângă o majoritate în Parlament. Aici dl. Val Dorneanu nu ne-a lămurit în baza căror texte constituționale a constatat că desemnarea dlui Orban nu e bună. Și cum se poate dovedi majoritatea parlamentară altfel decât la vot? Cum ar trebui făcut? Să vină partidele cu niște calcule pe foaie și președintele să le creadă pe cuvânt? Cel mai probabil, judecătorii CCR au făcut ceea ce a făcut dl. Dorneanu la Antena3: o analiză politică. În fond, ce altceva poate face o Curte profund politizată?
  • PSD face obstrucție pe tot terenul, în Parlament, la CCR, în ministere, la ANAF, în fiecare instituție în care și-a plantat oamenii timp de ani de zile. De două ori electoratul i-a spus să plece acasă, de tot atâtea ori PSD s-a agățat cu disperare de putere. A respins alegerea primarilor în 2 tururi, votarea pe liste suplimentare la parlamentare, dublarea numărului de parlamentari de diaspora și acum alegerile anticipate. Probabil va reuși să amâne întâlnirea cu electoratul până în toamnă. În aceste condiții, președintele ar trebui să treacă la planul B: guvernare și regrupare. Este evident că România nu-și permite să piardă șase luni, cu o criză de coronavirus care încetinește creșterea economică globală și cu o Europă care strănută, cu un guvern demis, care nu poate să dea nici măcar o ordonanță de urgență, așteptând ca PSD-ului să-i iasă procentele ca să lase țara din strânsoare. O Românie neguvernată în 2020 înseamnă o țară lipsită total de imunitate, care va sucomba la o simplă răceală. Un Guvern care nu-și va asuma curajos momentul septembrie 2020, când vine scadența pentru creșterea din pix a pensiilor cu 40 la sută, este un Guvern la fel de populist și iresponsabil precum Guvernele PSD. Și mai e ceva: câtă vreme domnii Iohannis, Barna, Orban și Cioloș vor continua cu hârjoana politică și declarațiile stupide despre „prafuri” și nu se vor așeza la o masă pentru o alianță care să atace împreună alegerile locale (într-un tur, așa cum vrea PSD) și generale (la toamnă, așa cum vrea PSD), șansele de a da o guvernare „pentru România normală” scad mult „sub 50 la sută”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    1. Ccr trebuie modificată. De exemplu, ar putea sa fie constituita din: 3 membri numiți de executiv (prin președinte), legislativ (prin parlament) și judiciar (prin CSM) si 6 membri de drept, specialiști in drept constituțional ai celor mai renumite universități din România. Criteriile de eligibilitate pentru cei care nu sunt membri de drept trebuie definite astfel încât sa fie mult mai stricte decât cele de acum.
    2. Jegurile pesediste din actualul ccr (scursuri comuniste sau cu dreptul făcut la fără frecventa, etc.) trebuie trimise in judecată pentru favorizarea infractorilor, după înăsprirea in prealabil a pedepselor pentru aceasta infracțiune.
    3. Pensiile nesimțite ale judecătorilor ccr trebuie anulate.
    • Like 4
    • @ Paul
      Liviu check icon
      Dar de ce nu desemnati prin vot direct de catre cetateni, simultan cu alegerile parlamentare? Eligibilitatea candidatilor facandu-se in urma unor criterii clare - vechime, specializare, etc.
      Mandat de 4 ani, cate un judecator ales pentru fiecare regiune istorica a Romaniei.
      • Like 1
    • @ Liviu
      Paul check icon
      Tu esti pesedist sau te prefaci?
      • Like 2
    • @ Paul
      Liviu check icon
      Doamne fereste!
      Dar ce e asa de neconceput la aceasta propunere? Preferi sa ai niste politicieni (foarte limitati intelectual si cu o nesimtire nemasurata, indiferent de afilierea lor) care sa decida in functie de interesele lor?
      Cat despre specialistii in drept constitutional - imi pare rau sa te dezamagesc, dar pe cei cu adevarat emeriti in numeri pe degetele de la o mana.
      • Like 1
    • @ Liviu
      Ionel check icon
      Bine ca ai infirmat !!! Altfel, nu aveai ce cauta aici !!!! Ce iti este si cu "democratii" astia ! Daca esti contra insemana ca esti psd-ist !!!!!
      • Like 1
    • @ Paul
      NU.Trebuie DESFIINTATA!
      • Like 0
    • @ Ionel
      Liviu check icon
      :) mda, din pacate ambele tabere au ajuns la un extremism ingrijorator.

      Inca astept o lamurire de la Paul de ce e de preferat ca nominalizarea judecatorilor CCR sa fie facuta de niste politicieni si nu ne-o putem asuma noi ca societate, avand in vedere influenta pe care curtea a exercitat-o asupra vietii politice in ultimii ani.
      • Like 0
    • @ Ionel
      Delia MC Delia MC check icon
      Dle, pe lângă pesediști sunt și naivii. Care cred că vine peste noapte partidul perfect sau PNL se dă de 3 ori peste cap și devine așa. Uitând că voturile psd raman cel puțin bătute în cuie, 20-25%. Dacă vii cu pretenții că vrei peste noapte o țară mai ceva ca afară, ce se întâmplă? Ori nu votezi deloc, ori se ajunge la fragmentarea voturilor și în toate cazurile ne trezim iar cu psd pe cap. Și o luăm de la capăt cu jalea, what have we done în varianta românească, etc, etc.
      • Like 1
    • @ Ionel
      Paul check icon
      Daca bagi un criminal la pârnaie, lipsindu-l astfel de libertate, înseamnă ca ești împotriva drepturilor omului? Dacă tu crezi ca pesedeul este un partid politic normal cu care se poate discuta normal și nu o adunătura de ticăloși asezonați cu prosti și prostiti, chitiți sa facă rau României, înseamnă ca ești pesedist.
      • Like 0
    • @ Liviu
      Paul check icon
      Oamenii aleși de popor se numesc politicieni. Sau ție nu ți-e clar asta? Dacă experții in drept constituțional din România sunt in număr de 5, atunci facem un ccr cu 7 membri.
      • Like 0
    • @ Liviu
      Paul check icon
      Oamenii aleși de popor se numesc politicieni. Sau ție nu ți-e clar asta? Dacă experții in drept constituțional din România sunt in număr de 5, atunci facem un ccr cu 7 membri.
      • Like 1
    • @ Paul
      Liviu check icon
      Deci din punctul tau de vedere, puterea de alegere a cetatenilor se opreste la politicieni, Mai departe Dumnezeu cu mila, ce-or vrea sa decida ei, stam si o primim cuminti!
      Ok....cu riscul sa par cam corporatist - think outside of box, pentru ca varianta asta se doveste falimentara, nu numai pe plaiurile noastre, dar cam peste tot unde democratia e la putere.
      • Like 0
    • @ Liviu
      Paul check icon
      Spune-le asta alora care au votat veorica vasselica in Romania sau donald the trump in SUA.
      • Like 0
  • gri check icon
    Intre timp Sebastian Bodu - loaza care a fost pus de mafie șef la ANAF ( inainte de a-l folosi pe Misa alta nulitate si sinistra )si cel care cumpara cu un maruntis de 500000 de euro vila smenuita a lui popa Sarbu a fost numit consilier al Primului Ministru pe probleme de finanțe si taxe ! In curand urmeaza Ghita la Dezvoltare si Mazare la Interne ... Bodu s-a remarcat cand nu a știut cum se extrage folosind regula de 3 simpla TVA ul dintr-o suma atunci cand l-a provocat Becali in direct la TV .... Si acuma il consiliaza pe Sica cum e cu TVA ul si cu taxele ...vai mama noastra . alt guvern de cocalari si de imbecili de data asta PNListi pur sange ...ca ala de a Iasi
    • Like 4
  • Mult subiectivism in felul in care analizati! In cheia asta, se poate usor spune ca solutia CCR in cazul dat este la fel de politica cum este si articolul de fata. Altfel, dara ar fi sa ne departam nitel de partizanatul politic, am observa ca decizia CCR este una corecta. Dar pt asta trebuie sa fim obiectivi si, mai ales, sa avem ceva cunostinte juridice si administrative. Iar daca nu le avem, sa nu combatem solutii juridice fara sa detinem argumente juridice. Trebuie sa stim, in primul rand, ca orice solutie juridica se circumscrie obiectului cererii. Cererea cu privire la care trebuia sa se pronunte CCR in cazul de fata avea ca obiect neconstituionalitatea desemnarii ca prim ministru a unei persoane in alt scop decat acela stabilit de art. 103, alin. 1 si 2 din Constituie, anume acela de desemna un candidat care are o majoritate sustinatoare si care are ca scop si sanse obtinerea votului de incredere al Parlamentului asupra programului si a listei de membri ai Guvernului. Iar acel alt scop ar fi, in realitate, nu obtinerea investiturii Guvernului, ci, dimpotriva, neinvestirea lui sub consecinta urmarita a unor alegeri anticipate. Acesta era obiectul si strict cu privire la acest lucru s-a pronuntat CCR. Instanta constitutionala nu s-a pronuntat cu privire la „procese de intentie” cum abereaza unii, ci strict cu privire la ceea ce s-a solicitat. Iar solutia CCR este una in sensul ca, in masura in care desemnarea nu vizeaza o astfel de persoana, indiferent de cum s-ar numi, care sa intrevada o majoritate sustinatoare si care are ca scop obtinerea votului de incredere al Parlamentului asupra programului si a listei de membri ai Guvernului, ci dimpotriva desemnarea ar urmarii neinvestirea Guvernului de catre Parlament in scopul obtinerii alegerilor anticipate, acea desemnare este una neconstitutionala, incalcand dispozitiile art. 103, alin. 1 si 2 din Constituie. O astfel de decizie este una „de principiu”, care se aplica doar in ipoteza in care situatia reala a desemnarii ar fi cea care face obiectul plangerii PSD. Per a contrario, daca desemnarea lui Iohannis are un alt scop decat cel reclamat de PSD, adica daca ar viza in realitate desemnarea ca prim ministru a unei persoane, de ex. Orban, care intrevede o majoritate sustinatoare si care are ca scop declarat obtinerea votului de incredere al Parlamentului asupra programului si a listei de membri ai Guvernului, atunci desemnarea este constitutionala si nu i se aplica actuala decizie CCR. Asta e intelesul obiectiv al deciziei CCR in speta. Iar solutia este corecta in raport cu diferendul juridic care forma obiectul cererii. Desigur, efectul acestei decizii este ca Iohannis nu poate numi o persoana in alt scop decat acela de a intrevedea o majoritate parlamentara sustinatoare si care sa aiba drept scop investirea primului ministru propus, a listei membrilor de Guvern si a programului de guvernare. Prin urmare, desemnarea trebuie facuta in scopul anteprecizat, iar actiunile partidelor sustinatoare trebuie sa fie unele pozitive, in sensul votarii persoanei desemnate, a listei mebrilor Guvernului si a programului, ci sub nicio forma nu sa-l respinga, pentru a se respecta decizia CCR.
    • Like 0
  • Liviu check icon
    Vina este in totalitate a Presedintelui. A marsat pe ideea de a simula propunerea unor premieri, cat sa fie respinsi si sa ajungem la anticipate.

    CCR a stiut f bine sa se agate de faptul ca Presedintele nu a jucat in spiritul legii de a incerca sa fie o balanta si sa rezolve lucruri, ci a mimat rezolvarea pentru a dizolva Parlamentul.
    • Like 3
    • @ Liviu
      D-le tiz cu L.N.Dragnea. Un guvern fara majoritate parlamentara nu poate sa faca decat ce doreste acea majoritate. Asa ca adevaratii vinovati pt. situatia din tara sunt cei care au gandit cu partea corpului cu care stau pe scaun si asteapta sa cada PARA MALAIATA IN GURA LUI NATAFLEATA.
      • Like 1
  • Colapsul și cântatul prohodului fostului PCR a scăzut brusc la cele mai mici șanse... Asistăm la un simulacru de regrupare care începe să cuprindă personaje dubioase, sulfuroase și toxice din PSD/ALDE/PRO...
    • Like 4
  • Adversarii stângii ar vrea să facă numai lucruri bune pentru „țară și popor” numai că nu sunt lăsați ba de „ciuma roșie eșuată și minoritară”, ba de prevederile legii ( vezi tehnica legislativă călcată în picioare cu cele 25 OUG date en-gros ), ba de CCR care „ține” cu psd-iștii.
    Iohanis împreună cu L. Orban au reușit în 3 luni ceea ce nu ar fi reușit psd-ul în 5 ani de zile, au distrus speranța și încrederea în dreapta liberală de poți să crezi că au fost plătiți de către „ciuma roșie” pentru un astfel de serviciu, Noroc că mai există USR+ care ar putea beneficia din plin de aceste inginerii liberale.
    • Like 3
    • @ Voicu Nicolae
      Ionel check icon
      DEmocratie originala !!! In noiembrie vii cu un super guvern care sa scoata tara din impas si sa scoata Romania din criza in care a bagat-o psd-ul !!! acum vii cu acelasi guvern, care de data asta trebuie picat !!!! Are cineva o explicatie logica la modul in care se face politica in tara asta !!??
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      D-le ,,Voi Cu Nicolae Serban si ceilalti",sunteti ADVERSARII ROMANIEI!
      • Like 3
    • @ Ionel
      Cunosti o alta posibilitate de a ajunge la ,,anticipate" Orice guvern fara majoritate parlamentara nu poate face dacat ce doreste acea majoritate. Aminteste-ti ca cele 4 guverne pesediste (nu folosesc majuscule,nu merita) au fost inlaturate de O MAJORITATE,majoritate facuta cu membrii psd. Acum si-au dat seama ca ROMANII nu ii mai vor,cu toate promisiunile mincinoase, si nu ii voteaza nici la alegerile la termen. Asa ca de ce sa piarda beneficiile si BOIERIA de parlamentar inainte de termen. Tu ai alta explicatie ,,mai logica"???
      • Like 2
    • @ Ionel
      Delia MC Delia MC check icon
      Au știut de la început. Sunt doar acte ale aceluiași scenariu.
      • Like 0
  • PSD a respins alegerea primarilor în 2 tururi cu largul concurs al PNL. Și nu e singurul moment în care PSD și sateliții au primit un balon de oxigen de la fosta opoziție. Frate, frate, dar politica-i pe bani!
    • Like 4
  • sphinx check icon
    Luati aceasta CCR si aruncati-o la gunoi!
    • Like 6
    • @ sphinx
      Nu la gunoi. La BULAU!
      • Like 2
  • Constituția e politică, iar analiza respectării ei n-are cum să nu fie politică - de unde și preferința europeană pentru curți constituționale, gândite ca organisme politico-jurisdicționale.

    E adevărat că majoritățile se verifică la vot, dar nu despre majorități e vorba aici. Aici e vorba despre ce obligație are Președintele atunci când desemnează un candidat la funcția de prim-ministru: el are o obligație de mijloace constând în a alege o persoană susceptibilă de a deveni prim-ministru. Această persoană nu poate veni dintr-o zonă care își dorește anticipate - n-are sens. Că numai în capul dlui Orban se poate să vrei și anticipate, și să guvernezi în același timp.

    Dar dumneavoastră miorlăiți-vă până vă dau mucii...că sunteți amuzant. Măcar dl Iohannis a avut ieri un minimum de demnitate, spre deosebire de dl Orban, care e în genul dumneavoastră - complet ridicol, adică.
    • Like 4
    • @ Vlad Slavoiu
      Aceasta CCR este doar CCpsd!
      • Like 3
    • @ Stefan Grozav
      ... doar că are 3 membri numiți de președinte. Dacă tăceai, internaut te numeai! Așa ești doar internerod.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult