Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Planul de reconstrucție economică al UE: România ar urma să primească fonduri nerambursabile de 19,6 miliarde de euro

Foto Guliver/Getty Images - Ursula

Foto Guliver/Getty Images

România ar urma să primeacă 19,6 miliarde de euro, fonduri nerambursabile, în cadrul unui plan amplu de reconstrucţie economică, după pandemia de coronavirus, notează Bloomberg.

Planul, propus de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, presupune alocarea a 750 de miliarde de euro pentru redresarea economică a statelor membre UE.

„Acesta este momentul Europei. Dorința noastră de a acționa trebuie să răspundă provocărilor cu care ne confruntăm cu toții”, a spus Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a anunțat, într-o postare pe Facebook, că România va primi, conform propunerii Comisiei Europene, numai prin fondul de redresare economică Next Generation EU, adoptat astăzi de Comisia Europeană, un total de 31,206 miliarde de euro. 19,62 de miliarde sunt sub formă de granturi și 11,58 de miliarde sub formă de împrumuturi. 

România este, ca total alocat, a șasea țară din Uniunea Europeană, după Italia (172), Spania (140), Polonia (64), Franța (39) și Grecia (32). Germania va primi 28 de miliarde, iar Ungaria 15 miliarde, a adăugat comisarul european.

Președinta Comisiei Europene a cerut miercuri, într-un discurs adresat eurodeputaților, să „lase deoparte prejudecătile” și să sprijine planul său de redresare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, scrie AFP.

Citește și:

Cioloș: „Am cerut să legăm aprobarea cheltuirii acestor bani de respectarea statului de drept și de o justiție independentă în statele membre”

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European (PE), a declarat că „planul de relansare a economiilor europene care pentru România înseamnă o extraordinară șansă la dezvoltare cât timp un guvern responsabil se va pregăti pentru absorbția acestor bani”. 

Cioloș a punctat că, în cadrul Conferinței Președinților din Parlamentul European, a avut astăzi o discuție cu cancelarul Angela Merkel în care a enunțat câteva dintre așteptările de la Președinția germană a Consiliului UE.

Foto Facebook/Dacian Ciolos

„E un moment istoric pentru Uniune, iar liderii ei trebuie să se pună de acord rapid asupra ajutorului financiar fără precedent propus de Comisie pentru cetățenii și firmele afectate de criză.

Am vorbit și despre viitorul buget european și de planul de relansare a economiilor europene care pentru România înseamnă o extraordinară șansă la dezvoltare cât timp un guvern responsabil se va pregăti pentru absorbția acestor bani”, a spus Cioloș.

Liderul grupului Renew Europe din PE a subliniat că a cerut ca aprobarea cheltuirii acestor sume să fie legată de respectarea statului de drept și de o justiție independentă în statele membre.

„Nu în ultimul rând, pentru că vorbim de solidaritate europeană și de sume foarte mari, trebuie să ne asigurăm și de faptul că acești bani sunt folosiți în deplin acord cu valorile europene și că nu sunt cheltuiți prost sau furați. Din acest motiv, am cerut să legăm aprobarea cheltuirii acestor bani de respectarea statului de drept și de o justiție independentă în statele membre”, a subliniat liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, într-o postare pe Facebook.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Să vezi salarii la stat de acum încolo.Pai salariile astea care le-au luat bugetarii noștrii stând acasă și tăind frunză la câini erau prea mici așa că se vor dubla iar cu cu bănii primiți Moca de UE.
  • Like 0
 • AlexisZ check icon
  Youpii yaa, yaa, youpii, youpii yeeeei ! Politicienii, administratiile centrale, judetene, locale, baroniile au intrat in transa ! Ciolaneee, oaseee, cascavaaaal ! A dat drumu' nemtoaica la robineeet ! Iar ii mai usuram pe prostii aia dà la Brusel dà niste miliardeeee ! Pomanaaa neamuleee, mokaaa, ia d'aiceaaa cat mai eeee !
  • Like 3
  • @ AlexisZ
   mhm check icon
   Yep! O sa-si dea pensii speciale de un milion de euro de la 25 de ani :)
   • Like 1
  • @ mhm
   Dan check icon
   Oameni buni !! Mai usor cu pianul pe scari !! Acesti bani de la UE ,,vor fi foarte bine ,,nn supavegheati ,,De ca ,credeti ca ,dreacnea ,nu a fost de acord ,sa se faca autostrazi , etc din fonduri UE ??> Ptentru ca din fondurile UE ,,nu se poate fura nci un cent !! Au ,numit-o acolo pe Doamna L.C. Kovesi ptr a ancheta dosarele de coruptie din banii UE!!
   Ar fi fost pre frumos sa fie si adevarat ! Cine credeti ca ,,da banii ,ca sa faci ,ce vrei ! Da ,,poti sa faci ,tot ce trebuie , dar sa justifici cu acte-n regula ,ca ;;Nu s-a furat nimic, . Se vorbeste prin,,targ ,precum ca meritul ,ar fi al Domnului Presedinte Johanis ,! Vom vedea , Dar este foarte bine ca ;, ne apreciaza si pe noi ,cineva ,
   • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult