Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Planul de reconstrucție economică al UE: România ar urma să primească fonduri nerambursabile de 19,6 miliarde de euro

Foto Guliver/Getty Images - Ursula

Foto Guliver/Getty Images

România ar urma să primeacă 19,6 miliarde de euro, fonduri nerambursabile, în cadrul unui plan amplu de reconstrucţie economică, după pandemia de coronavirus, notează Bloomberg.

Planul, propus de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, presupune alocarea a 750 de miliarde de euro pentru redresarea economică a statelor membre UE.

„Acesta este momentul Europei. Dorința noastră de a acționa trebuie să răspundă provocărilor cu care ne confruntăm cu toții”, a spus Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a anunțat, într-o postare pe Facebook, că România va primi, conform propunerii Comisiei Europene, numai prin fondul de redresare economică Next Generation EU, adoptat astăzi de Comisia Europeană, un total de 31,206 miliarde de euro. 19,62 de miliarde sunt sub formă de granturi și 11,58 de miliarde sub formă de împrumuturi. 

România este, ca total alocat, a șasea țară din Uniunea Europeană, după Italia (172), Spania (140), Polonia (64), Franța (39) și Grecia (32). Germania va primi 28 de miliarde, iar Ungaria 15 miliarde, a adăugat comisarul european.

Președinta Comisiei Europene a cerut miercuri, într-un discurs adresat eurodeputaților, să „lase deoparte prejudecătile” și să sprijine planul său de redresare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, scrie AFP.

Citește și:

Cioloș: „Am cerut să legăm aprobarea cheltuirii acestor bani de respectarea statului de drept și de o justiție independentă în statele membre”

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European (PE), a declarat că „planul de relansare a economiilor europene care pentru România înseamnă o extraordinară șansă la dezvoltare cât timp un guvern responsabil se va pregăti pentru absorbția acestor bani”. 

Cioloș a punctat că, în cadrul Conferinței Președinților din Parlamentul European, a avut astăzi o discuție cu cancelarul Angela Merkel în care a enunțat câteva dintre așteptările de la Președinția germană a Consiliului UE.

Foto Facebook/Dacian Ciolos

„E un moment istoric pentru Uniune, iar liderii ei trebuie să se pună de acord rapid asupra ajutorului financiar fără precedent propus de Comisie pentru cetățenii și firmele afectate de criză.

Am vorbit și despre viitorul buget european și de planul de relansare a economiilor europene care pentru România înseamnă o extraordinară șansă la dezvoltare cât timp un guvern responsabil se va pregăti pentru absorbția acestor bani”, a spus Cioloș.

Liderul grupului Renew Europe din PE a subliniat că a cerut ca aprobarea cheltuirii acestor sume să fie legată de respectarea statului de drept și de o justiție independentă în statele membre.

„Nu în ultimul rând, pentru că vorbim de solidaritate europeană și de sume foarte mari, trebuie să ne asigurăm și de faptul că acești bani sunt folosiți în deplin acord cu valorile europene și că nu sunt cheltuiți prost sau furați. Din acest motiv, am cerut să legăm aprobarea cheltuirii acestor bani de respectarea statului de drept și de o justiție independentă în statele membre”, a subliniat liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, într-o postare pe Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Să vezi salarii la stat de acum încolo.Pai salariile astea care le-au luat bugetarii noștrii stând acasă și tăind frunză la câini erau prea mici așa că se vor dubla iar cu cu bănii primiți Moca de UE.
    • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Youpii yaa, yaa, youpii, youpii yeeeei ! Politicienii, administratiile centrale, judetene, locale, baroniile au intrat in transa ! Ciolaneee, oaseee, cascavaaaal ! A dat drumu' nemtoaica la robineeet ! Iar ii mai usuram pe prostii aia dà la Brusel dà niste miliardeeee ! Pomanaaa neamuleee, mokaaa, ia d'aiceaaa cat mai eeee !
    • Like 3
    • @ AlexisZ
      mhm check icon
      Yep! O sa-si dea pensii speciale de un milion de euro de la 25 de ani :)
      • Like 1
    • @ mhm
      Oameni buni !! Mai usor cu pianul pe scari !! Acesti bani de la UE ,,vor fi foarte bine ,,nn supavegheati ,,De ca ,credeti ca ,dreacnea ,nu a fost de acord ,sa se faca autostrazi , etc din fonduri UE ??> Ptentru ca din fondurile UE ,,nu se poate fura nci un cent !! Au ,numit-o acolo pe Doamna L.C. Kovesi ptr a ancheta dosarele de coruptie din banii UE!!
      Ar fi fost pre frumos sa fie si adevarat ! Cine credeti ca ,,da banii ,ca sa faci ,ce vrei ! Da ,,poti sa faci ,tot ce trebuie , dar sa justifici cu acte-n regula ,ca ;;Nu s-a furat nimic, . Se vorbeste prin,,targ ,precum ca meritul ,ar fi al Domnului Presedinte Johanis ,! Vom vedea , Dar este foarte bine ca ;, ne apreciaza si pe noi ,cineva ,
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult