Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Populiștii, după scandalul caselor self-pay de la Auchan: liderul AUR George Simion îndeamnă la „boicot”, PSD vrea să taxeze supermarketurile în care clienții își scanează singuri produsele

auchan - Nicolas Guyonnet / AFP / Profimedia

Foto: Nicolas Guyonnet / AFP / Profimedia

Noul scandal din spațiul public legat de casele de marcat de la Auchan a creat din nou spațiu pentru manifestarea populismului.

- De la ce a început tot acest val de nemulţumiri pe reţelele sociale? De la decizia retailerului francez Auchan de a renunța la casieri. Pe 22 februarie 2023, Auchan România a anunțat că renunţă complet la casieri şi îi înlocuieşte cu case de tip self service. Procesul se va implementa treptat, în prezent doar 12 magazine Auchan din București, Cluj, Constanța, Brașov, Iași și Timișoara fiind echipate cu noul sistem de case, urmând ca până în 2025 acesta să fie disponibil în toate unitățile rețelei.

-În weekend, un comentariu personal al lui Marian Godina a amplificat dezbaterea pe acest subiect. Acesta a subliniat, într-un mesaj pe Facebook, că „nu este casier”, dar Auchan a ținut să îl transforme în unul. Godină mai precizează că această metodă nu face decât să mărească profitul companiei. În finalul postării, Marian Godină spune că soluția lui e simplă, subliniind că nu se va mai duce la Auchan. Însă Godină nu a îndemnat la un boicot, așa cum în mod eronat au sugerat unii, precizând că cei care sunt de acord cu aceste schimbări au aceeași libertate de a frecventa magazinul în continuare. „Deciziile aparțin fiecăruia”, spune Godină. 

- În replică, Auchan România spune că, în urma unui „amplu proces de modernizare a liniei caselor de marcat”, o parte dintre magazinele „oferă acum clienților o soluție eficientă prin care toate casele de marcat sunt deschise permanent”, iar casierii sunt în continuare angajați, „disponibili să ofere suport în scanarea produselor”.

- Critica extrem de clară a lui Godină și explicația la fel de precisă a retailerului francez nu i-au oprit însă pe politicieni să-și manifeste populismul. Primul care s-a cățărat pe subiect a fost liderul AUR George Simion, care a îndemnat la „boicot”.

- Ulterior, anumiți consilieri parlamentari de la USR au reacționat pe rețelele sociale, subliniind că susțin „boicotarea” Auchan România și invocând în același timp ca argument în plus pentru această mișcare o investigație de luna trecută a publicațiilor The Insider, Le Monde și Bellingcat, în care se precizează că Auchan a asigurat mâncare și alte bunuri invadatorilor ruși aflați în zone ocupate din Ucraina.

- Retailerul francez a respins categoric afirmațiile, transmițând că „este extrem de surprins de aceste acuzații, care nu sunt în niciun caz coroborate cu realitatea anchetei sale interne, care confirmă respectarea strictă a reglementărilor în vigoare”. „În martie 2022, la doar 3 săptămâni de la izbucnirea războiului, Primăria din Sankt Petersburg a plasat o comandă, așa cum a procedat și cu un an înainte ca răspuns la epidemia de Covid. Nu exista nimic în produsele comandate la momentul respectiv care să fi ridicat întrebări din partea companiei cu privire la o anumită destinație finală”, a mai subliniat atunci Auchan România. 

 În tot acest context, sursele politice au transmis că PSD se gândește să vină cu o lege care să descurajeze acest lucru. Sunt mai multe variante pe care le iau în calcul social-democrații pentru a încuraja păstrarea angajaților umani în supermarketuri, pe de o parte, și pentru a securiza veniturile pe care le încasează statul de la supermarketuri, pe de altă parte.

- O variantă ar fi impunerea unei taxe echivalente cu contribuția pentru un salariu minim pentru fiecare casă self-pay.

- O altă variantă ar fi reduceri pentru cei care merg în magazine și își scanează singuri produsele.

- O a treia variantă propusă de social-democrați ar fi ca pentru un număr de case self-pay să existe și angajați care să-i ajute pe clienți.

- Un comentariu corect a venit din partea lui Marius Ghincea, cercetător în cadrul Departamentului de Științe Politice și Sociale la Institutul Universitar European din Florența. Acesta a spus: „Self checkout este cu mult superior caselor tradiționale. Studiile arată că procesul este cu o treime mai rapid decât prin metoda tradițională și vine la pachet cu ceea ce deseori lipsește în societatea românească: încrederea interpersonală. Încrederea că vei scana toate produsele. Cu toate porțile și "consultanții", firma trebuie să aibă încredere că marea majoritate a oamenilor vor scana toate produsele pe care le achiziționează.

Fac notă discordantă și pentru că nu cred că poziția corectă de stânga este să milităm pentru menținerea unor locuri de muncă prost plătite, alienante, care presupun un efort fizic și emoțional semnificativ. O persoană cu valori de stânga trebuie să militeze pentru desființarea locurilor de muncă precare, prost plătite, unde persoana nu își poate atinge potențialul. Asta vine concomitent cu nevoia de a crește gradul de complexitate a economiei, care vine cu locuri de muncă ce necesită competențe mai avansate dar care oferă și salarii mai ridicate.

Așadar, problema, dintr-o perspectivă de stânga, nu este că s-au desființat 50 de locuri de muncă precare și alienante, ci ce se întâmplă cu oamenii care nu mai ocupă acele locuri de muncă. Iar aici soluția ține de cursuri de reconversie profesională și stimularea apariției unor locuri de muncă mai bine plătite. Iar această reconversie ar trebui să fie susținută financiar de companie, nu neapărat de stat. Nu avem niciun motiv pentru care să plângem după locuri de muncă care mai degrabă exploatează decât susțin financiar și profesional lucrătorii”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • storo check icon
  E o metoda grosiera ( tipic frantuzesc !) de a creste profitul, si nu de incredere sau de reducere a unor posturi prost platite. Daca e asa, atunci de ce nu cresc salariile pt casieri ??
  La fel fac si cei de la Decathlon, dar acolo au mai pastrat citeva case cu personal uman. Dada, ca sa vezi ca si la Decathlon sint mereu cozi enorme la case :))

  Reconversie ? da, de la casier la punator de marfa pe rafturi- o vreme- dupa care concedierea, cind se mai linistesc apele. Hai sa fim realisti, fiecare isi gaseste un job pe masura intelectului si a pregatirii profesionale ( exceptie politicienii si o mare parte din aparatul de stat). Dar si a nivelului de acceptare. O persoana de ...50-55 ani, cu liceul ca studii, ce reconversie sa-i mai faci la virsta asta ? Il faci IT-ist in 6 luni ? Poate ca intr-un oras mic unde singura fabrica s-a inchis acum 20 de ani, omul ala e super fericit ca are un job, salariu, asig. sociale/medicale si mai incolo o pensie, altfel era vai de capul lui.

  Pe de alta parte, eu client fiind platesc marfa respectiva care include tot felul de servicii si costuri ( transport, refrigerare, iluminat,curatenia in magazin, etc) inclusiv salariul casierului (implicit serviciul pe care acesta il presteaza). Deci daca acesta este scos din schema, de ce nu vad o reducere la pretul produsului? Pt ca profitul magazinului. As propune ca pt fiecare self-pay firma sa plateasca taxe si impozite la fel cum ar avea un agajat, astfel suspiciunea de ``profit din piatra seaca`` nu ar mai exista iar celui concediat i sa vor asigura banii de somaj/reconversie.

  Abia astept (mai ales ca vin Pastele) sa vad cozile enorme la casele self-pay si scandalurile generate de romanii politicosi si rabdatori cu cei mai putin deprinsi cu tainele scaner-ului de preturi..:)) + scanari multiple, +preturi aiurea + .. +...+...

  Dar cel mai important este ca zeci de oameni isi vor pierde joburile, intr-adevar, prost platite...!
  • Like 4
 • Domnu' autor, sa intelegem ca Auchanu' mărește salariile la oamenii care nu mai prestează la casierie? Pentru ca, dacă nu este așa, ai scris un articol de doi bani.
  • Like 1
  • @ Iancu Jianu
   Gecaba Gecaba check icon
   Normal ar fi sa platesti mai mult, daca vrei sa iti scaneze o casiera produsele, caci cineva ar sta dupa dumneata. Si atunci sa te vad ce alegi: casele automate sau statul la coada la un casier. Apropos, masina ti-o speli singur sau ti-o spala altcineva? Iti alegi singur hotelul pe booking sau te duci la o agentie de voiaj? La pranz mananci la restaurant sau te ocupi singur de masa? Benzina iti pui singur sau dai un bacsis la baiatul de langa pompa? Taxele le platesti la circa finaciara sau comod de acasa pe ghiseul.ro? Cam asta este problema, de a alege un serviciu comod si rapid, sau sa fii servit si in consecinta sa platesti mai mult. Gargara cu salariile casierilor nu e treaba mea.
   • Like 4
  • @ Gecaba
   Gargara este treaba matale. Lucrezi la Auchan? Pina acum cum au plătit casierii, iar de acum nu mai au posibilitatea?
   Iar logica matale de fer forjat trebuie îndreptată. Normal ar fi sa plătești mai putin dacă iti scanezi produsele.
   • Like 2
  • @ Iancu Jianu
   A scris un articol , cu probleme adevarate ! Care-i problema ,oare ?
   • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  Sau altfel spus, Auchan multiplica casele de plata si implicit scurteaza timpul de plata ( avantaj tot romanul cumparator), un politist influencer tipa ca nu-l mai sterge in dos casierita in timp ce el mai posteaza un rahat pe blog, politrucii urla de mila casierilor pe care de altfel i-ar injura superior ca nu se misca mai repede si parerea casierilor ( care sunt de altfel personajele principale aici) nu o cunoaste nimeni. Hai sictir, mai politruci de doi bani!
  • Like 3
  • @ Gecaba
   Auzi aici: ”avantaj tot românul cumpărător”. O să încep cu niște aprecieri generale, nu numai referitoare la speța de aici. Dumneata poate ai impresia că lumea e împărțită în 2 părți distincte: cei care muncesc ca robii / roboțeii și cei care beneficiază de servicii mai bune în viața de zi cu zi. NU, aceiași oameni pot beneficia de servicii mai bune când sunt în postura de consumator și tot ei se spetesc ca robii, la serviciu, pentru a oferi servicii mai bune altora, când sunt aceia consumatori. E o ciudățenie să dorești servicii din ce în ce mai bune, dar cu prețul unui efort infernal și al unui stress dărâmător al tău propriu, la serviciu. Cu alte cuvinte ne dorim o viață mai ușoară cu prețul aceleiași vieți din ce în ce mai grele. Nu e o tâmpenie contradictorie? Cine ne biciuie, ca societate să vrem mereu și mereu ”mai binele” iluzoriu, care se știe că e dușmanul binelui?
   Acum revenind la chestiunea noastră. NU înseamnă populism ieftin dacă vrei să fie păstrate cât mai multe locuri de muncă în economie, unele chiar și slăbuț plătite, dar nu de mizerie, evident. Sigur, e de preferat varianta SF ca toate locurile de muncă să fie bine sau măcar decent plătite, dar, practic vorbind, decât deloc... Fiindcă nu vedem în România o efervescență economică, din păcate. Și asta din vina autorităților conducătoare. Toate fără excepție, de-a lungul celor 32 de ani postdecembriști. Dacă dispar locuri de muncă nu prea apar altele în loc. Poate apar în construcții, dar o femeie care lucra casier la supermarket nu va migra către construcții, ci va îngroșa rândul asistaților social. Sau va pleca să ”șteargă în dos”, vorba dumitale, bătrânii din occident. Cică pe casieri nu i-a întrebat nimeni în această speță. Oare ce ar spune un angajat, oricare ar fi el: vrea să-și păstreze locul de muncă, sau să i se desființeze postul și să o ia de la capăt cu stress-ul căutării altuia? Dumneata, orice ai presta în viața profesională, angajat sau pe cont propriu, ai vrea să continui să lucrezi sau să-ți pierzi obiectul muncii și să încerci să te reorientezi obligat-forțat, într-o economie ca a României, care e în cădere? Hai încearcă să gândești un pic, că nu e greu și nici nu doare.
   • Like 2
  • @ Dan Cojocaru
   Gecaba Gecaba check icon
   Este romanul in stare sa isi scaneze cumparaturile, caci restul e treaba firmei cum isi organizeaza activitatea? Afacerea e privata, nu bugetara. Sau poate ii platesti dumneata profitul. Daca nu, de unde tupeul acesta de a pretinde unei firme private managementul activitatii? Esti in CA-ul firmei? Ai actiuni si esti indrituit sa ti se raspunda? A abuzat Auchan angajatii si sarim toti sa ii sprijinim moral? Ce motiv legal sau moral ii da cuiva dreptul sa ceara socoteala unui intreprinzator privat? Ce legatura are somajul ( problema guvernului) cu business-ul privat?
   • Like 3
  • @ Gecaba
   Într-adevăr, afacerea privată e afacere privată. Dar privatul are grijă strict de profitul lui, iar statul rămâne pe cap cu toate celelalte probleme atât economice cât și sociale. Asta și fiindcă statul, cu imbecilitate, s-a retras din a mai fi actor economic. A lăsat toată bunăstarea societății - și chiar domeniile strategice - la mâna privaților, cere repet, nu pot fi acuzați că își văd doar propriul interes și îi doare în dos de orice alt aspect. Dar statul nu e chiar fiul ploii, ci are și el pârghiile lui, dacă vrea să le folosească, cu cap. De exemplu: vrei tu privatule să ai angajați? Atunci bagă salariul minim, care e cât vrea mușchii mei de stat să fie. Nu-ți convine? Nasol. Apoi: vrei tu profit? Ia bagă tu impozit grupa mare și ia de aici controale să vedem dacă faci ce trebuie și nu mânării gen profit zero sau externalizat. Mai ești șmecher? Mai ia și alte reglementări obligatorii: politicile de nediscriminare, politicile de angajare și încetarea contractului de muncă, norme AÎI, SSM, de protecție a mediului etc etc. Plus că acum uite, se mai gândesc unii să mai bage o taxă sau alta țintită fix pe politicile privatului. Nu spun că e bine sau rău, dar nu putem spune ca dumneata: ”Ce motiv legal sau moral ii da cuiva dreptul sa ceara socoteala unui intreprinzator privat?” Fiindcă privatul se mișcă într-o zonă reglementată, nu într-o junglă izolată. Numai în societate, așa cum este ea, poate el face bani. În junglă nu. Și deocamdată e și stâlpul societății, se bazează toată societatea pe sistemul privat. Iar dacă tot ce ține în picioare acest sistem e doar dorința de profit cât mai mare și în orice condiții, e clar că trebuie să intervină reglementări inteligente din partea statului, în folosul tuturor aspectelor din societate.
   • Like 3
  • @ Dan Cojocaru
   Gecaba Gecaba check icon
   Mirarea mea este mare ca nu se intelege ca profitul de care vorbiti inseamna investitii, bani platiti altor companii, tehnologii noi, high-tech, evolutie. Se argumenteaza ca raman casierii pe drumuri. Vechea meteahna romaneasca, sa traim ca in vest, sa muncim ca in est.
   • Like 3
  • @ Gecaba
   P|rivatul daca ,face ceva care nu convine ,clientului s-ar putea trezi cu un mare minus in profit . Clientii se vor duce la alte locatii ,Dar referitor la ,casieri ,este problema ca,nu prea se inghesuie , adica este criza ,ptr ca stresul este destul de mare ,iar salariul invers proportional ! Personal am vazut un domn in varsta ,care se balbaia cu o leg de patrunjel in fata acelei case-marcat ,,Iar in urma lui ,o coada rezonabila ptr ca era o singura ,pers, casier care ajuta si nu facea fata ,Ma rog era si oara de varf , si vineri seara etc. Deci domnii privati trebuie sa se dea dupa pftele clientului caci ,pravalii avem desule ,har-Domnului ,Numai bani sa fie ,
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult