Foto: Nicolas Guyonnet / AFP / Profimedia
Noul scandal din spațiul public legat de casele de marcat de la Auchan a creat din nou spațiu pentru manifestarea populismului.
- De la ce a început tot acest val de nemulţumiri pe reţelele sociale? De la decizia retailerului francez Auchan de a renunța la casieri. Pe 22 februarie 2023, Auchan România a anunțat că renunţă complet la casieri şi îi înlocuieşte cu case de tip self service. Procesul se va implementa treptat, în prezent doar 12 magazine Auchan din București, Cluj, Constanța, Brașov, Iași și Timișoara fiind echipate cu noul sistem de case, urmând ca până în 2025 acesta să fie disponibil în toate unitățile rețelei.
-În weekend, un comentariu personal al lui Marian Godina a amplificat dezbaterea pe acest subiect. Acesta a subliniat, într-un mesaj pe Facebook, că „nu este casier”, dar Auchan a ținut să îl transforme în unul. Godină mai precizează că această metodă nu face decât să mărească profitul companiei. În finalul postării, Marian Godină spune că soluția lui e simplă, subliniind că nu se va mai duce la Auchan. Însă Godină nu a îndemnat la un boicot, așa cum în mod eronat au sugerat unii, precizând că cei care sunt de acord cu aceste schimbări au aceeași libertate de a frecventa magazinul în continuare. „Deciziile aparțin fiecăruia”, spune Godină.
- În replică, Auchan România spune că, în urma unui „amplu proces de modernizare a liniei caselor de marcat”, o parte dintre magazinele „oferă acum clienților o soluție eficientă prin care toate casele de marcat sunt deschise permanent”, iar casierii sunt în continuare angajați, „disponibili să ofere suport în scanarea produselor”.
- Critica extrem de clară a lui Godină și explicația la fel de precisă a retailerului francez nu i-au oprit însă pe politicieni să-și manifeste populismul. Primul care s-a cățărat pe subiect a fost liderul AUR George Simion, care a îndemnat la „boicot”.
- Ulterior, anumiți consilieri parlamentari de la USR au reacționat pe rețelele sociale, subliniind că susțin „boicotarea” Auchan România și invocând în același timp ca argument în plus pentru această mișcare o investigație de luna trecută a publicațiilor The Insider, Le Monde și Bellingcat, în care se precizează că Auchan a asigurat mâncare și alte bunuri invadatorilor ruși aflați în zone ocupate din Ucraina.
- Retailerul francez a respins categoric afirmațiile, transmițând că „este extrem de surprins de aceste acuzații, care nu sunt în niciun caz coroborate cu realitatea anchetei sale interne, care confirmă respectarea strictă a reglementărilor în vigoare”. „În martie 2022, la doar 3 săptămâni de la izbucnirea războiului, Primăria din Sankt Petersburg a plasat o comandă, așa cum a procedat și cu un an înainte ca răspuns la epidemia de Covid. Nu exista nimic în produsele comandate la momentul respectiv care să fi ridicat întrebări din partea companiei cu privire la o anumită destinație finală”, a mai subliniat atunci Auchan România.
În tot acest context, sursele politice au transmis că PSD se gândește să vină cu o lege care să descurajeze acest lucru. Sunt mai multe variante pe care le iau în calcul social-democrații pentru a încuraja păstrarea angajaților umani în supermarketuri, pe de o parte, și pentru a securiza veniturile pe care le încasează statul de la supermarketuri, pe de altă parte.
- O variantă ar fi impunerea unei taxe echivalente cu contribuția pentru un salariu minim pentru fiecare casă self-pay.
- O altă variantă ar fi reduceri pentru cei care merg în magazine și își scanează singuri produsele.
- O a treia variantă propusă de social-democrați ar fi ca pentru un număr de case self-pay să existe și angajați care să-i ajute pe clienți.
- Un comentariu corect a venit din partea lui Marius Ghincea, cercetător în cadrul Departamentului de Științe Politice și Sociale la Institutul Universitar European din Florența. Acesta a spus: „Self checkout este cu mult superior caselor tradiționale. Studiile arată că procesul este cu o treime mai rapid decât prin metoda tradițională și vine la pachet cu ceea ce deseori lipsește în societatea românească: încrederea interpersonală. Încrederea că vei scana toate produsele. Cu toate porțile și "consultanții", firma trebuie să aibă încredere că marea majoritate a oamenilor vor scana toate produsele pe care le achiziționează.
Fac notă discordantă și pentru că nu cred că poziția corectă de stânga este să milităm pentru menținerea unor locuri de muncă prost plătite, alienante, care presupun un efort fizic și emoțional semnificativ. O persoană cu valori de stânga trebuie să militeze pentru desființarea locurilor de muncă precare, prost plătite, unde persoana nu își poate atinge potențialul. Asta vine concomitent cu nevoia de a crește gradul de complexitate a economiei, care vine cu locuri de muncă ce necesită competențe mai avansate dar care oferă și salarii mai ridicate.
Așadar, problema, dintr-o perspectivă de stânga, nu este că s-au desființat 50 de locuri de muncă precare și alienante, ci ce se întâmplă cu oamenii care nu mai ocupă acele locuri de muncă. Iar aici soluția ține de cursuri de reconversie profesională și stimularea apariției unor locuri de muncă mai bine plătite. Iar această reconversie ar trebui să fie susținută financiar de companie, nu neapărat de stat. Nu avem niciun motiv pentru care să plângem după locuri de muncă care mai degrabă exploatează decât susțin financiar și profesional lucrătorii”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
La fel fac si cei de la Decathlon, dar acolo au mai pastrat citeva case cu personal uman. Dada, ca sa vezi ca si la Decathlon sint mereu cozi enorme la case :))
Reconversie ? da, de la casier la punator de marfa pe rafturi- o vreme- dupa care concedierea, cind se mai linistesc apele. Hai sa fim realisti, fiecare isi gaseste un job pe masura intelectului si a pregatirii profesionale ( exceptie politicienii si o mare parte din aparatul de stat). Dar si a nivelului de acceptare. O persoana de ...50-55 ani, cu liceul ca studii, ce reconversie sa-i mai faci la virsta asta ? Il faci IT-ist in 6 luni ? Poate ca intr-un oras mic unde singura fabrica s-a inchis acum 20 de ani, omul ala e super fericit ca are un job, salariu, asig. sociale/medicale si mai incolo o pensie, altfel era vai de capul lui.
Pe de alta parte, eu client fiind platesc marfa respectiva care include tot felul de servicii si costuri ( transport, refrigerare, iluminat,curatenia in magazin, etc) inclusiv salariul casierului (implicit serviciul pe care acesta il presteaza). Deci daca acesta este scos din schema, de ce nu vad o reducere la pretul produsului? Pt ca profitul magazinului. As propune ca pt fiecare self-pay firma sa plateasca taxe si impozite la fel cum ar avea un agajat, astfel suspiciunea de ``profit din piatra seaca`` nu ar mai exista iar celui concediat i sa vor asigura banii de somaj/reconversie.
Abia astept (mai ales ca vin Pastele) sa vad cozile enorme la casele self-pay si scandalurile generate de romanii politicosi si rabdatori cu cei mai putin deprinsi cu tainele scaner-ului de preturi..:)) + scanari multiple, +preturi aiurea + .. +...+...
Dar cel mai important este ca zeci de oameni isi vor pierde joburile, intr-adevar, prost platite...!
Iar logica matale de fer forjat trebuie îndreptată. Normal ar fi sa plătești mai putin dacă iti scanezi produsele.
Acum revenind la chestiunea noastră. NU înseamnă populism ieftin dacă vrei să fie păstrate cât mai multe locuri de muncă în economie, unele chiar și slăbuț plătite, dar nu de mizerie, evident. Sigur, e de preferat varianta SF ca toate locurile de muncă să fie bine sau măcar decent plătite, dar, practic vorbind, decât deloc... Fiindcă nu vedem în România o efervescență economică, din păcate. Și asta din vina autorităților conducătoare. Toate fără excepție, de-a lungul celor 32 de ani postdecembriști. Dacă dispar locuri de muncă nu prea apar altele în loc. Poate apar în construcții, dar o femeie care lucra casier la supermarket nu va migra către construcții, ci va îngroșa rândul asistaților social. Sau va pleca să ”șteargă în dos”, vorba dumitale, bătrânii din occident. Cică pe casieri nu i-a întrebat nimeni în această speță. Oare ce ar spune un angajat, oricare ar fi el: vrea să-și păstreze locul de muncă, sau să i se desființeze postul și să o ia de la capăt cu stress-ul căutării altuia? Dumneata, orice ai presta în viața profesională, angajat sau pe cont propriu, ai vrea să continui să lucrezi sau să-ți pierzi obiectul muncii și să încerci să te reorientezi obligat-forțat, într-o economie ca a României, care e în cădere? Hai încearcă să gândești un pic, că nu e greu și nici nu doare.