Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Poți să ignori un referendum? Only in Remainia

În momentul în care scriu acest articol, petiția pentru organizarea unui al doilea referendum în Marea Britanie a strâns 2,8 milioane de semnături. Multe, dar totuşi puține față de cele 17 milioane de voturi care au scos Regatul Unit din Uniunea Europeană.

Încercarea celor 2,8 milioane de a repara ceva din dezastrul produs de concetățenii lor oscilează între disperare şi eroism. O întreagă generație de oameni tineri, aşa-numiții millenials, se simte trădată de bătrâni - majoritari votanți pro-Brexit. Milenariştii, născuți într-o lume globală, în care tehnologia, piața comună şi revoluția curselor aeriene low-cost au şters granițele dintre țări, văd în Brexit o pușcărie. Nu numai Marea Britanie riscă acum să fie mult mai izolată şi mai mică, ci şi lumea lor s-a împuținat peste noapte. De unde şi încercarea aceasta eroică de a-şi salva lumea în care au deschis ochii.

În acest timp, apar din ce în ce mai multe semne că unii britanici au votat Brexit cu ochii închişi: de la informația dată de Washington Post, potrivit căreia, după referendum, britanicii au încins motorul de căutare Google cu întrebarea „Ce este UE?", semn al unui vot dat în necunoştință de cauză, până la explicația senină a lui Nigel Farage că principala temă de atac a campaniei „Leave" a fost o minciună.

În aceste condiții, unii se întreabă ce valoare are referendumul şi de ce nu s-ar putea, la o adică, să fie ignorat de Parlament sau să fie reluat ca urmare a petiției celor 2 milioane?

Dacă s-ar fi ținut în România, lucrurile ar fi fost mai simple. La noi, votul este „o lozincă", vorba unui fost premier de tristă amintire, iar referendumul un simplu sondaj cu care parlamentarii îşi şterg pantofii. Dacă ar fi ținut cont de voința populară, azi aleşii noștri ar fi fost mai puțini (doar 300) şi mai strâmtorați (într-o cameră). Dacă simpla majoritate a celor care se prezintă la vot ar fi prevalat, un președinte al României ar fi plecat de la Cotroceni.

Noi avem o lungă tradiție a desconsiderării votului popular. La noi, tovarăşii au știut întotdeauna mai bine. Și păstrează aceeași aroganță și în zilele noastre. Priviți doar cum se comportă Parlamentul de la Bucureşti, ce pretenții au aleşii noştri, ce decizii iau în disprețul celor care i-au ales.

Simpla pretenție de a nu fi judecați în conformitate cu legile oamenilor de rând indică ruptura dintre aceşti (supra)oameni şi alegători. Ați înțeles de ce dl. Titus Corlățean, fost ministru de Externe, a trebuit să vină „cu argumente juridice" în fața colegilor săi din Senat, şi nu într-o sală de judecată, în dosarul „Diaspora" privind votul din străinătate? De ce trebuie politicienii să judece un abuz în serviciu, şi nu un judecător? De ce aceşti politicieni, mai bătrâni sau mai tineri, dar obişnuiți cu toții cu „vechile datini", nu se pot freca de oamenii de rând într-o sală de judecată?

Justiția asta supărătoare, care le-a fost impusă de UE, de britanici şi de americani şi care le-a trimis atâția tovarăşi de nădejde după gratii, ar trebui oricum să înceteze.

„Ne-am întors în anii '50”, spunea senin președintele Senatului, în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, vorbind de valul de politicieni care trece în ultima vreme pragul DNA. Îl întrebasem de ce au nevoie parlamentarii de acest filtru - aviz din partea Legislativului pentru începerea urmăririi penale. De ce nu pot fi reținuți, arestați și judecați ca niște corupți de rând? Unde procurorii văd „corupție”, parlamentarii văd „atac politic și stalinism”, a venit explicația. Această retorică antiJustiție le este picurată seară de seară în urechi telepectatorilor, tot așa cum ani de zile tabloidele britanice au scris zeci de mii de articole despre „pericolul” migrator din Est (valurile de români care vor invada insula, să le fure britanicilor joburile și ajutoarele sociale) și nenorocirile pe care le aduce Uniunea Europeană pe capul bietului cetățean britanic.

În aceste condiții, mă întreb câți parlamentari români, deranjați de complicațiile pe care le-a adus UE în viețile lor, nu visează în sinea lor la un Roexit.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Până la urmă, cei mai afectaţi de Brexit sunt ăia de la Microsoft. După declaraţiile privind excluderea limbii engleze ca mod de comunicare în U.E., nu ştiu cum să boteze ultima varianta de Windows: Fenster, Fenêtre, sau Oкно 10 ?
  ‪#‎îmicumpărcălimară‬
  • Like 0
 • check icon
  Dureros de adevărat.
  Dar dacă la britanici s-ar mai putea face ceva chiar ăn condițiile în care Comisia ăi presează să ”leave”, la noi este foarte greu, foarte greu...
  • Like 0
  • @
   check icon
   Si la ei a fost consultativ , nu-i obliga nimeni sa plece doar cuvantul lor propriu ca vor respecta rezultatul ! Diferenta mare este ca la noi organizarea a fost total neconforma , iar daca era aplicat devenea chiar penal ! Deci premisa articolului este totalmente FALSA !
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Nici cei care au iniţiat referendumul n-au crezut în reuşita lui. Asta-i partea cea mai nostimă, dar e adevărată.
  • Like 0
 • check icon
  ALO maestre , referendumul pt un numar fix de parlamentari si ingramaditi intr-o "garsoniera" a fost un populism si o ilegalitate simultan deoarece NU RESPECTA Conventia de la Venetia , dati-o dracului de "principialitate" ! Se vede ca si daca se face o campanie dedicata si se tine separat de alte alegeri exista suficienti habarnisti si in "lumea civilizata" ! Daca vorbim de referendum neaplicat atunci acela este cel de suspendare a betivanului de Basescu , referendum care a fost invalidat si deturnat complet NELEGAL printr-o "erata" intocmita chiar la ..CSM ! Iar parlamentarii DA trebuie sa beneficieze de IMUNITATE TOTALA -,adica pt inceperea urmaririi penale precum presedintele , pt ca de fapt era invers , presedintele beneficiaza legal de "imunitatea" unui parlamentar dar in fapt este total IMUN ! Daca este ceva grav NU INVENTAT atunci se cere ridicarea imunitatii pt inceperea urmarii penale nu pt arest preventiv cum este acum - deci practic nu exista imunitate pt parlamentarii obisnuiti , iar daca nu este asa urgent se incepe ancheta dupa terminarea mandatului si asa se aduc in discutie "fapte" de 7-10 ani la cei mai multi ! Iar sa confunzi procuratura cu justitia este absolut impardonabil ! Justitia inseama JUDECATORI IMPARTIALI , NEINTERESATI personal sau neimplicati POLITIC in dosar (altfel trebuie sa se RECUZE) iar PROCURORUL intr-o democratie este EGAL cu AVOCATUL ! Aveti o viziune de Coreea de Nord sau Rusia anilor "50 !
  • Like 0
 • Mda. Matematica simpla spune ca, cei care au votat in cunostiinta de cauza aderarea UK la UE, acum au decis ca decizia initiala nu mai corespunde asteptarilor si realitatii. Incercarea de a-i demoniza ca fiind batrani, expirati, in necunostiinta de cauza, etc e hilara. Millenialii si generatia Peter Pan a globalizarii satisfactiei personale, fara efort daca se poate, este evident ca vrea o lume in care sa beneficieze, si se vad in pericolul sa trebuiasca sa construiasca efectiv din nou, cum au facut-o generatiile anterioare. "To much work and no joy, makes world a doll place" e motto-ul lor. Una peste alta si un pic obscen exprimat, cine a bagat-o, are dreptul sa o si scoata.
  • Like 1
 • check icon
  Mi-e teama ca cei ce au incins google cu "ce este UE" sunt taman acei "millenials"; Parerea mea!
  Mai bine cautau si "ce este aia "munca" sau ce sunt alea "bunuri de larg consum " si "cine le produce".
  • Like 2
 • În ROmânia suferim încă din 1990 de o lipsă a educației. Nu ne-a explicat nimeni ce naiba e acela capitalism (punem pariu că un referendum făcut în 1990- cu o populație educată- căreia i s-ar fi spus cum va ajunge în 2016 s-ar fi terminat cu un vot masiv pentru socialismul lui Ceașcă ?) și nici ce sunt partidele - ca atare. Poate că n-am fi avut Piața Universității în schimb am fi avut o victorie a lui Rațiu și Câmpeanu- sau măcar un guvern de uniune națională. Marea Britanie n-a fost făcută de millenials- care nici măcar nu sunt în stare să se șteargă la fund ca lumea- ci de oamenii ăia de 50-80 de ani- care sunt pe undeva mai îndreptățiți să decidă ce e bine pentru ei.
  • Like 0
 • check icon
  sa asezam lucrurile in balanat : intr-o balanta "brexit" iar cealata balanta "300 aleşii într-o cameră + un președinte al României plecat de la Cotroceni" ... au gresit britanicii ?
  • Like 0
 • Există o diferenţă importantă între clasa politică din România şi cea din Marea Britanie: la noi democraţia a avut o întrerupere de 44 de ani (1946 - 1990). Iar această întrerupere s-a produs cu marea contribuţie a lui Churchill (Yalta). Să nu uităm. Nu ştiu cum ar fi arătat Marea Britanie după 44 de ani de comunism... Democraţie la fără frecvenţă nu se poate. Referitor la DNA, după cazul Rarinca, am unele îndoieli cu privire la activitatea sa . În cazul Rarinca, DNA-ul nu avea competenţă, dar a desfăşurat ancheta penală.
  • Like 1
  • @ Constantin
   check icon
   opinia mea este ca asa cum de 26 de ani niste economisti si politicieni camunisti incearca sa ne explice economia si democratia capitalista, tot astia incearca acum sa ne explice brexit ... pai o sa fie o explicatie "originala" :)
   • Like 0
 • check icon
  Se tot arunca asta cu tinerii vs batranii. In grupul de varsta 35-44, deci tineri, s-a votat 48% Leave. In grupul de varsta 55-64, deci batrani, s-a votat 43% Remain. Mi se pare un vot destul de echilibrat. In grupul de varsta 18-24 s-a votat 27% Leave, iar cei 25-34 ani, 38% au votat Leave. De ce se da vina pe batrani si nu pe acesti tineri care au votat Leave? Raspunsul e simplu, pentru a crea o tensiune artificiala intre generatii.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult