Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Povestea cu impozitul progresiv este despre creșterea impozitării și despre mai puțină dezvoltare

mic antreprenor - getty

Foto Getty Images

Citești programele de guvernare și vezi tot felul de lucruri minunate. Ca în reclamele mincinoase. De fapt, multe de acolo nu se fac, sunt vorbă goală. Mereu ajungem la deficit, datorie publică, inflație și creșteri de taxe. Am produs din 1995 încoace deficite cât pentru 1/3 din Ecuator acoperit în autostrăzi. Niciodată nu a fost însă vorba de așa ceva. Mereu reformele au fost înlocuite de taxe în plus sau mai mari.

La fel și acum. Neputând face autostrăzi mai accelerat, deși au fonduri la dispoziție, neputând reforma pensiilor speciale sau cumulul lor cu salariul la stat, neputând reduce numărul de parlamentari, de ministere sau de județe, au scos iar din joben soluția miraculoasă: impozitul progresiv. Ni-l vând frumos, ca acele programe de guvernare: dezvoltă România spre cele mai înalte culmi de progres și civilizație!

Însă, exact despre asta nu va fi vorba. Impozitul progresiv lovește direct și greu remediabil în clasa de mijloc, și așa aproape inexistentă. Societatea românească este azi puternic polarizată între o clasă dominantă sărăcită de iluziile de care vorbeam și una de speciali, îmbogățiți prin stat sau cu protecția statului în spate. Impozitul progresiv nu va rezolva asta. Dimpotrivă, lovește în factorii care dezvoltă clasa de mijloc aproape instant:

- Lovește în micul antreprenor, cei care sunt dispuși să riște bruma de capital acumulat cu greu pe aici sau pe alte coclauri;

- Lovește în acei angajați care au investit enorm în educația, calificarea și specializare lor și care azi adaugă valoare autentică afacerilor dezvoltate de antreprenori și investitori.

- Lovește în cei care acumulează capital și îl investesc în economia românească.

În concluzie, povestea cu impozitul progresiv este despre creșterea impozitării și despre mai puțină dezvoltare. Distribuim exponențial sărăcia, lovind mai ales în cei care ar putea fi o soluție reală la așa ceva.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu aș zice că impozitul progresiv lovește numai în clasa de mijloc. Lovește progresiv, cu cât clasa este mai sus plasată. Mi-am pus de multe ori întrebarea, de ce în București văd mult mai multe mașini "bengoase", decât în multe capitale europene vizitate? Acei foarte mulți bani ar putea fi investiți în afaceri care să producă plusvaloare, sau să mai curgă și spre salarii care să țină aici angajații, nu să îi facă să emigreze. Asta în timp ce miliardarul Mark Zuckerberg are o Honda amărâtă. În plus, antreprenorii se lamentează de spaima birurilor progresive, dar nu se spune absolut niciun cuvințel despre evaziunea de zeci de miliarde. La scara mea, mai mică, ce am constatat chiar ieri? Pregăteam declarația pentru calculul impozitului pentru cedarea folosinței bunurilor, când, surpriză, în baza O.G 16/2022 nu se mai putea bifa "Cheltuieli forfetare". Adică baza de impozitare creștea de la 60% la 100%. Un fleac. Mi-au ciuruit portofelul... Asta în condițiile în care doar 20% din cei care cedează folosința bunurilor proprii declară contractele de închiriere, restul, evazioniști. Deci ce a făcut statul român în înțelepciunea lui? În loc să-i determine pe cei 80% să intre în legalitate i-a cocoșat și mai tare pe cei 20% care erau buni plătitori. Ce rost mai are lamentarea?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon