Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Pregătindu-se să devină premier, Marcel Ciolacu vrea să-i ardă pe antreprenori, impozitându-le dividendele „ca-n Germania”. Ce uită însă liderul PSD să facă ca-n Germania

Marcel Ciolacu, viitor premier PSD

Foto: Marcel Ciolacu Facebook

Clasa politică din România a tratat mediul privat ca pe o turmă de oi… când la munte, când la vale, așa, ca la transhumanță. Necunoscători de carte în general și de economie în mod special, conducătorii turmei nu înțeleg că pentru un mediu economic prolific, oamenii de afaceri au nevoie, în primul rând, de stabilitate.

Acum, domnul Ciolacu, pregătindu-se să devină premier la rotativă, a luat la răvășit Codul Fiscal. Cu bune intenții sau nu, e greu de spus, dar, necunoscător de carte fiind, nu face altceva decât să bulverseze mediul de afaceri, care este, din păcate, antrenat la astfel de reacții, aceasta fiind și una dintre explicațiile care țin de performanța economică slabă a României. Ne aflam la coada clasamentului UE, pentru că firmele de la noi, în loc să se concentreze pe strategii de creștere, consumă energie doar ca să pareze mișcările neinspirate ale conducătorilor de turme.

Revenind la „domnul Marcel”, auzim că pregătește o impozitare cu 1% din venit a marilor companii. A auzit dumnealui, probabil la o șezătoare de partid, că multinaționalele astea fac export de profit. Și atunci ce și-a spus liderul social democrat, hai să luăm și noi repede până nu se dă tot.

Pentru cei mai puțini cunoscători de economie, lucrurile stau cam așa… imaginați-vă un pom roditor, verde si frumos. La fel își imaginează și „domnul Marcel”, numai că la un moment dat cineva îi șoptește că pomul ăla frumos are o ciupercă periculoasă care-i va afecta producția. Neștiutor de pomicultură, ce-și spune în sinea lui, hai să tăiem tot pomul, că e pericol mare.

Altfel spus liderul PSD a auzit ca sunt companii care își exportă profitul vlăguind bugetul țării prin necotizare. Dar, în loc să taie creanga afectată de ciuperca cea rea, el se apucă să taie tot pomul, dă cu barda în el. Numai că în economie nu se acționează cu barda, ci aș îndrăzni să spun că se taie, acolo unde este cazul, cu bisturiul, se fac reglaje fine. Problema e că medicii mediului privat, angajații ANAF-ului, mulți, nu toți, au ajuns acolo prin diferite combinații și, prin urmare, nu știu nici măcar să țină un bilanț contabil în mână, darămite să-l mai și citească.

Dar isprăvile nu se termină aici. Pentru că nu sunt bani și nici strategii vizionare de dezvoltare economică, ar fi cazul să trecem la japcă. Scuzat să-mi fie limbajul, dar încerc să mă fac înțeles (și) conducătorilor de turme. Impozitul pe dividende e prea mic în România… mai ales dacă îl comparăm cu Germania, spune „dom’ Marcel”. Păi dacă stau strâmb, mă chinui să judec drept. De ce nu comparăm și pensile speciale cu cele din Germania, sau numărul de km de autostrăzi pe cap de oaie furajată dacă tot suntem la capitolul comparații. De ce nu comparăm numărul de parlamentari, de ce nu comparăm nivelul de trai, de ce nu comparăm predictibilitatea fiscală, de ce nu comparăm ajutoarele de stat acordate în vremuri grele mediului privat german, de ce nu comparăm excedentele bugetare de le ei cu deficitele veșnice de la noi… aș putea să umplu pagini multe cu toate aceste sugestii de comparații, dar oare va înțelege cineva ceva în țara asta?

Sincer să fiu, nu cred…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Că e prost Ciolacu se știe din primul minut al apariției lui în public, la grădiniță în grupa mică, atunci când a silabisit "Cățeluș cu părul creț". Dar marele pericol vine de la specialiștii care îl sfătuiesc, și care nu sunt neapărat atât de proști pe cât sunt de răuvoitori. Ăștia-s din ăia răzbunători, cărora dacă nu le dai de bunăvoie îți intră în bătătură și îți fură tot ce le cade la mână, până și ouăle de sub cloșcă.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult