Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Premierul Cîțu vrea să taie sporurile nejustificate ale unor categorii de bugetari

Florin Citu - gov.ro

Foto: gov.ro

Legea salarizării urmează să fie modificată, pentru a elimina inechităţile din sistemul public, a anunțat premierul Florin Cîțu. Executivul analizează, pentru elaborarea proiectului de buget pentru 2021, situaţia sporurilor acordate în sectorul public, pentru a vedea care dintre ele se justifică, a spus premierul Florin Cîţu.

„Ne uităm la toate sporurile în sectorul public pentru bugetul din 2021 să vedem care dintre ele se justifică sau nu şi ne uităm la tot sistemul de salarizare. În acelaşi timp, pentru 2021, vom veni cu o lege a salarizării care să elimine din inechităţi. Aşa cum a fost făcută, Legea salarizării în 2017 promitea acest lucru. După aceea, au apărut tot felul de excepţii şi, de fapt, tineţi minte, primul lucru care s-a spus a fost că preşedintele României are cel mai mare salariu şi (...) nu mai este aşa. Au apărut tot felul de excepţii şi trebuie corectate”, a afirmat Florin Cîţu, la Radio Guerrilla, întrebat despre sporurile de 30% acordate angajaţilor din Prefecturi în contextul epidemiei de COVID-19, notează Agerpres.

Analistul economic Iancu Guda consideră că, în condițiile în care la noi există o disproporție de 60% între salariile bugetarilor și cele din privat, cea mai mare de la nivelul UE - unde raportul mediu este 16% -, iar lefurile din sectorul public reprezintă aproximativ 10% din PIB, înghețarea salariilor bugetarilor nu este suficientă. Iancu Guda subliniază că este nevoie de un audit care să evidențieze pe „cei care stau la stat și nici măcar nu vin la locul de muncă”, precum și de disponibilizarea tuturor celor angajați pe nepotisme care „plimbă hârtii”.

„În acest an să fie eliminate sporurile aberante (exemplu: spor de limbi străine, care este solicitat în fișa postului) și să implementeze un sistem de plată variabilă, bonus de 25% - 30% din salariul lunar plătit în funcție de performanța evaluată lunar (exact ca în privat, cu obiective anuale etc.)”, puncta Iancu Guda într-un articol recent din Republica.

Citiți și:

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Aceleași lozinci perindate în spațiul media la nesfârșit indiferent de guvern. Rezultate zero. Așa va fi și acum. AGITAȚIE ȘI DOAR ATÂT. Imediat vor apărea alte subiecte care să denatureze atenția de la aceste MARI PROBLEME ECONOMICE NEREZOLVATE și mai GRAV, PERPETUATE fără niciun orizont.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Sunt siderat de situatia sporului de 30% acordate angajaţilor din Prefecturi în contextul epidemiei de COVID-19.
  Aceasta lege a fost data din neant? A venit din ceruri? A dat-o PSD-ul sau USR-ul?
  Sau voi guvernul liberal ati dat aceasta lege ca sa va protejati interesele inainte de alegeri? Si acum ne minunam cat de prosti am fost?
  Nu exista superlativ in aceas limba la cata nesimtire la clasa asta politica...
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Cum?Bugetarul incompetent și nesimțit să nu m-ai primească pomeni și sporuri? poate în altă țară.
  • Like 3
 • Sper sa se modifice legea salarizării,IN SFÂRȘIT,in ultimii ani doar bla bla și nimic. Ar mai fi legea administrației,pensiile nesimțite.
  • Like 1
  • @ Safti Cristinel
   Spera tu mai departe.
   • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult