Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Premierul Cîțu vrea să taie sporurile nejustificate ale unor categorii de bugetari

Florin Citu - gov.ro

Foto: gov.ro

Legea salarizării urmează să fie modificată, pentru a elimina inechităţile din sistemul public, a anunțat premierul Florin Cîțu. Executivul analizează, pentru elaborarea proiectului de buget pentru 2021, situaţia sporurilor acordate în sectorul public, pentru a vedea care dintre ele se justifică, a spus premierul Florin Cîţu.

„Ne uităm la toate sporurile în sectorul public pentru bugetul din 2021 să vedem care dintre ele se justifică sau nu şi ne uităm la tot sistemul de salarizare. În acelaşi timp, pentru 2021, vom veni cu o lege a salarizării care să elimine din inechităţi. Aşa cum a fost făcută, Legea salarizării în 2017 promitea acest lucru. După aceea, au apărut tot felul de excepţii şi, de fapt, tineţi minte, primul lucru care s-a spus a fost că preşedintele României are cel mai mare salariu şi (...) nu mai este aşa. Au apărut tot felul de excepţii şi trebuie corectate”, a afirmat Florin Cîţu, la Radio Guerrilla, întrebat despre sporurile de 30% acordate angajaţilor din Prefecturi în contextul epidemiei de COVID-19, notează Agerpres.

Analistul economic Iancu Guda consideră că, în condițiile în care la noi există o disproporție de 60% între salariile bugetarilor și cele din privat, cea mai mare de la nivelul UE - unde raportul mediu este 16% -, iar lefurile din sectorul public reprezintă aproximativ 10% din PIB, înghețarea salariilor bugetarilor nu este suficientă. Iancu Guda subliniază că este nevoie de un audit care să evidențieze pe „cei care stau la stat și nici măcar nu vin la locul de muncă”, precum și de disponibilizarea tuturor celor angajați pe nepotisme care „plimbă hârtii”.

„În acest an să fie eliminate sporurile aberante (exemplu: spor de limbi străine, care este solicitat în fișa postului) și să implementeze un sistem de plată variabilă, bonus de 25% - 30% din salariul lunar plătit în funcție de performanța evaluată lunar (exact ca în privat, cu obiective anuale etc.)”, puncta Iancu Guda într-un articol recent din Republica.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aceleași lozinci perindate în spațiul media la nesfârșit indiferent de guvern. Rezultate zero. Așa va fi și acum. AGITAȚIE ȘI DOAR ATÂT. Imediat vor apărea alte subiecte care să denatureze atenția de la aceste MARI PROBLEME ECONOMICE NEREZOLVATE și mai GRAV, PERPETUATE fără niciun orizont.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Sunt siderat de situatia sporului de 30% acordate angajaţilor din Prefecturi în contextul epidemiei de COVID-19.
    Aceasta lege a fost data din neant? A venit din ceruri? A dat-o PSD-ul sau USR-ul?
    Sau voi guvernul liberal ati dat aceasta lege ca sa va protejati interesele inainte de alegeri? Si acum ne minunam cat de prosti am fost?
    Nu exista superlativ in aceas limba la cata nesimtire la clasa asta politica...
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Cum?Bugetarul incompetent și nesimțit să nu m-ai primească pomeni și sporuri? poate în altă țară.
    • Like 3
  • Sper sa se modifice legea salarizării,IN SFÂRȘIT,in ultimii ani doar bla bla și nimic. Ar mai fi legea administrației,pensiile nesimțite.
    • Like 1
    • @ Safti Cristinel
      Spera tu mai departe.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult