Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Premierul Republicii Moldova Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia. Dorin Recean, desemnat de Maia Sandu în funcția de prim-ministru

Dorin Recean.

Dorin Recean / Sursa foto: Ziarul de Gardă

UPDATE: Președintele Maia Sandu a anunțat că a semnat decretul de desemnare a lui Dorin Recean în calitate de candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

UPDATE: Noul premier al Republicii Moldova ar putea fi Dorin Recean, consilier prezidențial pe probleme de securitate, pe lângă președintele Republicii Moldova, potrivit unor surse citate de Ziarul de Gardă.  Dorin Recean a fost numit, pe 7 februarie anul trecut, secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. 

Publicația amintită scrie că, în februarie 2013, Dorin Recean, care era ministru de Interne în Guvernul condus de Vlad Filat, a fost protagonistul unui scandal mediatic după ce în spațiul public a apărut o înregistrare a unei discuții telefonice dintre el și Nicolae Vicol, pe atunci șef al Serviciului Fiscal de Stat. În discuții, Recean i-ar fi dat indicații șefului de la Fisc, fiind supărat pe comportamentul acestuia. Discuțiile au apărut în spațiul public în contextul dosarului penal în care era vizat Nicolae Vicol, telefonul acestuia fiind interceptat, notează Ziarul de Gardă.

STIREA INITIALA

Premierul Republicii Moldova Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia din funcție printr-o declarație de presă.

Informația vine după ce presa de la Chișinău a relatat vineri dimineață că întregul guvern ar urma să cadă. De altfel, încă din 6 februarie canalele de Telegram de peste Prut au relatat despre o posibilă demisie a Nataliei Gavrilița și a mai multor miniștri.

Sursele de la Chișinău au comunicat că în viitorul guvern și-ar putea păstra funcțiile miniștrii Nicu Popescu, Andrei Spînu și Ala Nemerenco.

„În ciuda crizelor multiple cu care s-a confruntat țara, progresele noastre au fost apreciate foarte înalt de UE. Oamenii noștri merită să se bucure de toate beneficiile UE de care au fost lipsiți 30 de ani. Dacă Guvernul ar fi avut acasă aceeași susținere și încredere pe care am simțit-o la partenerii noștri europeni, am fi reușit să avansăm mai mult și mai repede”, a transmis Natalia Gavrilița.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult