Foto: Gov.ro
Premierul Mihai Tudose a anunțat marți, la Antena 3, că renunță la taxa de solidaritate pe care ar fi trebuit să o plătească românii care câștigă 14.500 de le brut.
Acesta a susținut că Guvernul nu va introduce taxe suplimentare: „Nu, nicio altă taxă, pe nimic. Nici pe solidaritate, deocamdată, fiindcă și acolo simulările înțeleg că nu au ieșit foarte fericite. Și atunci (...) facem ca pe vechiul principiu: decât să omor un nevinovat, mai bine mă abțin”, a spus Tudose, potrivit Agerpres.
Înainte de această afirmație, Tudose spusese la Bruxelles că impozitul pe cifra de afaceri nu va fi introdus și că România va rămâne o țară predictibilă din punct de vedere fiscal. La sfârșitul lunii trecute, PSD anunța lansarea unui nou program de guvernare, extrem de controversat, care propunea, între altele, atât introducerea unei taxe de solidaritate, cât și a unui impozit pe cifra de afaceri.
„Am reiterat, din nou, foarte ferm, că nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, că suntem predictibili în ceea ce priveşte sistemul financiar-fiscal şi că din tot ceea ce înseamnă simulările noastre de acum şi aşteptările noastre vom rămâne în ţinta de 3%”, a declarat premierul, adăugând că devine din ce în ce mai clar că impozitul pe cifra de afaceri nu poate fi introdus și că în timpul discuțiilor de la Bruxelles a fost abordat subiectul transparenței financiare a multinaționalelor.
„Am atins subiectul cu domnul președinte Juncker asupra unei directive europene de anul trecut, care prevede, printre altele, un efort conjugat al statelor europene de transparență și interconectivitate pe informații financiare despre multinaționale sau firme care își externalizează profitul, ducând la scăderea artificială a bazei de impozitare. Este o directivă foarte importantă și va trebui să o implementăm oricum. Dar aici vorbim despre principiul ca (...) fiecare agent economic să-și plătească impozitele acolo unde obține profitul (...), fiindcă el nu-și mai externalizează profitul, ci pur și simplu îl ascunde în afara Uniunii Europene. (...) Trebuie să găsim mecanisme aici, dar nu o să implementăm nimic (...) care să rezolve un caz și să strice, știu eu, buna funcționare a altor agenți economici corecți", a spus Tudose, citat de Agerpres.
Printre măsurile fiscale anunțate și apoi retrase în ultimele 6 luni se mai numără impozitul pe gospodărie, introducerea consultanților fiscali și TVA zero la vânzarea de locuințe și publicitate.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Mai aveti putina rabdare pana il spala JUSTITIA pe dl DRACNEA si o sa iasa alb imaculat...O sa schimbe legile pana il fac de un alb stralucitor...a inceput deja justitia politica sa isi faca datoria...