Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Teodorovici, consilierul premierului, În fața ta, la Digi24, șah la Dragnea: „Taxa de solidaritate este o aberație”

Liviu Dragnea trist

Foto: Inquam Photos

Eugen Teodorovici, consilierul premierului Mihai Tudose, a declarat joi seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că taxa de solidaritate este o „aberație” și că primul ministru a spus că renunță la aplicarea impozitului pe cifra de afaceri și a taxei de solidaritate. Cele două măsuri au fost introduse în ediția revizuită a programului de guvernare. Timp de 6 luni, președintele PSD Liviu Dragnea a susținut că programul de guvernare este Bibila Executivului și că Guvernul trebuie să aplice acest document la literă. Acum, consilierul premierului susține că „este o schimbare de abordare” din partea lui Mihai Tudose, care ar aplica programul de guvernare doar orientativ, în sensul că măsurile care nu se justifică vor fi abandonate, cum au fost cele referitoare la taxa de solidaritate și impozitul pe cifra de afaceri.

„Taxa de solidaritate este o aberație. Eu trebuie să încurajez în țară munca, educația. Dacă tu spui că cine are un venit mai mare, ia niște bani mai mulți, înseamnă că omul acela nu mai este stimulat să aibă o școală în plus, să aibă un job mai bine plătit. De ce să îl taxez în plus? Din contră, trebuie să îl stimulezi. (...) Eu vă spun că este o aberație și oricine crede altceva să vină cu argumente, indiferent cine este”, a spus Eugen Teodorovici.

Măsura privind impozitarea pe cifra de afaceri trebuia discutată cu companiile autohtone, în opinia fostului ministru al Finanțelor.

„Trebuia gândită de la început, trebuia discutat cu toti cei implicați, în special cu companiile românești, că tot spunem că vrem să susținem capitalul românesc. Vedeam de la caz la caz, poate voiam să țintesc un anumit segment din piață, o anumită zonă din economie, sistemul bancar, dau un exemplu”, a spus Teodorovici.

Eugen Teodorovici, joi seara, În fața ta, la Digi24

La întrebarea dacă s-a renunțat definitiv la taxa de solidaritate și impozitarea pe cifra de afeceri, consilierul a confirmat, adăugând că premierul Tudose a înțeles „foarte bine” care sunt efectele negative ale unor astfel de măsuri și atunci când a declarat că renunță la ele „chiar o face”.

Întrebat dacă programul de guvernare mai este considerat Biblia guvernării social democrate, consilierul onorific al premierului Tudose a spus că „nici nu trebuie” și că „așa s-a inoculat această idee total eronată”.

„Este un program de guvernare care trebuie aplicat. În schimb, lasă mai departe guvernului, premierului, miniștrilor libertatea să vină și cu alte măsuri complementare. (...) Să se înțeleaga foarte clar. Eu nu pot să accept că cineva spune «ăsta este documentul doar pe ăsta îl faci» , pentru că nu mai ești ministru, ești un roboțel care pune în fiecare dimineață, urmărește măsură cu măsură și punct. Dar lucurile se schimbă, economia este în mișcare, ce a fost în campania electorală azi poate trebuie regândit, în sensul bun, ajustat, adaptat”, a afirmat Teodorovici.

- Dar premierului Grindeanu asta i s-a reproșat.

- Să știți că este o schimbare, este o schimbare de abordare și asta îmi dă speranța că lucrurile vor fi altfel decât  în primele 6 luni, (premierul Tudose - n.n.) este mult mai determinat, discerne între ce scrie sau ce i se spune de la partid și ce înseamnă partea guvernamentală. Una e politica de la partid, iar guvernul trebuie să aibă o altă abordare, are o altă responsabiltate în spate. E partea executivă care chiar pune în practică o anumită măsură sau alta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult