Foto: Fucarin/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia
Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat în 2022 avocatului pentru drepturile omului Ales Bialiatski din Belarus, organizației ruse pentru drepturile omului „Memorial” și organizației ucrainene pentru drepturile omului „Center for Civil Liberties”.
Comitetul Nobel a anunțat că laureații din acest an reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. Ei au promovat de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. De asemenea, cele două organizații și Ales Bialiatski au făcut un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, abuzurile drepturilor omului și abuzul de putere. Împreună demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație.
Comitetul Nobel a mai declarat că prin distincțiile pentru pace din acest an dorește să onoreze trei campioni remarcabili ai drepturilor omului, democrației și coexistenței pașnice în țările vecine Belarus, Rusia și Ucraina.
Ales Bialiatski a fost unul dintre inițiatorii mișcării pentru democrație care a apărut în Belarus la mijlocul anilor ’80. El și-a dedicat viața promovării democrației și dezvoltării pașnice în țara sa natală.
În timpul războaielor cecene, organizația Memorial a adunat și verificat informații despre abuzurile și crimele de război comise asupra populației de către forțele ruse și pro-ruse. În 2009, șefa filialei Memorial din Cecenia, Natalia Estemirova, a fost ucisă din cauza campaniei de documentare. Organizația Memorial se bazează pe ideea că confruntarea cu crimele din trecut este esențială pentru prevenirea altora noi. Organizația a fost, de asemenea, în fruntea eforturilor de combatere a militarismului și de promovare a drepturilor omului și a guvernării bazate pe statul de drept.
Centrul pentru Libertăți Civile a fost înființat cu scopul de a promova drepturile omului și democrația în Ucraina. Organizația a luat atitudine pentru a consolida societatea civilă ucraineană și a face presiuni asupra autorităților pentru a face din Ucraina o democrație cu drepturi depline. După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Centrul pentru Libertăți Civile din Ucraina s-a angajat în efortul de identificare și documentare a crimelor de război comise de ruși împotriva populației ucrainene. Organizația joacă un rol de pionierat în tragerea la răspundere a părților vinovate pentru crimele pe care acestea le-au comis.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.