Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Premiul Nobel pentru Pace, acordat avocatului pentru drepturile omului Ales Bialiatski din Belarus, organizației ruse pentru drepturile omului „Memorial” și organizației ucrainene pentru drepturile omului „Center for Civil Liberties”

 Ales Bialiatsk

Foto: Fucarin/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat în 2022 avocatului pentru drepturile omului Ales Bialiatski din Belarus, organizației ruse pentru drepturile omului „Memorial” și organizației ucrainene pentru drepturile omului „Center for Civil Liberties”.

Comitetul Nobel a anunțat că laureații din acest an reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. Ei au promovat de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. De asemenea, cele două organizații și Ales Bialiatski au făcut un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, abuzurile drepturilor omului și abuzul de putere. Împreună demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație.

Comitetul Nobel a mai declarat că prin distincțiile pentru pace din acest an dorește să onoreze trei campioni remarcabili ai drepturilor omului, democrației și coexistenței pașnice în țările vecine Belarus, Rusia și Ucraina. 

Ales Bialiatski a fost unul dintre inițiatorii mișcării pentru democrație care a apărut în Belarus la mijlocul anilor ’80. El și-a dedicat viața promovării democrației și dezvoltării pașnice în țara sa natală.

În timpul războaielor cecene, organizația Memorial a adunat și verificat informații despre abuzurile și crimele de război comise asupra populației de către forțele ruse și pro-ruse. În 2009, șefa filialei Memorial din Cecenia, Natalia Estemirova, a fost ucisă din cauza campaniei de documentare. Organizația Memorial se bazează pe ideea că confruntarea cu crimele din trecut este esențială pentru prevenirea altora noi. Organizația a fost, de asemenea, în fruntea eforturilor de combatere a militarismului și de promovare a drepturilor omului și a guvernării bazate pe statul de drept.

Centrul pentru Libertăți Civile a fost înființat cu scopul de a promova drepturile omului și democrația în Ucraina. Organizația a luat atitudine pentru a consolida societatea civilă ucraineană și a face presiuni asupra autorităților pentru a face din Ucraina o democrație cu drepturi depline. După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Centrul pentru Libertăți Civile din Ucraina s-a angajat în efortul de identificare și documentare a crimelor de război comise de ruși împotriva populației ucrainene. Organizația joacă un rol de pionierat în tragerea la răspundere a părților vinovate pentru crimele pe care acestea le-au comis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult