Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Premiul Nobel pentru Pace, acordat avocatului pentru drepturile omului Ales Bialiatski din Belarus, organizației ruse pentru drepturile omului „Memorial” și organizației ucrainene pentru drepturile omului „Center for Civil Liberties”

 Ales Bialiatsk

Foto: Fucarin/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat în 2022 avocatului pentru drepturile omului Ales Bialiatski din Belarus, organizației ruse pentru drepturile omului „Memorial” și organizației ucrainene pentru drepturile omului „Center for Civil Liberties”.

Comitetul Nobel a anunțat că laureații din acest an reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. Ei au promovat de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor. De asemenea, cele două organizații și Ales Bialiatski au făcut un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, abuzurile drepturilor omului și abuzul de putere. Împreună demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație.

Comitetul Nobel a mai declarat că prin distincțiile pentru pace din acest an dorește să onoreze trei campioni remarcabili ai drepturilor omului, democrației și coexistenței pașnice în țările vecine Belarus, Rusia și Ucraina. 

Ales Bialiatski a fost unul dintre inițiatorii mișcării pentru democrație care a apărut în Belarus la mijlocul anilor ’80. El și-a dedicat viața promovării democrației și dezvoltării pașnice în țara sa natală.

În timpul războaielor cecene, organizația Memorial a adunat și verificat informații despre abuzurile și crimele de război comise asupra populației de către forțele ruse și pro-ruse. În 2009, șefa filialei Memorial din Cecenia, Natalia Estemirova, a fost ucisă din cauza campaniei de documentare. Organizația Memorial se bazează pe ideea că confruntarea cu crimele din trecut este esențială pentru prevenirea altora noi. Organizația a fost, de asemenea, în fruntea eforturilor de combatere a militarismului și de promovare a drepturilor omului și a guvernării bazate pe statul de drept.

Centrul pentru Libertăți Civile a fost înființat cu scopul de a promova drepturile omului și democrația în Ucraina. Organizația a luat atitudine pentru a consolida societatea civilă ucraineană și a face presiuni asupra autorităților pentru a face din Ucraina o democrație cu drepturi depline. După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Centrul pentru Libertăți Civile din Ucraina s-a angajat în efortul de identificare și documentare a crimelor de război comise de ruși împotriva populației ucrainene. Organizația joacă un rol de pionierat în tragerea la răspundere a părților vinovate pentru crimele pe care acestea le-au comis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult