Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Vladimir Putin, la 70 de ani. Mark Galeotti, despre șapte momente-cheie care i-au modelat dictatorului de la Kremlin gândirea

Vladimir Putin în tinerețe

Foto: Zuma Press via Profimedia Images

Vladimir Putin, cel care a declanșat invazia sângeroasă asupra Ucrainei și care își trimite propriii oameni la moarte fără nicio tresărire, împlinește pe 7 octombrie 70 de ani. Suferind înfrângere după înfrângere în Ucraina, izolat de lumea întreagă și înconjurat de o mână de yes-mani, Putin devine din ce în ce mai imprevizibil. Deși este dificil să-i anticipezi acțiunile viitoare, există momente din trecutul lui care îi pot explica prezentul. 

Foto: Zuma Press via Profimedia Images

Într-un articol publicat pe site-ul BBC autorul și profesorul Mark Galeotti, care a studiat viața dictatorului de la Kremlin, prezintă șapte momente esențiale din viața acestuia, care i-au modelat gândirea anti-occidentală.

Mai jos, analiza lui Mark Galeotti.

1964. Începe să ia lecții de judo

Născut într-un Leningrad încă marcat de asediul de 872 de zile din cel de-al Doilea Război Mondial, tânărul Vladimir era un băiat combativ la școală, cel mai bun prieten al său amintidu-și despre el că „se putea lupta cu oricine” pentru că „nu avea frică”.

Foto: Zuma Press/ Profimedia Images

Cu toate acestea, un băiețel slăbuț dintr-un oraș plin de bande de stradă avea nevoie de un avantaj, iar la 12 ani s-a apucat mai întâi de sambo, iar ulterior de judo. Era hotărât și disciplinat, iar până la vârsta de 18 ani obținuse deja centura neagră de judo și locul trei în competiția națională de juniori.

Foto: Zuma Press/ Profimedia Images

Desigur, acest lucru i-a fost folosit pentru a-și cultiva cu atenție imaginea de macho, dar a confirmat și credința sa timpurie că, într-o lume periculoasă, trebuie să ai încredere în tine și să realizezi că, atunci când o luptă e inevitabilă, „trebuie să lovești primul și să lovești atât de tare, încât adversarul tău să nu se ridice în picioare”.

1968. Cere un loc de muncă la KGB

În general, oamenii evitau să meargă la sediul poliției politice KGB din Leningrad. Atât de mulți trecuseră în epoca lui Stalin, prin celulele sale de interogatoriu spre lagărele de muncă din gulag, încât o glumă amară spunea că așa-numita Bolșoi Dom, „Casă Mare”, era cea mai înaltă clădire din Leningrad, pentru că din subsolul ei se vedea Siberia.

Cu toate acestea, când avea 16 ani, Putin a intrat în recepția sa cu covor roșu și l-a întrebat pe ofițerul destul de nedumerit din spatele biroului cum ar putea să se angajeze la KGB. I s-a spus că trebuie să-și facă serviciul militar sau să obțină o diplomă universitară, așa că a întrebat chiar care este cea mai bună facultate.

Foto: Zuma Press/ Profimedia Images

Dreptul, i s-a spus - și din acel moment, Putin s-a hotărât să urmeze această faculatte, după care a fost și recrutat corespunzător. Pentru Putin cel deștept, KGB-ul era cea mai mare bandă din oraș, oferind securitate și posibilități de promovare chiar și cuiva fără legături cu Partidul.

1989. Înconjurat de o mulțime furioasă

Cu toate speranțele sale, cariera lui Putin la KGB nu „a decolat” niciodată. Era un angajat serios, dar nu un vârf. Cu toate acestea, el a început să învețe limba germană, iar acest lucru i-a adus o numire la birourile de legătură ale KGB din Dresda în 1985.

Foto: Zuma Press/ Profimedia Images

Acolo s-a instalat într-o viață confortabilă de expat, dar în noiembrie 1989 regimul din Germania de Est a început să se prăbușească, cu o viteză șocantă.

Pe 5 decembrie, o mulțime a înconjurat clădirea KGB din Dresda. Putin a sunat disperat la cea mai apropiată garnizoană a Armatei Roșii pentru a cere protecție, iar aceștia au răspuns neputincioși „nu putem face nimic fără ordine de la Moscova. Și Moscova tace”.

Putin a învățat să se teamă de prăbușirea bruscă a puterii centrale - și a hotărât să nu repete niciodată ceea ce credea că a fost greșeala liderului sovietic Mihail Gorbaciov, să nu răspundă cu viteză și hotărâre atunci când se confruntă cu opoziția.

1992. Negocierea programului „Petrol contra hrană”

Putin avea să părăsească KGB-ul ulterior, pe măsură ce Uniunea Sovietică făcea implozie, dar avea să își asigure în curând o poziție de consilier al noului primar reformist al Sankt Petersburg-ului.

Economia era în cădere liberă, iar Putin a fost însărcinat cu gestionarea unui acord pentru ajutorarea locuitorilor orașului. Acestea prevedea furnizarea de petrol și metal în valoare de 100 de milioane de dolari în schimbul alimentelor. În realitate, nimeni nu a văzut mâncare, dar conform unei anchete, suprimate rapid, Putin, prietenii săi și mafioții orașului au pus banii în propriile buzunare.

În „sălbaticii ani 90”, Putin a aflat rapid că influența politică era o marfă monetizabilă, iar mafioții puteau fi aliați utili. Când toți din jurul său profitau de pe urma pozițiilor lor, el de ce n-ar face-o?

2008. Invadarea Georgiei

Când Putin a devenit președintele Rusiei, în 2000, a sperat să poată construi o relație pozitivă cu Occidentul - în propriile sale condiții, inclusiv o sferă de influență asupra fostei  URSS. Curând a fost dezamăgit, apoi furios, crezând că Occidentul încerca în mod activ să izoleze și să înjosească Rusia.

Când președintele georgian Mihail Saakașvili a anunțat că țara sa vrea să la NATO, Putin a interpretat acest lucru drept o încercare a Georgiei de a recâștiga controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud, susținută de ruși, și l-a folosit drept pretextpentru o operațiune punitivă.

Foto: Profimedia Images

În cinci zile, forțele ruse au spulberat armata georgiană și l-au forțat pe Saakașvili să accepte o pace umilitoare.

Occidentul a fost revoltat, dar în decurs de un an, președintele american Barack Obama s-a oferit să „reseteze” relațiile cu Rusia, iar Moscova a primit chiar dreptul de a găzdui Cupa Mondială de Fotbal din 2018.

Pentru Putin, devenise clar că un Occident slab și inconstant va pufăi, dar, în cele din urmă, va da înapoi în fața unei voințe hotărâte.

2011-2013. Protestele de la Moscova

Ideea larg răspândită - și plauzibilă - că alegerile parlamentare din 2011 au fost fraudate a declanșat proteste care s-au amplifuiuicat atunci când Putin a anunțat că va candida pentru realegere în 2012.

Foto: 2011. Poteste în Moscova. AFP/ Profimedia

Cunoscute sub numele de „Protestele Bolotnaya” după piața moscovită în care s-au desfășurat, acestea au reprezentat cea mai mare expresie a opoziției publice față de Putin de până atunci.

Convingerea lui Putin era că mitingurile au fost inițiate, încurajate și conduse de Washington, acesta dând vina personal pe secretarul de stat american Hillary Clinton.

Pentru Putin, era o dovadă că mănușile erau scoase, că Occidentul îl provoca și că, de fapt,era acum în război.

2020-2021. Perioada de izolare provocată de Covid

Când pandemia de Covid-19 s-a răspândit globul, Putin a intrat într-o izolare neobișnuită chiar și pentru autocrați. Oricine avea să-l întâlnească era izolat timp de două săptămâni sub pază și apoi trebuia să treacă printr-un coridor scăldat în lumină ultravioletă care ucidea germenii și stropit cu dezinfectant, 

În tot acest timp, numărul aliaților și consilierilor cărora li se permitea să stea față în față cu Putin s-a redus dramatic la o mână de yes-mani și radicali.

Expus la mai puține opinii alternative și abia văzându-și propria țară, Putin pare să fi „învățat” că toate presupunerile sale erau corecte și toate prejudecățile sale justificate, iar semințele invaziei Ucrainei au fost plantate.

Citiți articolul scris de Mark Galeotti pe bbc.com.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Filbert check icon
    Ar fi trebuit mentionate crimele comandate de stalputin, incepind cu aruncarea in aer a blocurilor din Moscova ca sa justifice invadarea Ceceniei, continuind cu asasinarea jurnalistilor si oponentilor politici, culminind cu razboaiele din Cecenia, Georgia si Ucraina...
    • Like 1
  • Era nebun de cand s-a nascut. Cine se duce la 16 ani sa se angajeze la KGB? Oricum, scara pe care a urcat pana la functia de presedinte pe viata intr-o societate rusa corupta, nebuna si pravoslavnica, ne arata cat de hotarat a fost, cat de bine si-a jucat rolul, cat de bine i-a jucat pe degete pe toti.
    A plecat din punctul A si a ajuns in punctul Z, asa cum si-a dorit, dar cu ce pret? (probabil de aici vine Z de pe tancuri). A ajuns la 70 de ani un batran la fel de nebun, poate chiar mai nebun decat copilul care a fost la 16 ani.
    "Ce ai facut de ziua ta? Am lustruit butonul nuclear". Asta a ajuns unul care se vrea Petru cel Mare cand el e de fapt mic, mic, mic.
    P.S. Poporul rus e pe de-a-ntregul nebun. Ce panarama au facut pe la TV-uri de cand a inceput razboiul. Cate minciuni, cata manipulare, cate minti dezaxate, cate minti tulburate de betia puterii. Care mai de care dadea cu bombele nucleare, care stergea natii de pe fata pamantului, care vitupera cu ochii injectati de ura. Panoplia a fost intregita de unul care in patosul ce-l cuprinsese vorbind despre tarisoara, ajunsese sa planga. E ceva... Asa ca poporul isi merita conducatorul. Ce te faci cand conducatorul nu-si chinuie doar poporul ci incepe sa-i chinuie si pe altii?
    • Like 1
    • @ Daniela Damian
      N-aș vrea să fiu greșit înțeles și să primesc etichete nemeriate, fiindcă în zilele noastre e la ordinea zilei asta. Nu se mai percep nuanțele. Deci, încep prin a fi de acord cu Dvs în ceea ce-l privește pe Putin. A avut de la început ceva anormal în firea sa: răutate, frustrare și dorința de a accede în vârf cu orice preț, călcând pe cadavre. Iar puterea absolută pe care a avut-o mult timp l-a alienat mintal și mai rău. E un nebun ambițios și frustrat care are la dispoziție butonul nuclear, din păcate.
      Dacă, însă, trecem discuția dinspre lider înspre popor, aici nu mai pot fi de acord cu Dvs, sau cel puțin nu în totalitate. Nu sunt de acord că, valoric vorbind, există popoare ”bune” și popoare ”rele”. Da, fiecare popor are particularitățile sale, fiecare are unele părți urâte, întunecate și altele luminoase. Iar acestea diferă de la caz la caz. Dar, pe total, în medie, valoarea eu zic că e cam aceeași. Dacă aveți o aversiune față de un anume popor - nu contează care - atunci asta e un fel de șovinism. Iar șovinismul nu e demn de civilizația noastră occidentală și de secolul XXI. Putem să sunem de ruși că sunt înapoiați pe scara civilizației, că sunt abrutizați ideologic, că au, în anumite momente favorizante, mai ales în grupuri fără interdicții, porniri animalice (deși chiar nu știm cât regretă sau nu asta ulterior) și altele. Dar să luăm pe rând ce ați spus. Societate rusă:
      - coruptă. Unde am mai auzit asta? A! chiar despre România. Plus alte și alte societăți, nu toate dictatoriale.
      -nebună. Asta se poate spune despre o persoană (de ex. Putin), dar nu despre o societate în ansamblu, unde noțiunea nu are sens.
      -pravoslavnică. De când e asta, doar asta, ceva rău? Da, Kiril al lor e omul regimului politic, e ”satană în sutană”, ca să-l citez, din alt context, pe Cristian Tudor Popescu. Dar persoanele, chiar înalți prelați, sunt una (se întâmplă ca unii din ei să aibă păcate uriașe) iar credința și instituția bisericii sunt altceva. Nu vreau să intru în detalii acum, dar repet, de când e cuvântul ”pravoslavnic” o invectivă?!?
      Dacă ar fi valabilă judecata cu popoare bune și altele rele, atunci poate ziceți și că occidentalii aveau - și au - dreptate să ne judece pe noi românii ca pe unii din ”Vestul Sălbatic”, care n-au ce să caute în UE și în Schengen. Luați-vă de mână cu eurodeputatul Guido Reil, care zilele trecute avea un astfel de discurs în Parlamentul European. Dar a propos, ce ziceți de Hitler în anii '30-'40? Era, bineînțeles nebun și malefic, ca și Putin, ca și Stalin. Dar Germania, care l-a susținut ÎN MASĂ, cu entuziasm, pe Hitler îl merita, așa cum ziceți acum că Rusia îl merită pe Putin? Atunci era de bon ton să prigonești evrei dacă erai german chiar de rând. Erai suspect dacă n-o făceai. Crime de război au făcut și germanii atunci și fac și rușii acum. Dar doar germanii au făcut HOLOCAUSTUL. Adică planul rece, asumat, de a extermina o întreagă nație. Cu planificarea capacităților de exterminare pentru ”productivitate” maximă. Camere de gazare și cuptoare pentru incinerare, cu program de lucru intensiv. Am uitat așa ușor acele lucruri? Nu vreau să minimalizez crimele comise acum de ruși și atitudinea lor adeseori animalică, mai ales în grupuri care nu au nicio opreliște și au, pe front, adrenalina la maximum. Dar doar Germania a calculat, LA RECE, exterminarea în masă. Iar acum Germania prin acel eurodeputat menționat mai sus ne privește cu aroganță pe noi, înapoiații din Vestul Sălbatic, când germanii ar trebui să stea numai cu capul în pământ și să fie recunoscători celorlalte state că nu-i marginalizează. Dar am zis deja că nu trebuie niciodată incriminat un popor în ansamblul său. Deci, dacă nu i-am incriminat pe germani, zic că e corect să nu-i incriminăm nici pe ruși. Persoanele care au săvârșit crime da, trebuie să plătească exemplar. Dar nu și întreg poporul din care fac ei parte.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Inteleg ce spuneti. Eu cred ca popoarele sunt mai bune sau mai rele, mai civilizate sau mai necivilizate in functie de istoria lor. Istorie care le-a marcat caracterul, educatia, ideile despre libertate, democratie, justitie.
      Germania a platit pentru mizeria fascista si nimeni nu a uitat ce s-a intamplat in al 2-lea razboi mondial. Permanent sunt amintite lucrurile alea in toate cartile de istorie, muzee, opere de arta, cladiri ale ororilor care pot fi vizitate, zilele de peste an in care sunt comemorati mortii din lagare. Inclusiv faptul ca e interzis sa se faca apologia nazismului si toate astea arata ca omenirea nu a uitat. Germanii si-au cerut iertare si au iesit, s-au indepartat de perioada aceea din istorie. Au lasat-o in urma.
      Dar nu pot uita mortii comunismului. Zecile de milioane de vieti distruse. Oameni aruncati in inchisori, torturati, trimisi la munca silnica, trimisi la canal, Gulag, Siberia, reeducarea, politia politica, securitatea. Imaginile din Romania cu copiii orfani care traiau in conditii de lagar nazist. Lipsa de orice urma de umanitate. Umilintele, injosirea, foamea, Multi oameni au platit ingrozitor de-a lungul atator decade. Nazismul a tinut putin, din fericire. Comunismul s-a intins ca o lepra si inca face victime.
      Se estimeaza ca au fost omorati cam 94 de milioane de oameni in China, URSS, Cambodgia, Coreea de Nord, Africa, Afganistan, Europa de Est, Africa, America Latina. Doctrina comunista, alaturi de cea nazista, este una din cele mai cumplite. Atrocitatile comise in numele unor idei depaseste orice putere de intelegere. Comunismul trebuia scos in afara legii, dar nu s-a mai putut. Era prea raspandit, iar URSS a avut o influenta uriasa. Alaturi de China, doua teritorii imense, si-au impus nebunia.
      De aceea n-am sa pot niciodata sa spun despre poporul rus ca e bun si iubitor de libertate. Dupa 7 luni de razboi si-au dat seama ca nu e bine. De ce? Pentru ca ajunsese sa-i deranjeze in mod direct prin mobilizare.
      Daca lor li se pare normal sa aiba un presedinte pe viata, mie nu. Daca li se pare normal ca opozitia sa fie decimata, daca li se pare normal ca alaturi de oligarhul X care a iesit din rand sa fie omorati si sotia si copilul, ca un jurnalist care spune adevarul sa fie omorat si daca pomenesti cuvantul razboi sa primesti 15 ani de inchisoare, sa torurezi un om doar pentru ca e adversarul tau politic, mie nu mi se pare normal.
      Despre religia ortodoxa am multe retineri. Si ea ne-a cuprins datorita pozitiei geografice. Suntem singurul popor latin, ortodox.
      Da, germanul respectiv nu a avut un discurs pe care sa-l poti accepta. S-a exprimat virulent si sunt si altii care gandesc ca el. Nu poti sa placi tuturor. Nu toti vor fi de acord cu tine, unii te vor jigni, altii te vor neindreptati, ca asa-i in viata. Dar si noi suntem foarte vinovati, iar Romania este mereu prima din Europa in toate statisticile rele si ultima in cele bune.
      Asa ca in loc sa-l injur pe stimabilu, mai bine incerc sa fiu mai frumos, mai destept, mai inalt. Sa-i demonstrez ca nu are dreptate.
      Pentru mine, comunismul este cea mai mare nenorocire din istoria omenirii prin durata, intindere, numarul de victime si doctrina aberanta.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult