
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Un reportaj Associated Press, preluat de Sydney Herald Tribune sub titlul „Antivaxxerii din estul Europei pun în pericol eforturile întregului continent de a opri pandemia”, atrage atenția asupra creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de Covid din România și asupra ratei foarte mici de vaccinare de aici și din Bulgaria.
Potrivit sursei citate, Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate, a declarat că „fractura îngrijorătoare” privind vaccinările la nivelul Europei trebuie abordată urgent. Dacă în multe state din blocul comunitar peste două treimi din populație este deja vaccinată, în România și Bulgaria lucrurile stau exact invers. „Bulgaria și România au rămas dramatic în urmă, cu doar 22% și 33% din populația adultă complet inoculateă. Creșterea rapidă a noilor infecții a forțat autoritățile să înăsprească restricțiile în cele două țări, în timp ce alte națiuni ale UE, cum ar fi Franța, Spania, Danemarca și Portugalia, au depășit acoperirea vaccinală de 80% și au ușurat restricțiile”, se arată în text.
Reportajul începe cu povestea unui român în vârstă de 55 de ani, internat într-o secție de terapie intensivă aglomerată pentru că are nevoie de oxigen. Acesta a mărturisit că nu a vrut să se vaccineze pentru că i-a fost frică și nu a crezut în Covid. „Până acum nu credeam în COVID-19”, a spus omul, ale cărui simptome timpurii au fost transpirația abundentă și senzația de sufocare. „Am crezut că este la fel ca gripa. Dar acum sunt bolnav și internat. Vreau să mă vaccinez.”
Jurnaliștii îi citează pe medicii de la Institutul „Marius Nasta”, care spun că toate paturile din terapie intensivă sunt ocupate. Totodată, mai mulți bolnavi ajung să facă forme severe și să fie intubați, prognosticul în cazul acestora fiind extrem de sumbru.
„Nu știm ce vom face în următoarea perioadă. Vom face tot ce putem, dar nu avem o rețetă câștigătoare”, a spus Beatrice Mahler, directorul medical de la Marius Nasta.
Expertul în sănătate publică Vlad Mixich a declarat pentru AP că o „neîncredere istorică față de autorități”, împreună cu ceea ce a numit o campanie de vaccinare guvernamentală foarte slabă, a contribuit la rata redusă de vaccinare în România.
Experții spun că scepticii vaccinului din anumite părți ale Europei ar putea împiedica eforturile întregului continent de a pune capăt pandemiei, relatează AP.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Asigurarea medicală se face după principiul solidarității sociale. Toate ca toate până la spitalele arhipline. Pentru un vaccinat a plătit vaccinul. Dar un caz covid cât costă?
Da, solidaritate. Dar cand din cauza lor nu mai au loc în spital patologii obișnuite și mor oameni prin scăderea adresabilității ori stau înghesuiți că inconstienții umplu restul spitalul. Vor drepturi, solidaritate, să meargă la mall și restaurant. Serios?
Nu vrei vaccin? Eu aș lăsa câteva spitale covid și FĂRĂ paturi luate de la alte specialități. Nu mai sunt locuri? Ghinion. Să stea la coadă pentru o gură de oxigen. Dacă îl vor si pe ăla, că cică ucide. Tragem de ei să-i salvăm dar ei înșiși nu vor să se salveze.
Solidaritate da, atâta timp cât nu era vaccin. După, de ce? Ei nu sunt deloc solidari, ba ne fac în roate felurile, eu de ce aș fi?
In privinta neancrederii "isterica" in autoritati, aveti, partial, dreptate. Tot ce se face si nu se face este, permanent, contestat. Vesnic apar opozanti.
Cu restul sunt de acord.
Când eu sunt solidară cu ei dar ei nu sunt solidari cu mine, cum ar trebui să vorbesc? Solidaritatea asta merge așa, unidirecțional? Nu-s Iisus să întorc celălat obraz.
Sistemul de asigurări în vest tocmai că va rezista. Tocmai a repurtat o mare victorie.
Dacă plătești o asigurare la nivel minim că ăsta îți e salariul, tot poți beneficia de o operație ori un tratament costisitor. Asta e solidaritate și e bine așa. În România nu m-aș duce să fac o operație complicată la privat, tot la stat sunt cei mai buni specialiști și au ATI. Privatul numai se face că are. Sistemul ăla pe care cred că îl cunoașteți bine, are ambele feluri de asigurări. La privat ai oarece avantaje dar NU mari. Partea frumoasă e că mare parte din unitățile medicale sunt private DAR în contract cu statul. Așa cum voiau și în România dar au început să urle ca privatizează tot.
Și în România va rezista, oricum omul își plătește din buzunar o grămadă.
Un stat corect încearcă să acopere cât mai mult din nevoile cetățenilor. Dar dacă presiunea crește va fi OBLIGAT să restrângă. Pentru că statul în criză sărăcește.
Revin la umanism, foarte mare parte din cel vestic e fundamentat economic. Adică tu crezi că statul te mângâie pe tine pe cap și că nu mai poate de grija ta. În realitate banii vorbesc.
Sincer, prefer cu cărțile pe masă.
Limitele acestei politici se vede afară, că statul nu putea să-i trateze pe toți de covid că umpleau spitalele și au făcut lockdown si longdown. În România se vede în calitatea asistenței medicale și cum bubuie câte un spital. Încearcă să-i trateze dar dau chix.
Așa că mai bine realitatea în față, asta avem, asta putem.
Aici este esența lungii dv postări.
Explicați-ne atunci care ar fi procedeul prin care o persoană poate fi declarată, apriori, suficient de imună respectiv vulnerabilă?
Ca să știm dinainte cine trebuie să se vaccineze și cine nu are nevoie, căci ar fi ridicol.
Subliniez: APRIORI
Științific, atât cât știu, fără mari pretenții:
Imunitatea, cea care ne apără de coronavirus, e de mai multe feluri:
- nespecifică. Aia cu alimentație sănătoasă, sport, vitamine. Foarte bună însă: a) e necuantificabilă
b) scade la: traume psihice, oboseală, depresie, alte boli.
- Cea prin anticorpi. După infecție, durează minim 4 luni, foarte diferit în funcție de forma de boală. Iar dacă ai NUMAI testul de anticorpi fără să știi când a avut loc infectarea, nu poți să știi în care punct te găsești pe curba dinamicii nivelului de anticorpi. De aia testul NU poate fi folosit ca dovadă ca n-ai nevoie de vaccin. Mai punem și variațiile individuale. Dacă o persoană care a avut boala se vaccinează la 6
luni după, cu o doză, e protejat ( lui Mr. Oh îi recomand să caute în germană de ce testul de anticorpi nu poate garanta statutul de vindecat).
- există imunitatea încrucișată, omul a avut o infecție cu ALT coronavirus și asta îl protejează și de ăsta, cei de care virusul nu se prinde. Mai mult, testele de anticorpi mai grosiere nu fac diferența. Nu prea ai de unde să știi, vezi și mai sus.
- imunitatea celulară. Greu de dovedit, scump, necesită un laborator acreditat. Nu poate fi folosit singur. Și chiar dacă anticorpii scad, o imunitate celulară asigură o protecție, poate mai lentă.
Bref, ce se știe: boala protejează aproximativ 6 luni, vaccinul 1 an, cu variații individuale. Cine are probleme deosebite de sănătate poate să primească a treia doză.
Apriori: cunoștințele actuale atâta arată. Se merge probabil pe sigur e sigur plus aplicabil în masă, cu posibilități minime de falsificare. Mie personal imi pare edificator.
Cei care spun jos dictatura sunt primii care ar vrea una.
Ce vrea AUR cu jos dictatura medicală? Evident una a lor. Hoțul strigă hoțul.