Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Presa internațională: Antivaxxerii din estul Europei pun în pericol eforturile întregului continent de a opri pandemia

ATI - Marius Nasta

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Un reportaj Associated Press, preluat de Sydney Herald Tribune sub titlul „Antivaxxerii din estul Europei pun în pericol eforturile întregului continent de a opri pandemia”, atrage atenția asupra creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de Covid din România și asupra ratei foarte mici de vaccinare de aici și din Bulgaria.

Potrivit sursei citate, Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate, a declarat că „fractura îngrijorătoare” privind vaccinările la nivelul Europei trebuie abordată urgent. Dacă în multe state din blocul comunitar peste două treimi din populație este deja vaccinată, în România și Bulgaria lucrurile stau exact invers. „Bulgaria și România au rămas dramatic în urmă, cu doar 22% și 33% din populația adultă complet inoculateă. Creșterea rapidă a noilor infecții a forțat autoritățile să înăsprească restricțiile în cele două țări, în timp ce alte națiuni ale UE, cum ar fi Franța, Spania, Danemarca și Portugalia, au depășit acoperirea vaccinală de 80% și au ușurat restricțiile”, se arată în text.

Reportajul începe cu povestea unui român în vârstă de 55 de ani, internat într-o secție de terapie intensivă aglomerată pentru că are nevoie de oxigen. Acesta a mărturisit că nu a vrut să se vaccineze pentru că i-a fost frică și nu a crezut în Covid. „Până acum nu credeam în COVID-19”, a spus omul, ale cărui simptome timpurii au fost transpirația abundentă și senzația de sufocare. „Am crezut că este la fel ca gripa. Dar acum sunt bolnav și internat. Vreau să mă vaccinez.”

Jurnaliștii îi citează pe medicii de la Institutul „Marius Nasta”, care spun că toate paturile din terapie intensivă sunt ocupate. Totodată, mai mulți bolnavi ajung să facă forme severe și să fie intubați, prognosticul în cazul acestora fiind extrem de sumbru.

„Nu știm ce vom face în următoarea perioadă. Vom face tot ce putem, dar nu avem o rețetă câștigătoare”, a spus Beatrice Mahler, directorul medical de la Marius Nasta.

Expertul în sănătate publică Vlad Mixich a declarat pentru AP că o „neîncredere istorică față de autorități”, împreună cu ceea ce a numit o campanie de vaccinare guvernamentală foarte slabă, a contribuit la rata redusă de vaccinare în România.

Experții spun că scepticii vaccinului din anumite părți ale Europei ar putea împiedica eforturile întregului continent de a pune capăt pandemiei, relatează AP.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Mai corect era " neîncredere isterică față de autorități ".
  Asigurarea medicală se face după principiul solidarității sociale. Toate ca toate până la spitalele arhipline. Pentru un vaccinat a plătit vaccinul. Dar un caz covid cât costă?
  Da, solidaritate. Dar cand din cauza lor nu mai au loc în spital patologii obișnuite și mor oameni prin scăderea adresabilității ori stau înghesuiți că inconstienții umplu restul spitalul. Vor drepturi, solidaritate, să meargă la mall și restaurant. Serios?
  Nu vrei vaccin? Eu aș lăsa câteva spitale covid și FĂRĂ paturi luate de la alte specialități. Nu mai sunt locuri? Ghinion. Să stea la coadă pentru o gură de oxigen. Dacă îl vor si pe ăla, că cică ucide. Tragem de ei să-i salvăm dar ei înșiși nu vor să se salveze.
  Solidaritate da, atâta timp cât nu era vaccin. După, de ce? Ei nu sunt deloc solidari, ba ne fac în roate felurile, eu de ce aș fi?
  • Like 5
  • @ Delia MC
   Mr.Oh check icon
   Hmm. Solidaritate? Platesti o viata intreaga asigurare medicala si cand ai nevoie de o operatie platesti privat. Chirurgul costa.

   Daca puneti problema asa o sa ramaneti fara asigurare de sanatate obligatorie. Pandemia aceasta are scopul desfintarii acesteia fiindca se dovedeste ineficienta economic. Reinventarea capitalismului.

   In curand veti vedea rezultatul economic al pandemiei. Invrajbirea celor tabere, vaccinati vs nevaccinati, va conduce la ceea ce se vrea. Liberalizarea si privatizarea sistemului medical. Fiindca aduce profitul maxim.

   Discursul dvs nu este uman si nici nu are ceva in comun cu solidaritatea ci e pur economic.
   Exista sisteme de asiguare de sanatate private. De ce sunt obligat sa platesc la stat. Ca sa-si bata joc de mine? Si cica altii platesc pentru mine... asta e ceva nou.

   Privit pur economic pandemia e caz de forta majora. Deci nu e acoperita de nici o asigurare decat daca explicit este prevazuta o clauza speciala.

   Pur economic fiecare trebuie sa-si plateasca din bani privati tratamentul. Inclusiv vaccinul. Si nu din banii altora. E interesul lui sa supravietuiasca deci el sa plateasca. Deci nu e nici o diferenta intre vaccinatul de la terapie intensive si cel nevaccinat. Amandoi produc costuri pe care ar trebui sa le plateasca singuri.
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Referitor la asigurarea medicala: unul dintre medicii de familie pe care i-am avut mi-a spus odata ca asigurarea medicala reprezinta "un impozit mascat". care nu-ti ofera mai nimic. Si cam asa este tinand cot de cat s-a deturnat din acest fond de-a lungul timpului.
   In privinta neancrederii "isterica" in autoritati, aveti, partial, dreptate. Tot ce se face si nu se face este, permanent, contestat. Vesnic apar opozanti.
   Cu restul sunt de acord.
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Tocmai pentru ca pandemia este "caz de forta majora" intra sub incidenta asigurarii. Nimeni nu este vinovat de aparitia ei. Iar "cel" vinovat nu poate fi constrans sa plateasca. In schimb cei ce o intretin si o amplifica da ar trebui pusi la plata.
   • Like 5
  • @ Mr.Oh
   Este o diferenta foarte mare intre vaccinatii si nevaccinatii de la terapie intensiva. Aproape toti sunt nevaccinati. Cei vaccinati nu prea ajung la terapie intensiva si nici nu prea ajung in spital, de fapt. Resursele sunt consumate de cei nevaccinati.
   • Like 6
  • @ Nicu Niculescu
   Mr.Oh check icon
   Asta e o alta problema. De natura economica.

   Dvs. Vorbiti de parca nu au existat nevaccinati al caror sistem imunitar a facut fata virusului. Si de parca nu exista imunitate naturala.
   Sunt.
   Deci problema nu sunt cei nevaccinati.

   Ci cei al caror sistem imunitar nu face fata si sunt nevaccinati. Acestia fac o eroare. Se evalueaza fals si se cred imuni. Oricine poate face o eroare.

   Problema vaccinarii irita tocmai datorita lipsei de nuantare. Persoanele care s-au infectat sunt considerate imune doar timp 6-12 luni dupa vindecare.
   Dar aceste persoane au avut imunitate deja dinainte de a aparea virusul. Deci e absurd sa presupui ca imunitatea va disparea. Sa obligi aceste persoane sa se vaccineze e ridicol.

   Ideea de a tine sistemul imunitar in permanenta alerta/criza vacinand repetat in timp nu e nici aceasta fezabila biologic fiindca sistemul imunitar intra in alerta doar cand e in contact cu virusul.

   Deci sa obligi persoanele sa prezinte un Test de prezenta al anticorpilor e din nou o gaselnita prin care ti se impune de politicieni n nou concept aceea ce inseamna sa fi sanatos.

   Asemenea teorii compromit discursul rational al vaccinarii. Oamenii nu-l mai iau in serios.

   Rezulta ca se urmareste autoritar vaccinarea tuturor. Fara ca aceasta sa fie nevoie.
   Din aceasta cauza unii isi asuma riscul sa nu se vaccineze. Unii dintre acestia nu au nici o problema. Altii au. Din Moment ce statisticile nu mai vor sa prezinte intentionat cati din cei nevaccinati ajung la spital si cati nu, ci doar comparatia vaccinati -nevaccinati oamenii nu au o perceptie reala a peicolului. Dar isi dau cu parerea si iau decizii.

   Totul e lipsit de transparenta .... o porcarie in afara discursului stintific ce se bazeaza pe Date culese corect si onest.

   Si sa nu veniti cu afirmatia ca vaccinul ii protejeaza pe ceilalti. Lucrez in Pharma la productia de proteine prin biosinteza si nimeni din Firma de cand a inceput pandemia pana azi nu a indraznit sa faca publicitate vreunui vaccin sau sa recomande vreunul. Nimeni nu-si da cu parerea.

   Iar in privinta testelor la locul de munca pozitia managementul e clara. In ceea ce priveste transmiterea virusului mai departe nu e nici o diferenta intre vaccinati si nevaccinati. Doar perioada de carantina e mai scurta in cazul vaccinatilor si vindecatiilor. Ceea ce e firesc.
   Nimeni nu-si doreste ca oamenii sa mearga masa in concediu medical asa ca e firesc sa gasesti un mecanism de protectie functional.

   Cand ai gripa seful din RO zice sa vii la munca. In 30 de ani de activitate profesionala atat timp cat m-am putzt ridica din pat am mers la munca. Nici nu stiu de cate ori am avut peste sau aproaoe 38 febra si am mers la munca.
   Nu s-a pus niciodata problema sa protejezi pe altii.

   Cu CoVid e o revolutie filozofica!
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   O postare excelentă. (Mă refer la răspunsul către Nicu Niculescu). Corectă, sinceră, aplicată, la obiect. Respect. Sper că nu vă supărați, dacă, amical , având în vedere și profesia declarată de Dvs, o să vă spun, în glumă Mr.COOH :) Cu toată simpatia.
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Delia MC Delia MC check icon
   Vreți să spuneți nu e umanist. Păi eu nu sunt umanist ideologic ori de fațadă. Cine-și expune umanismul pe tavă mă face să cred că nu-i sincer ori folosește proteza ideologiei din lene de a gândi. Ori că dă bine.


   Când eu sunt solidară cu ei dar ei nu sunt solidari cu mine, cum ar trebui să vorbesc? Solidaritatea asta merge așa, unidirecțional? Nu-s Iisus să întorc celălat obraz.

   Sistemul de asigurări în vest tocmai că va rezista. Tocmai a repurtat o mare victorie.
   Dacă plătești o asigurare la nivel minim că ăsta îți e salariul, tot poți beneficia de o operație ori un tratament costisitor. Asta e solidaritate și e bine așa. În România nu m-aș duce să fac o operație complicată la privat, tot la stat sunt cei mai buni specialiști și au ATI. Privatul numai se face că are. Sistemul ăla pe care cred că îl cunoașteți bine, are ambele feluri de asigurări. La privat ai oarece avantaje dar NU mari. Partea frumoasă e că mare parte din unitățile medicale sunt private DAR în contract cu statul. Așa cum voiau și în România dar au început să urle ca privatizează tot.
   Și în România va rezista, oricum omul își plătește din buzunar o grămadă.

   Un stat corect încearcă să acopere cât mai mult din nevoile cetățenilor. Dar dacă presiunea crește va fi OBLIGAT să restrângă. Pentru că statul în criză sărăcește.

   Revin la umanism, foarte mare parte din cel vestic e fundamentat economic. Adică tu crezi că statul te mângâie pe tine pe cap și că nu mai poate de grija ta. În realitate banii vorbesc.
   Sincer, prefer cu cărțile pe masă.
   Limitele acestei politici se vede afară, că statul nu putea să-i trateze pe toți de covid că umpleau spitalele și au făcut lockdown si longdown. În România se vede în calitatea asistenței medicale și cum bubuie câte un spital. Încearcă să-i trateze dar dau chix.

   Așa că mai bine realitatea în față, asta avem, asta putem.

   • Like 2
  • @ Mr.Oh
   „Sa obligi aceste persoane sa se vaccineze e ridicol.”
   Aici este esența lungii dv postări.

   Explicați-ne atunci care ar fi procedeul prin care o persoană poate fi declarată, apriori, suficient de imună respectiv vulnerabilă?
   Ca să știm dinainte cine trebuie să se vaccineze și cine nu are nevoie, căci ar fi ridicol.
   Subliniez: APRIORI
   • Like 2
  • @ Mr.Oh
   postare dublă
   • Like 0
  • @ Nelu Mares
   Delia MC Delia MC check icon
   Încerc eu un răspuns:
   Științific, atât cât știu, fără mari pretenții:

   Imunitatea, cea care ne apără de coronavirus, e de mai multe feluri:

   - nespecifică. Aia cu alimentație sănătoasă, sport, vitamine. Foarte bună însă: a) e necuantificabilă
   b) scade la: traume psihice, oboseală, depresie, alte boli.

   - Cea prin anticorpi. După infecție, durează minim 4 luni, foarte diferit în funcție de forma de boală. Iar dacă ai NUMAI testul de anticorpi fără să știi când a avut loc infectarea, nu poți să știi în care punct te găsești pe curba dinamicii nivelului de anticorpi. De aia testul NU poate fi folosit ca dovadă ca n-ai nevoie de vaccin. Mai punem și variațiile individuale. Dacă o persoană care a avut boala se vaccinează la 6
   luni după, cu o doză, e protejat ( lui Mr. Oh îi recomand să caute în germană de ce testul de anticorpi nu poate garanta statutul de vindecat).

   - există imunitatea încrucișată, omul a avut o infecție cu ALT coronavirus și asta îl protejează și de ăsta, cei de care virusul nu se prinde. Mai mult, testele de anticorpi mai grosiere nu fac diferența. Nu prea ai de unde să știi, vezi și mai sus.

   - imunitatea celulară. Greu de dovedit, scump, necesită un laborator acreditat. Nu poate fi folosit singur. Și chiar dacă anticorpii scad, o imunitate celulară asigură o protecție, poate mai lentă.
   Bref, ce se știe: boala protejează aproximativ 6 luni, vaccinul 1 an, cu variații individuale. Cine are probleme deosebite de sănătate poate să primească a treia doză.
   Apriori: cunoștințele actuale atâta arată. Se merge probabil pe sigur e sigur plus aplicabil în masă, cu posibilități minime de falsificare. Mie personal imi pare edificator.
   • Like 1
 • Românii și Bulgarii știu ce înseamnă dictatura! Că e economică, culturală sau medicală, tot dictatură se numește. Iar dictatorii ăștia medicali vor, ”spre binele nostru”, evident, după ce au eliberat acest virus modificat în laborator, să ne scape de el injectându-ne de cel puțin 2 ori pe an, pentru totdeauna. Ca pe animale ( că atâta respect mai au față de noi - cât față de animale ). Ei bine, NU. Până nu vor rămâne în țara asta decât generațiile de după 89, activiștii vacciniști și media plătită de guvern, se va găsi cine să se opună acestei dictaturi medicale fără precedent.
  • Like 0
  • @ Norma Lee
   Iar imbecilitatea cu "dictatura medicala"?
   • Like 5
  • @ Norma Lee
   De ce nu specificati ca romanii si bulgarii au si cel mai mare numar de analfabeti functionali? Adica sunt o turma tocmai buna de manipulat. Dovada, chiar comentariul de fata.
   • Like 5
 • Este timpul ca antivaccinistilor sa "li se puna pumnul in gura", sa le fie interzise si reprimate cu hotarare adunarile, sa li se interzica dreptul la afirmarea si aplicarea opiniilor, mass media sa-i ignore total, colportorii de diverse "tratamente" generate de dementa sa fie opriti, prin orice mijloace, iar fb sa fie controlat si impiedicate opiniile acestei "categorii" ticaloase. Cat sa mai incerce specialistii in domeniu sa convinga niste rau voitori si o armata de retardati? Sa fie si popii, acesti paraziti ai societatii ,opriti sa mai cuvante despre covid, vaccin, tratemente. Nu fac decat sa imbecilizeze si mai mult o categorie din populatie, cu predilectie populatia rurala. Problema este ca nu are cine sa ia asemenea masuri. Din cei ce emit in prezent pretentii de conducatori niciunul nu este in stare. Sa se termine cu numirile de ministri dintr-un domeniu in altul. Nu au demonstrat competenta in primul minister nu mai au ce cauta la conducerea altui minister. Tara este in plina anarhie.
  • Like 7
  • @ Mircea Zugravu
   Iar țăcăniții și instabilii emoțional să fie închiși la Bălăceanca, în cămăși de forță!
   • Like 1
  • @ Norma Lee
   Delia MC Delia MC check icon
   Cine hotărăște asta?
   Cei care spun jos dictatura sunt primii care ar vrea una.
   • Like 3
  • @ Delia MC
   In privinta comentariului normei lee sunteti pe langa subiect. Si da, atunci cand este vorba de apararea sanatatii speciei umane, este imperios necesar o "dictatura" care sa stavileasca imbecilitatea, ignoraanta si reaua vointa a unei parti a asocietatii umane.
   • Like 5
  • @ Mircea Zugravu
   Delia MC Delia MC check icon
   Instabil emoțional și țăcănit erați dvs după capul dumneaei. Cine să vă/ne închidă, pe cei ca dvs, ca noi? Evident o dictatură care hotărăște așa.
   Ce vrea AUR cu jos dictatura medicală? Evident una a lor. Hoțul strigă hoțul.
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Atunci pot spune ca este valabila si reciproca. Asta este, suntem doua tabere si sunt multi care "muncesc" la consolidarea fiecareia. Poate, odata, vom vedea cine a avut dreptate. Deocamdata e bine sa profiti de tot pentru a te apara.
   • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult